پرسشنامه طیف لیکرت
پرسشنامه طیف لیکرت مجموعهای از گویهها یا سنجهها است که پاسخدهنده با ملاحظه آنها و براساس یک مقیاس پنج یا هفت درجه پاسخ لازم را ارائه میدهد. پرسشنامه پژوهش یکی از پرکاربردترین ابزارهای گردآوری اطلاعات در روش پژوهش است که بهطور مرسوم با طیف لیکرت طراحی میشود.
در واقع یکی از ابزارهای رایج تحقیق و روش مستقیم برای گردآوری دادههای تحقیق است. تهیه پرسشنامه و سایر ابزارهای سنجش، نقش مهمی در پژوهشهای علوم اجتماعی، مدیریت و علوم رفتاری ایفا مینمایند. در این مقاله، مقیاسی که توسط لیکرت در سال ۱۹۳۲ طراحی شد مورد تحلیل قرار میگیرد. همچنین تازهترین یافتههای پژوهشی مرتبط با اصول و مراحل ساخت آن تشریح میگردد. در ادامه روشهای آماری مناسب برای تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از اجرای این مقیاس ارائه شده است. در نهایت نیز به بررسی مزایا و محدویتهای آن میپردازد.
مقیاس و پرسشنامه
از طیف لیکرت میتوان برای ساخت پرسشنامه (Questionnaire) و مقیاس (Scale) گردآوری دیدگاهها، استفاده کرد. مقایس و پرسشنامه از جمله ابزارهای سنجش هستند که گاه مترادف و یکسان در نظر گرفته می شوند. اگرچه اصطلاحات «مقیاس» و «پرسشنامه» قابل تبدیل به یکدیگر هستند، اما تفاوتهای قابل ملاحظهای بین شیوههای ساخت و کار آنها وجود دارد.
پرسشنامه مجموعهای از سوالات (گویهها) است که پاسخ دهنده با ملاحظه آنها پاسخ لازم را ارائه میدهد. این پاسخ، داده مورد نیاز پژوهشگر را تشکیل میدهد. از طریق سوالات پرسشنامه میتوان دانش و نگرش فرد را مورد ارزیابی قرار داد. برای بالا بردن دقت دادههای گردآوری شده از طریق پرسشنامه، پیشنهاد میشود از این ابزار در کنار ابزارهای دیگر گردآوری اطلاعات استفاده کرد. در غیر این صورت باید دادههای حاصل را با قید احتیاط به کار برد.
مراحل ساخت مقیاس با طیف لیکرت
شناسایی سازهها : دقت کنید پرسشنامه یک ابزار است بنابراین باید در خدمت هدف باشد. براساس هدف تحقیق باید سازههای سنجش هدف اصلی را شناسایی کنید.
ارائه تعریف عملیاتی از سازهها: وقتی سازهها شناسایی شدند باید تعریف مفهومی و عملیاتی شوند. تعریف عملیاتی Operational definition یعنی اندازهپذیر کردن مفاهیم مورد مطالعه.
برای مثال تعریف علمیاتی متغیر انگیزش (گویههای سنجش انگیزش) اینگونه است: حضور به موقع در محل کار، شادی و نشاط در محل کار، احساس افتخار به شغل، انجام پارهای از امور در منزل و …
تبدیل تعریف عملیاتی به پرسشنامه: پس از آنکه پژوهشگر تعاریف عملیاتی هر متغیر را ارائه کرد برای سنجش هر متغیر چندین گویه بدست میآید. اکنون کافی است این گویهها به صورت سوالی مطرح شوند بطوریکه بتوان با طیف لیکرت به آنها پاسخ داد.
به تعریف عملیاتی مثال انگیزش توجه کنید. سوالات پرسشنامه انگیزش به صورت زیر خواهد بود:
– چه میزان در محل کار به موقع حاضر میشوید؟ (خیلی کم تا خیلی زیاد)
– چه میزان در محل کار خود احساس شادی و نشاط دارید؟
– چقدر از اینکه در این شغل فعالیت دارید احساس افتخار میکنید؟
– آیا تمایل دارید پارهای از امور کاری را در منزل خود انجام دهید؟
دقت کنید پرسشنامه به همین سادگی قابل طراحی است.
پس از آن از طیف لیکرت مناسب ۵ درجه، هفت درجه یا نه درجه استفاده کنید.
پس از طراحی و تدوین گویهها، بهتر است آن را به صورت کاملا تصادفی و نامنظم در پرسشنامه نگرشسنجی بیاوریم تا احیانا از خطاهای ادراکی نظیر«خطاهای کلیشهای»، «ارائه پاسخهای رسمی و محافظهکارانه»، «خطای توزیع» (گرایش زیاد به موافقت،مخالفت،مخالفت یا حد وسط) و «القای فرضیهها به پاسخگو» اجتناب کرد.
اصول طراحی گویههای پرسشنامه طیف لیکرت
- اجتناب از گویههای سوقدهنده و جهتدار
- پرهیز از پرسشهای حساسیت برانگیز
- پرهیز از گویههای شرم آور
- اجتناب از گویههایی که باعث پاسخهای کلیشهای میشوند
- پرسش آنچه را بدنبالش هستیم
- طراحی گویههای کوتاه و ساده
- طراحی سوالات تکموضوعی
- اجتناب از پرسشهای مبهم یا پیچیده
- استفاده از زبان مناسب
- پرسشهای مشخق و دقیق باشد
- اجتناب از«منفی مضاعف»
- پرهیز از درجهبندی اعدادی (۱،۲،۳،۴،۵) در پاسخنامه
- اجتناب از از طرح ضرب المثل برای سنجش نگرشها
- اجرای مقدماتی گویهها در یک نمونه تصادفی از پاسخدهندگان
- بررسی اریبی (تورش) بلی گفتن یا نه گفتن
به منظور تعین گویههای مناسب و پایدار باید ضوابطی یافت، منظور از گویههای مناسب و پایدار گویههایی است که
- فقط موضوع و مساله مورد مطالعه را میسنجند و نه مساله دیگر و بیربط
- گرایش کموبیش مثبت و کموبیش منفی را بیان میدارند و نه گرایش بیتفاوت
- خصوصا ابهامآور نیستند.
این ضوابط در مقیاس ترستون بیرونی بودند، بدین معنی که گویههای مناسب بوسیلهء داوران تشخیص داده میشد. با توجه به نواقص این روش در طیف لیکرت سعی شده است که از ضوابط درونی برای تشخیص پایداری و یا مناسب بودن گویهها استفاده شود،بدینمعنی که هریک از گویهها را با مجموع گویههای دیگر در رابطه گذاشته میشود و از روی میزان هماهنگی و همبستگی آن با سایر گویهها،پایداری و مناسب بودن آنها تشخیص داده شود.به همین دلیل این روش را نیز پایداری درونی مینامند.
تحلیل سوالات معکوس در پرسشنامه طیف لیکرت
گاهی در پرسشنامهها از سوالاتی استفاده میشود که بار معنایی منفی دارند و به آنها سوال معکوس Reverse questions گفته میشود. برای پاسخدهی به این سوالات نیازی نیست که طیف پاسخگویی را تغییر دهید. تنها برای نمرهگذاری به پاسخها به صورت معکوس عمل کنید.
به مثال زیر توجه کنید یک پرسش به حالت طبیعی و معکوس مطرح شده است.
در محیط کاری خود احساس آرامش دارم.
خیلی زیاد ۵ زیاد ۴ متوسط ۳ کم۲ خیلی کم ۱
در محیط کاری خود احساس آرامش ندارم. {این سوال معکوس است.}
خیلی زیاد ۱ زیاد ۲ متوسط ۳ کم ۴ خیلی کم ۵
پاسخدهندگان با همان طیف به همه پرسشها پاسخ میدهند. تنها برای وارد کردن دادهها به نرمافزار جهت تحلیل باید به صورت معکوس نمرات را وارد کنید. در این صورت نتایج حاصل از همه گویههای یک مقوله خاص باهم همجهت و همراستا شده و میتوان به تحلیل مقولههای مختلف پرداخت.
دقت کنید گاهی سوالات مربوط به یک مقوله خاص همه حالت منفی دارند. برای مثال «ریسک ادراکشده» یا «بدبینی سازمانی» دو مقوله ذاتاً منفی هستند. روشن است تمامی گویههای مربوط به سنجش این مقولهها نیز منفی است بنابراین نباید چنین سوالاتی را به صورت معکوس نمرهگذاری کنید. سوالات معکوس فقط به سوالاتی گفته میشود که در میان سوالات مثبت قرار گرفتهاند.
روایی و پایایی پرسشنامه طیف لیکرت
یکی از مهمترین مسائل در پرسشنامه طیف لیکرت، تعیین میزان روایی و پایایی آن است. مفهوم روایی Validity به این سوال پاسخ میدهد که ابزار اندازهگیری تا چه حد خصیصه مورد نظر را میسنجد. پایایی Reliability با این امر سروکار دارد که ابزار اندازهگیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی را به دست میدهد.
اعتباریابی (روایی) پرسشنامه
پس از محاسبهء مجموع نمرات پاسخگویا،نوبت به آن میرسد که گویههای نامناسب و ناهماهنگ با سایر گویهها حذف شودند. برای اعتباریابی پرسشنامه طیف لیکرت میتوان از روشهای زیر بهره جست:
- اعتباریابی محتوایی (دیدگاه داوران)
- محاسبه ضرب همبستگی
- محاسبهء توان افتراقی،ضریب تمییز
- تحلیل عاملی
تعیین ضریب پایایی پرسشنامه
با استفاده از روش هماهنگی درونی(آلفای کرونباخ)میتوان پایایی پرسشنامه طیف لیکرت را به دست آورد،پایایی مقیاس لیکرت با ضریبی در حدود ۸۵% توسط پژوهشگران قابل قبول دانسته شده است.
تقریبا تمامی پژوهشگران مقیاس لیکرت را از نوع مقیاس رتبهای(ترتیبی) میدانند. اما پژوهشگران بر روشهای تجزیهوتحلیل دادههایی که از مقیاس لیکرت ناشی میشود توافق زیادی ندارند. اگرچه در برخی از این روشها هم، بحث و مجادلههای زیادی است، اما روشهای زیر، روشهایی هستند که اکثرا بر آن توافق دارند.
در صورتی که تحلیلکننده از ماهیت فاصلهای نبودن دادهها اطلاع داشته باشد،سؤالها را بر اساس پاسخهایی که به آنها داده میشود با استفاده از فراوانی و درصد خلاصه و طبقهبندی میکند. بهکارگیری نما یا میان ه(و نه میانگین)، بهکارگیری مد مناسبتر است. با استفاده از مد بهتر میتوان دادههای ترتیبی را توصیف کرد. بیان کردن شاخصههای پراکندگی با استفاده از انحراف چارکی و نه انحراف معیار؛نمایش توزیع مشاهدات در یک نمودار میلهای و نه بقیه نمودارها.
روشهای تجزیه وتحلیل مقیاس لیکرت
برای بررسی روشهای آمار استنباطی در مقیاس لیکرت، باید از روشهای آمار ناپارا متریک استفاده کرد. برای مقایسه دو نمونه مستقل از آزمون یومن( u من)ویتنی استفاده میشود.برای مقایسهء نمونههای وابسته(اندازهگیری مکرر،زوجهای متشابه)از آرمون رتبههای علامتدار ویلکاکسون استفاده میشود.اگر بخواهیم بدانیم که زیر جامعهء یک زیر جامعهء دو اختلاف معناداری دارند،از آزمون خی دو استفاده میشود.(یعنی جایی که دادهها به صورت فراوانی،نسبت،درصد یا احتمال باشد).
گاهی هم سؤال پژوهشی لیکرت به ارتباط بین دو متغیر مربوط میشود که در اینجا هم باید از شاخصهای ارتباطی مناسب استفاده کرد و در شرایطی که مقیاس اندازهگیری هردو متغیر در سطح ترتیبی است،مناسبترین روش ضریب همبستگی کندال است.البته روش همبستگی رتبهای اسپیر من میتواند جانشین مناسبی برای روش کندال است.البته از روش مذکور میتوان از ضرایب گاما و D سومو نیز استفاده کرد).
معایب پرسشنامه طیف لیکرت
-این مقیاس از سطح یک مقیاس ترتیبی تجاوز نمیکند و نمیتوان آن را هنوز در سطح مقیاسهای فاصلهای دانست.مثلا نمیتوان ادعا نمود که اگر دو پاسخگو دارای مجموع نمرات مساوی هستند،گرایش آنها به موضوع مورد مطالعه دقیقا یکسان است،زیرا ممکن است که اجزا این مجموع نمرات،با هم متفاوت باشند.همچنین اگر مجموع نمرات پاسخگویی،دو برابر پاسخگویی دیگر باشد،نمیتوان ادعا کرد که گرایش او نسبت به مساله مورد بررسی دوبرابر مثبتتر یا دو برابر منفیتر است.
-احتمال بسیار ضعیفی وجود دارد که پاسخدهنده بتواند نسبت به یک بیان کوتاه در فرم چایی و در غیاب یک موقعیت واقعی زندگی واکنشی توام با روایی(اعتبار)بالا از خود نشان دهد و این احتمال وجود دارد که پاسخهای رسمی،محافظه کرانه،سرد و بیروح و نه چندان واقعی در کنار بسیاری از متغیرهای غیر قابل کنترل بر نحوه توزیع پاسخها تاثیر گذارند.
-هیچ دلیلی در دست نیست که نشان دهد،پنج یا هفت موضعی که در مقیاس نشان داده شده است،دارای فواصل یکسان باشد.قضاوت بین(خیلی موافقم)و(موافقم)ممکن است با قضاوت بین(موافقم)و(نظری ندارم)متفاوت باشد و فواصل بین آنها برابر نباشد.ضمنا ممکن است برابری ارزش احکام یا پرسشها از نظر موافقت یا مخالفت برابر نباشد.
مزایای پرسشنامه طیف لیکرت
-در این طیف به تعداد زیادی گویهها نیاز است و نه به قضاوت داوران درعینحال نتایج حاصل از دقت،اعتبار بیشتر و قابل توجهتری برخوردار است. لذا این طیف برای بسیاری از تحقیقات میدانی وسیع،در علوم اجتماعی و خصوصا جامعهشناسی، مدیریت و مطالعات سازمانی مناسب و کاربرد وسیع دارد و میتوان به وسیله آن انواع مسایل(گرایشهای سیاسی،مذهبی،نژدای،شغلی)را سنجید،چه رضایت دانشجو از معلم مطرح باشد،چه قابلیت اعتماد سربازانی که برای ارتش انتخاب میشوند و…این طیف میتواند تا حدود زیادی،پاسخگوی این مسایل باشد.
-از طیف لیکرت میتوان برای تقسیم کلی و قابل قبولی از نگرشهای مردم و طرح عباراتی که ارتباط معنای ظاهری آن با نگرش مورد بررسی به وضوح روشن نباشد، استفاده کرد.به این ترتیب میتوان انشعابات دقیقتر و عمیقتر یک نگرش را کشف کرد.
جمع بندی و نتیجه گیری
اندازهگیری نگرشها دارای اصولی است که هرچه بیشتر این اصول رعایت شود، اندازهگیری دقیقتر انجام میشود،این اصول را به طور خلاصه میتوان به پنج قسمت تقسیم کرد: تجانس یا دارای یک بعد بودن، حالت خطی یا قواصل برابر، پایایی، روایی و تکثیر مرحلهای یا انباشتهای.
پژوهشگران مختلف مقیاسهای گوناگون ایجاد کردهاند،که در هریک از آنها به یکی یا حداکثر دو تا از پنج شرط مذکور توجه خاص مبذول شده است و به دیگر شروط توجه کمتری شده. یک روش برروی تجانس تمرکز کرده است، دیگری یرروی یافتن واحدهای برابر،سومی در مورد تکثیر مرحلهای و از این قبیل.به نظر نمیرسد که بتوان روش واحدی یافت که واجد همهء این امتیازات باشد.از اینرو شناخت هدف هرکدام از این مقیاسها و تفاوت موجود بین آنها حائز اهمیت بسیار است.به هرحال،نسنجیده نمیتوان گفت کدام روش بهتر است.هرکدام دارای وجوه مهم و لازمی است،در عین حال بر هریک انتقادی وارد است.بهترین روش،همیشه آن روشی است که برای موضوع مورد بررسی از سایرین مناسبتر است.
اگر خواهان مطالعهء الگوی شکلگیری یا کشف تئوریهای نگرشی هستید و به تجانس و تکبعدی بودن اهمیت میدهید،احتمالا روش لیکرت مناسبتر است.اگر علاقمند به مطالعهء تغییرات نگرش یا سلسله ساخت یک نگرش هستید و به تکثیر مرحلهای و تکبعدی بودن اهمیت میدهید روش گاتمن ارحج میباشد. اگر هدف مطالعهء تفاوتهای گروهی است،و به فاصله برابر توجه دارید احتمالا باید روش ترستون را انتخاب کنید.اگر هدف مطالعهء فاصلههای اجتماعی باشد و تکثیر مرحلهای هم برایتان مهم است از طیف بو گاردوس استفاده کنید.هریک از این مقیاسها یک کار را به نسبت،خوب انجام میدهند،در نتیجه با توجه به نیازهای تحقیقی،مقیاسی را که مناسب است باید انتخاب کرد.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | روش تحقیق | ۱۴ دی ۹۱
پرسشنامه ای را ترجمه کردم و قصد دارم با روش تحلیل عامل آن را نرم سازم. نسخه اصلی این پرسشنامه از ادغام سه پرسشنامه با لیکرت ۵ درجه ای و ۴ درجه ای ساخته شده. اما برخی سوالاتش بصورت پرسشی هست آیا آنها را هم میشه طبق لیکرت ۵ درجه ای درآورد؟
۱- متوجه این نکته که «برخی سوالات به صورت پرسشی هستند» نمیشوم. مگر بین سوال و پرسش تفاوتی وجود دارد؟ ۲- اگر منظور شما این است برخی سوالات به صورت بازپاسخ هستند باید سوالات را به صورت بسته پاسخ با طیف لیکرت درآورید. ۳- استفاده از طیف زوج مانند ۴ تایی و ۶ تایی توصیه نمی شود. ۴- طیف لیکرت فقط به صورت ۵ تایی، ۷ تایی و ۹ تایی است و اگر طیف ۴ تایی مشاهده کردید اسمش طیف لیکرت نیست. ۵- اگر پرسشنامه ها را تلفیق کرده اید باید از یک طیف واحد برای سنجش آنها استفاده کنید.… بیشتر بخوانید
در پرسشنامه های چند خرده مقیاسی که به روش تحلیل عامل نرم شده اند می توان فقط از سوالات یک خرده مقیاس آن در تحقیق استفاده کرد؟
پرسش شما مبهم و کلی است. توضیحاتی در پاسخ به کامنت قبلی ارائه کردم امیدوارم برای شما پژوهشگر گرامی مفید به فایده واقع شود.
با سلام و احترام.
من در حال تنظیم پرسشنامه ای هستم و خواستم بدونم آیا ممکنه آیتمهایی از یک پرسشنامه با مقیاسی خاص رو بردارم و با یک مقیاس دیگه بسنجم؟
سوال بعدی من این هست که آیا میتونم سوالات مورد استفاده برای سنجش یکی از متغیرها رو بین سوالات دیگه به طور نا منظم پخش کنم؟ (با توجه به ماهیت متغیر مورد نظر حس میکنم اگه سوالها در کنار هم باشن ممکنه در مخاطب حساسیت ایجاد کنن)
شدنی هست ولی منبع معتبر برای ارائه استدلال وجود نداره. استادتون باید بپذیره
مرسی از راهنماییتون.
یه سوال دیگه اینکه آیا هنگام طراحی پرسشنامه آنلاین، لازمه که برای تمام سوالها گزینه ((ضروری)) رو فعال کنم؟ چون در صورتی که این گزینه غیر فعال باشه پاسخ دهنده ها میتونن سوالی رو پاسخ ندن
با این روش امکان وجود دادههای از دست رفته رو به صفر میرسونید که خیلی خوبه ولی ممکنه پاسخدهنده رو عصبی کنه. به هر حال تصمیمگیرنده شمایید.
سلام سوال بنده این هست
ما نمره گذاری می کنیم اما برای اون دسته از سؤالات که فعل منفی یا بار منفی دارند نباید برعکس نمره گذاری کرد؟
سوال شما کلیدی است:
۱- اگر متغیری دارید که برخی از سوالات آن معکوس هستند یعنی بار منفی دارند، نمرهگذاری را برای آن سوال یا سوالات خاص معکوس وارد کنید.
۲- اگر متغیری دارید که ذات خودش منفی است مانند متغیر ریسک ادارکشده، طبیعتاً همه سوالات آن نیز بار منفی خواهند داشت و نباید نمرهگذاری را معکوس وارد کنید.
سلام و ممنون از توضیحات شما
در یک پرسشنامه با سوالاتی دارای پاسخ طیف لیکرت، می خوام معیارهای ذیل یکی از ابعاد رو با هم مقایسه کنم. یعنی مثلاً تو یک سوال پرسیدم که چقدر از تلگرام استفاده می کنید؟ و در سوال دیگری چقدر از واتساپ استفاده می کنید؟ حالا می خوام نشون بدم که از تلگرام بیشتر استفاده می کنن یا واتس آپ؟ چه آزمونی باید استفاده کنم؟ ممنون میشم که راهنمایی کنید.
صرفاً برای همین سوالی که مطرح کردید باید از آزمون تی-مستقل استفاده کنید. حکم کلی برای تمامی سوالات قابل بیان نیست.
سلام محترم این پرسشنامه را بخاطر بررسی عوامل موثر بلای پس اندازه خانواده ترتیب نمودم اشما تقاضا مندم تالطف نموده نظر خویش را در باره اینکه این پرسش تا کدام اندازه میتواند برای این عنوان مطلوب باشد شریک سازید با احترام
واقعا فکر میکنید توزیع پرسشنامه از طریق کامنت در یک صفحه آموزشی میسر است؟ در این جا اگر سوالی در مورد طیف لیکرت دارید مطرح کنید.
باسلام و وقت بخیر.
در رابطه با پرسشنامه های که گفتن بعضی از سوالات منفی هستن و برخی مثبت باید چگونه عمل کنیم؟ یعنی منفی ها رو معکوس کنیم و به مثبت ها دست نزنیم
پرسشهایی که بار منفی دارند: خیلی کم ۵، کم ۴، متوسط ۳، زیاد ۲، خیلی زیاد ۱
باسلام من یک پرسشنامه دارم که چهار معیار را براشون سوال طرح کردم. برای هر معیار ۶تا۸ سوال و جواب سوالها بصورت طیف لیکرت ۵تایی از خیلی بی اهمیت تا خیلی پر اهمیت هست. الان که جواب ها امده از چه نرم افزاری برای تحلیل و رتبه بندی استفاده کنم. ممنون
نرم افزار ابزار است و باید ببینید روش آماری چی در نظر گرفتید. همینطور روش نیز در خدمت اهداف و فرضیهها است. ویدیوی آموزش وارد کردن داده به SPSS را هم تماشا کنید.
روزتون به خیر، ممکنه لطفا چگونگی تفسیر نتایج طیف لیکرت را هم بفرمائید.
اگر در نهایت بخواهم بهصورت توصیفی از نتایج پرسشنامهای استفاده کنم و از طیف لیکرت ۵ تایی استفاده کرده باشم، بطور عام چه بازهای را میتوانم مطلوب، چه بازهای را متوسط و چه بازهای را نامطلوب گزارش کنم؟
شاید ویدیوی آموزش وارد کردن دادهها به SPSS و یا بحث ماشین حساب SPSS بتواند به شما کمک کند.
با سلام و تشکر بابت مطالب فوق العاده عالیتون.
می خواستم سوال کنم زمانیکه میانگین امتیازات هر سوال در طیف لیکرت بیشتر از ۳ هست، پس دیگه احتیاجی به حذف اون متغیر از پرسشنامه وجود نداره ( به عنوان مثال در پرسشنامه دلفی با طیف ۵ گزینه ای لیکرت)
با سپاس از شما، برای حذف گویههای بیاهمیت از پرسشنامه از روایی محتوایی استفاده کنید. پرسشنامه طیف لیکرت ابزار نهایی پژوهش شماست و گویهها باید از پیش روایی سنجی شوند. شما به عنوان یک پژوهشگر اهل مطالعه باید در مورد مفهوم روایی پرسشنامه حتما بیشتر مطالعه کنید.
با سلام. اگر لیکرت یک ازمون یا پرسشنامه عوض شود ان ازمون قابل تجزیه و تحلیل است یا باید حذف شود. مثلا لیکرت ۸ درجه بوده است ولی ۵ درجه استفاده شده است. چگونه ؟ ممنون از مساعدتتان . در پناه حق
یک بار دیگه متن رو بخونید ببینید خودتون سر در میارید؟
والا )))))))))))
با سلام پرسشنامه من در مورد بلوغ اجتماعی نوجوانان ۱۳ تا ۱۷ ساله در استفاده از ماهواره است طیف لیکرت رو نمیدونم چی بنویسم میشه کمکم کنید فوری ممنونم
اگر پرسشنامه شما برای سنجش نگرش است از طیف لیکرت پنج درجه استفاده کنید.
سلام. برای سنجش پایایی پرسشنامه ای که بر اساس لیکرت پنج رتبه ای تنظیم شده برای سنجش رضایت شغلی استفاده از الفای کرونباخ کفایت می کند؟ ایا از test retest یا split half لازم نیست استفاده کنیم؟ سپاس
انتخاب شیوه سنجش پایایی دست پژوهشگر است ولی استفاده از یک روش کافی است و استفاده از آزمونهای موازی اشتباه است.
سلام
آیا می توان برای سنجش مقیاس نسبتی متغیرهای کمی از طیف لیکرت استفاده نمود؟ اگر نمی توان خواهشمندم ابزار و نحوه سنجش متغیر های کمی با مقیاس نسبتی را معرفی و تشریح بفرمایید. با تشکر
خیر، متغیرهای نسبی براساس آمار و ارقام رسمی ارائه شده توسط سازمان یا نهاد ذیربط قابل استخراج هستند.
سلام از پرسشنامه اضراب اسپیلبرگر دارم استفاده میکنم . نمره معکوس داره. یعنی در حالت مثبت خیلی کم نمره۱، کم نمره۲، زیاد نمره۳ و خیلی زیاد نمره ۴ و در حالت معکوس یا منفی به خیلی زیاد نمره ۱، زیاد نمره ۲ و خیلی کم نمره ۳ و کم نمره ۴ بدهم. و یه سوال دیگه: من میخوام دستی حساب کنم. یعنی فقط بشمارم و میزان اضطراب رو طبق شمارش به دست بیارم درسته؟ مشکلی نیست؟
در مورد نمرهدهی درست عمل کردید اما در مورد شیوه تفسیر باید به دستورالعمل پرسشنامه رجوع کنید.
سلام عالی بود
سلام خسته نباشید
بنده ی پرسشنامه طیف لیکرت ۵ پاسخی دارم، ابتدا الفای کرونباخ حساب کردم ۰.۹۱ شد بعد نرمالیتی که فهمیدم لزومی نداشته سپس یک M0=3 تعریف کردم و از ازمون ویلکاکسون و ساین استفاده برای مقایسه میانگین جامعه و سپس برای میزان رضایت در زن و مرد از ازمون من ویتنی استفاده کردم
آیا کارهایی ک کردم درسته بود یا خیر و ایتنکه برای تحلیل پاسخ های طیف لیکرت اگر این روش ها مناسب نیس، لطفا راه تحلیل خودتون کمی توضیح دهید
ممنون
انتخاب روش به هدف بستگی داره در مورد کاربرد روشها هم بهتره مقاله روشهای آماری رو مطالعه کنید.
سلام وقت بخیر تو مقاله ای که من دارم کار میکنم گفته از مقیاس هفت نقطه ای لیکرت استفاده کرده منظورش از هفت چیه ؟ یعنی هفت گزینه برای جوابام داشته باشم؟ ممنون
مقاله طیف لیکرت را مطالعه کنید. انواع مقیاس لیکرت تشریح شده است.
سلام جناب حبیبی،وقت شریف به خیر
میخواستم بدونم زمانیکه از پرسشنامه دلفی با طیف ۵ گزینه ای لیکرت برای تایید یک سری شاخص استفاده می کنیم،آیا محاسبه روایی و پایایی موضوعیت پیدا می کند؟
چون در قسمت دیگری سوال پرسیده بودم و فرموده بودید برای دلفی روایی و پایایی محاسبه نمی کنیم
اما برای پرسشنامه ای با طیف لیکرت باید محاسبه بشه گویا
معذرت میخوام که سوال رو به این شکل جدید مطرح می کنم،چون متاسفانه نمیتونم با استاد راهنمام در این خصوص به تفاهم برسم و باید قضیه برام روشن بشه
پیشتر هم به پرسش شما پاسخ داده شد. روایی و پایایی برای پرسشنامه دلفی موضوعیت ندارد.
سلام و خسته نباشید
یک پرسشنامه دارم که دارای ۴ سوال هست که بار معکوس دارند. امکانش هست که در برخی موارد بدون اینکه سوالات این مولفه رو معکوس کرد,استفاده بشه؟
بحث تحلیل سوالات معکوس در همین نوشته را به دقت مطالعه کنید. به سادگی متوجه خواهید شد.
طراحی پرسشنامه ۳گزینه ای بهتر است یا ۲ گزینه ای برای تعداد ۴۸ سوال با ۶ بعد ؟
پیشنهاد میشود از تعداد محدودتری سوال استفاده کنید. همینطور استفاده از طیفهای ۲ گزینهای و ۳ گزینهای که منبع معتبری ندارند را استفاده کنید.
باسلام پرسشنامه ای هست با طیف لیکرت ۷ تایی ، اما فقط پاسخ های انتهای پیوستار یک امتیاز می گیرند و بقیه صفر ؛ مثلا فقط موافقم و کاملا موافقم شامل یک امتیاز می شود … با این حساب در نرم افزار SPSS در قسمت VALUE برای بقیه جوابها چه عددی را اختصاص بدهم ؟ صفر را فقط برای یک گزینه قبول می کنه … متشکرم
این پرسشنامه طیف لیکرت نیست. هر طیفی را طیف لیکرت نمیگوییم بنابراین باید با دستورالعمل ویژه طیفی که انتخاب کردید عمل کنید.
سلام من پرسش نانه در زمینه فعالیت مرورشی بر اساس شرح وطایف مربیان پروزشی میخوام از کجا تهیه کنم؟
بالاخره پرورشی یا ورزشی اکرم جان؟
سلام. من چند تا پرسشنامه رو باید بدم یک نفر جواب بده بعد طبق نمرات ساده تحلیل کنم بدم به استاد. الان همه سوالات یک پرسشنامه رو باهم جمع زدم بعد چطوری بگم وضیتش چطوریه؟ مثلا در پرسشنامه وسواس فکری این آزمودنی وسواس فکریش شده ۹۵، حالا کمه زیاده متوسطه رو چطور مشخص کنم؟
با سلام استاد ببخشید پرسشنامه ای که تعداد از سوالات دارای لیکرت دو گزینه ای و تعداد دیگر ۵ گزینه ای باشد آیا در پایایی پرسشنامه تاثیر دارد؟
درود بر شما. خیر نوع طیف در سنجش پایایی اثری ندارد.
سلام
پایان نامه در حوزه آموزش ریاضی دارم. برای سنجش پایایی پاسخ سوالات رو در ۵ طیف دسته بندی کردم. سوالم اینه که این طیف رو در کجا وارد کنم؟ لیبل و ولیو؟
آموزش وارد کردن داده به SPSS را مطالعه کنید.
سلام وقت بخیر. در طیف لیکرت چجوری میشه به گزینه هرگز امتیاز داد؟ آیا باید صفر بدهیم یا ۱؟ و اینکه وقتی بخوایم به درصد تبدیل کنیم حتی اگر ۱ هم بدم حداقل ۲۰ در صد امتیاز را میگیرد.
درود. امتیاز یک بدهید که معادل همان صفر در منطق اعداد ریاضی است. دقت کنید طیف لیکرت یک مقیاسی نسبی نیست و در بهترین حالت فاصلهای محسوب میشود.
چگونه از نمرات طیف لیکرت درصد بگیرم
تحلیل پرسشنامه ۳۰سوالی رو انجام میذم. سوال اتا۲۰طیف سه تایی دارد که من طبق لیکرت کد۱ناراضی-۲نسبتا راضی-۳راضی زدم.اما چندتا از سوالات۴ ایتم دارد و ایتم این خدمت به من تعلق نگرفته اضافه شده.کدگذاری؟
با سلام. پرسشنامه من طیف شش تایی است. آیا درست است که شش تایی باشد؟ و اینکه در آزمون تی مستقل مقدار میانگین در این حالت چند گرفته میشود؟
درود بر شما. چون طیفهای زوج حد وسط ندارند کمتر مورد استفاده قرار میگیرند. بهتر است عدد ۴ در نظر بگیرید، برای عدد پیشنهادی منبع ندارم.
سلام
یک آزمون طیف لیکرت مناسب برای کودکان میشه معرفی کنید
سلام پرسشنامه من هر سوال دارای دو بخش نوع لیکرت می باشدکه در دو بعد فراوانی از سالی چند بار(۱) تا هرگز(۷) و شدت از خیلی کم(۱) تا خیلی زیاد (۷)تدوین گردیده است. امتیاز هر سوال چطور محاسبه کنم
سلام ببخشید پرسشنامه من با ۸ گزینه از” کاملا درست است ” بسیار درست ,تا حدودی درست ,کمی درست ,…تا کاملا نادرست است ” می باشد .به نظر شما برای تفهیم گزینه ها به پاسخ دهنده نیاز به تصویر یا توضیح دارم
درود بر شما. نه 😊
سلام خداقوت
چگونه می توان پرسشنامه استاندارد چهار گزینه ای( پرسشنامه شادکامی آکسفورد) را به پنج گزینه ای لیکرت تبدیل کرد؟
درود بر شما. راهکار علمی سراغ ندارم حتما باید با هدایت استاد راهنما یا مشاور انجام شد.
سلام ممنون از توضیحات عالی
چطور می توان ۵ پرسش ۵ واحدی لیکرت را با دو پرسش رتبه ای ۲ واحدی ترکیب کرد.
با سلام و احترام.
آیا میتوان از یک گویه برای سنجش دو متغیر که همپوشانی مفهومی دارند استفاده کرد؟ برای مثال برای متغیر ظرفیت جذب از بعضی از سوالات دو متغیر قابلیت های پویا و مدیریت دانش استفاده بشود؟
درود بر شما. خیر، اصل روایی واگرا نقض میشود.
سلام شما طراحی سوالات و پرسشنامه از روی پروپزال انجام می دین به علاوه تحلیل آماری
درود بر شما. اگر مقطع تحصیلی دکتری یا پستداک هستید میتوانید جهت مشاوره و تحلیل آماری با ما تماس بگیرید.
اگر موضوع پژوهش تاثیر یک متغیر (مستقل)بر متغیر وابسته باشد ، سوالات هر متغیر وقتی جداگانه تهیه می شود ، چگونه می شود تاثیر متغیر بر متغیر دیگر استخراج کرد
با سلام این مثالی که در مورد سوالات معکوس زده اید در محیط کاری خود احساس آرامش دارم.
و بعد سوال معکوس که مطرح شده چرا امنیار ۴ و ۵ اصلا استفاده نشده آیا تایپ اشتباهی هست یا من متوجه نشدم.
درود بر شما. سپاس از یادآوری شما، درست شد.
سلام میشه راهنمایی کنین سوالات معکوس این پرسشنامه کدامها هستن دقیقا چرا در پرسشنامه ای که استاندارد هست سوالات معکوس را مشخص نکردن و اینکه نمره گراری سوالات معکوس در بالا درست نوشته نشده بنظر
با سلام سوالات معکوس این پرسشنامه کدامها هستن دقیقا چرا در پرسشنامه ای استاندارد سوالات معکوس مشخص نیست
با سلام خدمت دوستان میشه لطفا سوالات معکوس در پرسشنامه ۳۰ سوالی لیکرت استرس شغلی را اشاره کنید کدامها هستن یا از کجا میشه به این توضیحات دست یافت
درود بر شما. در هر پرسشنامه باید راهنمای سوالات مربوط به همان پرسشنامه را مورد مطالعه قرار دهید.
سلام. ایا می شود برای کد کردن دیتا طیف لیکرت پنج تایی از منفی دو برای کاملا مخالفم تا مثبت دو کاملا موافقم استفاده کرد؟