متغیر میانجی
متغیر میانجی (Mediator Variable) متغیری است که به صورت غیرمستقیم بر جهت رابطه یا میزان رابطه متغیرهای مستقل و وابسته تاثیر میگذارد. به عبارت دیگر متغیری را که بین یک متغیر مستقل و وابسته قرار میگیرد یک متغیر میانجی میگویند. اثرات این متغیر قابل مشاهده و اندازهگیری است. در واقع برای نمونه متغیر جنسیت در بررسی رابطه روش تدریس و یادگیری دانشآموزان یک متغیر میانجی است.
نقش میانجیگری متغیر با نقش تعدیلکنندگی همیشه مورد مقایسه قرار میگیرد. متغیر تعدیل کننده یک متغیر کمی یا کیفی است که مستقیماً رابطه متغیر مستقل و وابسته را تحت تاثیر قرار میدهد. برای نمونه در رابطه میزان «استقلال کاری» و «استرس کارکنان» انتظار میرود هرچه استقلال شغلی بیشتر باشد استرس نیز کمتر شود اما متغیر «رده کاری» این رابطه را تعدیل میکند. برای مثال کارگرانی که تخصص پایینی دارند و در سطوح عملیاتی هستند دوست دارند ناظری کار آنها را کنترل کند. بنابراین رده شغلی، رابطه استقلال و استرس را تعدیل میکند.
حالتهای متغیر میانجی
در یک مدل کلاسیک میتوان سه متغیر X، Y و M را در نظر گرفت. متغیر مستقل X بر متغیر M اثر میگذارد و متغیر M نیز بر متغیر وابسته Y اثر میگذارد. در این حالت متغیر M در رابطه بین X و Y نقش میانجی دارد. میزان اثر میانجی را اثر غیرمستقیم گویند.
بگذارید مدل را بسط دهیم. ممکن است متغیر X به صورت مستقیم نیز بر متغیر Y تاثیر داشته باشد. بازهم تغییری در نقش متغیر M بوجود نخواهد آمد و همچنان باید اثر غیرمستقیم متغیر یا میانجیگر متغیر M در رابطه بین X و Y در نظر گرفته شود. متغیرهای میانجی را متغیر مستقل درونزا نیز گویند زیرا در ارتباط با برخی متغیرها حالت مستقل دارند و در ارتباط با برخی دیگر حالت وابسته دارند. انواع حالتهای مختلف نقش میانجی متغیرها در شکل زیر ترسیم شده است.
محاسبه اثر میانجی متغیرها
متغیر میانجی یک متغیر مستقل درونزا است یعنی این متغیر نسبت به متغیر مستقل حالت وابسته دارد و نسبت به متغیر وابسته حالت مستقل دارد. همانطور که در شکل مشخص است اگر متغیر مستقل با X و متغیر وابسته با Y نمایش داده شود آنگاه :
رابطه بین متغیر مستقل و وابسته را با XY نمایش میدهیم.
رابطه بین متغیر مستقل و میانجی را با XM نمایش میدهیم.
رابطه بین متغیر میانجی و وابسته را با MY نمایش میدهیم.
اثر کل متغیر X بر متغیر Y = XM + (XM*XY)
برای بررسی معناداری این روابط نیز میتوان از آزمون سوبل استفاده کرد.
برای سنجش انواع حالتهای نقش میانجی میتوان از شمول واریانس VAF استفاده کرد. با استفاده از مقدار VAF میتوان میزان میانجیگری عناصر را در رابطه بین متغیرهای مختلف تبیین کرد. چنانچه ثابت شود که عنصری حالت میانجی دارد این نقش میتواند جزئی یا کامل باشد. همچنین برای آنکه ثابت شود اثر میانجی معنادار است محاسبه آماره سوبل راهگشا است. اگر در سطح اطمینان ۹۵% این آزمون انجام شود آماره سوبل باید از ۱/۹۶ بیشتر باشد. در این صورت نقش میانجی عنصر مورد بررسی قابل قبول است.
منبع: حبیبی، آرش؛ سرآبادانی، مونا. (۱۴۰۱). آموزش کاربردی SPSS. تهران: نارون.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | روش تحقیق | ۱۷ فروردین ۹۵
شاخص vaf در فرضیه سبک رهبری مستبدانه بر خلاقیت سازمانی با میانجیگری سکوت تدافعی کارکنان بدست اوردم که شدت متغیر میانجی سکوت تدافعی میان سبک رهبری مستبدانه وخلاقیت سازمانی، ۴۳% شد. الان میخوام بدونم متغیر میانجی نقش کمرنگی داره در این فرضیه؟
تفسیر نتایج تحلیل شما در بحث شمول واریانس VAF و اثر میانجی ارائه شده است.
متغیر میانجی در فرضیه چگونه آورده می شود
بنویسید متغیر … در رابطه بین متغیر … و … نقش میانجی دارد. مثال: وفاداری مشتریان در رابطه بین رضایت مشتریان و قصد خرید نقش میانجی دارد.
سلام
ضمن تشکر از مطالب خیلی خوبتان
می خواستم بپرسم براساس شکل بالا ، معنادار بودن اثر غیر مستقیم را چطور متوجه شویم؟
کاش متن آموزش رو یک بار مطالعه کنید. همین سوال شما به صورت کامل و دقیق جواب داده شده.
با سلام و احترام
جناب حبیبی عزیز با سپاس از این مطلب بسیار خوبتان؛ در فرضیه بهتر است به جای … در رابطه بین متغیر … و … نوشته شود: با نقش میانجی و یا از طریق (نام متغیر میانجی) …..
زنده باشید
درود. از توجه شما استاد گرامی به موضوع سپاسگزارم.
در زمینه شیوه نگارش فرضیه حق با شماست در مثال فوق کوشش شد تا نمادهای مورد استفاده در شکل بیان شود و هدف ارائه فرضیه نبود.
سلام لطفا توضیح بدین چگونه در برنامه لیزرل اثر متغییر مستقل را با میانجی گری متغییر میانجی بر متغییر وابسته بدست بیاوریم
یک بار دیگر متن را مطالعه کنید. نحوه محاسبه اثر میانجی تشریح شده است.
سلام خداقوت بهتون عالی بود اطلاعاتتون..خواستم ی خواهشی ازتون کنم چنتا مثال میانجی هم بگید
درود بر شما. برای مثال اعتماد در رابطه میان رضایت و وفاداری یک متغیر میانجی است چرا که رضایت بر اعتماد تاثیر دارد و اعتماد هم بر وفاداری تاثیر دارد.
این خانم کیه که اینطوری پاسخ کامنت ها رو میده؟
نادان کسی نیست که چیزی رو نمیدونه میپرسه
در یک جمع دانشجویی همه به دنبال کسب علم هستند و باید سؤال بپرسند وگرنه که همه استاد بودند و دیگه نیازی به سؤال هم نبود.
کاملا موافقم
بسیار بی ادبانه پاسخ دادند و این درست نیست
پارسمدیر یک وبسایت تخصصی مدیریتی است. لطفا فضای اینجا را با شبکههای اجتماعی اشتباه نگیرید. در زمینه متغیر میانجی اگر پرسشی دارید مطرح کنید.
تفسیر به چه شکل نوشته میشود
سلام .
ممنون از مطالبی که ارائه کردید.
من در پژوهشم می خوام متغیر رتبه تولد رو بین ۵ متغیر مستقل و ۵ متغیر وابسته نسبی قرار بدم.رتبه تولد میانجی است یا تعدیل گر؟ باید از رگرسیون هایس استفاده کنم؟
درود بر شما. متغیر میانجی بین متغیر مستقل و وابسته قرار میگیرد و متغیر تعدیلگر مستقیم رابطه را مستقل و وابسته را تحت تاثیر قرار میدهد. براساس این تعریف و شناختی که از متغیرهای خودتان دارید باید تشخیص دهید. من در مورد رتبه تولد و متغیرهای دیگر شما شناختی ندارم بنابراین نمیتوانم اظهارنظر درستی کنم. احساس میکنم باید تعدیلگر باشد ولی اطمینانی ندارم.
ممنون از پاسخ دهیتون.
متعیر های مستقل من رفتار ناسازگار والدین هستن و متغیر های وابسته رفتار ناسازگار فرزند .در واقع میخوام بررسی کنم ترتیب تولد روی انتقال رفتار ناسازگار والد به فرزند موثر هست یا خیر.بر این اساس رتبه تولد تعدیلگر هست؟و اینکه میتونم از رگرسیون هایس استفاده کنم؟
در زمینه پژوهشی شما تخصصی ندارم. حدس میزنم باید نقش تعدیلگر داشته باشد. در هر صورت اگر متغیر رتبه تولد تعدیلگر باشد میتوانید از رگرسیون هایس استفاده کنید.
سلام ممنون از آموزشهای عالیتون آیا متغیر میانجی از ادبیات پژوهش به دست میآید؟
درود بر شما. اگر با استدلال قیاسی و با مطالعه ادبیات پژوهش به مدل برسید، بله. با استناد به مبانی نظری به شناخت رابطه متغیرها خواهد رسید.
سلام
نحوه نوشتن فرضیه برای پژوهشی با بیش از یک متغیر میانجی چگونه است، مثلا اگر دو متغیر میانجی باشد فرضیه اصلی دو تا میشه
سلام بر شما. برای نمونه به شیوه زیر عمل کنید:
سازه مستقل بر سازه وایسته تاثیر دارد.
سازه مستقل بر سازه میانجی تاثیر دارد.
سازه میانجیبر سازه وایسته تاثیر دارد.
سازه میانجی در رابطه سازه مستقل با سازه وایسته نقش میانجی دارد.
سلام
ممنون از وقتی که میگذارید،
سلام این دوموضوع ۱پیشبینی سلامت روان براساس دینداری ودلبستگی بامیانجیگری یکپارچگی روانشناختی ۲پیشبینی اضطراب وخودبازداری مادربرعملکرد تحصیلی وخودشایستگی دانش اموزان.کدوم ازنظراماری سختتره؟مزایاومعایب