استارتاپهای دیجیتال
استارتاپهای دیجیتال (Digital Startups) کسبوکارهای نوپایی هستند که میکوشند با استفاده از فناوریهای نوین و دیجیتالی در بازار فعالیت کنند. استقبال از تحول دیجیتال در استارتاپها به پیدایش چنین شرکتهایی منجر میشود.
این شرکتهای نوآور با فناوری پیشرفته از فرصتهای دیجیتال برای ایجاد مدل کسبوکار جدید یا نوسازی طرح کسبوکار موجود استفاده میکنند. در واقع شرکتهایی با رشد قوی و پتانسیل مقیاسپذیری هستند که میتوانند با هزینه نسبتا کم به بازار جهانی برسند. نظر به اهمیت این نوع شرکتها، در این نوشتار استارتاپهای دیجیتال، تعریف و مفهومسازی میشود.
تعریف استارتاپهای دیجیتال
استارتاپ (Startup) شرکتی است که بوسیله یک فرد کارآفرین برای تحقق یک طرح تجاری عموماً مبتنی بر فناوریهای جدید پایهگذاری شده است. استارتاپهای دیجیتال نوعی شرکت نوپا است که بر محور فناوریهای دیجیتالی استوار است.
تامین مالی استارتاپها به شیوههای گوناگونی اشاره دارد که در چرخه عمر یک استارتاپ (شرکت نوپا) برای جذب سرمایه و منابع مالی استفاده میشود. برای تامین مالی کسبوکارهای دجیتالی میتوان از شتابدهندهها کمک گرفت. شتابدهنده استارتاپ (Accelerators) شرکتی است که با پوشش استارتاپها به آنها خدماتی مانند آموزش، ارائه ایده و تجاریسازی محصول را میدهد.
استارتاپهای دیجیتال از سویی با خطر نابودی همراه هستند و از سویی حتی میتوانند به یک تکشاخ (Unicorn startup) تبدیل شوند. استارتاپ یونیکورن یک شرکت نوپا به ارزش بیش از یک میلیارد دلار است که مالکیت خصوصی دارد و در بازار سهام فهرست نشده است.
ویژگی استارتاپهای دیجیتال
استارتآپهای دیجیتال از نظر ویژگیهای متمایز با شرکتهای سنتی تفاوت دارند که فهرست کوتاهی از آنها در زیر آمده است.
۱. نوآوری
شرکتهای نوپای دیجیتال محصولات یا خدمات نوآورانهای را ارائه میدهند که نیازهای برآورده نشده را برطرف میکند یا فرصتهای ارزشی جدیدی را برای مشتریان ایجاد میکند. نوآوری ممکن است به خود محصول یا خدمات، فرآیند تولید یا توزیع، مدل کسب و کار یا کانال ارتباطی مربوط باشد.
۲. تکرارپذیری
مدل کسبوکار شرکتهای نوپای دیجیتال بدون نیاز به تغییر محصول/خدمات یا ساختار سازمانی در مقیاس بزرگ قابل تکرار است. به عبارت دیگر، استارت آپهای دیجیتال قادرند گردش مالی خود را بدون افزایش هزینهها افزایش دهند.
۳. مقیاس پذیری
شرکتهای نوپای دیجیتال عموماً به سرعت و بهطور تصاعدی (مقیاسپذیری) رشد میکنند و از اقتصاد شبکه و پلتفرمهای ابری به نفع خود استفاده میکنند. این به آنها اجازه میدهد تا با صرف منابع محدود به تعداد زیادی مشتری دست یابند.
۴. عدم قطعیت
استارتاپهای دیجیتال در محیطهای بسیار پویا و رقابتی فعالیت میکنند، جایی که قوانین بازی دائماً در حال تغییر هستند و خطرات آن بالاست. بنابراین، آنها نمیتوانند انعطاف پذیر و سازگار باشند و مکرراً فرضیههای بازار و محصول خود را آزمایش و تأیید کنند.
۵. چابکی
شرکتهای نوپای دیجیتال چابک تر از شرکتهای سنتی به نظر میرسند. چابکی مفروض آنها آنها را قادر میسازد تا به سرعت با تغییرات بازار سازگار شوند و ایدههای جدید را بر اساس بازخورد مشتری پیاده سازی کنند.
سخن پایانی
استارتاپهای دیجیتالی پیشگامان کسبوکار در عصر تحول دیجیتال هستند. ریسکپذیری در این عرصه بسیار زیاد است اما مزایای بسیاری نیز به همراه دارد. موفقیت در این زمینه تا میزان زیادی به مشارکت همه ذینفعان بستگی دارد. ذینفعان استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان شامل افرادی هستند که در تعامل با این شرکتها بر آنها اثر میگذارند یا از آنها اثر میپذیرند. نظر به اهمیت موضوع در این نوشتار کوشش شد تا استارتاپهای دیجیتال تعریف و مفهومسازی شوند.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | صنایع و شرکتها , مدیریت دیجیتال | ۲۶ آبان ۰۳