آزمون سوبل (محاسبه آنلاین)
آزمون سوبل Sobel test روشی برای سنجش معناداری اثر متغیر میانجی در آمار است. این آزمون توسط مایکل سوبل مطرح شده است که از اساتید دانشگاه کلمبیا در آمریکا است. چنانچه مقدار آماره آزمون با ازمون سوبل از مقدار بحرانی ۱/۹۶ بیشتر باشد اثر میانجی معنادار است.
آماره آزمون در این روش با فرمول زیر محاسبه میشود:
در این رابطه:
- a: ضریب مسیر میان متغیر مستقل و میانجی
- b: ضریب مسیر میان متغیر میانجی و وابسته
- Sa: خطای استاندارد مسیر متغیر مستقل و میانجی
- Sb: خطای استاندارد مسیر متغیر میانجی و وابسته
آموزش محاسبه آنلاین آزمون سوبل
متغیر میانجی M به عنوان رابط بین متغیر مستقل و متغیر وابسته قرار میگیرد و به صورت جداگانه میزان رابطه متغیرهای مستقل و وابسته را تحت تاثیر قرار میدهد. یک مدل میانجی ساده در تصویر زیر نمایش داده شده است. نقش میانجی متغیر M از طریق ضریب اثر غیرمستقیم ab اندازهگیری میشود. هر چند میتوان از راه بررسی معناداری ضرایب a و b به آزمون فرضیه میانجی پرداخت، امّا این روش توان آماری پایینی دارد. روش مناسبتر این است که به صورت مستقیم معناداری ضریب ab آزمون شود. یکی از پرکاربردترین روشها برای این منظور آزمون سوبل (Sobel) است.
برای تعیین اثر میانجی با رگرسیون ابتدا مدل رگرسیونی بین متغیر مستقل و میانجی را اجرا کنید.
ضریب بتای استاندارد متغیر مستقل و میانجی (a) را یادداشت کنید. برای تعیین خطای استاندارد در رگرسیون از جدول Model Summary قسمت Std. Error of the estimate استفاده کنید.
براساس نتایج این جدول میزان خطای استاندارد ۰/۷۸۶ است.
حال مدل رگرسیونی بین متغیر میانجی و وابسته را اجرا کنید. ضریب بتای استاندارد متغیر مستقل و میانجی (b) را یادداشت کنید. مانند گام پیش خطای استاندارد متغیرهای میانجی و وابسته (Sb) را نیز از یادداشت نمایید. مقادیر را در جای مناسب در فرمول بالای صفحه قرار دهید تا آزمون سوبل به صورت آنلاین محاسبه شود.
توسعه آزمون سوبل
آزمون سوبل رویکرد حاصلضرب ضرایب، روش دلتا یا رویکرد نظریه نرمال هم نامیده شده است. آزمون سوبل برای انجام استنباط در مورد ضریب اثر غیرمستقیم ab، بر همان نظریه استنباط مورد استفاده برای اثر مستقیم مبتنی است. اثر غیرمستقیم ab یک برآورد خاص نمونه از اثر غیرمستقیم در جامعه (TaTb) است که در معرض واریانس نمونهگیری قرار دارد. با داشتن برآوردی از خطای استاندارد ab و با فرض نرمال بودن داده ها و توزیع نمونهگیری ab میتوان یک p-value برای ab به دست آورد.
بطور کلی در آزمون سوبل میتوان از تخمین نرمال برای بررسی معنیداری رابطه استفاده کرد. با داشتن برآورد خطای استاندارد اثر غیرمستقیم میتوان فرضیه صفر را در مقابل فرض مخالف آزمون کرد. آماره Z برابر است با نسبت ab به خطای استاندارد آن. این فرمول توسط افراد دیگری مانند آروئیان و گودمن نیز توسعه داده شده است. فرمول برآورد معناداری نقش متغیر میانجی با روش پیشنهادی آروئیان به صورت زیر است:
گودمن نیز فرمول مشابهی را ارائه کرده فقط به جای علامت مثبت در انتهای فرمول از علامت منفی استفاده کرده است.
تفسیر نتایج و جمعبندی
این برآوردگر حاصلضرب مجذور خطاهای استاندارد را از دو عبارت اول معادله کم میکند. به دلیل این که در برآورد گودمن امکان منفی شدن خطای معیار وجود دارد استفاده از آن توصیه نمی شود. مقادیر a و b و خطاهای استاندارد آنها میتوانند از خروجی تحلیل رگرسیون یا مدل معادلات ساختاری استخراج شوند. در نرمافزار SPSS برای به دست آوردن این مقادیر باید دو تحلیل رگرسیون اجرا شود:
اجرای یک تحلیل رگرسیون که در آن متغیر مستقل X متغیر پیش بین و متغیر میانجی M متغیر ملاک است. این تحلیل مقادیر a و sa رابه شما میدهد.
اجرای یک تحلیل رگرسیون که در آن متغیر مستقل X و متغیر میانجی M متغیر پیش بین و متغیر وابسته Y متغیر ملاک است. این تحلیل مقادیر b و sb رابه شما میدهد.
این محاسبات به سادگی میتواند با دست انجام شود. با در نظر گرفتن سطح خطای ∝=۰.۰۵ اگر مقدار Z از ۱/۹۶ بیشتر باشد، اثر غیرمستقیم مشاهدهشده از نظر آماری معنادار است.
منبع: کتاب مدلیابی معادلات ساختاری نوشته آرش حبیبی و بهاره کلاهی
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | آمار کاربردی مدیریت , روش تحقیق | ۱۷ فروردین ۹۵
سلام
جناب حبیبی با تشکر از مطالب مفیدتون، توسطر آخر ازمون سویل فرمودید که اگر مقدار Z از ۰.۰۵ کوچکتر باشد، من فکر میکنم اگر P-value کوچکتر از ۰.۰۵ باشد فرض صفر عدم وجود اثر فیر مستقیم رد می شود و وجود اثر غیر مستفیم معنادار خواهد بود.
دقیقا به نکته درستی اشاره کردید مقدار Z باید از آماره آزمون در سطح خطای ۵% یعنی ۱/۹۶ بزرگتر باشد.
دقت کن پسرم دقت کن نوشته با در نظر گرفتن سطح معناداری ۹۵/.، مقدار Z بزرگتر از ۱/۹۶ باشد…
هادی جان پسر خوبم. سطح معناداری ۹۵% نداریم. مقدار معناداری در سطح خطای ۵% یا سطح اطمینان ۹۵% محاسبه میشود.
سلام مقادیر s را از کجا باید بیاریم؟
محاسبه مقدار S یا خطای استاندارد در روش رگرسیونی در متن توضیح داده شده است.
سلام من شکلم رو در plsرسم کردم برای محاسبه ازمون سوبل باید از کدوم نرمافزار استفاده کنم؟plsیاspss?
تا جاییکه من اطلاع دارم محاسبات آزمون سوبل به صورت خودکار در PLS 2 قابل انجام نیست و براساس فرمول موجود باید با دست حساب شود.
سلام. یه سوال داشتم، متغیر مستقل من نظر مردم راجع به چیزی هست که من تحقیق میکنم. ولی متغی وابسته و میانجی پرسشنامه استاندارد داره و نمره و ضریب آماری داره. برای متغیر مستقل چه باید کرد که بشه این آزمون رو انجام بدم؟ در هر پرسشنامه ، نظر افراد راجع به منغیر مستقل من یه چیز متفاوتی هست و پرسشنامه اون هم استاندارد نیست. پرسشنامه باز داشت. ممنون میشم راهنمایی م بفرمائید.
نظر شخصی من این هست که برای یک پژوهش که چندین متغیر مختلف داره باید از یک پرسشنامه واحد با تعدادی محدودی گویه برای هر متغیر استفاده کنید. چند مقاله نمونه از سایت معتبر مثل ساینس دایرکت دانلود و مطالعه کنید منظورم را متوجه خواهید شد.
با سلام، ببخشید آزمونBOOTSTRAPPING در اسمارت پی ال اس کار آزمون سوبل را انجام نمی دهد؟ من جایی خوندم میشه از آزمون بوت استرپینگ استفاده کرد. خواستم نظر شما را بدونم.
تا جاییکه من اطلاع دارم بوت استراپینگ معناداری روابط مستقیم (بین عاملها یا بین عاملها با گویهها) را نشان میدهد. آماره سوبل به صورت دستی محاسبه میشود.
سلام مقدار saوsb کجای خروجی نرم افزار لیزرل هست
در نرم افزار پی ال اس در خروجی بوت استراپینگ میتوانید از قسمت زیر خطای استاندارد روابط را مشاهده کنید
Path Coefficients :Mean, STDEV, T-Values
برای لیزرل اطلاعی ندارم و در خروجی فایل out قابل مشاهده نیست.
بارعاملی استاندارد رابطه موردنظر را بر مقدار آماره t آن رابطه تقسیم کنید تا خطای استاندارد محاسبه شود.
سلام وقت بخیر
استاد ازم خواستن ازمون سوبل در اس پی اس اس انجام بدم. شما مبتونید کمکم کنید مسیر ازمون را در نرم افزار اس پی اس اس بگید بهم؟؟
ممنون از مطالب مفیدتون
ظاهرا روش مستقیمی برای انجام سوبل در اس پی اس اس وجود ندارد. باید دستی حساب کنید.
با سلام
در نرم افزار اسمارت پی ال اس۳ sa , sb چگونه محاسبه می شود؟
درود. در نرمافزار پیالاس ۲ در کامنتهای پیشین پاسخ داده شد. من با نسخه شماره ۳ کار نمیکنم.
با سلام. اگر پژوهش ما چند متغیر مستقل یا پیش بین داشت، اون موقع مقدار عددی a یعنی ضریب بتا بین متغیر میانجی به عنوان ملاک و متغیر های مستقل به عنوان پیش بین ، کدام یک از ضریب های بتای متغیرهای مستقل ما میشه ؟
سلام،متغیر میانجی تحقیق من، شاخص های توجه دیداری هستند که وقتی در باکس m در process وارد میکنم، پیام زیر ظاهر میشود: you have specified an m variable in a model that doesn’t use it
درود بر شما. این پرسش در ارتباط با آزمون سوبل نیست.
با سلام و عرض تشکر از مطلب مفیدتون. آیا روشی برای افزایش مقدار حاصله وجود دارد؟ علت پایین بودن این مقدار چیست؟
درود بر شما. علت پایین بودن آن است که اثر میانجی وجود ندارد.
سلام میشه با آزمون سوبل دوتا متغیر میانجی هم به دست آورد؟
درود بر شما. جملهبندی شما صحیح نیست. با آزمون سوبل، متغیر میانجی بدست نمیآید با این روش معناداری اثر میانجی بررسی میشود. در یک پژوهش ممکن است یک یا چند متغیر میانجی وجود داشته باشد و همه روابط میانجی با آزمون سوبل قابل بررسی است. پیشنهاد میکنم آموزش متغیر میانجی را مطالعه کنید.
سلام عرض ادب .. با عرض پوزش یه نمونه متن میخوام که متغیر وابسته و مسقل و میانجی و تعدیل گر مشخص باشه
سلام و خسته نباشید . من از فرمول اول برای برسی اثر میانجی که استفاده کردم عدد حاصله پایین تر از ۱.۹۶ به دست آمد در صورتی که از فرمول z value استفاده کردم عدد بالا تر از ۱.۹۶ به دست آمد . مشکل کجاست ؟
سلام
بسیار عالی و ارزشمند
باعث صرفه جویی در وقت و دقت در محاسبه هست این کار شما
ممنون
سپاس