مدیریت کارکنان نسل زد
مدیریت کارکنان نسل زد عبارت است از فرایند کار کردن با نیروهای کار جوان، بهطوریکه این افراد و سازمانشان به توانمندی کاملی دست یابند. منظور از نسل زد، کارکنان بازه زمانی ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۲ (۱۳۷۳ تا ۱۳۸۷) است که جوانترین کارکنان در میان انواع نسلها در سازمان هستند.
منابع انسانی نسل زد چالشها و منافعی را برای سازمانها بههمراه دارد. مزایای داشتن نیروی کار نسل زِد (z) بسیار زیاد است: نوآوری و خلاقیت را در تیم بالا میبرد، به ایجاد پل بین نسلهای گوناگون کمک میکند. بیشتر هنجارها و باورهایی که برای دیگران عادی است را به چالش میکشد، در میان اعضای تیم ارتباط و درک بهتر را تقویت میکند.
شرکتها مطمئناً میتوانند از طرز فکر نسل زد (z) یاد بگیرند. برنامههای قوی سلامت سازمانی به کاهش فرسودگی و استرس کارکنان کمک میکند. حمایت کارفرما با توجه به امنیت شغلی و روانی به عنوان یک موضوع مرتبط با کار و نه فقط یک نگرانی شخصی ضروری است. در این نوشتار کوشش میشود تا به تشریح مدیریت کارکنان نسل زد پرداخته شود.
جذب و استخدام کارکنان نسل زد
از آنجایی که نسل زد (z) به طور پیوسته وارد نیروی کار میشود، باید راههایی بیابید که بتوانید این افراد را به سرعت جذب کنید. سازمان به عنوان یک کارفرما باید انعطافپذیری خود در جذب و استخدام را بالا ببرد.
روشهای سنتی استخدام ممکن است با نسل Z به خوبی کار نکند. برای جلب نظر آنها، باید بر برندسازی خود به عنوان سازمانی تمرکز کنید که محیط کار و مزایای مورد نظر آنها را فراهم میکند. بهتر است به دنبال ادغام فرآیندهای دیجیتالی بیشتر در شیوههای استخدام باشید.
دانلود پرسشنامه مدیریت کارکنان نسل زد
شکی وجود ندارد که فناوری هوشمند نقش فزایندهای در آینده ایفا خواهد کرد و نسل زد (z) نسلی خواهد بود که این بازار را پیش میبرد. روی ارتقای فناوری سرمایهگذاری کنید و به دنبال راههایی برای یکپارچهسازی اتصال باشید. با ادغام فناوری و برنامههای تلفن همراه در جریان کاری خود، از بهرهوری بهتر نسل Z اطمینان حاصل کنید. این اقدامی حیاتی در مدیریت کارکنان نسل زد است.
نسل Z به یک سبک زندگی متعادل نیاز دارد و آنها از یک شغل به سراغ شغل دیگر میروند تا زمانی که محیطی پیدا کنند که به آنها اجازه دهد فعالیتهای کاری و غیرکاری را در برنامههای خود در طول روز و شب با هم ادغام کنند.
ویژگیهای کارکنان نسل زد
کارکنان نسل زد ویژگیهای منحصربهفردی دارند که با سایر کارکنان شرکت متفاوت است. این افراد در دوران حاکمیت فناوری رشد یافتند بنابراین فناوریمحوری و تبعات مرتبط با آن را با خود به همراه دارند. عمدهترین ویژگیهایی که در مدیریت کارکنان نسل زد موثر است عبارتند از:
- ترجیح ارتباطات حضوری
- تمایل به کار فردی
- متکی به تلفنهای هوشمند
- باانگیزه و باثبات
- روحیه رقابتی
با وجود اینکه نسل Z با ارسال پیامک و پیامهای فوری بزرگ شد، مطالعات نشان میدهد که ترجیح میدهند در محل کار رو در رو صحبت کنند. دلیل این امر میتواند این باشد که تفاسیر ظریف مربوط به ارتباط نوشتاری را دشوار میدانند و ترجیح میدهند اطمینان حاصل از تعامل شخصی را داشته باشند.
محیطهای تیمی برای نسل Z مشکلی ایجاد نمیکند، اما بسیاری از کارمندان جوان ترجیح میدهند تا حد امکان روی پروژههای فردی کار کنند. با کار مستقل، نسل Z قادر است مهارتها و تواناییهایش را به عنوان راهی برای اثبات خود به کارفرمایان نشان دهد.
بهرهوری کارکنان این نسل به شدت به برنامههای مبتنی بر تلفنهای همراه در محل کار متکی است. از آنجایی که نسل Z در دوران رکود اقتصادی جدی رشد کرد، آنها نسبت به نسلهای دیگر ریسکگریزتر هستند. بنابراین، آنها برای ثبات ناشی از داشتن یک شغل قابل پیشبینی با مزایای جبرانی مشخص ارزش قائل هستند. همچنین این نسل از چالش و رقابت لذت میبرد که میتواند اهرمی مفید باشد.
چالشهای مدیریت کارکنان نسل زد
چالشهای نیروی کار نسل زد (z) بسیار زیاد است و تأثیر قابل توجهی بر آینده تجارت خواهد داشت. آنها مستقل و خواستار تغییر و تحول هستند و شرکتهای قدیمی باید با آنها سازگار شوند، در غیر این صورت با ورشکستگی روبهرو میشوند. برای مدیریت این نسل، تیمها باید محیطی مولد، نوآور و پویا ایجاد کنند. بنابراین مدیریت کارکنان نسل زد نیازمند شناخت چالشهای این نسل از کارکنان است.
تقاضای خودمختاری بالا
کارمندان نسل Z بسیار مستقل هستند و استقلال را بیش از هر چیز دیگری یک ارزش میدانند. آنها میخواهند تصمیمات را خودشان بگیرند، در محیطی پویا کار کنند و مسیرهای شغلیشان را تحت کنترل داشته باشند. برای این منظور، کارفرمایان باید محیطی به وجود آورند که در آن کارکنان احساس قدرت داشته باشند و بتوانند به طور مستقل کار کنند.
دائماً به دنبال هیجان است
کارمندان نسل Z دائماً به دنبال فرصتهای جدید و هیجانانگیز هستند. آنها میخواهند کارشان محرک، چالشبرانگیز و پر از پتانسیل رشد باشد. شرکتهای قدیمی که دچار رکود میشوند یا از آخرین روندها پیروی نمیکنند، خیلی زود کارکنان جوانی را که به دنبال هیجان در زندگی کاری خود هستند، از دست میدهند.
رویکرد غیرمتعارف به کار
کارمندان نسل Z از نسلی میآیند که رویکردشان به کار با رویکرد مرسوم نسلهای قبلی تفاوت دارد. کارمندان نسل جوان مشاغل جالب و چالشبرانگیز پر از پتانسیل رشد شخصی میخواهند. این بدان معنی است که فرآیندهای تیمها نباید خیلی سفت و سخت یا فرمولی باشد.
به دنبال فرصتها هستند
کارمندان نسل زد (z) همیشه به دنبال فرصتها و چالشهای جدید هستند. آنها میخواهند در محیطهایی کار کنند که به آنها اجازه میدهد از خلاقیت، تخیل و مهارتهای حل مسئله خود استفاده کنند. حفظ این افراد که از تغییر شغل و محل کار ترسی ندارند، برای تیمهایی که نمیتوانند فرصت کافی برای رشد کارکنان این نسل فراهم کنند، دشوار خواهد بود.
شیوههای مدیریت کارکنان نسل زد
افراد از نسلهای مختلف تمایل دارند دیدگاههای متفاوتی در مورد دنیای کار داشته باشند. به خصوص کارمندان نسل زد (z) ممکن است با همتایان خود ذهنیت مشابهی نداشته باشند. همانگونه که کارمندان نسل Z وارد نیروی کار میشوند و از طریق آن پیشرفت میکنند، درک تجربیات و انگیزههای این نسل نیز برای رهبران کسبوکار بسیار مهم میشود.
نسل Z دوست ندارد به او گفته شود چه کاری انجام دهد و مانند نسلهای قبلی به سادگی اطاعت نمیکند. الگوبرداری از طریق چشمانداز و بازخورد مهمتر از همیشه است. استخدام نیز اهمیت بیشتری پیدا میکند. کارمندانی را انتخاب کنید که میخواهند برای شما کار کنند و بعد آنها را در موقعیتهایی قرار دهید که خود را دارای بیشترین تأثیرگذاری میدانند. از این طریق آنها را به سمتوسوی رشد و توسعه هدایت کنید.
کارمندان نسل Z عموماً زندگی کاری خود را راهی برای یادگیری، رشد و توسعه میبینند و به یک نقش یا شرکت وابسته نیستند. رهبران باید این طرز فکر را درک و فرصتهایی را برای استعدادهای خود فراهم کنند تا به طور مداوم یاد بگیرند و با تجربیات جدید به چالش کشیده شوند. کارمندان نسل Z همچنین دیدگاههای جدید و متفاوت خود را به محل کار میآورند که رهبران میتوانند از آن بیاموزند، بنابراین مدیران میتوانند حتی از راهنمایی معکوس بهرهمند شوند.
پایان سخن
اینک نسل زد وارد محیط کاری شدهاست و این مزایا و چالشهای خود را در سازمانها بههمراه دارد. مدیریت کارکنان نسل زد گامی فراگیر و بلندمدت برای دوری از مشکلات و بهرهبرداری از مزایای این نسل از منابع انسانی است.
بسیاری از کارمندان خواهان انعطافپذیری هستند، اما این خواسته میتواند شمشیر دولبهای برای کسانی باشد که در ابتدای کارشان هستند. کارمندان جوان ممکن است با بسیاری از ارزشهای محوری شرکت آشنا نباشند. نسل زد برای موفقیت در کار باید در کنار همسالان با تجربه، مربیان رسمی و غیررسمی کار کنند. آنها همچنین باید در معرض سایر بخشها و سطوح سازمان خود قرار گیرند. همچنین ممکن است با دید محدودی از «موفقیت» وارد فضای کار شوند و آن تعاملات غیرمنتظره در محل کار ممکن است فرصتهای جدیدی را برایشان ایجاد کند.
البته، صرفاً حضور در دفتر، تضمین کننده فرصتهای رشدی نیست. سازمانها و مدیران هنوز نیاز دارند تا تجربیاتی را با دقت فراهم کنند که، کارمندان جدید را برای موفقیت در درازمدت آماده کند. افزون بر این، گاهی اوقات به راحتی فراموش میشود که توسعه نیاز به زمان دارد. ممکن است یک یا دو سال طول بکشد تا کسی به طور کامل نقش خود را ایفا کند. مخصوصاً برای کارمندانی که در ابتدای مسیر کاری خود هستند.
مدیریت منابع انسانی | ۳۱ خرداد ۰۳