مصاحبه ساختارمند

مصاحبه ساختارمند (Structured interview) ابزاری برای گردآوری داده‌های کمی است که پاسخ هر پرسش براساس گزینه‌هایی از پیش تعیین شده‌است. این ابزار بسیار شبیه پرسشنامه پژوهش است با این تفاوت که مصاحبه‌کننده خود پرسش‌ها را مطرح و گزینه موردنظر مصاحبه‌شونده را تیک می‌زند.

این ابزار گردآوری داده‌ها برای مطالعات کمی مناسب است با این وجود در روش پژوهش کیفی نیز کاربرد دارد. همچنین می‌توان از این ابزار برای مصاحبه استخدامی نیز استفاده کرد. نظر به اهمیت و کارکردهای این ابزار در روش پژوهش در این نوشتار مصاحبه ساختارمند تعریف و مفهوم‌سازی خواهد شد.

آشنایی با مصاحبه ساختارمند

مصاحبه ساختاریافته (مصاحبه استاندارد) یک ابزار تحقیق کمی است که معمولاً در پژوهش پیمایشی استفاده می‌شود. هدف این رویکرد این است که اطمینان حاصل شود که هر مصاحبه دقیقاً با همان سؤالات به ترتیب یکسان ارائه می‌شود. این تضمین می‌کند که پاسخ‌ها می‌توانند به طور قابل اعتماد گردآوری شوند. در میان انواع مصاحبه این روش برای پژوهش‌های کمی مناسب است.

مصاحبه‌های ساختاریافته ابزاری برای گردآوری داده‌ها برای یک بررسی آماری است. در این مورد، داده‌ها توسط مصاحبه‌گر گردآوری می‌شوند در حالیکه پرسشنامه را پاسخ‌دهنده پر می‌کند. مصاحبه کنندگان سوالات را دقیقاً همانطور که در پرسشنامه نظرسنجی آمده می خوانند. گزینه‌ها از پیش مشخص است و البته می‌توان چند سوال باز نیز در انتها مطرح کرد.

یک مصاحبه ساختارمند همچنین ترتیبی را که در آن سؤالات از پاسخ‌دهندگان نظرسنجی پرسیده می شود استاندارد می‌کند. بنابراین پرسش‌ها همیشه در یک زمینه مشابه پاسخ داده می‌شوند. این برای به حداقل رساندن تأثیر اثرات زمینه مهم است. اگر هدف گردآوری دیدگاه برای یک پژوهش کیفی باشد مصاحبه ژرف و مصاحبه نیم‌ساختارمند انتخاب بهتری است.

مصاحبه ساختارمند در تحقیق کیفی

از مصاحبه ساختاریافته نیز می‌توان به عنوان روش تحقیق کیفی استفاده کرد. برای مصاحبه های کیفی ساختاریافته، معمولاً برای محققین لازم است که یک برنامه مصاحبه تهیه کنند که عبارت و ترتیب سوالات را فهرست کند. برنامه‌های مصاحبه گاهی به عنوان ابزاری در نظر گرفته می‌شوند که از طریق آن محققان می‌توانند قابلیت اطمینان و اعتبار داده‌های تحقیق را افزایش دهند.

از مصاحبه های ساختاریافته برای استفاده در فرآیند استخدام نیز حمایت شده است. مصاحبه‌های ساختاریافته تصمیمات استخدامی بهتری را ارائه می‌دهند زیرا دقیق‌تر و عینی‌تر هستند. استفاده از این ابزار برای استخدام در ایالات متحده رایج است. همچنین در وب‌سایت گوگل نیز از این ابزار برای پژوهش و پایش دیدگاه کاربران استفاده می‌شود.

سخن پایانی

مصاحبه ساختاریافته بسیار مشابه پرسشنامه است. در این نوع مصاحبه ها، سوال‌ها از قبل طرح‌ریزی شده اند. نخست پژوهشگر از یک پرسشنامه رسمی استفاده می‌کند. در آن همه سوال هایی که قرار است پرسیده شود فهرست‌بندی شده اند. مصاحبه کننده پرسش‌هایی می‌پرسد و پاسخنامه را بر مبنای پاسخ‌های مصاحبه‌شونده علامت می‌زند. مصاحبه ساختار یافته یک تعامل بین مصاحبه‌گر و مصاحبه شونده را در بر می‌گیرد.

از مصاحبه‌های ساختاریافته در پژوهش‌های کمی استفاده می‌شود. در مصاحبه ساختارمند، انعطاف‌پذیری و تغییر پذیری حداقل و استاندارد‌سازی حداکثر است. در این نوع مصاحبه، پژوهشگر می‌کوشد که نقشی خنثی ایفا کند. پژوهشگر  بیشتر روی پاسخ‌های منطقی، تا پاسخ‌های هیجانی تاکید کند. این نوع مصاحبه‌ها برای حذف نقش پژوهشگر و ایجاد عینیت در موقعیت مطالعه طراحی می‌شود.

منبع: حبیبی، آرش. روش پژوهش پیشرفته. تهران: پارس‌مدیر.