پرسشنامه خدمات مالی

دانلود پرسشنامه خدمات مالی دارای روایی، پایایی، منبع استاندارد و شیوه تفسیر
نوع فایل: ورد
شیوه تفسیر: دارد
روایی و پایایی: دارد
تعریف: مفهومی و عملیاتی
منبع: پرسشنامه محققساخته
تعداد سوالات: ۳۶ گویه با طیف لیکرت پنج درجه
ابعاد: «دسترسپذیری خدمات»؛ «تنوع و جامعیت خدمات»؛ «شفافیت و صداقت اطلاعات»؛ «سرعت و کیفیت پاسخگویی»؛ «فناوری و نوآوری دیجیتال»؛ «مقرونبهصرفه بودن»؛ «امنیت مالی و حریم خصوصی»؛ «تأثیر اجتماعی خدمات»؛ «تجربه مشتری و وفاداری»
تعریف مفهومی و عملیاتی پرسشنامه خدمات مالی
تعریف مفهومی: خدمات مالی (Financial Services) به مجموعهای از راهکارها و محصولات ارائهشده توسط بانکها، موسسات مالی و سرمایهگذاری گفته میشود. این خدمات نقش کلیدی در رشد اقتصادی و مدیریت داراییها دارند.
خدمات مالی به مجموعهای از خدمات و تسهیلاتی اطلاق میشود که موسسات مالی به مشتریان خود ارائه میدهند. این خدمات شامل وامدهی، مشاوره سرمایهگذاری، مدیریت دارایی، بیمه، و خدمات پرداخت میشود. خدمات مالی به افراد و شرکتها این امکان را میدهند که منابع مالی خود را به نحو بهینه مدیریت کنند و ریسکها را کاهش دهند.
تعریف عملیاتی: برای سنجش این سازه از ابزار پرسشنامه خدمات مالی استفاده شد. این پرسشنامه شامل ۹ سازه اصلی و ۳۶ گویه است. برای سنجش امتیاز هر گویه از نمرهگذاری با طیف لیکرت پنج درجه استفاده گردید. امتیاز هر سازه نیز با استفاده از میانگین امتیازات گویههای مربوط به آن سازه، برآوردشدنی است.
ابعاد مقیاس خدمات مالی:
۱. دسترسپذیری خدمات (Service Accessibility)
شامل سهولت دسترسی مکانی و زمانی به خدمات مالی (شعبه، اپلیکیشن، دستگاههای خودپرداز و…)
مناسب بودن ساعات کاری، پوشش جغرافیایی، و دسترسی برای گروههای خاص (مثلاً سالمندان یا روستاییان)
۲. تنوع و جامعیت خدمات (Service Diversity & Completeness)
پوشش خدمات پایه و پیشرفته مانند حساب جاری، سپرده، کارت اعتباری، بیمه، وام، سرمایهگذاری و مشاوره مالی
سایر ابعاد و تعاریف مرتبط در پرسشنامه خدمات مالی موجود است.
شیوه تفسیر: از آنجا که امتیاز نهایی هر سازه براساس میانگین نمرات گویههای تشکیل دهنده آن قابل برآورد است بنابراین نمره نهایی هر سازه بین ۱ تا ۵ خواهد بود. اگر میانگین بالای سه (حد متوسط طیف لیکرت) برآورد شود در این صورت وضعیت سازه مورد بررسی مطلوب است. همچنین میتوان از آزمون تی-تک نمونه برای بررسی معناداری نتایج استفاده کرد.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | مدیریت مالی
| 26 اردیبهشت 04