سرمایه‌گذاری

سرمایه‌گذاری (Investment) به معنی اختصاص دادن پول برای چیزی با انتظار سود (حسابداری) و منافع از آن در آینده است. به‌طور دقیق‌تر این مفهوم ناظر بر تعهد پول یا سرمایه برای خرید وسایل یا دارایی‌های دیگر، به منظور به دست آوردن منافع از آن است.

یکی از راه‌های تامین مالی برای هر کسب‌وکاری استفاده از افرادی است که قصد سرمایه‌گذاری دارند. بویژه در استارتاپ‌ها و شرکت‌های کوچک و متوسط برای تامین مالی می‌توان به استقبال سرمایه‌گذاری خطرپذیر رفت. در تامین مالی جمعی نیز این شیوه بسیار مفید است و می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.

تخصیص دارایی یکی از مهم‌ترین و موثرترین راه‌های افزایش دارایی و دستیابی به اهداف مالی بلندمدت است. بسیاری از ما در طول زندگی خود با مفهوم تخصیص دارایی برخورد داشته‌ایم. اما ممکن است هنوز به طور دقیق ندانیم که تخصیص دارایی چیست و چگونه می‌تواند به ما در بهبود وضعیت مالی کمک کند. در این نوشتار کوشش یر آن است تا مفهوم زیربنایی تخصیص دارایی در مدیریت مالی تشریح و مفهوم‌سازی شود.

تعریف سرمایه‌گذاری

سرمایه‌گذاری به معنی تخصیص منابع مالی به یک یا چند دارایی با هدف کسب سود و افزایش ارزش آن‌ها در طول زمان است. این منابع می‌توانند شامل پول، زمان، دانش و انرژی باشند. انواع روش های تخصیص دارایی‌ بسیار گسترده‌اند و هر کدام دارای ویژگی‌ها و ریسک‌های خاص خود هستند. برخی از معروف‌ترین انواع تخصیص دارایی‌ شامل خرید سهام، اوراق قرضه، املاک و مستغلات، صندوق‌های تخصیص دارایی مشترک و طلا هستند.

تخصیص دارایی نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و درک کاملی از ریسک‌ها و بازده‌های احتمالی است و میزان تحمل ریسک فرد سرمایه‌گذار نیز نقش مهمی در انتخاب نوع تخصیص دارایی دارد. انتخاب نوع تخصیص دارایی مناسب بستگی به اهداف مالی، میزان تحمل ریسک و مدت زمان تخصیص دارایی دارد.

همچنین در نظر بگیرید که برای انجام یک تخصیص دارایی موفق، تنها آگاهی از موضوعات شخصی مثل میزان ریسک‌پذیری، اهداف مالی و… کافی نیست، بلکه باید شناخت دقیقی از شرایط روز بازار و جامعه داشته باشید. مثلا در گذشته یکی از رایج‌ترین روش‌های تخصیص دارایی، سپرده‌های بانکی بودند. اما امروزه روش‌های بسیار بهتری برای کسب سود وجود دارد. تنها کافی است که از اخبار تخصیص دارایی آگاه بوده و از جدیدترین روش‌های تخصیص دارایی غافل نمانید.

اهداف سرمایه‌گذاران

هدف از سرمایه‌گذاری می‌تواند برای هر فرد متفاوت باشد، اما به طور کلی می‌توان این اهداف را به دو دسته کوتاه‌مدت و بلندمدت تقسیم کرد. همچنین توجه داشته باشید که انتخاب نوع تخصیص دارایی به هدف شما بستگی دارد. برخی از مهم‌ترین مواردی که سرمایه‌گذاران به عنوان هدف خود در نظر می‌گیرند، شامل موارد زیر می‌شود:

  • افزایش ثروت
  • تأمین مالی برای دوران بازنشستگی
  • تأمین مالی برای فرزندان
  • رسید‌ن به اهداف مالی مختلف مانند خرید خانه و…
  • محافظت از ارزش سرمایه در برابر تورم

یکی از مهم‌ترین اهداف تخصیص دارایی در ایران، حفظ ارزش پول در برابر تورم افسار گسیختـه و محافظت سرمایه شخصی از ریسک‌های این تورم است. هرکس می‌تواند اهداف متفاوتی از تخصیص دارایی داشتـه باشد، رسید‌ن به آرامش در دوران بازنشستگی، رسید‌ن به اهداف مالی و پیشرفت مالی از دیگر اهداف تخصیص دارایی هستند.

مزایای سرمایه‌گذاری

برخی از مهم‌ترین اهداف و مزایای سرمایه‌گذاری شامل موارد زیر می‌شود:

افزایش دارایی‌ها

تخصیص دارایی می‌تواند به افزایش ارزش دارایی‌های شما در طول زمان کمک کند. با انتخاب‌های مناسب و مدیریت صحیح، تخصیص دارایی می‌تواند بازدهی بالایی به همراه داشته باشد که از تورم پیشی بگیرد و ارزش واقعی دارایی‌ها را حفظ کند.

دستیابی به اهداف مالی

بی‌شک هر یک از ما انسان‌ها برای خود اهدافی را مشخص کرده‌ایم که معمولا بخش زیادی از آن‌ها نیاز به سرمایه‌ای بیشتر از آنچه که در اختیارمان هست، دارند. از جمله این اهداف می‌توان به خرید خانه، زمین، ویلا، وسیله نقلیه، لوازم منزل و… اشاره کرد. تخصیص دارایی هدفمند به شما کمک می‌کند تا با مدیریت صحیح بخش مازاد درآمدهای خود، بتوانید به سرمایه لازم جهت رسید‌ن به اهدافتان دست پیدا کنید.

ایجاد درآمد منفعل

تخصیص دارایی می‌تواند منبعی برای ایجاد درآمد منفعل باشد. به عنوان مثال، سود سهام، بهره اوراق قرضه یا درآمد اجاره از تخصیص دارایی در املاک می‌تواند به عنوان درآمد اضافی برای شما عمل کند.

مقابله با تورم

تورم باعث کاهش ارزش پول در طول زمان می‌شود. در حالی که تخصیص دارایی صحیح می‌تواند به شما کمک کند تا با تورم مقابله کرده و ارزش واقعی پول خود را حفظ کنید. دارایی‌هایی که بازدهی بیشتری نسبت به نرخ تورم دارند، می‌تواند این هدف را تحقق بخشد.

دیگر مزایای سرمایه‌گذاری

تامین امنیت مالی

تخصیص دارایی می‌تواند به شما کمک کند تا در مواقع بحرانی مانند بیکاری یا شرایط اضطراری مالی، امنیت بیشتری داشته باشید. داشتن پرتفوی متنوع می‌تواند به کاهش ریسک‌ها و افزایش انعطاف‌پذیری مالی شما کمک کند.

ایجاد آرامش خاطر

دوران بازنشستگی یکی از بخش‌های مهم زندگی هر انسانی است که بایستی از سنین جوانی برای آن برنامه‌ریزی داشتـه باشد؛ چراکه در این قسمت از عمر، توان کاری ما تقلیل رفتـه و به احتمال زیاد نمی‌توانیم درآمد مطلوبی را به دست بیاوریم. لذا توصیه می‌شود که از سنین جوانی، بخشی از درآمد خود را در یک بازار مناسب تخصیص دارایی کنید تا در دوران بازنشستگی و کهنسالی، دغدغه مالی نداشتـه و بتوانید در کنار عزیزانتان از زندگی لذت ببرید.

انواع سرمایه‌گذاری از نظر زمانی

سرمایه‌گذاری از نظر زمانی به سه دسته کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت تقسیم می‌شوند. هر یک از این دسته‌ها ویژگی‌ها و کاربردهای خاص خود را دارند و بسته به اهداف مالی و میزان تحمل ریسک فرد سرمایه‌گذار، مناسب هستند. در ادامه به توضیح هر یک از این انواع تخصیص دارایی می‌پردازیم:

سرمایه‌گذاری کوتاه مدت

تخصیص دارایی‌های کوتاه‌مدت به تخصیص دارایی‌هایی اطلاق می‌شود که دوره زمانی آن‌ها معمولاً کمتر از یک سال است. هدف از تخصیص دارایی کوتاه مدت، کسب بازدهی در کوتاه‌ترین زمان ممکن است. این نوع تخصیص دارایی نیاز به شناخت بهتری از بازار موردنظر داشتـه و ریسک بالاتری را هم متوجه سرمایه‌گذار می‌کند. خرید و فروش ملک، خودرو و یا سهام در بازه زمانی کوتاه برای کسب سود از نوسان قیمت مثال‌هایی از این نوع تخصیص دارایی هستند.

سرمایه‌گذاری میان مدت

سرمایه‌گذاری میان‌مدت دوره زمانی بین یک تا پنج سال دارند. این نوع تخصیص دارایی‌ها توازن مناسبی بین نقدشوندگی و میزان بازدهی دارند و برای افرادی که هدف مالی مشخصی در بازه زمانی میان‌مدت دارند، مناسب هستند. این نوع تخصیص دارایی کم ریسک‌تر از تخصیص دارایی کوتاه مدتی بود‌ه و با شناخت نسبی از بازار هدف می‌توان از آن کسب سود کرد. تخصیص دارایی در حساب‌های بانکی، خرید سهام به دید میان مدت و مثال‌هایی از این نوع تخصیص دارایی هستند.

سرمایه‌گذاری بلند مدت

سرمایه‌گذاری بلندمدت دوره زمانی بیش از پنج سال دارند و برای دستیابی به اهداف مالی بلند مدت مانند بازنشستگی، خرید مسکن یا تامین مالی تحصیلات عالی مناسب هستند. هدف از تخصیص دارایی بلندمدت، کسب سود در بلندمدت است. همچنین اساس تخصیص دارایی بلند مدت، صبر و نادیده گرفتن نوسانات بازار در طول زمان تخصیص دارایی است. انتخاب بازار مناسب برای تخصیص دارایی در بلند مدت اهمیت زیادی دارد، چرا که بازدهی بازارها در بلند مدت تفاوت بسیاری دارد.

انواع روش های سرمایه‌گذاری

بدون شک می‌دانید که انواع تخصیص دارایی در ایران وجود دارد که هر یک از آن‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. مهم‌ترین انواع تخصیص دارایی که در دنیای امروز نتیجه ثمربخشی را برای افراد ایجاد می‌کند، موارد زیر هستند:

سرمایه‌گذاری در بورس

تخصیص دارایی در بازار بورس با توجه به سابقه بازدهی آن، یکی از بهترین انواع تخصیص دارایی است. این بازار به دلیل تنوع بالای سهام و صندوق‌ها، امکان تحلیل و مشورت با خبرگان و قابلیت تخصیص دارایی با پول کم، جذابیت زیادی دارد. نقدشوندگی مناسب، امکان تخصیص دارایی غیرحضوری، مدیریت ریسک و شفافیت اطلاعاتی بالا از دیگر مزایای بازار بورس هستند.

سرمایه‌گذاری در ملک

تخصیص دارایی در ملک مزایای زیادی دارد، به ویژه اینکه می‌توان از اجاره دادن ملک، علاوه بر حفظ ارزش سرمایه در برابر تورم، درآمد ماهیانه نیز کسب کرد. اما تخصیص دارایی در زمین و مسکن نیاز به مقدار زیادی سرمایه دارد. به همین دلیل، بسیاری از افراد درآمدهای خود را در بازارهای دیگری مانند بورس، طلا و… که نیاز به سرمایه اولیه کمتری دارند، تخصیص دارایی می‌کنند. ریسک‌های جدی که این نوع تخصیص دارایی را تهدید می‌کنند، نقدشوندگی پایین و نیاز به داشتـن تخصص برای خرید در مناطق مناسب است.

سرمایه‌گذاری در طلا

تخصیص دارایی در طلا یکی از روش‌های محبوب تخصیص دارایی است که در طول زمان به دلیل ویژگی‌های خاص خود، جذابیت زیادی دارد. طلا به عنوان یکی از اقلام ارزشمند تاریخی، همواره به عنوان یک تخصیص دارایی امن و مقاوم در برابر تورم و نوسانات بازار شناخته شده است.

سرمایه‌گذاری در ارزهای خارجی مانند دلار، ارزهای دیچیتال، خودرو، بانک و موارد دیگری از این دست نیز در ایران مرسوم هستند.

عوامل مهم در سرمایه‌گذاری

هنگام سرمایه‌گذاری عوامل متعددی را باید در نظر گرفت. برخی از مهم‌ترین این عوامل عبارتند از:

اهداف مالی

نخستین قدم برای هر تخصیص دارایی، تعیین اهداف مالی شماست. شما به چه چیزی می‌خواهید با تخصیص دارایی خود برسید؟ تامین مالی برای زمان بازنشستگی؟ خرید خانه؟ تامین مخارج تحصیل فرزندانتان؟ هنگامی که اهداف خود را بدانید، می‌توانید تخصیص دارایی‌های خود را به گونه‌ای انتخاب کنید که به شما در دستیابی به آن‌ها کمک کند.

افق زمانی

بازه زمانی شامل زمانی است که پول شما تخصیص دارایی می‌شود. افق زمانی شما بر نوع تخصیص دارایی‌هایی که انتخاب می‌کنید تأثیر می‌گذارد. به عنوان مثال، اگر افق زمانی کوتاهی دارید، ممکن است بخواهید در تخصیص دارایی‌های محافظه‌کارانه‌تر با ریسک کمتر تخصیص دارایی کنید.

تحمل ریسک

تحمل ریسک شما به این میزان اشاره دارد که تا چه حد با از دست دادن پول احساس راحتی می‌کنید. برخی از افراد ریسک‌پذیرتر از دیگران هستند. اگر ریسک‌پذیر هستید، ممکن است مایل باشید در تخصیص دارایی‌های پرخطرتر با پتانسیل بازدهی بالاتر تخصیص دارایی کنید. اما اگر ریسک‌پذیر نیستید، احتمالا در روش‌های محافظه‌کارانه‌تر با ریسک کمتر تخصیص دارایی کنید.

هزینه‌ها و مالیات

هزینه‌ها می‌توانند تأثیر قابل توجهی بر بازده تخصیص دارایی شما داشته باشند. قبل از تخصیص دارایی در بازار، هزینه‌های مرتبط با آن را بررسی کنید. برای مثال، در زمان خرید طلای فیزیکی، باید مبلغی تحت عنوان سود طلافروش، مالیات و اجرت بپردازید. این هزینه‌ها در برخی از بازارهای مانند بازار مسکن بیشتر خواهد بود.

تنوع‌بخشی

تنوع‌بخشی به معنای تقسیم کردن سرمایه‌ شما در بین طیف وسیعی از دارایی‌ها، مانند سهام، اوراق قرضه، املاک و مستغلات و کالاها است. این امر به منظور کاهش ریسک کلی سبد تخصیص دارایی شما انجام می‌شود.

سخن پایانی

در این نوشتار کوشش تا مفهوم سرمایه‌گذاری و انواع آن در مدیریت مالی و حسابداری تشریح شود. براین اساس تخصیص دارایی یکی از ملزومات اساسی برای مقابله با تورم در دنیای کنونی است. اکثر افراد بدون هیچ آموزش تخصیص دارایی و شناخت راهکارهای آن اقدام به به این کار کرد‌ه و درنهایت شاهد ضررهای زیادی می‌شوند. از این رو، در مقاله فوق سعی داشتیم روش های تخصیص دارایی مفید و مطمئن را به شما معرفی و اصول تخصیص دارایی صحیح را به شما شرح دهیم تا در کمترین زمان ممکن، بهترین بازدهی را از سرمایه خود کسب کنید.

شناسایی بهترین راه تخصیص دارایی با سود روزانه بسیار مهم است. قبل از اینکه به بهترین روش تخصیص دارایی با سود روزانه اشاره کنیم باید بدانیم که چه روش های تخصیص دارایی سود روزانه نصیب سرمایه‌گذار می‌کنند. با توجه به روش‌های گفتـه شد‌ه در بالا بازارهای طلا، خودرو، مسکن و ارزهای خارجی نمی‌توانند سود روزانه را نصیب سرمایه‌گذار کنند. هرچند ممکن است این دارایی‌ها در طول روز با نوسان مثبت قیمت افزایش ارزش داشتـه باشند، اما سودی به صورت روزانه به شما نخواهند داد.