طیف لیکرت
طیف لیکرت (Likert scale) ابزاری برای سنجش نگرش افراد است و برای تهیه پرسشنامههای سنجش نگرش در مدیریت و علوم انسانی کاربرد دارد. بهطور کلی سه مقیاس استاندارد توسط رنسیس لیکـرت معرفی شده است که با عنوان مقیاس پنج درجه، هفت درجه و نه درجه شناخته میشوند. این مقیاسها میتوانند برای بیان توافق یا تعیین اهمیت گویهها مورد استفاده قرار گیرند.
پرسشنامه پژوهش به عنوان مهمترین ابزار گردآوری دادهها در مطالعات مدیریت و علوم اجتماعی است. اگرچه طیفها متنوعی برای طراحی پرسشنامه وجود دارد اما معمولاً از طیف لیکـرت استفاده میشود. با استفاده از این طیف بسادگی میشود دادههای کمی برای تحلیل را گردآوری نمود. در این مقاله کوشش شده است تا هم انواع مختلف این مقیاس معرفی گردد و هم به پرسشهای کلیدی در مورد انواع مختلف این مقیاس پاسخ داده شود.
حد وسط طیف لیکرت
آیا طیف لیکرت باید نقطه وسط داشته باشد؟
همیشه از طیفهای فرد استفاده کنید و طـیف زوج را انتخاب نکنید. سوالاتی مانند ممتنع، نظری ندارم و مانند آن را برای نقطه وسط در نظر بگیرید.
آیا تعداد گویههای پرسشنامه طیف لیکرت مشخص است؟
بطور قطعی تعداد مشخصی برای اینن پرسشنامه مشخص نشده است اما توصیه آن است از ۳۰ گویه بیشتر استفاده نشود.
حد وسط طیف لیکرت ۵ درجه چه عددی است؟
دقت کنید مقیاس پنج درجه از یک شروع میشود بنابراین حد وسط آن ۳ است و ۲٫۵ را در نظر نگیرید.
انواع طیف لیکرت
مرسوم ترین شکل طیف لیکرت، به صورت ۵ درجه است. همچنین از این مقیاس میتوان برای بیان توافق یا سنجش اهمیت یا وضعیت استفاده کرد.
مقیاس ۵ درجه برای بیان میزان اهمیت یا وضعیت یک متغیر: خیلی کم، کم، متوسط، زیاد، خیلی زیاد
مقیاس ۵ درجه برای بیان توافق با سوال: کاملا مخالف، مخالف، ممتنع، موافق، کاملاً موافق
به همین ترتیب میتوان از مقیاس هفت درجه نیز استفاده کرد. یک نمونه مقیاس هفت درجه به صورت زیر است:
در نهایت یک نمونه مقیاس نه درجه نیز ارائه شده است. این مقیاس کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
سخن پایانی
تهیه پرسشنامه و سایر ابزارهای سنجش، نقش مهمی در پایاننامه دانشجویان مدیریت ایفا می نمایند. مقایس و پرسشنامه از جمله ابزارهای سنجش هستند که گاه مترادف و یکسان در نظر گرفته میشوند. اگرچه اصطلاحات مقیاس و پرسشنامه قابل تبدیل به یکدیگر هستند،اما تفاوتهای قابل ملاحظهای بین شیوههای ساخت و کار آنها وجود دارد. تهیه پرسشنامهها یا مقیاسها کار آسانی به نظر میرسد،با یک برنامه واژهپرداز میتوان طی یک روز پرسشنامهای کاملا درخور توجه نتظیم کرد. استفاده از پرسشنامه یکی مهمترین ابزارهای گردآوری اطلاعات در تحقیق میباشد.
بنابراین میتوان گفت تهیه طراحی پرسشنامه طیف لیکرت یا مقیاسی که منجر به گردآوری دادههای ارزشمندی شود، کاری دشوار است. هیچ پژوهش خوبی را نمیتوان بر اساس دادههایی که با کم دقتی گرد آمدهاند استوار ساخت. برای طراحی پرسشنامه پایاننامه مدیریت معمولا از مقیاس لیکـرت استفاده میشود. طیفهای پنج درجه برای طراحی پرسشنامه مرسوم است. برای طراحی پرسشنامه آنلاین نیز میتوان از انواع مختلف طیف لیکرت استفاده کرد. پس از معرفی این مقیاس توسط رنسیس لیکـرت کاربرد آن در مطالعات مدیریت و علوم اجتماعی به صورت گستردهای افزایش یافته است. به عنوان یک دانشجوی رشته مدیریت آشنایی با این مقیاس و نحوه کاربرد آن بسیار بااهمیت است.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | روش تحقیق | ۱۲ بهمن ۹۱
سلام
ببخشید من در یکی از کامنت های شما دیدم که استفاده از آزمون ks برای پرسشنامه های طیف لیکرت غلط و بی کاربرد است. ولی من تا الان با همین آزمون پیش می رفتم. پس باید چه کار کنیم؟ یعنی اگر داده هایمان کم باشند چه جوری متوجه بشیم که از آزمون پارامتریک استفاده کنیم یا ناپارامتریک؟ من برای پایایی هم از آلفای کرونباخ استفاده می کنم. این که درسته نه؟
اگر چه کاربرد استفاده از آزمون ks برای پرسشنامه های طیف لیکرت غلط است و تردیدی در آن وجود ندارد ولی چون اساتید شما را وادار به انجام این آزمون میکنند بنابراین شما هم استفاده کنید.
با سلام و تشکر از سایت خوب شما
در طیف لیکرت ۵ تایی برای دادن مقادیر عددی (کمی) به عبارت های کلامی (کیفی) می توان از اعداد فرد ۱ ۳ ۵ ۷ ۹ استفاده کرد یا حتما باید از مقادیر عددی ۱ تا ۵ بهره گرفت؟
اصولا در استفاده از طیف لیکرت دادن مقادیر عددی (کمی) به عبارت های کلامی (کیفی) به چه صورتی انجام می گیرد؟
ممنون
روش مرسومی نیست و منبع معتبری برای این رویکرد وجود ندارد با این وجود در برخی مطالعات برخورد کرده ام که پژوهشگران از رویه مدنظر شما هم استفاده کرده اند.
سلام در این سایت من دیدم انواع مختلفی از طیف لیکرت رو قرار داده که جالب انگیز بود من تا حالا ندیده بودم این همه تنوع در این طیف
سلام و خسته نباشید ،برای اهمیت شغل فرد در سازمان طیف چند درجه مناسب هست
به دیدگاه پژوهشگر بستگی دارد.
سلام آیا می شود یک سوالات یک پرسشنامه با طیف ۵ درجه ای را به یک پرسشنامه به طیف ۷ درجه ای تبدیل کرد
روشی وجود ندارد. دو طیف متفاوت هستند.
سلام وقتتون به خیر و شادی
میشه محبت کنید ومنبع این مطلب رو ذکر بقرمایید بهش نیاز دارم ممنون.
منبع: کتاب مدل معادلات ساختاری نوشته آرش حبیبی
سلام.
ببخشید من در یکی از مقالات در بخش آمار توصیفی متغیرها خوندم که چون از طیف لیکرت استفاده کردن هرچقدر میانگین متغیرها بالاتر از ۲.۵ باشه مطلوب تر ارزیابی میشه،آیا همچین چیزی وجود داره؟
درود بر شما. حد وسط وطیف لیکرت عدد ۳ هست نه ۲/۵ چون این طیف از یک شروع میشه نه صفر. جدا از آنکه میانگین بهتر است بالای حد وسط باشد (برای متغیرهای مثبت) باید آزمون معناداری در بخش استنباطی نیز انجام شود.