پرسشنامه جو سازمانی

دانلود پرسشنامه جو سازمانی دارای روایی، پایایی، منبع استاندارد و شیوه تفسیر

  • مقیاس هالپین و کرافت: ۸ عامل و ۳۲ گویه
  • مقیاس ساسمن و دیپ: ۵ عامل و ۲۰ گویه
  • فرم کوتاه پرسشنامه جو سازمانی لیتوین و استرینگر: ۹ گویه

پرسشنامه جو سازمانی هالپین و کرافت

این مقیاس شامل ۸ عامل و ۳۲ گویه طیف لیکرت ۵ درجه است.

ابعاد: روحیه گروهی، مزاحمت، صمیمیت، علاقه‌مندی، ملاحظه گری، فاصله‌گیری، نفوذ و پویایی و تاکید بر تولید

پرسشنامه جو سازمانی ساسمن و دیپ

این مقیاس شامل ۵ عامل و ۲۰ گویه طیف لیکرت ۵ درجه است.

ابعاد: وﺿﻮح و روﺷﻨﻲ اﻫﺪاف، وﺿﻮح و روﺷﻨﻲ ﻧﻘﺶ، رﺿﺎﻳﺖ از ﭘﺎداش، رﺿﺎﻳﺖ و ﺗﻮاﻓﻖ ﺑﺮ روی روﻳﻪﻫﺎ و اﺛﺮﺑﺨﺸﻲ ارﺗﺒﺎﻃﺎت

فرم کوتاه پرسشنامه جو سازمانی لیتوین و استرینگر

این مقیاس دارای ۹ گویه است و برای مطالعات ترکیبی که چندین عامل دارند، مناسب است.

تعریف مفهومی و عملیاتی پرسشنامه جو سازمانی

«جو سازمانی» به احساس کلی، نگرش‌ها و برداشت‌های کارکنان از محیط کارشان اشاره دارد. این مفهوم نشان‌دهنده‌ی فرهنگ، ارزش‌ها، شیوه‌های مدیریتی و تعاملات بین افراد در یک سازمان است. جو سازمانی می‌تواند مثبت یا منفی باشد و بر انگیزه، بهره‌وری، تعهد سازمانی و رضایت شغلی کارکنان تأثیر بگذارد. عوامل مؤثر بر جو سازمانی شامل سبک رهبری، میزان ارتباطات درون‌سازمانی، حمایت مدیریتی، فرصت‌های رشد و توسعه، و سطح اعتماد بین اعضای سازمان است.

در فرهنگ آکسفورد واژه‌ی جو از حیث لغوی به نگرش یا احساس عمومی، وضع و حالت در یک مکان خاص اشاره دارد. از جمله مباحثی که در ادبیات مدیریت به میزان زیادی محل بحث و جدل بوده و در حد محدودی مورد شناخت قرار گرفته جو سازمانی است.

تعریف عملیاتی: برای سنجش این سازه از ابزار پرسشنامه جو سازمانی استفاده شد. این پرسشنامه شامل ۸ سازه اصلی و ۳۲ گویه است. برای سنجش امتیاز هر گویه از نمره‌گذاری با طیف لیکرت پنج درجه استفاده گردید. امتیاز هر سازه نیز با استفاده از میانگین امتیازات گویه‌های مربوط به آن سازه، برآوردشدنی است.

شیوه تفسیر: از آنجا که امتیاز نهایی هر سازه براساس میانگین نمرات گویه‌های تشکیل دهنده آن قابل برآورد است بنابراین نمره نهایی هر سازه بین ۱ تا ۵ خواهد بود. اگر میانگین بالای سه (حد متوسط طیف لیکرت) برآورد شود در این صورت وضعیت سازه مورد بررسی مطلوب است. همچنین می‌توان از آزمون تی-تک نمونه برای بررسی معناداری نتایج استفاده کرد.

این مقیاس نخستین بار توسط هالپین و کرافت به سال ۱۹۷۱ معرفی شد و سپس توسط هایز به سال ۱۹۷۳ اعتبارسنجی گردید. نسخه نهایی شده در پیوست B از مقاله زیر قابل دسترسی است.

Hayes, A. E. (1973). A Reappraisal of the Halpin-Croft Model of the Organizational Climate of Schools.
Andrew W. Halpin, Don B. Croft. (1971). The organizational climate of schools, Chicago : Midwest Administration Center, University of Chicago

دانلود اصل مقاله جو سازمانی