فینتک و بانکداری
فینتک و بانکداری به طور ضمنی بر همکاری صنعت بانکداری با شرکتهای نوپا (استارتاپ) دلالت دارد که با استفاده از هایتک به خدمات مالی مشغول هستند. در اقتصاد جهانی، اهمیت فراینده نوآوری هایی نظیر استفاده گسترده از تکنولوژی ها، گستره کسب وکار بانکی را تغییر داده است.
فناوری مالی یا فینتک (FinTech) به یک بخش جدایی ناپذیر صنعت بانکداری تبدیل شده اند. استارت آپها حوزه فعالیت خود را با ورود کردن به فعالیتهای بانکی گسترش داده اند. در گذشته این فعالیتها تحت پوشش بانکها بود. رشد سریع فینتک ها، دورنمای کسبوکار بانکداری را که نیازمند راه حلهای نوآورانه تر بود، تغییر داده است. گروهی در صنعت خدمات و مدیریت مالی، پیشرفت فینتک را به عنوان یک تهدید برای صنعت بانکداری سنتی میپندارند. برخی معتقدند که فینتک یک چالشی است که میتوان آن را تبدیل به فرصت نمود.
بر همین اساس هدف اصلی این مقاله، تحلیل روندهای اخیر در بانکداری، شناسایی فرصتها و ریسکهای فینتک برای بانکها است. بنابراین در این مقاله پس از بررسی روندهای اخیر در فینتک و بانکداری، توسعه نوآوریهای مالی و بازار تکنولوژی مورد مطالعه قرار گرفته است. همچنین ریسک ادراکشده فینتک و نوآوریهای مالی که بانکها در سطح خرد و کلان با آن مواجه هستند را شناسایی میکند. در نهایت مجموعه دستورالعملهای کاربردی را برای بانکهای تجاری به منظور تقویت موقعیتشان در نوآوریهای مالی و کنترل ریسکهای مرتبط با معرفی نوآوریهای مالی ارائه میکند. در نهایت نیز به جمعبندی بحث فینتک و بانکداری پرداخته شده است.
جایگاه فینتک در بانکداری
دورنمای کسب وکار در بانکداری به صورت چشمگیری تغییر کرده است. بعد از بحران مالی ۲۰۰۸ – ۲۰۰۷ مقامات بازار مالی، مقررات بخش بانکداری را از طریق معرفی استانداردهای جدید یا تقویت استانداردهای موجود تشدید کرده اند. علاوه بر این، نوآوریها و توسعه اطلاعاتی و فناوریهای مالی ضرورت تلاش برای جستجوی راهحلهای نوآورانهتر در بانکداری را افزایش داده است. فینتک و بانکداری در این میان نقش بااهمیتی دارند. فناوریهای جدید و نسل چهارم صنعت نیز بستر را مهیا کردهاند. بنابراین استارتاپها نیز خدمات مالی را در دستور کار قرار دادهاند. این چالشی برای نظام بانکی سنتی محسوب میشود. جایگاه فینتک در نظام مالی عصر حاضر تثبیت شده است.
فینتک به بخش جدایی ناپذیر صنعت بانکداری تبدیل شده است. امروزه بانکها در مواجهه با رقابت فزاینده از سوی موسسات غیر مالی، رقابت فراتر از خدماتی مالی را شروع کرده اند. فینتکها به فعالیتهای بانکی که در گذشته تحت پوشش بانکها بود، ورود کردهاند. آنها خدماتی نظیر ارائه خدمات پرداخت از طریق تلفن همراه، ارز مجازی، فرصتهای مالی جانشین اعطای وام فرد به فرد، تامین سرمایه از طریق پولهای خرد مردم، مدیریت ثروت و غیره ارائه میکنند. بر اساس گزارش موسسه اکسنچر و موسسه بیزینس اینسایدر، سرمایه گذاری جهانی در فینتک در سالهای اخیر سر به فلک کشیده است. این سرمایهگذاری به به حدود ۱۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۵ رسیده است. سرمایهگذاری فینتک در سال ۲۰۲۰ به میزان ۵۰ میلیارد دلار رسیده است.
اهمیت فینتک در بانکداری
تعریف مرزهای بخش فینتک بسیار دشوار است. گزارش اکسنچر و سی بی این سایت، شرکتهای فینتک را به عنوان شرکت هایی تعریف میکنند که «تکنولوژی هایی برای بانکداری و تامین مالی شرکت، بازار سرمایه، تحلیلگری دادههای مالی و مدیریت پرداخت و مالی شخصی ارائه میکنند. گزارش فینتک روندهای سرمایه گذاری در فینتک که توسط بانک سیلیکون والی ارائه شده است. در مورد شرکت هایی است که از تکنولوژی در وام دادن، تامین مالی شخصی، پرداختها، سرمایه گذاری خردهفروشی، سرمایه گذاریهای سازمانی، تامین مالی از طریق صدور سهام، انتقال وجه، خدمات مشتری، تحقیقات مالی و زیرساخت بانکداری استفاده میکنند. دیگران معتقدند که هم تجارت الکترونیکی و هم امنیت سایبری باید در فینتک و بانکداری لحاظ شود.
توسعه و یکپارچه سازی بیشتر فینتک، موجب تغییر ماهیت خدمات مالی خواهد شد. کارشناسان قبلا از آن به عنوان انقلاب فینتک یادکرده اند. این انقلاب از طریق توسعه سریع سخت افزار)شامل دستگاههای موبایل، رایانش ابری،شخصی سازی آنلاین خدمات و همگرایی روز افزون فناوری اطلاعات و تکنولوژ یهای ارتباطات است. پذیرش انقلاب فینتک با دیدگاههای متفاوتی همراه بوده است. گروهی در صنعت خدمات مالی، پیشرفت فینتک را به عنوان یک تهدید برای صنعت بانکداری سنتی میپندارند. برخی دیگر معتقدند که فینتک یک چالشی است که میتوان آن را تبدیل به فرصت نمود. بطوریکه انعطاف پذیری بیشتر، قابلیت بهتر در برخی از حوزهها و تجمیع خدمات را فراهم کند. در نتیجه، توسعه فینتک و تاثیر آن بر آینده صنعت بانکداری، این روزها از موضوعاتی هستند که بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند.
خلاصه و جمعبندی
در اقتصاد مدرن،صنعت خدمات مالی یک مشارکت کننده کلیدی در محصولات داخلی کشور میباشد. فینتک به بخش جدایی ناپذیر بانکداری تبدیل شده است. امروزه بانکها رقابت در ورای خدمات مالی را در مواجهه با رقابت فزاینده از سوی موسسات غیر بانکی شروع کرده اند. در نتیجه بانکهای سنتی در بخشی از سهم بازار خود ریزش داشته اند. توسعه فینتک تاثیر چشمگیری بر فعالیت بانکها داشته است. بطوریکه بسیاری از محصولات بانکها اطلاعات محور هستند. بنابرین میتوان از سوی سایر تامین کنندگان خدمات مالی خریداری شوند. از سوی دیگر، روشهای تجزیه وتحلیل مدرن داده و فناوری اطلاعات اجازه فردی کردن خدمات مالی را به صورت دیجیتالی داده است.
در سایه فناوریهای جدید امکان ارائه خدمات مالی به صورتی کارا و اثربخش فراهم شده است. این روشهای جدید نظام بانکی گذشته را به چالش کشیده است. خواسته با ناخواسته فینتک حقیقت دوران انقلاب صنعتی چهارم است. بنابراین ضرورت دارد بانکها همکاری با شرکتهای فینتک را شروع کنند. بخصوص در زمینه کسب وکارهایی که شرکتهای فینتک خدمات مکمل با خدمات بانک را ارائه میکنند. توسعه اخیر مستلزم این است که بانکها سرمایه گذاری در فینتک را افزایش دهند. در کانالهای ارائه خدمت تجدیدنظر کنند. استانداردسازی بیشتر وظایف و خدمات اداری و غیره را افزایش دهند. یک ادغام به موقع فینتک در کسب وکار به بانکها اجازه میدهد مزیت نسبی در رقابت فزاینده کسب کنند. با مطالعه مقاله فینتک و بانکداری میتوانید درک صحیحی از این مقوله پیدا کنید.
منبع: فینتک و بانکداری : چالش یا فرصت نوشته میثم قاسم نژاد
مدیریت فناوری اطلاعات , مدیریت مالی | ۱۶ بهمن ۹۸
سلام
این مقاله را از کجا تهیه کنیم
متن کامل مقاله را از دو ماهنامه بررسی های بازرگانی دانلود کنید.