تعاونی روستایی
تعاونی روستایی به تجمع مردم و اهالی یک روستا در قالب شرکت تعاونی گفته میشود که موضوع فعالیت آنها کشاورزی و فعالیتهای جانبی آن میباشد. نظام تعاونیهای روستائی صرفا منحصر به ایران یا چند کشور خاص نیست.
اکنون از زمان استقرار نظاممند تعاونیها بیش از یک قرن میگذرد. در طی این مدت تشکیلات تعاونیها به صورت مدون درآمده است و نقاط ضعف و قوت آن شناسائی گردیده است. از جمله اهداف از تشکیل تعاونیها روستایی تجمیع سرمایهها، تأمین نهادههای مشترک کشاورزی به صورت عمده و استفاده از تخفیف در خرید آن و هماهنگی و هم افزایی در بازار یابی و فروش محصولات کشاورزی میباشد به طوری که بیشترین سود به کشاورزان که زحمت اصلی تولید محصول را برعهده دارند برسد. متولی دولتی تعاونی روستایی در ایران سازمان تعاون روستایی میباشد که رئیس آن معاون وزیر جهاد کشاورزی میباشد.
سیر تطور تعاونی روستایی در ایران
سازمان تعاون روستایی، متولی بخش خصوصی تعاونیها روستایی که رسالت اصلی تعامل تعاونیهای کشاورزی و طبقه کشاورزان را با مسئولین دولتی باید بر عهده داشته باشد اتحادیه مرکزی تعاونیهای روستایی و کشاورزی ایران میباشد. مهمترین مساله همرا با تعاونیها بحث دولتی یا مستقل بودن تعاونیها است. تجربه کشورها نشان میدهد دخالت هدفند و پشتیبان دولتها از تعاونیها بدون آنکه روح استقلال را از آنها سلب کند حیاتی و بسیار موثر است. در این مقاله فراز و فرودهای نظام تعاونی روستایی در ایران از گذشته بسیار دور تا کنون به طور فشرده مورد بررسی قرار گرفته است. جهت درک عمق مسائل تعاونیهای روستایی، مقایسهای نیز در سطح بینالمللی به عمل آمده است تا بدانیم ما و دیگران در مورد تعاونی روستایی چه کردهایم و در حال حاضر در کجا قرار داریم.
پرسشنامه تعاونی روستایی
عنوان: پرسشنامه عوامل موفقیت تعاونی روستایی در ایران
منبع شناسی: استاندارد و معتبر
روایی و پایایی: دارد
تعداد سوالات: ۲۰ گویه با طیف لیکرت پنج درجه
سخن پایانی
در این مقاله ابتدا مروری بر نهضت تعاون از دیدگاه دولتی یا مستقل بودن آن صورت میگیرد زیرا از یک سو تعاونیها به کمکهای مالی و غیرمالی دولت نیاز داشته و از سوی دیگر نباید دولت را بامسائلی همچون حجم بزرگ و دخالتهای غیر اصولی مواجه سازد. سپس مقایسهای از روند تعاونیها در سطح بینالملل مورد بررسی قرار میگیرد. به این منظور بررسی بین کشورهای روسیه، ایران و هندوستان صورت خواهد گرفت. در ادامه تعاونیها پس از پیروزی انقلاب اسلامی بررسی میشوند. سپس قوانین بخش تعاون قانون اساسی بررسی خواهد شد ضرورت اصلاح قانون بخش تعاون در راستای سیاستهای اصل ۴ بیان خواهد شد. در نهایت چگونگی ساماندهی جامعه روستایی، بخش کشاورزی و تعاونیهای آن بیان میگردد.
برای اثبات ادعای مطروحه درمورد نقش دولت و گرفتاریهای بی شماری که برای روستاییان، اعضای تعاونیها و اتحادیه آنها به وجود آمده است؛ در اینجا قسمتی از مصاحبه وزیر اسبق کشاورزی را که مسبب اصلی پراکنده شدن امور تعاونیها در کشور به شمار میرود. «تشکلهای بخش کشاورزی دو گروه هستند؛ گروهی از آنها فرمانبر دولت اند و یا با امکانات دولتی سروکار دارند که اینها تشکلهای واقعی نیستند. همچنین تشکل هایی که با رانت دولتی و با مجوز صادرات و واردات وزارت جهادکشاورزی سرپا هستند و اگر حرف دولت را گوش ندهند مخالفین دولت محسوب میشوند؛ اینها هم تشکل واقعی نیستند. تعدادی افراد نیز هستند که تشکلی برای دولتیها به وجود میاورند و از امتیازات ویژهای برخوردارند که این گروه نیز واقعی نیستند».
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | مدیریت دولتی | ۱۸ دی ۹۱