فساد اداری در ایران
فساد اداری در ایران عامل اصلی ناکارآمدی و عدم موفقیت در دستیابی به اهداف کلان اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در کشور است. اهمیت این مقوله در اقتصاد دولتی ایران تا حدی است که میزان اثرات مخرب آن را بیش از اثرات تحریم عنوان کردهاند. از دیدگاه سیاسی نیز هر دو جناح اصلی کشور بر وجود فساد اداری سازمانیافته و تاثیرات منفی سترگ آن بر کشور وحدت نظر دارند.
بهطور کلی فساد سازمانی پدیدهای مخرب است که تمامی ارکان سازمان را در نیل به موفقیت دچار چالش میسازد. در جوامعی که دولت و بخش عمومی عهدهدار و متولی بخش اصلی اقتصاد است همیشه از فساد اداری رنج میبرد. فساد ادرای در ایران روند توسعه کشور را به طور چشمگیری با چالش مواجه ساخته است. این فساد موجب شکلگیری مشکلات و بحرانهای اساسی در سراسر جامعه شده است.
هدف این نوشتار تحلیل جامعهشناختی پدیده فساد اداری در ایران است. در این زمینه سعی شده است علل و عوامل مؤثر در شکلگیری و گسترش فساد اداری شناسایی شود. سپس رابطه نظام اقتصادی اجتماعی و سیاسی با فساد اداری بررسی شده است. در ادامه پیامدهای وجود و استمرار فساد اداری مطرح شده است. سرانجام ارائه راهکارهای مناسب برای مقابله با این پدیده مورد بررسی و مداقه علمی واقع شود. روش تحقیق به کار گرفته شده در نوشتار روش اسنادی است که بر اساس مطالعه و بررسی کتب و آثار موجود مسئله حاضر مورد تبیین واقع شده است.
تعریف فساد اداری
ریشه فساد از فعل لاتین «Rumpere» به معنای شکستن است. بنابراین، در فساد چیزی میشکند یا نقض میشود. فساد در فرهنگ وبستر به عنوان پاداشی نامشروع که برای وادار کردن فرد به تخلف از وظیفه تخصیص داده شده آمده است. فساد به تمام شکلهای گوناگون انحراف یا اعمال قدرت شخصی و استفاده نامشروع از مقام و موقعیت شغلی قابل اطلاق است.
مطالعه تاریخ تمدنهای باستان، بیانگر این است که فساد در جوامع بشری قدمتی به اندازه تمدن دارد. هنوز نیز یکی از مسائل مهم و اساسی در میان کشورهای جهان میباشد.در گذشته فساد اداری را ناشی از حرص سیریناپذیر انسان میدانستند. برای مثال، فیلسوفان اسکولاستیک سدههای میانه درباره فساد اداری اینگونه میاندیشیدند. فیلسوفان دوره روشنگری ـ جنبش فلسفی قرن هجدهم که ویژگی بارز آن عقلگرایی بود و نظریهپردازان دولت دموکراتیک در قرن نوزدهم تعریف دقیقتری از فساد اداری ارائه کردند: «سوءاستفاده مقام اداری از وجوه عمومی به منظور افزایش درآمدش به طور غیرقانونی.»
فساد اداری عبارت است از مجموعه طرحها، تصمیمات، کارها، برخوردها و روابطی که در محیط اداره برخلاف خطمشی عمومی کشور و قوانین حاکم بر جریان امور اداری و اهداف و منافع جامعه به وقوع میپیوندد و موجب تباهی منافع عمومی و مسخ و بیهودگی اداره میشود.
نظریه فلاسفه اسکولاستیک که فساد اداری را ناشی از حرص سیریناپذیر انسان میداند، ناقص و نارساست. چراکه تأثیر شرایط نهادی مختلف را بر فساد اداری نادیده میگیرد و آن را امری فطری میپندارد. نظریه فیلسوفان دوره روشنگری گرچه دقیقتر است، اما هنوز محدود است. زیرا فساد اداری را تنها در شکل غیرقانونی آن در نظر گرفته و به شکلهای «قانونی» فساد اداری توجه نکرده است. برخی پژوهشگران امروزی فساد اداری را «سوء استفاده از قدرت دولتی به خاطر نفع شخصی» تعریف کردهاند.
انواع فساد سازمانی
پژوهشگران فساد را به انواع گوناگونی تقسیمبندی کردهاند. در یک تقسیم بندی انواع فساد عبارتند از:
- فساد خرد
- فساد سازمانیافته
- فساد بزرگ
فساد خرد: به اخذ رشوههای اندک از جانب کارکنان دولت برای رفع مشکلات اشاره دارد.
فساد سازمانیافته: زمانی که بقای سازمان به وجود فساد بستگی پیدا میکند. در این حالت، مقرّرات و هنجارهای رفتاری با فساد تطبیق پیدا میکند.
فساد بزرگ: هنگامی که مسئولان سطح بالای دولتی و سیاستمداران در قراردادها و طرحهای بزرگ که جنبه ملّی دارند اعمال نظر میکنند و سودهای کلان به دست میآورند.
هیدن همیر محقق علوم سیاسی فساد اداری را به سه گونه تقسیم میکند:
- فساد اداری سیاه
- فساد اداری خاکستری
- فساد اداری سفید
فساد اداری سیاه: کاری که از نظر دولت و مردم منفور است؛ مانند دریافت رشوه.
فساد اداری خاکستری: کاری که از نظر دولت منفور است، اما جامعه ممکن است نسبت به آن بیتفاوت باشد؛ مانند کوتاهی کارمند در اجرای قوانینی که در بین مردم از محبوبیت چندانی برخوردار نیست.
فساد اداری سفید: کاری که ظاهرا مخالف قانون است، اما اجرای آن از نظر دولت و مردم زیاد با اهمیت نیست؛ مانند کمک یک کارمند به یک ارباب رجوع که توانایی جسمی کافی برای ماندن در صف برای گرفتن کالا را ندارد.
علل و عوامل شکلگیری فساد اداری در ایران
دلایل گوناگونی را برای فساد اداری در جوامع مختلف بر شمردهاند. فقر اقتصادی و نابسامانیهای درآمدی کارکنان سازمانها، فقر فرهنگی و نبود باورهای استوار اخلاقی و نبود مقررات و قوانین بازدارنده و نظامهای کنترلی از دلایل اصلی بروز فساد اداری است. به طور کلی عوامل اصلی فساد اداری در ایران به دو دسته تقسیم میشود:
- علل اصلی (ریشهها)
- عوامل تسهیلکننده
ریشههای فساد اداری در ایران
ریشههای فرهنگی و اجتماعی
مهمترین عامل بروز فساد اداری ریشههای فرهنگی و عقیدتی است، به گونهای که اگر ارزشها، هنجارها، عقاید و باورهای حاکم بر افراد اجتماع متکی بر ارزشهای مادیگرایانه، فردگرایانه و مصرفگرایانه باشد و ساختارهای اجتماعی از انسجام و کارکردهای لازم برخوردار نباشند، ناکارآمدی و ضعف نظام فرهنگی و اجتماعی را به دنبال داشته و پیامد آن، شکلگیری فساد در همه سطوح و لایههای اجتماع خواهد بود.
ریشههای اقتصادی
رکود اقتصادی، کاهش درآمدها، بیعدالتی، مادیگرایی، بیثباتی اقتصادی، تورّم افسار گسیخته، عدم تناسب دخل و خرج ناشی از عدم عدالت اقتصادی، کاهش قدرت خرید مردم و توزیع نامناسب درآمدها در جامعه، از عوامل مهم اقتصادی است. این عوامل زمینههای بروز سوءاستفادههای مالی و تخلفات اداری را فراهم میسازد.
عوامل تسهیلکننده فساد اداری در ایران
عوامل سیاسی: عدم استقلال کامل قوّه قضائیه، نفوذ قوّه مجریه بر آن و بر دستگاههای نظارتی و بازرسی، فشار گروههای ذینفوذ در داخل و خارج سازمان، فساد سیاستمداران عالیرتبه، جوسازی و غوغاسالاری، توصیه برای در امان ماندن مدیران متخلف از مجازات.
عوامل اداری: تشکیلات و ساختار اداری غیرکارآمد، حجیم و نامتناسب با اهداف و وظایف، پیچیدگی قوانین، مقرّرات و تعدد بخشنامهها و دستورالعملهای اداری، مدیران غیر مؤثر، فقدان نظام شایستهسالاری، وجود تبعیضات در زمینههای استخدام، انتصاب و ارتقای افراد، نارسایی در نظام حقوق و دستمزد، نظام پاداش و تنبیه و به ویژه نظام نظارت و ارزشیابی، ترجیح اهداف گروهی به اهداف سازمان و مانند آن.
عارضهیابی فساد اداری در ایران
ریشهها و عوامل یاد شده، موجب ایجاد عارضههایی در نظام اداری میگردد که به اشکال گوناگون جلوهگر میشود. از جمله: کاهش رضایت شغلی، کاهش انگیزش کارکنان، جمود شخصیت، روحیه محافظهکاری و سرخوردگی در بین کارکنان. کاهش خلّاقیت و نوآوری، کاهش سرعت در انجام امور، تمرکز غیرمنطقی بر انضباط اداری از دیگر عارضههای آن است. همچنین رقابت ناسالم، و ایجاد جو بدبینی و بیاعتمادی در سازمان را نیز به همراه دارد. علل و عوامل مذکور همراه عوارض آنها موجبات تخلفات اداری را فراهم میسازند. این عوامل در نهایت منجر به فساد اداری میشود.
همانگونه که فساد معلول عوامل متعدد و گستردهای است، آثار و نتایج ناشی از آن در جامعه نیز بسیار پراکنده است. فساد، مانع ثبات سیاسی ـ اقتصادی و پیوستگی اجتماعی و نیز توسعه اقتصادی کشور میشود. وجود فساد و استمرار آن موجب کاهش اعتبار اجتماعی و حیثیت نظام اداری، از دست رفتن اعتماد و احترام مردم نسبت به نهادهای حکومتی میشود. همچنین منجر به ایجاد و افزایش بیگانگی و فاصله بین حکومتگران و توده مردم میشود.
تدوام پدیده فساد در جامعه باعث سود بردن بخشهای ثروتمندتر از آن میگردد. نتیجه آن، بر دوش کشیدن ضرر و زیان این پدیده توسط اقشار فقیرتر و ضعیف جامعه میباشد. علاوه بر این، به وجود آمدن ریسک تخلف در سازمان، آسیب رساندن به فرایند توسعه منابع انسانی، کمرنگ شدن کنترلهای درونی و تشدید کنترلهای بیرونی در سازمان، کمرنگ شدن فضایل اخلاقی و ایجاد ارزشهای منفی در سازمان، تقدم منافع فردی بر منافع جمعی، و کاهش کیفیت کارها در کلیه سطوح از پیامدهای این پدیده به شمار میروند.
بحث و نتیجهگیری
نتایج نشان میدهد که فساد معلول عوامل متعدد و گستردهای است. به گونهای که عوامل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و اداری از جمله عوامل مهم این پدیده تشخیص داده شدند. همچنین تأکید بر رویههای پیشگیرانه به جای تنبیه و مجازات متخلفان، پیگیری نظاممند مبارزه با فساد اداری، تأکید بر فرهنگ سازمانی و تقویت فرهنگ عمومی جامعه جهت کاهش فساد اداری به عنوان راهحلهای اساسی پیشنهاد شدهاند.
فساد اداری، پدیدهای است که در دنیای امروز به ویژه در کشورهای در حال توسعه، به عنوان یکی از مهمترین عوامل در سر راه پیشرفت جامعه، مطرح شده است. این پدیده توانسته صدمات جبرانناپذیری را بر روی سرعت حرکت چرخ توسعه جامعه ایجاد کند. آنچه در تمامی تعاریف فساد اداری مشترک است نوعی هنجارشکنی و تخطی از هنجارهای اخلاقی و قانونی در عملکرد اداری و سازمانی است. از این رو است که فساد اداری و تعریف آن تابعی از هنجارهای مورد قبول در هر جامعه و فرهنگ آن میشود.
اقدامات جزئی، پراکنده یا موسمی به هیچروی راه درمان بیماری مزمن فساد اداری و ناکارآمدی بوروکراسی نخواهد بود. جز با اصلاحات اساسی مسائل فراوان موجود در نظام اداری، از جمله فساد اداری حل نمیشود. حذف یا کاهش فساد اداری در نظام اداری ایران، نیازمند برنامههایی اساسی و همهجانبه است. با تأثیر بر فرهنگ عمومی جامعه و ابعاد آن همچون فرهنگ سازمانی باید پیشگیری از بروز فساد اداری را هدف قرارداد.
منبع: تحلیل جامعه شناختی فساد اداری در ایران نوشته مهدی قادری
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | مدیریت دولتی | ۰۷ اسفند ۹۹
گرچه پایین بودن دستمزدها میتواند در فساد اداری موثر باشد اما مهمترین دلیل فساد و گسترش ان، ضعف و فساد سازمانهای بازرسی و نظارتی است که در روابط دوستانه و جناحی منافع فردی را بر ملی ترجیح ، و اهمیت پست
موافقم. در کشورهای کمتر توسعهیافته قوانین نیمبندی وجود دارد ولی مشکل راههای بسیار زیاد دور زدن قوانین و البته نظارت بر حسن اجرای قانون هست. برای مثال در حوزه ساختوساز قوانین ناظر خوبی وجود دارد ولی به سادگی با یک تبصره ۱۰۰ یا ماده ۹۹ قانون دور زده میشود. حسن اجرا و ضمانت اجرایی قوانین مشکل اساسی است.
استان آذربایحان غربی، شهرستان نقده فاسد ترین قاضی ها و کارشناس هارو داره …. افتضاحی به نام حکومت فاسد
جهادکشاورزی اصفهان
به عنوان یک کارمند خدوم در جهاد کشاورزی اصفهان این فرمایش شما را اصلا نمیپذیرم. مدیریت و پرسنل جهادی این سازمان از هرگونه فسادی مبری است.