بازاریابی تجربی
بازاریابی تجربی رویکردی استراتژیک است که با ایجاد تجربهای ماندگار از برند نزد مشتریان منجر به یک ارتباط ژرف و ناگسستنی میشود. به دیگر سخن این روش نه تنها مشتریان را قادر میسازد تا محصول یا خدمت را خریداری کنند بلکه باعث میشود به معنای واقعی آن را تجربه کنند.
این شیوه از بازاریابی از روشهای مبتنی بر بازاریابی رابطهمند فراتر رفته و مشارکت مشتریان را به همراه میآورد. این روش محور اصلی در فرایند سفر مشتری است و در کانون مباحث مدیریت تجربه مشتری قرار دارد. پیامد نهایی این روش برقراری روابط خریدار-فروشنده به صورتی عمیق و طولانی مدت است. چنین پیامدی برای هر کسبوکار که در فضای رقابتی فعالیت میکند یک هدف نهایی محسوب میشود.
هر تعاملی که مخاطبان با شما داشته باشند، به نوعی یک تجربه بهشمار میرود. اگر بهدنبال رقمزدن بهترین تجربهها هستید تا بهترین تصویر در ذهن مخاطبان شکل بگیرد، بازاریابی تجربی میتواند قویترین ابزار باشد. این رشو به شرکتها کمک میکند دید بهتری را نسبت به برند گسترش دهند و تاثیر بهتری روی مشتریان بگذارند. نظر به اهمیت موضوع در این مقاله به تشریح بازاریابی تجربی پرداخته میشود.
تعریف بازاریابی تجربی
بازاریابی تجربی برگردان Experiential Marketing است که گاهی Engagement marketing نیز نامیده میشود. بنابراین روشن است که این روش هم با مفاهیم مدیریت تجربه مشتریان نزدیک است و هم با درگیری مشتریان قرابت معنایی دارد.
بازاریابی تجربی نوعی استراتژی بازاریابی است که در آن با ایجاد تجربیات واقعی زندگی، مشتریان را جذب و علاقمند میکنند. تاکید این نوع بازاریابی روی این مسئله است که مشتری بتواند برند را تجربه کند و از این تجربه خاطره خوش و ماندگاری در ذهنش ثبت شود. خاطرهای که حتی مدتها بعد نیز بتواند آن را به یاد بیاورد.
بازاریابی تجربی نوعی بازاریابی است که برای آگاهی برند، ایجاد و پرورش فرصتهای تجاری و افزایش وفاداری طولانی مدت مشتری، از ارتباطات چهره به چهره یا آفلاین استفاده میکند. این نوع بازاریابی یک بخش اصلی از بازاریابی کانال همهکاره است.
بازاریابی تجربی یک استراتژی بازاریابی است که مخاطبان را برای تعامل با کسب و کار در شرایط حضوری و فیزیکی دعوت میکند. با استفاده از ابزارهای مشارکتی و ملموس برندسازی، کسبوکار میتواند به مشتریان خود نه تنها محصولات و پیشنهادهایش را نشان دهد بلکه آنچه را که شرکت برای آن در تلاش و مبارزه است نیز نشان دهد.
دلیل اهمیت بازاریابی تجربی
این شیوه از بازاریابی باعث ایجاد ارتباط پایدار بین مشتری و برند میشود. همچنین شما از این طریق قادر خواهید بود اطلاعات زنده و صحیحتری را از مصرفکنندگان خدمات یا محصولاتتان به دست آورید. از مهمترین دلایل اهمیت بازاریابی تجربی میتوان به این موارد اشاره کرد:
- بسیار موثر است و میتوان از آن نتایج دقیقی استخراج کرد.
- با استفاده از روشهای غیر سنتی باعث ایجاد آگاهی بخشی از برند میشود.
- باعث تعامل و افزایش شبکهسازی در شبکههای اجتماعی میشود.
- خاطراتی ماندگار در ذهن مخاطب حک میکند.
- با کمک این نوع بازاریابی توجه رسانهها به برند شما جلب میشود.
هر زمانیکه بتوانید مخاطب برندتان را خوشحال کنید، منفعتی به کسبوکارتان بخشیدهاید. بازاریابی تجربی به شما کمک میکند به مخاطبان احساس بهتری بدهید. همین احساس بهتر باعث ایجاد وفاداری به برند میشود. مهمترین منفعتی که در مسیر بازاریابی تجربی نصیب برند میشود، تبلیغ دهانبهدهان است. زمانیکه بتوانید مشتری خودتان را خوشحال کنید آنها هم به دیگران این خوشحالی را سرایت میدهند و از شما تعریف میکنند.
استراتژی بازاریابی تجربی
دستیابی به اهداف بازاریابی تجربی نیازمند استراتژی مدونی است که در ده گام تشریح شده است:
گام ۱: شناخت کار
پیش از هر چیز بازار هدف را مشخص کنید. باید بدانید مخاطب شما کیست و سپس از طریق بازاریابی هدفمند اطلاعات کاملی از آنها کسب کنید.
گام ۲: پیام روشن و متناسب با برند
باید پیامی مناسب داشته باشید و بتوانید از طریق آن بهتر با مخاطبتان ارتباط برقرار کنید. درباره پیامی که میخواهید بدهید خوب فکر کنید، مطمئن شوید پیامتان با تصویری که میخواهید از برند بر جا بگذارید هماهنگ است و به طور کامل نیز واضح است.
گام سه: ارائه محتوای مفید
موفقترین کمپین بازاریابی آن است که به مخاطب چیزی را آموزش دهد یا چیزی مفید در اختیارش قرار دهد. سعی کنید به جای فروختن محصولاتتان در کمپینی که برگزار میکنید، ارزشی والا را به مخاطب ارائه کنید.
گام ۴: از واقعیت افزوده استفاده کنید
اگر واقعیتهای فضای آنلاین را بتوانید وارد دنیای آفلاین خود بکنید، در واثع توانستهاید از واقعیت افزوده استفاده کنید. اگر مخاطبان در رویدادهای شما بگویند: «وای! چقدر باحال!» و در عین حال بتوانند بعدها آن اتفاق جالب را به یاد بیاورند موفق شدهاید که اثری ماندگار در ذهنشان خلق کنید.
گام ۵: شاخصهای کلیدی عملکرد
پس از برگزاری کمپین باید بدانید که تا چه میزان موفق بودهاید. برای اندازهگیری این موفقیت لازم است که از پیش شاخصهایی تعیین کرده باشید.
گام ۶: ایجاد سرگرمی
شما باید کاری کنید که پیام برندتان پخش شود. پخش شدن و همهگیر شدن کار بازاریابی است. در تدوین استراتژی بازاریابی تجربی برندتان حتما موقعیتی برای خلق سرگرمی و تفریح قرار دهد چرا که سرگرمیها خاصیت ویروسی دارند و به سرعت پخش میشوند.
گام ۷: برنامهریزی پیشرو
اگر برنامهریزی برای کمپین تبلیغاتیتان را به تعویق بیاندازید احتمالا دچار مشکل خواهید شد. همیشه برای لحظات آخر بار زیادی از کار به وجود میآید و نداشتن برنامهریزی و ایجاد تغییرات لحظه آخری برایتان هزینه زیادی خواهد داشت.
گام ۸: تحقیقات بازاریابی
درباره نیازها و وسایلی که باید تهیه کنید حتما به طور کامل تحقیق کنید. داستانهای دیگر کمپینهای موفق بازاریابی دیجیتال را بخوانید و از آنها سرمشق بگیرید.
گام ۹: برنامههای تبلیغی
از شبکههای اجتماعی برای بازاریابی کمپین تان استفاده کنید چرا که امروزه شبکههای اجتماعی به ابزاری قدرتمند برای تبلیغ و بازاریابی برندها تبدیل شدهاند.
گام ۱۰: استفاده از نظرات کاربران
اگر مخاطب برندتان را تشویق کنید که در شبکههای اجتماعی، بلاگ یا دیگر مکانها درباره شما بگوید، بنویسد یا عکس و فیلم منتشر کند، موفق شدهاید اعتباری باورنکردنی برای خودتان رقم بزنید.
مقایسه بازاریابی تجربی و بازاریابی سنتی
بازاریابی سنتی بیشتر متکی به آمیخته ترفیع و تبلیغ است که با بازاریابی همراه میشود. به طور معمول بیلبوردها، بروشورهای تبلیغی و تبلیغات رادیو و تلویزیون از انواع بازاریابی سنتی محسوب میشوند. با استفاده از این روشهای بازاریابی سنتی میتوان نام و هدف برند را به معرض دید عموم گذاشت اما باید دقت کرد که جذب مخاطبان خاص از طریق بازاریابی سنتی امری بسیار سخت خواهد بود.
بازاریابی تجربی همانطور که از نامش پیداست بر تجربیات و عواطف و احساسات مشتریان تاثیر میگذارد. به کمک بازاریابی تجربی میتوان احساس خوبی نسبت به محصول یا خدمات کسبوکار در مشتریان ایجاد کرد.
بازاریابی سنتی تاکید خود را بر امکانات کاربرد و فواید اصلی محصول یا خدمات قرار میدهد در حالیکه بازاریابی تجربی تاکیدش بر ایجاد محرکی برای خلق تجربیات مفید از برند برای مصرفکننده است. رویکرد بازاریابی سنتی رقابت را بر سر گروهی از محصولات یا خدمات خاص میبیند در حالیکه بازاریابی تجربی رقابت را در فهم مخاطب و توزیع محصول بهتر برای ایجاد تجربه عمیقتر برای مصرفکننده میداند.
بازاریابی سنتی، مخاطبان را افرادی میداند که بسیار منطقی هستند در حالیکه بازاریابی تجربی مخاطبان برند را افراد منطقی و احساسی میداند. حقیقت این است که برندها و شرکتهای موفق از دیرباز هر دو نوع بازاریابی را برای پیشبرد هدفهایشان به کار میبردهاند. از آنجایی که همیشه شرکتها میخواهند هزینههایشان را پایین نگه دارند، بازاریابی تجربی گزینه خوبی است برای اینکه بتوانند نتایج بهتری بگیرند.
نتیجهگیری
بازاریابی تجربی روشی است که در آن تجربه و تعاملی دو طرفه بین برند و مصرف کنندگان (مشتریان) ایجاد میشود. حال اگر مفهوم بازاریابی تجربی را دقیقتر بررسی کنیم به این موضوع پی میبریم که مشتریان دیگر تنها خواهان خرید یک محصول یا خدمات باکیفیت نیستند. آنها میخواهند با محصول و برند ارتباط نزدیکتری داشته باشند. به همین دلیل برندها به دنبال روشهای بازاریابی تأثیرگذار بودند که سرانجام به بازاریابی تجربی رسیدند.
در این روش تنها هدف، فروش محصول نبوده بلکه میخواهیم محصول یا خدمات در ذهن مصرف کننده نیز بماند. قطعا مثالهای موفق در این حوزه بسیار زیادند. البته مثالهای ناموفقی که بدون داشتن برنامه، استراتژی و هدف پیش رفتهاند هم زیاد هستند. برای اینکه نتایج درستی از بازاریابی تجربی بگیرید لازم است کمی وقت بگذارید. بهترین راه برای درگیر کردن و برقراری ارتباط با مخاطبتان را پیدا کنید و با برنامه پیش بروید. مطمئن باشید که اگر برنامه خود را کامل و صحیح انجام دهید، نتیجه درستی را هم از مردم و مخاطب برندتان دریافت خواهید کرد.
بازاریابی تجربی روشی جالب و تأثیرگذار در بازاریابی است که با ایجاد تعاملی دو جانبه بین برند و مصرف کننده صورت میگیرد. در بازاریابی تجربی هدف تنها فروش محصول یا خدمات نبوده بلکه برند، خواهان ماندگار شدن در ذهن مشتری است و به همین دلیل باید در این روش خلاقیت به خرج داد. برندهای مختلفی اعم از کوکاکولا، ردبول، ایکیا و غیره از این روش استفاده کرده و به موفقیت بزرگی با استفاده از کمپینهای خود دست یافتهاند.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | مدیریت بازاریابی | ۱۱ اردیبهشت ۰۱