تحلیل مضمون

تحلیل مضمون (Thematic analysis) یک روش کیفی برای شناسایی، استخراج، سازماندهی و تفسیر مضامین پنهان در دادهها است. این روش یکی از پرکاربردترین روشهای تحقیق کیفی است که با رویکردهای گوناگونی قابل انجام است.
مضمون یا تِم (Theme) عنصر کلیدی در این روش است. مضمونها پر ارزش ترین واحدهایی هستند که در تجزیه و تحلیل محتوا باید مدنظر قرار گیرند و منظور از مضامین معنای خاصی است که از یک کلمه یا جمله یا پاراگراف مستفاد میشود.
مضامین فضای خاص و مشخصی را اشغال نمی کنند، چون یک جمله ممکن است چند مضمون داشته باشد. یا چند پاراگراف متن، ممکن است فقط یک مضمون داشته باشد. این روش نیز مانند سایر روشهای تحلیل کیفی در مدیریت علوم اجتماعی رشد چشمگیری داشته است. در این مطالعه کوشش بر آن است تا روش تحلیل مضمون، مفهومسازی و تعریف شود.
تعریف تحلیل مضمون
تحلیل مضمون شیوهای در روش پژوهش کیفی است که بر شناسایی، تحلیل و تفسیر الگوی معانی دادههای کیفی تمرکز دارد. برای تحلیل محتوا شامل محتوای مقالهها یا متن مصاحبهها میتوان از این روش استفاده کرد.
این روش به پژوهشگران کمک میکند تا الگوهای معنادار در دادههای متنی (مانند مصاحبهها یا اسناد) را کشف کرده و ساختاری نظاممند برای تحلیل آنها ارائه دهند. این روش، مهارتهای اساسی مورد نیاز برای بسیاری از تحلیلهای کیفی را فراهم میکند.
تحلیل مضمون، روشی برای شناخت، تحلیل و گزارش الگوهای موجود در دادههای کیفی است. این روش، فرایندی برای تحلیل دادههای متنی است و دادههای پراکنده ومتنوع را به داده هایی غنی و تفصیلی تبدیل میکند. تحلیل مضمون، صرفاً روش کیفی خاصی نیست بلکه فرایندی است که میتواند در اکثر روشهای کیفی به کار رود. به طور کلی، تحلیل مضمون، روشی است برای:
- دیدن متن
- برداشت و درک مناسب از اطلاعات ظاهراً نامرتبط
- تحلیل اطلاعات کیفی
- مشاهده نظاممند شخص، تعامل، گروه، موقعیت، سازمان و یا فرهنگ
- تبدیل دادههای کیفی به دادههای کمی
تحلیل مضمون، یکی از مهارتهای عام و مشترک در تحلیلهای کیفی است. به همین دلیل، آن را نه روشی خاص بلکه ابزاری مناسب برای روشهای مختلف، معرفی میکند. برخی نیز کدگذاری در تحلیل مضمون را فرایند پیش نیازِ تحلیلهای اصلی و رایجِ کیفی، معرفی میکنند تا روشی منحصر به فرد و خاص. اما به عقیده براون و کلارک، تحلیل مضمون را باید روش ویژهای در نظر گرفت که یکی از مزایای آن انعطاف پذیری است.
تعریف مضمون (Theme)
یکی از بحثهای اساسی تحلیل مضمون این است که مضمون چیست؟ و چرا و چگونه در دادهها شناخته میشود؟ در این بخش، به این سؤالات پاسخ داده میشود؛ از این رو نخست، مضمون و انواع آن، معرفی و سپس به برخی روشهای شناخت مضمون در میان دادههای متنی اشاره میشود.
قبل از پرداختن به انواع مضمون و روش شناخت آن، باید درک درستی از معنی « مضمون » یا Theme داشته باشیم. در ادبیات روش شناسی، چندان به معنیِ این مفهوم پرداخته نشده است و غالباً از آن به مثابه الگویی که مبین نکته جالبی درباره مضوع تحقیق است و با استفاده از شعور متعارف شناخته میشود، یاد شده است.
مضمون (تِم)، مبین اطلاعات مهمی درباره دادهها و سوالات تحقیق است و تا حدی، منی و مفهوم الگوی موجود در مجموعهای از دادهها را نشان میدهد. مضمون، الگویی است که در دادهها یافت میشود و حداقل به توصیف و سازماندهی مشاهدات و حداکثر به تفسیر جنبههایی از پدیده میپردازد. بطور کلی مضمون، ویژگی تکراری و متمایزی در متن است که به نظر پژوهشگر نشان دهنده درک و تجربه خاصی پیرامون پرسشهای پژوهش است.
روش تحلیل مضمون و شناخت مضامین
شناخت مضمون، یکی از مهم ترین و حساس ترین کارها در تحقیقات کیفی است و به عبارتی، قلب تحلیل مضمون است. شعور متعارف، ارزشهای پژوهشگر، جهتگیریها و سؤالات تحقیق و تجربه پژوهشگر درباره موضوع، در نحوه شناخت مضامین، تأثیر میگذارد. از آنجا که تحلیل مضمون، تحلیلی کیفی است، پاسخ روشن و سریعی برای این وجود ندارد که مقدار دادههای مناسب و مورد نیاز -که دلالت بر وجود مضمون یا اطلاق آن کند- چقدر است. بنابراین، مضمون، لزوماً به معیارهای کمی بستگی ندارد؛ بلکه به این بستگی دارد که چقدر به نکته مهمی درباره سؤالات تحقیق میپردازد.
اولاً، شناخت مضمون هرگز به معنی صرفاً یافتن نکته جالبی در دادهها نیست، بلکه مستلزم آن است که پژوهشگر مشخص کند در دادهها باید دنبال چه چیزی باشد؟ از چه چیزهایی باید صرف نظر و چگونه باید دادهها را تحلیل و تفسیر کند؟
ثانیاً، واژه « مضمون » به طور ضمنی و تا حدی، مبین « تکرار »است؛ لذا مسئلهای را که صرفاً یکبار در متنِ دادهها ظاهر شود نمی توان « مضمون » به حساب آورد مگر آنکه نقش برجسته و مهمی در تحلیل نهایی دادهها داشته باشد. به طور معمول، تکرار به معنی مشاهده و ظاهر شدن در دو یا چند مورد در متن است.
ثالثاً، مضمونها باید از یکدیگر متمایز باشد. با وجود اینکه هم پوشانی در میان مضامین تا حدودی اجتناب ناپذیر است اما اگر مرز کاملاً مشخص و تعریف شدهای میان مضامین مختلف وجود نداشته باشد نمی توان درک درستی از تحلیلها و تفسیرها عرضه کرد.

روش تحلیل مضمون و شناخت مضامین
بطور کلی روشهای مختلفی برای شناخت مضامین وجود دارد. در شکل فوق روشهای مناسبی جهت شناخت و کشف مضامین در متنپژوهی از دیدگاه ریان و برنارد ارائه شده است. البته پژوهشگر باید تا حدودی منعطف باشد زیرا تبعیت صرف از قواعد در شناخت مضامین، کاربردی ندارد.
گامهای تحلیل مضمون
تحلیل مضمون در پژوهش کیفی براساس شش گام انجام میشود:
- آشنایی با دادهها (Familiarization of data)
- کدگذاری اولیه (Generation of codes)
- جستجوی مضامین (Combining codes into themes)
- بازبینی مضامین (Reviewing themes)
- تعریف مضامین (Define themes)
- گزارش پایانی (Reporting of findings)

گامهای روش تحلیل مضمون
آشنایی با دادهها: در گام نخست پژوهشگر باید با مطالعه دقیق محتوا (مقالهها یا مصاحبهها) درک درستی از پدیده مورد مطالعه پیدا کند. هدف این گام طمالعه مکرر دادهها (مصاحبه، اسناد، یادداشتها) برای درک کلی محتوا است.
کدگذاری اولیه: گام دو، زمانی آغاز میشود که پژوهشگر، دادهها را مطالعه و با آنها آشنا شد. همچنین، فهرستی اولیه از ایدههای موجود در دادهها و نکات جالب آن ها، تهیه کرده باشد؛ لذا این گام، مستلزم ایجاد کدهای اولیه از دادهها است.
جستجوی مضامین: در گام سه، کدهای شناساییشده براساس بار معنایی که دارند در قالب مضامین بزرگتر دستهبندی میشود. تشخیص مضامین براساس کدها به تجربه و دانش پژوهشگر بستگی دارد.
بازبینی مضامین: در گام چهار، مضامینی که شناسایی شدند مورد بازبینی قرار میگیرند. ممکن است برخی مضامین باهم ترکیب شوند یا برخی مضامین نیز ممکن است حذف شوند. در پایان انتظار میرود مجموعهای از مضامین محوری شناسایی شوند.
تعریف مضامین: در گام پنج، پژوهشگر باید برای هر یک از مضامین محوری برچسب یا نام مناسب انتخاب کند. در نامگذاری مضامین باید اصل ایجاز رعایت شود یعنی نام مضامین باید کوتاه، گویا، مختصر و مفید باشد. از نامگذاری طولانی پرهیز کنید و در ضمن از نامی استفاده کنید که در نهایت بتوان از آن یک تعریف مفهومی ارائه کرد.
گزارش پایانی: گام شش، توضیح یافتهها با استفاده از دادهها و نمونههای مستند، همراه با تحلیل نهایی است. هدف از نوشتن گزارش پایانی این است که شرح کامل و پیچیده موجود در دادهها را به گونهای بیان شود که خواننده درباره اعتبار و صلاحیت تحلیل پژوهشگر، متقاعد شود. گزارش، باید شواهد کافی و مناسبی درباره مضامین موجود در دادهها فراهم کند و دادههای کافی برای هر مضمون، عرضه شود.
مقایسه روشهای تحلیل مضمون
تحلیل مضمون یکی از روشهای آشنا و پرکاربرد در پژوهش کیفی است که رویکردهای زیادی برای آن وجود دارد. سه رویکرد اصلی در این روش عبارتند از:
الف) روش کینگ و هاروکس
این روش بهطور ویژه بر ساختارمندی و نظم در تحلیل دادهها تأکید دارد. کینگ و هاروکس گامهای روشنی ارائه میدهند که از آشنایی با دادهها تا تولید گزارش پایانی را پوشش میدهد. ویژگی کلیدی این روش به صورت زیر است:
- تاکید بر تعامل بین پژوهشگر و شرکتکننده
- انعطافپذیری در تطبیق کدها و مضامین با نیازهای پژوهش
- شفافیت در شناسایی و بازبینی مضامین
این روش برای پژوهش های کیفی که نیاز به شفافیت و ساختار دارند، مناسب است. همچنین امکان تطبیق با اهداف خاص پروژه را فراهم میکند. برای کدگذاری متن مصاحبههای نیمساختارمند این روش مناسب است.
ب) روش براون و کلارک
روش براون و کلارک یکی از رایجترین رویکردهای تحلیل مضمون است که بهعنوان یک راهنمای جامع برای محققان تازهکار طراحی شده است. این روش بیشتر بر خلاقیت و تفسیر محقق تأکید دارد. ویژگی کلیدی روش براون و کلارک عبارتند از:
مراحل ساده و گامبهگام: آشنایی با دادهها، کدگذاری اولیه، شناسایی تمها، بازبینی تمها، تعریف تمها، و گزارش نهایی.
تمرکز بر انعطافپذیری و خلاقیت.
مناسب برای تحقیقات اکتشافی.
روش براون و کلارک نیازی به نرمافزار یا ساختار پیچیده ندارد و به پژوهشگر آزادی بیشتری در تفسیر دادهها میدهد.
رویکردی انعطافپذیر که برای طیف گستردهای از دادههای کیفی قابل استفاده است.
مقایسه با روش کینگ و هاروکس:
در حالی که کینگ و هاروکس به نظم ساختاری بیشتر تاکید دارند، براون و کلارک آزادی بیشتری به محقق در تفسیر دادهها میدهند.
ج) روش آتراید استرلینگ
روش آتراید استرلینگ بهطور خاص بر استخراج مضامین از نظریههای موجود تمرکز دارد و در آن دادهها برای تایید یا توسعه نظریههای از پیش تعریفشده استفاده میشوند. ویژگی کلیدی روش آتراید-استرلینگ عبارتند از:
- تحلیل استقرایی و قیاسی
- کدگذاری بر اساس چارچوب از پیش تعیینشده
این روش همزمان از رویکردهای استقرایی (استخراج مضامین از دادهها) و قیاسی (تطبیق مضامین با چارچوب نظری موجود) استفاده میکند. بنابراین برای پژوهشهایی که از قبل چارچوب نظری دارند و میخواهند دادهها را در چارچوبی مشخص تحلیل کنند، بسیار مفید است.
د) مقایسه روشهای تحلیل مضمون
روش اتراید-استرلینگ در مقایسه با روش براون و کلارک از انعطافپذیری کمتری برخوردار است، زیرا پژوهشگر ملزم به پیروی از چارچوب نظری موجود است. برخلاف روش کینگ و هاروکس که بر کشف و تعامل تمرکز دارد، این روش بیشتر در تحلیل دادههای نظری-محور کاربرد دارد.
- روش براون و کلارک: پژوهشهای اکتشافی و نیازمند انعطافپذیری زیاد
- روش کینگ و هاروکس: پژوهشهای ساختارمند و تعاملمحور
- روش اتراید-استرلینگ: پژوهشهای مبتنی بر چارچوب نظری
هر سه روش دارای ارزشهای خاص خود هستند و انتخاب آنها به نوع و هدفهای پژوهش و تشخیص پژوهشگر بستگی دارد.
سخن پایانی
رشد سریع تحقیقات کیفی در سالهای اخیر، منجر به برداشتن گامی مثبت در جهت درک عمیق تر از پدیدههای اجتماعی و پویایی آنها شده است. با این حال، هنوز ابزارهای مناسبی برای تحلیل دادههای کیفی، به اندازه کافی، وجود ندارد. در حالی که به مسائل مربوط به چرایی، چگونگی و زمانِ به کارگیری روشهای کیفی، توجه ویژهای شده است؛ اما به نحوه تحلیل دادههای متنی که پژوهشگران کیفی در مرحله پایانی گردآوری داده عرضه میکنند کمتر توجه شده است. این موضوع، یکی از مشکلات پژوهشگران، خصوصاً پژوهشگران علوم اجتماعی است که از روشهای کیفی استفاده میکنند.
یکی از روشهای کارامد تحقیقات کیفی، تحلیل مضمون است که هم اکنون به عنوان روش تحلیل، تجلیل و تعریف چندانی از آن نمی شود. چرا که این روش کمتر معرفی، ولی بیشتر استفاده شده است. این بدان معنی است که تحلیل مضمون ظاهراً روشی است که هر کسی به آسانی و بدون داشتن دانش یا مهارت خاص (که برای تحقیقات پیچیده تر و تحسین شده تر مانند نظریه داده بنیاد و تحلیل گفتمان لازم است) از آن استفاده میکند. این مقاله، چنین نگرشی را به نقد کشیده و نشان میدهد که تحلیل مضمون میتواند تحلیلهای معقولی کند و به سؤالات خاص تحقیق به خوبی پاسخ دهد.
فهرست منابع
منبع: حبیبی، آرش. روش پژوهش پیشرفته. تهران: پارسمدیر.
Attride-Stirling, J. (2001). Thematic networks: an analytic tool for qualitative research. Qualitative research, 1(3), 385-405.
Braun, V., Clarke, V., & Terry, G. (2021). Thematic Analysis: A Practical Guide. SAGE Publications Ltd.
King, N., Brooks, J., & Horrocks, C. (2018). Interviews in qualitative research. UK: Sage.

نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | روش تحقیق | 09 مهر 98
سلام.اگر تحقیقی داشته باشم میتوانید کمک کنید.ممنونم
لطفا درخواست برای تحلیل کیفی را از طریق ایمیل یا شماره تماس مطرح کنید.
با سلام درمورد تحقیقات مضمون کیفی که بررسی نو وبخصوص در بازارهای نوظهور است، مواد ومفاد مضمون را می توایند از متن ومحتوای طیفی ابداعات من توسعه دهید بهرحال راه بررسی وتحقیق شما دراین مورد تائید میشود
خیلی متوجه مضمون و محتوای دیدگاه شما نشدم ولی انشالا که خیر است.
ای داد بیداد
سلام و خسته نباشید. ببخشید یه سوال داشتم. آیا این درسته که در تحلیل مضمون و بعد دسته بندی مضامین نباید هیچ گونه پیش فرضی داشته باشیم و اطلاعات باید طبق سواد خود محقق دسته بندی شود؟
بنده دارم روی پروژه آسیب شناسی سازمانی کار میکنم و طبیعتا روی مدل های آسیب شناسی سازمانی تسلط دارم و در نهایت مضامین را طبق اون مدل هایی که در ذهنم هست دسته بندی میکنم.
آیا واقعا این کار اشتباه است؟
خیر، بهتر است با مفهوم اپوخه که یکی از مفروضات آینده پژوهی است آشنا شوید. در تحلیل مضمون چنین چیزی تاکید نشده است و البته اگر تحلیل کیفی بدون پیش داوری انجام شود بهتر است.
مطلب بسیار مفیدی بود، همین روش تحلیل کیفی در صدور احکام فقهی و کلامی، مورد استفاده قرار میگیره البته نه با این عنوان، یعنی قریب به ۸ قرن پیش علمای اسلام از این روش بهره میبردند که برای بنده بسیار جالب بود
قرنها پیش از اسلام از این رویکرد استفاده میشده. برای این منظور بهتر است روش هرمنوتیک را مطالعه کنید تا بیشتر با ریشههای اندیشه دینی و روش پژوهش کیفی آشنا شوید.
گونه شناسی روش های تحقیق در تاریخ نگاری یک مقطع زمانی خاص را آیا میشود از طریق تحلیل محتوای کیفی انجام داد؟ از کدام مدلش مناسب تر است؟
روش تحقیق تاریخی خودش یک روش ویژه هست که ادبیات خاص خودش را دارد. تحلیل محتوای کتابهای تاریخ اگر منظور شما باشد روش بدی نیست.
در خصوص یک پژوهش با عنوان ارائه مدل قصد خرید مجدد آنلاین در فروشگاه های زنجیره ای .بنده در انتخاب روش تحقیق کیفی گراندد و تحلیل تم تردید دارم.ادبیات نظرس رر خصوص قصد خرید مجدد وجود داره.ولی در فروشگاه های زنجیره ای کاری پزوهشی وجود نداره.به نظر شما از گرندد استفاده کنم یا تحلیل تم؟
گرندد تئوری فقط زمانی قابل استفاده است که یک پژوهشگر پس از سالها مطالعه بخواهد نظریه جدیدی ارائه کند و تقریباً برای هیچکدام از مطالعات دوره دکتری تخصصی دانشجویان ایرانی پیشنهاد نمیشود. تحلیل مضمون (تم) و تحلیل محتوا هر دو روشهای کیفی بسیار خوبی برای دانشجویان هستند.
باسلام و تشکر از مطلب بسیار مفیدتون
بنده رساله دکتری خودم را با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام دادم. مقاله مستجرجه را به یک مجله فرستادم و داور مجله در یکی از ایراداتی که گرفته نوشته “تحلیل مضمون روش تحلیل داده های کیفی است نه روش کیفی. لذا بر اساس پارادایم تفسیری روش پژوهش کیفی این پژوهش مشخص نیست”
در هر جا که من نگاه کردم جایی رو من پیدا نکردم که این را یک روش کیفی ندانسته باشد ممنون میشوم اگر در این مورد بنده را راهنمایی کنید.
درود بر شما. روش تحقیق با روش تحلیل تفاوت دارد. روش تحقیق براساس هدف و شیوه گردآوری دادهها مشخص میشود. روشهای تجزیهوتحلیل دادهها هم میتواند کیفی، کمی و با آزمونهای مختلف انجام شود. بین این دو موضوع تفاوت قائل شوید. بحث انواع روش تحقیق را مطالعه کنید. بویژه در برخی کامنتها هم مشکل شما مطرح شده
سلام اگر تحقیقی داشته باشیم و نیاز به تحلیل مضمون باشه میتونید کمک کنید؟
درود بر شما. بله با شمارههای ارائه شده تماس بگیرید.
با سلام و تشکر از سایت مفیدتون.
من در حال انجام پژوهشی به روش نظریه مبنایی هستم که برای تحلیل دادهها میخواهم از تحلیل مضمون استفاده کنم. پرسشم این است که اگر فرضا در تحلیل به مضمونی مثل رکود ساخت و ساز رسیدم و برای اثبات آن داده های کمی را اضافه کنم روش پژوهشم ترکیبی می شود یا همچنان کیفی است؟
با سپاس
درود بر شما. آمیخته میشه
باسلام و احترام روش مضمون یا تم با روش داده بنیاد و رویکرد استراس کروبین چه تفاوتی دارد
به طور خلاصه در تحلیل مضمون پژوهشگر در جستجوی شناخت ابعاد زیربنایی پدیده مورد مطالعه است ولی گراندد با هدف نظریهپردازی انجام میشود. در گراندد تئوری نه تنها ابعاد پدیده محوری بلکه عوامل علی، زمینهای، مداخلهگر، راهبرد و پیامدها نیز بحث میشود. گراندد تئوری به هیچ عنوان برای دانشجویان پیشنهاد نمیشود و برای اساتیدی هست که بعد از عمری مطالعه به نظریه جدیدی رسیدهاند.
با سلام و احترام م سپاس مطالب بسیار آموزنده سایت
آیا در فرایندگذاری برای تحلیل مضمون ، میتوان چند برچسب شبیه بهم از نظر مفهومی را با یک کد مضمون پایه تعریف نمود؟
درود بر شما. در مرحله کدگذاری باز کوشش کنید خودتان را محدود نسازید و هر گزاره معنادار را کدگذاری کنید. در گام کدگذاری محوری به پالایش، یکپارچگی و حذف کدها اقدام کنید.
با سلام و وقت بخیر، ببخشید ایا می شوددر تحلیل مًضمون، پس از استخراج کدها از مصاحبه ها ، کدهای حاصله را با مبانی نظری فصل دوم همتایابی کرد؟
درود بر شما. مقایسه نتایج کدگذاری تحلیل مضمون با شاخصهای برخاسته از مبانی نظری امکانپذیر هست اما این مقایسه بخشی از تحلیل مضمون نیست.
سلام.در پیش دفاعم برای ارائه مدل از روش تحلیل مضمون استفاده کردم و و روش گرداوری بررسی اسناد و مطالعاتکتابخانه ای بود ،اساتید ایراد گرفتند چرا مصاحبه نکردید. ایا واقعا مصاحبه جزو ملزومات تحلیل مضمون؟
درود بر شما. خیر، مصاحبه و مطالعه اسناد ابزار گردآوری دادهها هستند نه بخشی از تحلیل مضمون. پژوهشگران میتوانند هر متنی (خواه متن اسناد و خواه متن مصاحبه) را با تحلیل مضمون بررسی کنند.
سلام وقت شما بخیر. یک سوال در مورد ابزار تحلیل تم داشتم. ایا ابزار ما میشه مصاحبه نیمه ساختاریافته یا مصاحبه عمیق؟
درود بر شما. از هر نوع مصاحبهای میشود استفاده کرد و بر لزوم استفاده از یک شیوه خاص در هیچ یک از منابع معتبری که دستکم خودم مطالعه کردهام، تصریح نشده است. بهتر است از مصاحبه نیمساختاریافته استفاده کنید مصاحبه ژرف بیشتر برای روش پدیدارشناسی مناسب است.
خیلی ممنونم. یک سوال دیگه هم داشنم. اینکه تم های پژوهش را بر اساس دسته بندی تم های اصلی و فرعی، دسته بندی کنیم، میتوانیم از شبکه مضامین هم استفاده کنیم؟ یا اینکه شبکه مضامین صرفا برای دسته بندی تم ها بر اساس (تم های پایه، فراگیر، سازمان دهنده ) هست؟ یا فرقی ندارد کدام دسته بندی باشد؟
پس از آنکه تمهای اصلی و فرعی را شناسایی کردید بر همان اساس شبکه مضامین را ترسیم کنید. شاید بتوان گفت شبکه مضامین همان ارائه بصری تمهای استخراج شده است.
ممنون از شما
سلام. بنده در بخش اول تحقیق خود با استفاده از تحلیل تم، عوامل موثر بر پدیده و راهکارها را شناسایی کرده ام. نظر داور بر این هست که عوامل و راهکارها تفکیک شود. ایا امکان تفکیک کدها در این روش هست؟ در ادامه سوال قبلی، در صورتی که کدها تفکیک شوند، با توجه به انیکه در بخش دوم پژوهش از ism استفاده کرده ام، آیا بعد از تفکیک کدها به دو بخش، مدل پژوهش دسخوش تغییر نمی شود؟
درود بر شما. آیا شما در اهداف و پرسشهای پژوهش داشتید که راهکارها و عوامل کدامند؟ اگر پاسخ مثبت است حق با داور است و اگر خیر، داور بیفکری کرده است. در هر صورت چه صحیح چه غلط، عوامل و راهکارها را جدا کنید بخش ISM شما دستخوش تغییر خواهد شد. در مورد عنوان و هدفها شفافسازی کنید تا بتوانم بهتر کمک کنم.
بله. در بخش اهداف و پرسشها، راهکارها رو هم اوردم. عنوان هم عوامل موثر بر توسعه دیپلماسی ورزش بانوان هست. عنوان طراحی مدل دیپلماسی بین المللی ورزش … است
مشکل این است که در صورت جداسازی، تمها به هم میخوره و به دنبال اون مدل ism
در این صورت باید از اول پرسشنامه ism را برای خبرگان ارسال کنم؟ یک هفته دیگه دفاع دارم و وقتی نیست
عنوان را به دو صورت مختلف نوشتید. با این شیوه نمیتوانم پاسخ درستی به شما ارائه کنم.
عنوان طراحی مدل دیپلماسی بین المللی ورزش بانوان ایران هست
درود و احترام
سپاس برای همچین سایت پُرمحتوایی.
در پایاننامه روش تحقیقم فراترکیب(متاسنتز) هست. آیا تحلیل محتوای مضمونیTCA کاربرد ویا استفادهایی وتاثیری در پایاننامهام میتونه داشته باشه؟
درود بر شما. خلط مبحث است، بهتر است از یک روش کیفی استفاده کنید مگر آنکه ضرورتی وجود داشته باشد یا بنا به خواسته اساتید مجبور شده باشید. گاهی پژوهشگران بخشی از مقولهها را با تکیه بر مطالعات اسنادی (مثلا به روش فراترکیب) شناسایی میکنند و بخش دیگری را با مصاحبه (مثلا به روش تحلیل محتوا). من پیشنهاد نمیکنم و برای شما تنها دردسرساز خواهد بود.
استاد بسیار سپاسگزارم.
در پناه خدا باشیم.
🙏 🙏
سلام روز بخیر. بنده برای رساله دکتری در قسمت پروپوزال میخوام روش تحقیق و روش گرداوری داده ها رو مشخص کنم. ایا تحلیل مضمون سوالات فرعی داره؟ و با توجه به مصاحبه کار بنده ترکیبی کیفی کمی می شود؟
سلام بر آقای حبیبی گرامی. از نگارش روان و بیان روشن شما در ارائۀ مطلب سپاسگزارم. شاید سؤال سادهای به نظر برسد؛ ولی، لطفاً بفرمایید کدگذاری و ایجاد کدهای اوّلیه یعنی چه کاری؟
درود بر شما. از جمله خود شما مثال میزنم: «از نگارش روان و بیان روشن شما در ارائۀ مطلب سپاسگزارم.» کد مرتبط با این جمله میشود: «رضایت از نگارش روان و بیان روشن»
در فرایند کدگذاری باید تمامی جملات متن را تکبهتک به همین شیوه کدگذاری کنید در پایان به شمار زیادی از کدهای اولیه دست پیدا خواهید کرد. این کدها را بررسی کنید، تکراریها را حذف و مترادفها را ادغام کنید.
از راهنمایی شما بسیار سپاسگزارم.
سلام درپژوهش با موضوع ارائه الگو سلامت سازمانی با روش تحلیل مضمون استقرایی می توانیم پیشایندها و پیامدها را بیاوریم یا خیر با تشکر
درود بر شما. روشهای کیفی مبتنی بر استدلال استقرایی هستند.
آیا در روش تم حتما مصاحبه صورت گیردیا همون بررسی متن کافی است
بستگی به هدف پژوهشگر دارد.
سلام
من دانشجوی مشاوره ارشد م
آیا می توان کلمه خانواده و مفاهیم مرتبط را در یک کتاب مرجع dsm5روانشناسی با روش تحلیل مضمون بررسی کنم؟
سلام و وقت بخیر
در تحقیق خود به دنبال ابعاد فرهنگ سازمانی هستم.
میتوانم از این روش استفاده کنم و جای خواندن متن و استخراج کد، همان ابعادی را که سایر پژوهشها گفتند، به عنوان کد اولیه درنظر بگیرم؟
درود بر شما. ابعاد فرهنگ سازمانی توسط دهها نظریهپرداز برجسته شناسایی شده است اینکه بخواهید با مصاحبه با کارشناسان داخلی ابعاد فرهنگ سازمانی را شناسایی کنید دیگر به تصمیم خودتان و اساتیدتان برمیگردید.
سلام قراربودرساله باعنوان طراحی مدل فراشایستگیهای رهبری آموزشی بارویکردتحولگرایی رابا داده بنیاد کار کنم داورها گفتندچون کارانجام شده نمیشودوتحلیل مضمون کار کن نظر شما؟واینکه دلیلم برای این روش؟
درود بر شما. برخی اظهارنظرهای اساتید و داوران بویژه در تحلیل کیفی جنبه دستوری دارد و چارهای جز تمکین ندارید. کسی که به شما گزارهای را به عنوان یک حکم بیان میکند باید منبع و سند ذکر کند برای خلاف ادعا که منبع وجود ندارد.
سلام تحلیل مضمون گویا ۲ روش دارد استرلینگ و براون . بر چه اساس باید انتخاب کنیم با کدام روش . روش پیشنهادی شما
درود بر شما. انتخاب رویکرد سلیقهای است ولی روش براون و کلارک بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.