رشته مدیریت مالی
رشته مدیریت مالی یکی از گرایشهای گروه مدیریت در مقطع آموزش عالی است که دانشجویان را برای ورود به بازار کار و سازمانها آماده میکند. این رشته یکی از گرایشهای بسیار پرطرفدار مدیریت بازرگانی است و تا مقطع دکتری ادامه دارد.
هدف رشته مدیریت مالی و هدف از تشکیل دوره مدیریت مالی آموزش نیروی انسانی متخصص سازمانهای دولتی و خصوصی است. در این دوره دانشجویان با تئوریهای نوین مدیریت مالی و کاربرد آن آشنا خواهند شد. شرکت کنندگان در این دوره، علاوه بر آشنایی با مسائل نظری دانش مدیریت مالی با زمینههای نوین در این رشته و جایگاه آن در عرصه عمل اشنا خواهند شد. افزایش قدرت تحلیل امور کاربردی با استفاده از افتههای کاربردی از ویژگیهای این دوره میباشد.
یکی از رشتههای موردعلاقه دانشجویان گروههای مختلف است که زمینههای جذب و فعالیت کاری آن در بازار نیز بسیار مناسب است. بسیاری از دانشجویان دوره کارشناسی در رشتههای مختلف به سمت این حوزه از دانش گرایش زیادی نشان دادهاند.
معرفی رشته مدیریت مالی
رشته مدیریت مالی در حال حاضر تا سطح دکتری و با همین عنوان در کشور ما ارائه شده و گرایش دیگری ندارد. در دوره کارشناسی ارشد و دکتری، اغلب داوطلبان ورود به این رشته را فارغالتحصیلان حسابداری و مدیریت تشکیل میدهند.
البته وضعیت این رشته در سایر کشورها کمی متفاوت است. این حوزه که اغلب آن را با عنوان Finance میشناسند، یکی از معروفترین و البته پردرآمدترین رشتههای حال حاضر بوده و گرایشهای بسیار متفاوت و جدی مانند Corporate Finance و Quantitative Finance و Asset Pricing را شامل میشود. هرچند ادامه تحصیل در این رشتهها اغلب هزینههای بسیار بالاتری نسبت به میانگین سایر رشتهها دارد، اما بازار کار وسیع و درآمد بالا از علل جذابیت آن شده است.
آینده شغلی دانشجویان مدیریت مالی
فارغ التحصیلان این رشته با تسلط به مباحث تئوری مدیریت مالی میتوانند در حوزههای مختلفی همچون سرمایه گذاری و بانکداری و بیمه و مدیریت ریسک و مهندسی مالی (ارایه روشهای نوین مالی)، تامین مالی و اعتباری و … و در پستهای مرتبط سازمانی ازجمله معاونت مالی (در مفهوم جدید آن ) و معاونت سرمایه گذاری و تامین مالی اعتبارات مالی در بانکها و ارزیابی اقتصادی پروژهها و شرکتهای سرمایه گذاری و بورس اوراق بهادار و غیره مشغول بکار شوند. این رشته در حال حاضر دارای آینده شغلی بسیار مناسبی میباشد. امکان ادامه تحصیل در این رشته تا مقطع دکترا وجود دارد.
دانشگاههای مدیریت مالی
رشـته مدیریـت مالـی تا قبل از سال ۱۳۸۱تنها به عنوان یکی از گرایشهای مدیریت بازرگانی محسوب میشد ولی به لحاظ اهمیت جریانهای مالی سازمانها و تاثیر این جریانها بر روی موفقیت و سود آوری سازمانها و مباحث جدید سرمایه گذاری و غیره از سال ۱۳۸۱ به صورت یکی از رشتههای کارشناسی ارشد مدیریت با عنوان «رشته مدیریت مالی» درآمد. همچنین از سال ۱۳۹۲ رشته جدیدی با عنوان «مالی» ایجاد گردید که شامل گرایشهای مختلفی نیز میشد. در طی سالهای گذشته گرایش مالی به عنوان گرایشی از رشتههای مدیریت بازرگانی، دولتی و صنعتی نیز ارائه شده است که با «رشته مدیریت مالی» و «رشته مالی» متفاوت میباشد.
گرایشهای مختلف رشته مدیریت مالی
«رشـته مدیریـت مالـی» در حال حاضر فاقد گرایش میباشد ولی «رشته مالی» که از سال ۱۳۹۲ ایجاد شده است شامل گرایشهای ۱- مهندسی مالی و مدیریت ریسک، ۲-بانکداری، ۳-بیمه، ۴-مستغلات، ۵-حقوق مالی و ۶-تامین مالی وسرمایه گذاری در نفت و گاز میباشد.
واحدهای درسی این حوزه در مقطع کارشناسی ارشد :
جمع تعداد واحدهای درسی این رشته ۳۲ واحد بوده و ۴ واحد از آن مربوط به پایاننامه میباشد. تمامی درسهای این گرایش دو واحدی است. درسهای این رشته شامل تئوریهای مدیریت پیشرفته، اقتصاد مدیریت، بررسی موارد خاص در مدیریت مالی، مدیریت سرمایه گذاری پیشرفته، تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، سازمانهای پولی و مالی، سیمنار مالی، مدیریت مالی پیشرفته، حسابداری مدیریت، بازار پول و سرمایه، مدیریت سرمایه گذاری و ارزیابی اوراق بهادار، سیستمهای اطلاعات مدیریت، پژوهش عملیاتی پیشرفته میباشد.
واحدهای درسی رشته مدیریت مالی
واحدهای درسی و گرایشهای مختلف این حوزه تحصصی در مقطع کارشناسی ارشد :
جمع تعداد واحدهای درسی این رشته ۳۲ واحد بوده و ۶ واحد از آن مربوط به پایاننامه میباشد. تمامی درسهای این گرایش دو واحدی است.
دروس پایه (۱۶ واحد مشترک برای تمام گرایش ها)
- تئوریهای سازمان و مدیریت با رویکرد اسلامی
- تجزیه و تحلیل صورتهای مالی
- ازارها و نهادهای مالی
- مدیریت سرمایه گذاری پیشرفته
- مهندسی مالی و مدیریت ریسک
- مدیریت مالی پیشرفته
- اقتصادسنجی مالی
- مدل سازی مالی
دروس اختیاری (۴ واحد یعنی ۲ درس از بین دروس زیر)
مدیریت مالی بینالمللی، سرمایه گذاریهای جایگزین، مدلسازی مالی پیشرفته، علوم و ریاضیات اکچواری، سرمایه گذاری در مستغلات، مالی رفتاری، حقوق قراردادها، حقوق مالیه عمومی، اقتصاد انرژی، مدیریت مالی استراتزیک، تأمین مالی پروژه ها، روشها و مدلهای ارزشیابی سرمایه گذاریها، تجزیه و تحلیل و مدیریت فعال پرتفوی سهام
دروس تخصصی مهندسی مدیریت مالی
دروس تخصصی گرایش مهندسی مالی و مدیریت ریسک – ۶ واحد
۱- ابزارهای مالی اسلامی، ۲- مهندسی مالی پیشرفته، ۳-فرایندهای تصادفی در مالی
دروس تخصصی گرایش بانکداری – ۶ واحد
۱- مدیریت بانک و بانکداری اسلامی، ۲-مدیریت ریسک در بانکها، ۳-بانکداری بینالمللی
دروس تخصصی گرایش بیمه – ۶ واحد
۱- بیمه اسلامی، ۲-قراردادهای بیمه پیشرفته، ۳-بیمههای اتکایی
دروس تخصصی گرایش مستغلات – ۶ واحد
۱- روشهای اسلامی تأمین مالی مسکن، ۲-ارزشیابی مستغلات، ۳-صندوقهای سرمایه گذاری مستغلات
دروس تخصصی گرایش حقوق مالی – ۶ واحد
۱- مبانی حقوق مالی، ۲-حقوق و مقررات بازارهای سرمایه اسلامی و بینالملل، ۳-حقوق و مقررات بانکداری اسلامی و بینالملل
دروس تخصصی گرایش تامین مالی و سرمایه گذاری در نفت وگاز – ۶ واحد
۱- تأمین مالی و سرمایه گذاری در نفت و گاز، ۲-مدیریت ریسک انرژی، ۳-حقوق نفت و گاز
منبع: خدیجه تقیپور پایگاه پارسمدیر
مدیریت مالی | ۱۹ دی ۹۱