بازی پردازی

بازی‌پردازی (Gamification) در ساده ترین تعریف یعنی استفاده از عناصر بازی در هر کاری غیر از بازی. بازاریاب‌ها و شرکت‌های که محصولات و خدمات خود را به صورت آنلاین ارائه می‌کنند با استفاده از بازی پردازی سودآوری خود را افزایش میدهند. چگونه؟ اینترنت و توانمندی‌های برنامه نویسی به سایت‌های اینترنتی این امکان را می‌دهد که ویژگی‌های سایت را به صورت بازیگون در آوردند.

برای مثال به کاربران فعال امتیاز داده می‌شود و نشان‌های مختلفی اعطا می‌شود. به عنوان مثالی دیگر کاربران می‌میتوانند با طی کردن مراحلی از یک کاربر عادی به یک کاربر طلایی تبدیل شوند. رقابت با دیگران، احساس حضور اجتماعی، کسب نشان و مقام، لذت استفاده از یک بازی و مواردی از این دست باعث افزایش درگیری مشتریان و علاقه مندی بیشتر آنها به یک وب سایت می‌شود.

بنابراین بطور خلاصه می‌توان ویژگی‌های جذب کاربر در یک وب سایت بازیگون شده را اینگونه بیان کرد :

  • اعطای نشان
  • پبشرفت و طی مراحل مختلف
  • رقابت با دیگران
  • دریافت پاداش و جوایز

این چهار ویژگی لذت ادراک‌شده خرید نزد کاربر را افزایش می‌دهد و حس انجام یک فعالیت مفرح مانند بازی را برای کاربر به ارمغان می‌آورد.

تعریف بازی‌پردازی

بازی‌پردازی دانش استفاده از تفکر مبتنی بر طراحی بازی و استفاده از مکانیزم‌ها، تکنیک‌ها و المان‌های بازی در بسترهای دیگر (غیر از بازی) برای ایجاد شادی و افزایش اشتیاق کاربران در آن بسترها، حل مسائل، بهبود فرآیندها و برانگیختن و جذب مخاطب. به زبان ساده تر درواقع بازی‌پردازی توانایی به کارگیری المان‌های بازی و تفکر بازیسازی در بسترهایی جز بازی است. گیمیفیکشن با تکیه بر ایجاد سرگرمی و با بهره‌گیری از تکنیک‌ها و المان‌های بازی ها، برای اهدافی به جز بازی مثل ایجاد انگیزه برای کاربران یا برای اینکه رفتارهایی که مدنظر است را انجام دهند یا تشویق کاربران برای مشارکت بیشتر استفاده می‌شود.

بازی‌پردازی در مواردی به عنوان یکی از تکنیک‌های موثر بازاریابی آنلاین برای درگیر کردن کاربران با یک خدمت و یا محصول نام برده شده و گاهی هم، انطباقش با اهداف برنامه‌های وفاداری مشتریان باعث شده از آن به عنوان یک ابزار کارا در این حوزه استفاده کنند. بازی‌پردازی به بازی توجه دارد زیرا بر خلاف زندگی روزمره، بازی جذاب است و باعث شادی و لذت بردن انسان می‌شود. حال اگر بتوان این احساس را وارد کارهای سخت و کسل کننده زندگی کرد، هدف بازی‌پردازی حاصل شده است.

تعریف بازی پردازی

بازیگون کردن وب سایت

تاریخچه بازی‌پردازی

عبارت گیمیفیکیشن اولین بار در سال ۲۰۰۲ توسط یک برنامه‌نویس بریتانیایی به نام نیک پلینگ به کار گرفته شد اما تا سال ۲۰۱۰ چندان مورد توجه قرار نگرفت. البته باید توجه داشت که استفاده از عناصر بازی‌های کامپیوتری قدمتی طولانی‌تر از عبارت گیمیفیکیشن دارد. استفاده از این مفهوم در سال ۲۰۱۰ و با تمرکز بر جنبه‌های اجتماعی و پاداش شدت گرفت.

این روش مورد توجه تعدادی از سرمایه‌گذاران قرار گرفت به طوری که برخی از آن‌ها بازی‌پردازی را امیدوارکننده‌ترین حوزه در صنعت می‌دانستند. یکی از مهم‌ترین حوزه‌هایی که از بازی‌پردازی بهره برده است صنعت بازاریابی است. یکی از اهداف اصلی بازی‌پردازی بالابردن وفاداری و درگیر کردن هر چه بیشتر کاربران با سیستم یا محصول است. بازی‌پردازی ابزار مناسبی برای رسیدن به این اهداف است.

امروزه در حالی که هفده سال از قرن ۲۱ سپری می‌شود، بسیاری از شرکت‌ها با پیشرفت تکنولوژی‌های جدید، خصوصا بوجود آمدن بسترهای دنیای مجازی و ضریب نفوذ و تاثیرگذاری بالای آن به دنبال راه کارهای جدید پیشرفت با استفاده از دانش روز دنیا و استفاده از نوآوری‌های ثمربخش در کسب‌وکارهایشان هستند. یعنی از ساختارهای بازی مثل بنیان‌های بازی،محرک‌های بازی و اجزای بازی برای حل مسائل زندگی استفاده کنید.

بیشترین کارکردهای بازی‌پردازی افزایش مشارکت مخاطبان و مجاب کردن آنان به تغییرات رفتاری ارزیابی شده است. بازی ویژگی‌های منحصر به فردی دارد که بهره‌گیری از این ویژگی‌ها نتایج فوق العاده‌ای را حاصل می‌کند. بازی‌پردازی با اهدافی نظیر آموزش، تسلط، رقابت، نوع‌دوستی و اجتماعی‌سازی انجام می‌شود. یکی از قدیمی‌ترین تکنیک‌های اجرای بازی‌پردازی استفاده از سیستم پاداش است. پاداش می‌تواند شامل امتیاز، سطح‌بندی، نشان‌های موفقیت و واحدهای مالی مجازی باشد.

مفهوم بازی‌پردازی

بازی‌پردازی دانشی است که در آن با استفاده از نگرش طراحی بازی‌ها و استفاده از ساختارها، محرک‌ها و عناصر بازی، با هدف افزایش مشارکت کاربران، بهبود فرآیندها و تغییرات رفتاری مخاطب به حل مسائلی غیر از بازی می‌پردازد. نتایج حاصل از بازیکاری به عملکرد نوعی پیام رسان عصبی در مغز به نام دوپامین باز می‌گردد. این پیام رسان عصبی نقش فعال کننده را در مغز انسان بازی می‌کند. هنگامی که شما از انجام کاری لذت می‌برید، دوپامین با چسبندگی بیشتری به گیرنده‌های نوع دوم و سوم آن در مغز می‌چسبد و همین موضوع باعث افزایش حس رضایت در شما می‌شود. این همان چیزی است که باعث ایجاد انگیزه در شما برای انجام کارهایی می‌شود که ممکن است به انجام آنها مشتاق نباشید و “بازیکاری” از این تکنیک بهره می‌برد.

برخی از شرکت‌های بزرگ در سراسر جهان امروزه برای استخدام افراد مستعد در پست‌های مختلف از بازیکاری استفاده می‌کنند. برای مثال یک شرکت ژاپنی که به امر هتل داری مشغول است، برای مشاغل مختلف خود نیاز به ۵۰۰۰۰ نفر کارمند داشت. اما استعدادیابی از میان این تعداد متقاضی، کار بسیار دشواری است. به همین دلیل این شرکت از Gamification استفاده کرد. به این صورت که بازی‌ای طراحی کرد که در آن هر فرد می‌بایست دقیقا همان کارهایی را انجام دهد که وظیفه ی یک کارمند هتل است. بعد از بین برندگان این بازی، کارمندان استخدام شدند و نتیجه بسیار مثبت بود.

نتیجه‌گیری موضوع بازی‌پردازی

بازی‌پردازی به ما قول می‌دهد تا کارهای سخت را فرح بخش کند. بازی‌پردازی جهانی را توصیف می‌کند که در کنار تمام مسائل جدی آن، عنصر سرگرمی گنجانده می‌شود و با پیاده سازی بسترهای بازی‌پردازی دیگر کارکردن خسته کننده نیست. مشتریان شما با علاقه به شما وفادارتر می‌شوند. برای همسویی رفتاری کاربران در راستای اهداف شما گام‌های مثبتی را برمی دارد. بازی‌پردازی مقوله ی سرگرمی را به زندگی روزمره ما می‌آورد و از این منظر ابزار بسیار قدرتمندی است. یک بازی کار می‌تواند با بهره‌گیری از روش‌های مختلف عوامل بازی گونه راشناسایی و پیاده سازی کند و در نتیجه از آن یک سرگرمی بسازد و نتیجه، عملکرد بهتر آن چیز (مدرسه، وبسایت، سازمان و … ) می‌شود.

بازی‌پردازی، با بهره‌گیری از تکنیک‌ها و عناصر بازی ها، برای اهدافی به جز بازی مثل ایجاد انگیزه برای کاربران یا تشویق کاربران برای مشارکت بیشتر یا تغییر رفتاری کاربران (به معنی وادار کردن کاربر برای انجام دادن رفتاری در راستای اهداف ما ) استفاده می‌شود. در مواردی به عنوان یکی از تکنیک‌های موثر بازاریابی آنلاین برای درگیر کردن کاربران با یک خدمت و یا محصول نام برده شده و گاهی هم، انطباقش با اهداف برنامه‌های وفاداری مشتریان باعث شده از آن به عنوان یک ابزار کارا در این حوزه استفاده کنند. بازی‌پردازی جذاب است چون کارهای سخت در زندگی را جذاب و شاد می‌کند.

5 2 رای ها
امتیازدهی به مقاله