مقاله خرید الکترونیک (آنلاین)
خرید الکترونیک (Electronic buy) فرایندی است که از طریق آن مشتریان اقدام به خرید محصولات و خدمات با استفاده ابزارهای فناوری میکنند. موفقیت در فروش اینترنتی به عوامل زیادی بستگی دارد که یکی از مهمترین آنها ارزیابی مشتریان از ویژگیهای وبسایت است. به نظر میرسد دیدگاه مشتریان نسبت به یک فروشگاه اینترنتی و ابعاد موثر بر آن تحت تاثیر ویژگیهای سامانه اینترنتی فروش کالا قرار دارد.
گسترش روزافزون تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات و افزایش روزافزون کسبوکارهای الکترونیکی در دو دهه گذشته، موجب ظهور پدیده جدیدی چون مدل پذیرش فناوری و تجربه خرید آنلاین شده اند. عناصر مدل پذیرش فناوری به عنوان یکی از عوامل موثر بر تجارب خرید آنلاین است. همچنین روابط میان سهولت خرید و وفاداری مشتریان به عنوان یکی از عوامل متاثر از تجربه خرید آنلاین میتواند موجبات شناخت هرچه بیشتر نقش تجربه خرید آنلاین در پذیرش تجارت الکترونیک را فراهم آورد.
خرید الکترونیک یکی از عناصر زیربنایی مفاهیم بازاریابی دیجیتال و بازاریابی اینترنتی است. بر این اساس مطالعه حاضر در تلاش است به بررسی عوامل موثر بر خرید اینترنتی مشتریان بپردازد. در این مطالعه بر عناصر سنتی مدل پذیریش فناوری و عناصر آمیخته بازاریابی در بستر تجارت الکترونیک پرداخته شده است.
عوامل موثر بر خرید الکترونیک (آنلاین)
عوامل متعددی بر قصد خرید مشتریان در فضای اینترنتی و آنلاین دخیل هستند. اگرچه از عوامل سنتی مانند قیمت یا ترفیعات تجاری نمیتوان گذشت اما در این مطالعه کوشش شده است تا بر عناصر حاکم بر فضای دیجیتال تاکید شود. عمدهترین عواملی که در قصد خرید آنلاین موثر هستند در ادامه معرفی شده است. همچنین راهکارهای لازم برای موفقیت در این عرصه نیز ارائه گردیده است. مدیران فروشگاههای اینترنتی و صاحبان کسبوکار میتوانند از این عوامل در تصمیمگیری استفاده کنند.
ویژگیهای وبسایت
ارزیابی مشتریان از ویژگیهای وبسایت تاثیر زیادی در اعتماد به فروشگاه اینترنتی ایفا میکند. «تجربه» به عنوان دانش دسته اول تعریف شده است و از طریق مشارکت فعال مشتریان در فرایند خرید برخط حاصل میشود. اعتماد مشتریان در طول زمانی که با کسبوکار در ارتباط هستند، ایجاد میشود. بنابراین هرچه تجربه مشتری در خرید اینترنتی بیشتر باشد، سطح اعتماد الکترونیک بالاتر خواهد بود.
باید ابعاد مختلفی از تجربه خرید اینترنتی را در نظر گرفت و فروشگاه اینترنتی باید تقسیمات صحیحی براساس تعداد انجام خرید اینترنتی، نوع خرید (خرید شخصی یا خرید سازمانی)، نوع محصول (کالا/ خدمات)، حداکثر مبلغ خرید اینترنتی انجام شده و نحوه پرداخت داشته باشد. همچنین باید بین دانش و تجربه تفکیک قایل شد. منظور از دانش، دانش فنی است که شامل دانش در مورد کاربری اطلاعات و نیز در خصوص فرایندهای خرید اینترنتی است.
فروشگاه اینترنتی میتواند از طریق یک رابط کاربری خوب و ارائه اطلاعات صحیح و منسجم دانش مشتریان خود را از فرایند تجارت الکترونیک و خرید اینترنتی افزایش دهد اما تجربه خرید اینترنتی مقوله دیگری است. فرایند خرید و خدمات پس از فروش و سیستم پشتیبانی پایگاه باید بهگونهای باشد که کاربر به خرید مجدد ترغیب شود و تجربهای که پس از هر بار خرید اینترنتی در ذهن کاربر شکل میگیرد چیزی نیست که بتوان با آموزش و تبلیغات تجاری بدست آورد.
اعتماد مشتریان
در این مطالعه مشخص شد که اعتماد تاثیر مثبت بر خرید الکترونیک دارد. بنابراین فروشگاه اینترنتی باید کوشش کند در ارتباط با مشتریان صداقت داشته باشد. از آنجا که محصولات یک فروشگاه اینترنتی قابل لمس نیست بنابراین فروشنده باید کوشش کند به نوعی تمامی ویژگیهای مثبت هر جنس را دقیق معرفی کند اما در این راه باید از مبالغه و اغراق دوری شود. متقاعد کردن مشتری به یک خرید ساده است اما تبدیل شدن مشتری به یک مشتری وفادار دشوار است.
اگر انتظارات بالایی در مشتری ایجاد شود و پس از خرید مشتری احساس کند محصول آن چیزی نیست که شرح آن گفته شده است دلزدگی ایجاد میشود. در این صورت تنها خرید بعدی تکرار نخواهد شد بلکه یک اهرم تبلیغ منفی برای سایت فروشگاه ایجاد خواهد شد. عدم سودجویی و منفعتطلبی و ارائه خدمات دلسوزانه، پشتیبانی آنلاین و مواردی از این دست میتواند اعتماد را افزایش داده و فرد احساس کند محصولات این کتابفروشی برایش سودمند خواهد بود. چنین مواردی در نهایت منجر به بهبود سودآوری فروشگاههای اینترنتی خواهد شد.
وفاداری مشتریان
عنصر هدف در روابط خریدار-فروشنده دستیابی به «وفاداری مشتریان» است. مدیران فروشگاه اینترنتی باید بدانند وفاداری نقش قابل اعتنایی در قصد خرید الکترونیک مشتریان دارد. وفاداری مشتریان و قصد خرید دو مقوله بسیار نزدیک هستند که در بیشتر مطالعات در زمینه رفتار خرید مصرفکننده مورد بررسی قرار گرفتهاند. برای آنکه وفاداری مشتریان به فروشگاه به صورت مثبتی بهبود پیدا کند ابتدا باید اعتمادسازی لازم در مشتریان صورت گیرد.
ارسال به موقع محصول، دریافت وجه در زمان تحویل محصول، سیستم پاسخگویی شفاف، سیستم رسیدگی به شکایات، امکانات عودت وجه در صورت عدم رضایت مشتریان و خریداران، امکانات تعویض محصول در صورت مخدوش یا خراب بودن، مطابقت ویژگیهای محصول با آنچه شرحشان در وب سایت فروشگاه رفته، وجود محصولات تشویقی و بستههای هدیه رایگان، ارائه تخفیف به مشتریان وفادار و بن خرید یا کوپنهای تخفیفی، برخورد خوب و حسن نیت افرادی که از سایت به صورت آنلاین وظیفه پشتیبانی از مشتریان را برعهده دارند همه از مواردی هستند که وفاداری مشتریان را به صورت مثبت بهبود میبخشند.
ریسک ادراکشده
ریسک ادراکشده تنها عنصری است که بر قصد خرید الکترونیک تاثیر منفی دارد. بنابراین کاهش ریسک ادراکشده در بین مشتریان باید بعنوان یکی از اهداف استراتژیک فروشگاه اینترنتی مورد توجه تصمیم گیرندگان و مدیران قرار گیرد؛ زیرا این کاهش ریسک ادراکشده به افزایش رضایت مشتری منجر میشود.
اگر چه فروش اینترنتی برخی ویژگیهای فروش حضوری را ندارد اما مزایای بسیار بالایی دارد. اولاً سهولت دسترسی به فروشگاه اینترنتی بسیار بالا است. دوم اینکه پیدا کردن یک محصول به پایینترین قیمت بسیار ساده است. همچنین با افزایش تنوع و دایره انتخاب مشتری میتواند محصول مناسب را انتخاب کند. اگر ساختار فروشگاه درست طراحی شود و مشتری با سادگی و بیدردسر بتواند محصولات را جستجو نماید، بدون فشارهای روانی ناشی از حضور فروشنده یا مشتریان دیگر میتواند محصول مورد نظر خود را جستجو کرده و این یک حس رضایت را به ارمغان خواهد آورد.
اگر ریسک ادراکشده نیز تا حد ممکن کاهش یابد اعتماد به خرید الکترونیک قابل حصول خواهد بود. اطلاعرسانی صحیح اولین گام در کاهش ریسک ادراکشده است. ثبت وبسایت فروشگاه در سامانه اینترنتی «ستاد ساماندهی» و درج هلوگرام آن در وب سایت راهکار دیگری برای ایجاد اطمینان خاطر در مشتریان است. همچنین فروشگاههای اینترنتی باید راهکارهای روشنی برای فسخ قرارداد و احتمالاً عودت وجه در هریک از مراحل خرید داشته باشند. در نهایت وجود یک سیستم پشتیبانی آنلاین در وب سایت نیز توصیه میشود. لازم است فروشگاه اینترنتی به تدوین و اجرای استراتژی هایی بپردازند که بتواند اعتماد ادراکشده از سوی مشتریان و فروشنده هارا افزایش دهد. به موازات برنامههای اعتمادسازی با ایجاد پنلهای کاربری اختصاصی در جهت کاهش ریسک ادراکی مشتریان گام بردارند.
سهولت استفاده
عنصر «سهولت استفاده» یکی از عواملی است که به بطور مستقیم بر اعتماد مشتریان تاثیر میگذارد. بنابراین فروشگاه اینترنتی باید برای حصول موفقیت در فروش اینترنتی محصولات تاکید زیادی بر عنصر سهولت استفاده باشد. ثبات در ارائه خدمات اینترنتی با اثبات شایستگی توانمندیهای تجارت الکترونیک در اعتماد سازی نزد مشتریان راهگشا است. یک راهکار بسیار اساسی برای اعتمادسازی نزد مشتریان استفاده از مکانسیمهای مبتنی بر مشارکت خود مشتریان است.
گردآوری دیدگاه مشتریان و جرح و تعدیل در خدمات تجارت الکترونیکی بر مبنای دیدگاه مشتریان میتواند در تقویت اعتماد مشتریان به تجارت الکترونیک مناسب باشد. سودمندی در کنار عنصر سهولت استفاده یکی از مهمترین عوامل موثر بر تجارت الکترونیک است. سودمندی به بیان ساده یعنی اینکه مشتری احساس کند استفاده از تجارت الکترونیک برای وی یک مزیت ایجاد میکند. نتایج این پژوهش نشان داده است معیار سودمندی از میزان تاثیرپذیری بسیار زیادی برخوردار است.
تمامی معیارهای اصلی شناسائی شده برای تجارت الکترونیک یعنی ریسک، دسترسی، اعتماد و سهولت استفاده همگی تاثیر معناداری بر ادراک مشتری از سودمندی دارند. این عنصر یک عنصر معلول بوده که در عین حال برای انتخاب تجارت الکترونیک یک اولویت اساسی محسوب میشود. برای آنکه مشتری سودمندی تجارت الکترونیک را درک نماید باید دریابد که استفاده از تجارت الکترونیک میتواند موجب صرفه جوئی در هزینه شود، همچنین تجارت الکترونیک باعث میشود که زمان کمتری از فرد اتلاف شود و افزایش بهرهوری در کار و زمان را برای وی به همراه دارد.
دریافت مقاله بیس خرید الکترونیک (آنلاین)
اگر میخواهید از سایت پارس مدیر مقاله بیس و عنوان را همزمان دریافت کنید باید فیش خرید مقاله بیس را خریداری کنید.
ویژگیهای مقاله بیس: مربوط به سال جاری، همراه با مدل و فرضیه، از سایت ساینس دایرکت یا امرالد
پس از خرید فیش مقاله بیس برای خرید الکترونیک با ما به آدرس ایمیل Parsmodir@gmail.com ارتباط برقرار کنید.
سخن پایانی خرید الکترونیک (آنلاین)
بطور کلی این پژوهش حاکی از اهمیت پذیرش تجارت الکترونیک نزد مشتریان است. لذا به مدیران فروشگاه اینترنتی توصیه میشود در مورد منافع و مزایای تجارت الکترونیک، به مشتریان خود آموزش دهند. با تبلیغات مناسب اطلاع رسانی کنند و از این طریق، ادراکات مشتریان را تحت تأثیر قرار دهند. استفاده مشتریان از این کانال نوین، به کاهش زمان انجام تراکنشهای بانکی، سادهتر شدن انجام تراکنشهای بانکی و افزایش عملکرد فروشگاه اینترنتی منجر میشود.
در تبلیغات فروشگاه اینترنتی میتوان این مزایا را برای مشتریان تشریح و یادآوری کرد. با توجه به اهمیت متغیر سودمندی در مورد امنیت در توجیه تغییرات در استفاده از تجارت الکترونیک ضروری است. با بهبود ادراک از امنیت مشتریان زمینه استفاده از این خدمات نوین را مهیا سازند. همچنین به دلیل عدم وجود تماس شخصی، عدم امکان ارزیابی محصولات، عدم عقد قرارداد یا خدمات پس از فروش، امنیت نامطمئن در تبادلات و عدم حفظ حریم خصوصی، اینترنت ماهیتاً محیط پرمخاطرهای میباشد. ریسک ادراکی عامل مهمی در رفتار خرید از طریق اینترنت میباشد. از این رو توصیه میشود فروشگاه اینترنتی جهت افزایش اطمینان و اعتماد مشتریان به خرید الکترونیک اقدامات لازم را انجام دهد.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | مدیریت بازاریابی | ۲۸ آبان ۹۶
برای مشاوره بازاریابی کمک نیاز دارید؟ هدف ما از بازاریابی الکترونیک افزایش خرید الکترونیک مشتریان از یک فروشگاه اینترنتی است.