تحقیق علی-مقایسهای (پس رویدادی)
تحقیق علی-مقایسهای (Causal-comparative research) یک روش پژوهش علمی است که در آن پژوهشگر با توجه به متغیر وابسته به بررسی علل احتمالی وقع آن میپردازد. به عبارت دیگر تحقیقات علی گذشتهنگر بوده و سعی بر آن دارد که از معلول به علت احتمالی پی برد.
به این تحقیقات گاهی تحقیق پس رویدادی (Ex-Post Facto) نیز گفته میشود زیرا علت و معلول (متغیر مستقل و وابسته) پس از وقوع مورد بررسی قرار میگیرد. استفاده از این طرح به این دلیل است که در برخی مواقع علت خصیصه بوده و قابل دستکاری نمی باشد، مانند جنسیت. در بعضی از مواقع دیگر علت خصیصهای نیست ولی دستکاری آنها از کنترل پژوهشگر خارج و یا غیر انسانی است. تحقیق علی در دستهبندی انواع روش تحقیق در زیرمجموعه تحقیق توصیفی قرار میگیرد.
در اینگونه تحقیقات کشف علتها یا عوامل بروز یک رویداد یا حادثه یا پدیده مورد نظر است؛ بنابراین، پس از آنکه واقعهای روی داد، تحقیق دربارۀ آن شروع میشود. در اینجا پژوهشگر در متغیرها دخل و تصرفی نداشته، اساساً حضور ندارد و آنها را نمیشناسد، بلکه تحقیق علّی را انجام میدهد تا این متغیرها و عواملی را که باعث بروز واقعه شده است؛ شناسایی کند. تحقیقات علّی معمولاً از نوع کاربردی هستند و نتایج آنها برای جلوگیری از تکرار حوادث و وقایع نامطلوب، یا توسعۀ وقایع و حوادث مطلوب مورد استفاده قرار میگیرد. تحقیقات علّی از جهتی به تحقیقات تاریخی شباهت دارد؛ زیرا پژوهشگر باید اسناد و مدارک را جمعآوری و واقعه را بازسازی نماید تا بتواند علّت یا علل را تشخیص دهد.
تعریف تحقیق علی-مقایسهای
کلینجر معتقد است که تحقیق پس رویدادی عبارت است از مطالعه عینی و منظمی که در آن پژوهشکر کنترل مستقیم بر متغیر مستقل ندارد. این نوع تحقیقات به علت آنکه برخی از متغیرها خصیصهای بوده و قابل دستکاری میباشند (مانند جنسیت) و اگر قابل دستکاری باشند این دستکاری غیر اخلاقی و غیر انسانی است؟ مورد توجه قرار گرفتهاند. روش علی مقایسه ساده ترین روش کمی برای روابط علی معلولی پدیدهها است این روش شامل روش خاص تحلیل اطلاعات برای پیدا کردن روابط بیین متغیرها است.
این روش با عنوان پس رویدادی اولین با توسط چاچین در سال ۱۹۳۷ و بعدها توسط گروین (۱۹۴۵) به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفت. این پژوهش با عنوانهای و با معادلهایی مانند گذشتهنما، علیش یا معلول به علت به کار برده میشود. به طور کلی یک تحقیق علّی مطلوب آن است که پژوهشگر سه دسته متغیر یا عامل را که در بروز حادثه مؤثر بوده، شناسایی کند. این سه دسته عبارتند از:
- متغیرهای اصلی که نقش مؤثر و مثبتی در بروز پدیده داشتهاند.
- متغیرهایی که نقشی بازدارنده و منفی در بروز پدیده داشتهاند.
- متغیرهای زمینهساز که هموار کننده راه برای اثرگذاری متغیرهای اصلی بوده، از خاصیت تسهیلکنندگی برخوردار بودهاند.
مزاحل، مزایا و معایب تحقیق پس رویدادی
مراحل انجام تحقیق علی-مقایسهای عبارت است از:
- بیان مسئله پژوهشی و تدوین آن
- انتخاب گروه مطالعه و مقایسه
- معادل کردن گروه مطالعه و مقایسه از نظر متغیرهای تاثیر گذار ناخواسته احتمالی
- اندازگیری متغیرهای مستقل و وابسته
- تجزیه و تحلیل اماری
مرایای تحقیق پسرویدادی
- زمانی که امکان استفاده از روش ازمایشی وجود ندارد نیاز پژوهشگر را بر اورده میسازد.
- استفاده از روشهای اماری نسبتا قوی در اکثر موارد این روش را قابل دفاع ساخته است.
- در برخی جهات این روش مفید تر از روش ازمایشی است.
معایب تحقیق پسرویدادی
- مشکل فقدان کنترل مستقیم
- اینکه هیچ عامل واحدی علت نباشد.
- رابطه ی بین دو عامل ممکن است لزوما علت و معلولی نباشد.
- وقتی یک رابطه کشف شد به سختی میتوان گفت کدام مورد علت است و کدام معلول است.
کنترل در تحقیق پسرویدادی
- استفاده از متغیرهای مراحم به عنوان متغیر تعدیلکننده
- همتاسازی
- ایجاد گروههای همگن
- تحلیل کوواریانس
چگونگی انجام روش
در تحقیق علی-مقایسهای فرآیند تحقیق علمی رعایت میشود. در آغاز پژوهشگر باید واقعه را به خوبی توصیف و تعریف نماید. سپس متغیرهای احتمالی را در چارچوب سه گروه یاد شده فهرست نموده، فرضیههای تحقیق را تدوین کند. برای گردآوری اطلاعات باید از کلیۀ روشها استفاده کند. یعنی باید محل بروز حادثه و عوارض و آثار آن را به دقت مشاهده، بازرسی و بازبینی نمای. مشخصات آن را یادداشت و تصاویر لازم را تهیه کند. همچنین باید در صورت لزوم از مصاحبه و حتی از دیدگاهها و نظریات کارشناسان ذیربط واقعه نیز استفاده کند.
در واقع، در تحقیق علی-مقایسهای، روشهای مشاهده و مصاحبه موقعیت برجستهای دارد. معمولاً بیشترین اطلاعات از طریق این روشها گردآوری میشود. همچنین پژوهشگر برای بررسی متغیرها و تدوین فرضیه و اطلاع از کمّ و کیف موارد مشابه، و نیز تهیۀ اطلاعات دربارۀ قضایای کلی مربوط به آنها ناچار به استفاده از روش کتابخانهای نیز هست. در تحقیقات علّی که در آن افراد بسیاری حضور دارند از روش پرسشنامهای نیز در کنار سایر روشها استفاده میشود.
در مرحلۀ بعد پژوهشگر به طبقهبندی و تجزیه و تحلیل اطلاعات پرداخته، آنها را با یکدیگر مقایسه مینماید. ممکن است مشاهدهها و مصاحبههای تکمیلی را همزمان با این مرحله انجام دهد. نکتۀ عمده در تجزیه و تحلیل اطلاعات و دادههای تحقیقات علّی آن است که پژوهشگر باید در این مرحله از روش قیاسی استفاده کند. قضایای کلی و نظریههایی را که در مطالعات کتابخانهای به عنوان مباحث نظری مسئله گردآوری و تدوین نموده است تکیهگاه استدلال منطقی خود قرار دهد. همانطور که در مرحله فهرستسازی متغیرها و عوامل و تدوین فرضیهها نیز چنین میکند.
تفاوت تحقیق همبستگی با پسرویدادی
منبع: سرمد، زهره؛ بازرگان، عباس؛ حجازی، الهه. (۱۳۹۴). روشهای تحقیق در علوم رفتاری. تهران: آگاه.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | روش تحقیق | ۱۸ اردیبهشت ۹۹
چرا به این روش پس رویدادی گفته میشه؟
چون از دادههای گذشته برای پاسخ به مسائل استفاده میشود.
تفاوت علی مقایسه ای با پس رویدادی چی هست؟
به تحقیقات علی مقایسه ای گاهی تحقیق پس رویدادی Ex-Post Facto نیز گفته میشود.
لطفا منبعتون رو می فرمایید
منبع تحقیق علی-مقایسهای (پس رویدادی) در پایان آموزش ذکر شده است.
عالی و کامل
استاد حبیبی، سپاسگزارم.
بسیار عالی و کامل
زنده باشید.
آیا تحقیق پس رویدادی همون علی-مقایسهای هست؟ اکس پوست فکتو چی میشه؟
سلام .عنوان پابان نامه کارشناسی ارشد بنده ” بررسی تأثیر بانکداری موبایلی روی رفتار پس انداز کنندگان بانک ملی در استان البرز” است. بانکداری موبایلی متغیر مستقل و رفتار پس انداز کنندگان متغیر وابسته. بنده روش انجام تحقیق د قسمت جمع آوری داده ها را روش پیمایشی از نوع پرسشنامه انتخاب کردم و داده ها را با ابزار پرسشنامه جمع آوری کردم و روش تجزیه و تحلیل را با توجه به طبیعت تحقیق و عنوان مسأله روش همبستگی انتخاب کردم. آیا روش من درسته! با تشکر غفاری
صحیح است البته روش پیمایشی از نوع پرسشنامه نداریم. پیمایش طولی و مقطعی داریم بعلاوه پرسش شما ارتباطی به موضوع مقاله حاضر ندارد. بهتر است در زمینه تحقیق پیمایشی در سایت مطالعه کنید.
تفاوت تحقیق پس رویدادی باهمبستگی چیست
پژوهش همبستگی ماهیت روابط میان متغیرهای پیشبین و ملاک را مورد بررسی قرار میدهد اما تحقیق پس رویدادی به بررسی روابط میان متغیرها براساس وقایع گذشته اشاره دارد.
Correlational research assesses the nature of the relationship between predictor and criterion variables, while ex post facto research assesses the differences between pre-existing groups on some dependent variable.
سلام و عرض ادب ببخشید موضوع تحقیق من بررسی علل کم علاقگی دانش آموزان پایه ششم بتدایی نسبت به درس ریاضی هست روش تحقیق و روش تحلیل یا آزمون برای تحلیل چیست بنظرتون؟
سلام وقتتون بخیر
عنوان پژوهش من مقایسه ۳ مهارت زندگی بین دانش آموزان عادی و تیزهوش مقطع متوسطه دوم هست
آیا روش پژوهش من علی مقایسه ای هست؟
درود بر شما. خیر، این نوع مطالعات بیشتر در دسته پژوهش توصیفی-پیمایشی قرار میگیرند.
سلام، اگر مکگمکنه سوال دوستمون رو بیشتر و در قالب مثال توضیح بدید. فرق بین روش همبستگی و پس رویدادی.
روی لینک بحث تفاوت همبستگی و پسرویدادی در ریسرچگیت کلیک کنید.
سلام
موضوع پژوهش من شناسایی علل وقوع یک پدیده هست، آیا میتونم صرفا با استفاده از مصاحبه با خبرگان و مطلعین و تحلیل محتوای مصاحبه ها علت شناسی بکنم؟
درود بر شما. اگر از تجربه زیسته افراد استفاده میکنید بهترین روش، پدیدارشناسی است.
سلام وقت بخیر
عنوان پروپوزال من مقایسه تاب آوری و حمایت اجتماعی ادراک شده و سبک دلبستگی بیماران مبتلا به سندروم فیبرومیالژیا و گروه عادی است . این عنوان ، علی مقایسه ای است ؟
درود بر شما. وقتی عناوین به سمت علوم تجربی شیفت پیدا میکنند ترجیح میدهم که اظهارنظر نکنم. تخصص من در حوزه مدیریت و علوم اجتماعی است.
سلام ببخشید حجم نمونه در پژوهش پس رویدادی حداقل چند تا باید باشه
درود بر شما. تابحال به منبعی در این زمینه برخورد نداشتهام. به نظر پرسش شما درست نیست چرا که روش تحقیق با روش تحلیل متفاوت است. برای روشهای تحلیل میتوانید حداقل نمونه را برآورد کنید.
سلام ممنون از توضیحات خوبتون. ایا عنوان “بررسی تاثیر آموزش کارآفرینی بر قصد،نگرش و ذهنیت کارآفرینانه دانشجویان در سال تحصیلی ۱۴۰۰” در دسته تحقیقات علی مقایسه ای است؟
با سلام عنوان پایان نامه من بررسی رابطه جهت گیری هدف در عزت نفس و پیشرفت تحصیلی است می تونم از این روش برای پایان نامه استفاده کنم؟
درود بر شما، بله میتوانید اما بهتر است از روشهای رگرسیونی به پیش بروید.
سلام برای مقایسه یک اختلال درکودکان طلاق وافرادبدون تحربه طلاق والدین بهترین روش چیه؟علی مقایسه ای یا کیس کنترل؟هدف من سنجش تاثیرطلاق دربروز این اختلاله
علی مقایسه ای هم کمیه هم کیفیه؟!
سلام
آیا میتوان پژوهش علی مقایسه ای را با روش تحلیل اماری ANOVA تحلیل کرد؟
درود بر شما. روش در خدمت هدف و سوالات پژوهش است و ارتباطی با نوع پژوهش ندارد. اگر هدف شما با انوا قابل دستیابی باشد میتوانید استفاده کنید.