مدیریت دولتی (معرفی رشته)
مدیریت دولتی governmental management یک رشته تحصیلی دانشگاهی برای آموزش مهارتهای مدیریت سازمانی به دانشجویان است. این رشته از گرایشهای رشته مدیریت میباشد. این رشته در مقطع کارشناسی ارشد به شاخههای مدیریت منابع انسانی، سیستم اطلاعات مدیریت، مدیریت مالی، تشکیلات و روشها و مدیریت تحول تقسیم بندی میگردد.
در دکتری نیز به گرایشهای منابع انسانی، مدیریت رفتاری، سیاست گذاری و مدیریت استراتژیک تقسیم بندی میگردد. این گرایش از رشته مدیریت اولین بار در سال ۱۳۳۳ تحت عنوان علوم اداری در موسسه علوم اداری زیر نظر دانشکده حقوق دانشگاه تهران با همکاری دانشگاه کالیفرنیای جنوبی برگزار شد. در حال حاضر این رشته در اکثر دانشگاههای کشور تحت عنوان مدیریت دولتی و با گرایشهای مختلف در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تدریس میشود.
دوره کارشناسی مدیریت دولتی یکی از دورههای تحصیلی آموزش عالی است. هدف از تشکیل این دوره آموزش کارکنان ماهر و متخصص مورد نیاز سازمانها، موسسههای و شرکتهای دولتی، خصوصی، ادارهها است. همچنین دانشجویان با کاربرد روشهای علمی در مدیریت آشنا میشوند. طبق تعریف دانشگاه فینیکس ایالات متحده امریکا دانشجویان رشته مدیریت دولتی برای ارتقای مهارتهای مدیریتی، باید بهطور مؤثر در یک سازمان عمومی کار کرده و مهارتهای حل مسئله خود را همراه با ارتباطات، خلاقیت، استفاده از اطلاعات و مهارتهای مدیریتی بهبود ببخشند. به دلیل وسیع بودن و گستردگی رشته مدیریت دولتی، این رشته به امور تصمیمگیری و خطمشی گذاری عمومی و همچنین به امور توسعه و حکمرانی هم میپردازد.
هدف رشته مدیریت دولتی و بازار کار
هدف از این رشته عبارت است از: آموزش نیروی انسانی متخصص مورد نیاز سازمانها، ادارهها و شرکتهای دولتی و خصوصی و نیز آشنایی دانشجویان با کاربرد روشهای علمی در مدیریت. در این دوره دانشجویان با فراگیری نظریههای نوین مدیریت دولتی قادر خواهند شد تا به منزله پزوهشگر به مطالعه پرداخته و با تجزیه و تحلیل تخصصی مساول مدیریتی به اداره موفقیت امیز سازمانها کمک نمایند. شرکت کنندگان در این دوره افزون بر آشنایی با مسائل نظری دانش مدیریت، با کاربردهای این رشته آشنا میشوند.
ضرورت و اهمیت این دوره در آشناسازی مدیران ردههای گوناگون با نقش رشته مدیریت در سازمانها و موارد استفاده این دانش و همچنین تربیت نیروی متخصص بعنوان رابط میان مدیران و کارمندان اداری و فنی که معمولاً مسئولیت اجرایی و سرپرستی واحدها را عهده دار میشوند، میباشد.
فارغ التحصیلان میتوانند مشاغلی از قبیل کارشناس اداری، امور کارکنان، تشکیلات و روشها، تحول اداری، طبقه بندی مشاغل، حقوق و دستمزد، برنامهریزی پرسنلی، ارزیابی عملکرد و نظایر آن و قبول مسئولیت در سمت مدیران سطوح میانی و سرپرستی واحدهای اداری و خدماتی وزارتخانهها و سازمانهای دولتی و شهرداریها را عهده دار شوند.
این رشته به دلیل برخورداری از گرایشها و زیرمجموعههای گوناگون دارای بازار کار وسیع در بخشهای دولتی و خصوصی میباشد. فارغ التحصیلان این رشته همچنین در زمینههای تشکیلات سازمانی، منابع انسانی، سیستمهای اطلاعاتی و دیگر مباحث مطرح در مدیریت در سطوح کارشناسی و مدیریتی در بخش خصوصی و دولتی قادر به فعالیت میباشند، همچنین این فارغ التحصیلان بعنوان مشاور یا مجری در زمینه سیاستگذاریهای بخش دولتی میتوانند فعالیت کنند.
گرایشهای رشته مدیریت دولتی
این گرایش در سطح کارشناسی ارشد مدیریت بنابر آخرین تغییرات (مصوبه مورخه ۲۴ تیر ۱۳۹۴ شورای تحول و ارتقای علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی) در ۷ گرایش تدریس میشود. در دوره کارشناسی ارشد این رشته در ۷ گرایش ارائه میشود:
- توسعه منابع انسانی
- طراحی سازمانهای دولتی
- بودجه و مالی عمومی
- خط مشیگذاری عمومی
- مدیریت پیشرفته و توسعه شهری و روستایی
- مدیریت تحول
- مدیریت رفتار سازمانی
پیش از این گرایشهای تشکیلات و روشها، مدیریت منابع انسانی، سیستمهای اطلاعاتی مدیریت و مدیریت مالی دولتی نیز از گرایشهای این رشته بود. گرایشهای مذکور در ۲۰ واحد درسی مشترک بوده و تفاوت آنها در ۸ واحد درسی است. در کنکور ارشد ۹۵ در گرایش مدیریت رفتار سازمانی پذیرشی صورت نگرفته است.
واحدهای درسی دانشگاهی
- کامپیوتر و کاربرد آن در مدیریت
- حقوق اساسی
- اصول حسابداری
- روانشناسی کار
- اقتصاد خرد
- مبانی مدیریت اسلامی الگوهای آن
- اقتصاد کلان
- مبانی سازمان و مدیریت
- حسابداری دولتی
- زبان تخصصی
- توسعه اقتصادی و برنامهریزی
- روش تحقیق در مدیریت
- مدیریت رفتار سازمانی
- مبانی مدیریت دولتی
- حقوق اداری
- مالیه عمومی وخطمشی مالی دولت
- مدیریت منابع انسانی
- تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم
- مدیریت تحول سازمانی
- فراگرد تنظیم و کنترل بودجه
- مدیریت توسعه
- تحقیق در عملیات
- مدیریت سازمانهای محلی و شهرداریها
- مدیریت تعاونیها
- روابط کار در سازمان
- مدیریت تطبیقی
- سیستمهای اطلاعاتی مدیریت
- تصمیمگیری و تعیین خطمشی دولتها
- مباحث ویژه مدیریت دولتی
- سیراندیشههای سیاسی وتحول نهادهای اداری
- سازماندهی و اصلاح تشکیلات وروشها
- ریاضیات و کاربردان در مدیریت
- آمار و کاربرد آن در مدیریت
از جمله مباحث این رشته عبارتند از: بررسی تعاونی کوچکسازی بدنه دولت، بررسی کوچکسازی دولت، سیر تطور قانون محاسبات عمومی، سیر تطور تعاونی روستایی در ایران، تحلیل و ارزیابی خطمشی خصوصیسازی در ایران، مروری بر سیر تحولات بودجه و قانون محاسبات عمومی کشور، بررسی زمینههای نظارت قانون محاسبات عمومی کشور بر بودجه عملیاتی، نقش مددکاری اجتماعی در پیشگیری از ارتکاب جرم، نیاز سنجی آموزشی با استفاده از تکنیک دلفی، اهمیت آموزش نیروی انسانی، تحلیلهای سه گانه در نیازسنجی آموزشی، آموزش ارگونومی زندان، دشواریهای کار در زندان، تحلیلهای استخدامی و مدل گزینش نیروی انسانی
خلاصه و جمعبندی
دوره کارشناسی مدیریت دولتی یکی از دورههای تحصیلی آموزش عالی است و هدف از تشکیل این دوره آموزش نیروی انسانی متخصص مورد نیاز سازمانها، اداره ها، موسسههای و شرکتهای دولتی و خصوصی دولتی و خصوصی و نیز آشنایی دانشجویان با کاربرد روشهای علمی در مدیریت است. شرکت کنندگان در این دوره افزون بر آشنایی با مسایل نظری دانش مدیریت با کاربردهای این رشته آشنا میشوند.
ضرورت و اهمیت این دوره در آشناسازی مدیران ردههای گوناگون با نقش رشته مدیریت در سازمانها و موارد استفاده این دانش، و همچنین تربیت نیروی متخصص به عنوان رابط بین مدیران و کارمندان اداری و فنی که معمولاً مسوولیت اجرایی و سرپرستی واحدها را عهده دار خواهند شد، میباشد. باید توجه داشت که برای انتخاب رشته مدیریت دولتی فقط آشنایی با کلیت رشته مدیریت دولتی و بازار کار آن نمی تواند تنها معیار داوطلبان کنکور سراسری قرار بگیرد.
علاوه بر این مطالب باید داوطلبان با مقایسه کارنامه کنکور سراسری خود با رتبههای قبولی داوطلبان در کنکور سالهای گذشته بتوانند شانس خود را برای قبولی در این رشته بسنجند و فرم انتخاب رشته خود را بر اساس شانس قبولی در انتخابهای خوشبینانه، منطقی و بدبینانه تکمیل نمایند. به کلیه متقاضیان شرکت در انتخاب رشته، استفاده از نرمافزار رایگان انتخاب رشته مجازی هیوا که شامل آخرین رتبههای قبولی رشته مدیریت دولتی در دانشگاههای محتلف است را توصیه میکنیم .
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | مدیریت دولتی | ۰۹ اسفند ۹۲