گروه کاری
گروه کاری (Working group) به دستهای از کارکنان سازمان گفته میشود، که برای دستیابی به اهدافی مشخص، با یکدیگر همکاری میکنند. این گروهها اغلب بر مباحث یا فعالیتهای پیرامون موضوعی خاص، متمرکز میباشند.
عملکرد گروههای کاری از نتایج فردی تکتک اعضای آن و در نهایت نتایج جمعی گروه، شکل میگیرد. در سازمانهای بزرگ، اغلب گروههای کاری مختلفی وجود دارند، که تمرکز آنها بر اهداف، عملکرد و مسئولیتهای فردی اعضاء معطوف میباشد. در این نوشتار تیمسازی در بستر رفتار گروهی سازمان تشریح میشود.
تعریف گروه کاری
اصطلاح گروه کاری گاهی برای اشاره به کارگروهی از پژوهشگران که مشغول فعالیت بر روی مباحث جدید یا همکاری میانرشتهای میباشند نیز استفاده میشود. طول عمر یک گروه کاری میتواند از چند ماه تا چند سال ادامه داشته باشد و گروههای کاری اغلب با رسیدن به اهداف تعیین شده، وارد فاز خاتمه و انحلال گروه خواهند شد.
نمونههایی از اهداف تشکیل گروههای کاری عبارتند از:
- انجام تحقیق و پژوهش
- بهبود مستمر
- ایجاد سند اطلاعاتی
- رفع مشکلات مربوط به یک سیستم
- تعریف یک استاندارد
از گروههای کاری فعال میتوان به: کارگروه مهندسی اینترنت، گروههای کاری سازمان بینالمللی استانداردسازی، کارگروههای کنسرسیوم وب جهانگستر، آیوپاک و اتحادیه بینالمللی اخترشناسی، اشاره کرد.
کارگروهی و گروه کاری
همواره در سازمانها دو مفهوم کارگروهی و گروه کاری اشتباها تفسیر میشوند. گروه کاری شامل جلسات، همایشها و کلاسهای آموزشی است که چندنفر با هدف مشترک، هم مسیر میشوند و در یک گروه قرار میگیرند و یک نفر راهنما دارند.
گروه به تعداد کوچکی از افراد میگویند که مهارتهایی مکمل هم دارند. همچنین مقاصد، اهداف، و رویکرد آنها مشترک است.
یعنی عدم فعالیت یک عضو از گروه باعث انجام نشدن کارگروهی میشود. در حقیقت کار اعضا بریکدیگر اثر متقابل دارد.
شش اصل شناخته شده برای کارگروهی وجود دارد:
- مهارت مکمل
- هدف مشترک
- تعداد اعضای محدود
- پذیرش رویکرد بصورت همگانی
- پشتیبانی گروهی
برخی ویژگیهای در اعضا میتواند عملکرد کارگروهی را بهبود بخشد:
- ارتباط بالا و موثر با سایرین
- اطمینان و اعتماد
- خوشبینی
- توقع بجا و تشویق
- مشارکت همهی اعضا
- تعهد به مقاصد مشترک
تفاوت تیم با گروه
گروه: دو یا چند نفر که رابطه و وابستگی متقابل با یکدیگر دارند، گرد هم میآیند تا به هدفهای خاصی دست یابند.
گروه کاری: گروهی است که اصولاً به سبب وجود رابطه متقابل، اعضاء اطلاعات مبادله کرده و به یکدیگر کمک میکنند تا تصمیمی گرفته شود و در حوزه مسئولیت خود، یکدیگر را یاری میدهند. در گروه کاری هم افزایی مثبت مطرح نیست و الزامی ندارد که برونداد کلی از مجموع تلاش اعضاء بیشتر شود.
تیم کاری: در تیم کاری پدیده هم افزایی مشاهده میشود. تلاش افراد موجب عملکردی میگردد که از مجموع عملکرد اعضاء بیشتر است. اگر مدیریت بخواهد عملکرد سازمان بهبود یابد باید بداند که از طریق کار تیمی به چنین هدفی خواهد رسید.
در سازمانها و کسبوکارهای کوچک کل کار به صورت یک تیم انجام میشود. اما در کسبوکارها و سازمانهای بزرگ در هر قسمت یک تیم از پرسنل وجود دارد. اندازه تیم درون سازمان، به میزان پیچیدگی وظایفی که بر عهده تیم گذاشته شده است بستگی دارد. به طور ایدهال میتوان گفت هر تیمی باید از هفت تا ده نفر تشکیل شده باشد. تعداد اعضای بسیار زیاد، میتواند موجب سردرگمی و کج فهمی در میان اعضای تیم گردد.
سخن پایانی
مدیران کسبوکارها میتوانند با اجرای کارگروهی عملکرد خود را بهبود دهند. از این طریق استعداد اعضا شناسایی شده و نتایج به نحو قابل شهودی بهبود مییابد. کار گروهی بین اعضا ارتباط صمیمانهای را به وجود میآورد. اعضا در مورد کار یکدیگر نظر میدهند و برای بهبود کار مشارکت میکنند. مدیران نیز قابلیتها و مهارتهایی که در شرح شغل مشاهده نمی شود را کشف میکنند. بسیاری از ارزیابیها مخصوص کارگروهی طراحی شده اند. مانند ارزیابی ۳۶۰ درجه که به بهبود عملکرد افراد کمک میکند.
انجام کار گروهی کارامد بسیار دشوار اما در عین حال ساده است. یکی از عواملی که تاثیر زیادی در کارامد بودن کار گروهی میگذارد فرهنگ شرکت میباشد. شرکتهایی که فرهنگ مناسب و روحیه کار تیمی ندارند، انجام فعالیتهای جمعی در آنها بیفایده است. به همین دلیل بسیاری از گروهها در تلاشند تا به جای درستی از روابط و تعامل و اجرای فعالیتهای جمعی برسند.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | مدیریت رفتار سازمانی | ۰۳ دی ۰۳