گردشگری مجازی
گردشگری مجازی Virtual Tourism حضور مجازی و غیر فیزیکی گردشگر در مکانهای توریستی با استفاده از امکانات فناوری و قدرت واقعیت افزوده مجازی است. حضور مجازی با بهره مندی از قدرت رسانههای نوین مبتنی بر فن آوری اطلاعات میسر میشود. برای سنجش این مقوله میتوان از پرسشنامه گردشگری مجازی استفاده کرد.
به شکل سنتی بازدید از یک مکان دیدنی به معنای حضور فیزیکی در آن مکان میباشد، ولی با ظهور فن آوریهای نوین رایانهای و رسانهای و تلفیق آنها با یکدیگر امکان حضور افراد در یک مکان دیدنی و سیاحتی به صورت مجازی فراهم میشود، بطوریکه حس حضور فیزیکی در آن مکان تا بیشترین حد ممکن به بازدید کننده مجازی القا گردد. مهمترین هدف گردشگری مجازی در بعد فن آوری نزدیک تر کردن هرچه بیشتر حس حضور مجازی گردشگران به حس حضور واقعی در مکانهای توریستی و سیاحتی معرفی شده است.
یکی از بارزترین تجربیات گردشگری مجازی یا ویرچوال توریسم تور مجازی میباشد. تور مجازیه عبارت است از تصاویر پانورامای ۳۶۰ درجه که از نقاط مختلف یک جاذبه گردشگری تهیه میشوند. تور مجازی را میتوان به عنوان معرفی کننده و پدید آورنده مفهوم گردشگری مجازی دانست. گردشگران میتوانند با انتخاب موقعیت دلخواه از جاذبه گردشگری معرفی شده، محیط پیرامون خود را به صورت ۳۶۰ درجه مشاهده نمایند. از قابلیتهای مهم تورهای مجازی امکان تعامل گردشگران میباشد که رسانههای سنتی مانند کلیپهای ویدئویی از آن محروم هستند. علاوه بر امکان انتخاب موقعیت دلخواه در مکان مورد نظر، امکان چرخش به زاویه دلخواه و بزرگنمایی تصاویر برای مشاهده جزئیات بیشتر برای گردشگران نیز وجود دارد.
ابعاد گردشگری مجازی
یکی از ابعاد گردشگری مجازی، حضور مجازی و غیر فیزیکی گردشگر در مکانهای توریستی کشور مقصد به منظور آشنایی و کسب اطلاعات بیشتر درباره آن جاذبههای گردشگری است که این حضور مجازی با بهره مندی از قدرت رسانههای نوین مبتنی بر فن آوری اطلاعات میسر میشود. به شکل سنتی بازدید از یک مکان دیدنی به معنای حضور فیزیکی در آن مکان میباشد اما با ظهور فن آوریهای نوین رایانهای و رسانهای و تلفیق آنها با یکدیگر امکان حضور افراد در یک مکان دیدنی و سیاحتی به صورت مجازی به گونهای فراهم میشود که حس حضور فیزیکی در آن مکان تا بیشترین حد ممکن به بازدید کننده مجازی القا گردد.
مهمترین هدف گردشگری مجازی در بعد فن آوری نزدیک تر نمودن هرچه بیشتر حس حضور مجازی کاربران به حس حضور واقعی در مکانهای توریستی و سیاحتی معرفی شده است و در بعد اقتصادی نیز ترغیب افراد به انجام سفر و حضور فیزیکی در جاذبههای گردشگری شهرها و کشورها میباشد. یکی از بارزترین تجربیات گردشگری مجازی که از جمله ابزارهای موثر در این زمینه است راهکار اطلاع رسانی چند رسانهای تور مجازی میباشد که عبارت است از تصاویر پانورامای ۳۶۰ درجه که از نقاط مختلف یک جاذبه گردشگری تهیه میشوند و کاربران میتوانند با انتخاب موقعیت دلخواه از جاذبه گردشگری معرفی شده، محیط پیرامون خود را به صورت ۳۶۰ درجه مشاهده نمایند.
اهمیت گردشگری مجازی
در مبحث درآمدزایی و اشتغال زایی، ویرچوال توریسم از جمله راهکارهایی است که بیشترین بازدهی را داراست. صنایع تولیدی دارای چالش هایی مانند نیاز به تامین مواد اولیه، هزینههای سنگین تحقیقات و توسعه دائمی، رقابت سخت در عرصه جهانی، تاثیرات منفی اتفاقاتی مانند قاچاق کالا، نیاز به سرمایه گذاریهای سنگین و غیره هستند. در حالی که چالشهای سرمایهگذاری در توسعه گردشگری به مراتب کمتر و بازدهی آن زیادتر است. کشورهای مختلف به صورت مستمر در تلاش هستند تا نام خود را در عرصه جهانی به شکلی مثبت مطرح نمایند. این اعتلای نام از روشهای مختلفی قابل انجام است و یکی از مهمترین راهکارهای آن سرمایهگذاری در صنعت گردشگری است. هنگامی که گردشگران از سفر به کشوری راضی و خرسند باشند،
تصویر ذهنی مثبتی از آن کشور در ذهن ایشان شکل میگیرد. این دیدگاه مثبت از طریق تبلیغات کلامی که از موثر ترین شیوههای تبلیغات در دنیاست، پس از بازگشت به مبدا به دوستان و آشنایان افراد نیز منتقل میگردد و حائز اهمیت فراوانی میباشد. نگرش مثبت نسبت به یک کشور میتواند اثرات مهمی مانند افزایش ورودی گردشگران، بهبود دید مردم سایر جوامع به کالاهای صادراتی و در نهایت کمک غیرمستقیم به افزایش نفوذ سیاسی کشور مورد نظر در سطح منطقهای و جهانی باشد.
نتیجهگیری
گردشگری مجازی مقوله جالبی است که بیش از دو دهه از پدید آمدن آن نمی گذرد. گردشگری مجازی، حضور در سرزمین دیجیتالی وب، و مشاهده دادههای صوتی، متنی و تصویری از دنیای فیزیکی پیرامون ما است. با استفاده از سایتهای کاخ موزهها و اماکن باستانی جهان میتوان به دنیایی اطلاعات متنی و تصویری از نمادهای تاریخ باستان دست یافت. برخی از پایگاههای دولتی در اینترنت، امروزه سیستمهای دوربین شهری خود را به سرزمین دیجیتال نیز پیوند داده اند. با این دوربینها میتوان شهرهای مختلف را به صورت زنده مشاهده کرده و حتی از آنها عکس یادگاری گرفت. مفهوم گردشگری مجازی بر اساس توسعه ابزارهای جدید مبتنی بر فناوری اطلاعات شکل گرفته است. این ابزارها با تنوع گوناگون خود زمینه لازم برای تقویت گردشگری فیزیکی را فراهم میکنند.
مهم ترین هدفی که در رویکرد گردشگری مجازی دنبال میشود تقویت صنعت گردشگری کشورها و متعاقب آن منافع این صنعت که در بالا اشاره شد میباشد. از قابلیتهای مهم تورهای مجازی امکان تعامل کاربران میباشد که رسانههای سنتی مانند کلیپهای ویدئویی از آن محروم میباشند. علاوه بر امکان انتخاب موقعیت دلخواه در مکان مورد نظر، امکان نمایش و ارائه انواع اطلاعات دیداری و شنیداری به کاربران در کنار تصاویر ۳۶۰ درجه (مانند کلیپهای ویدیویی، گفتار و توضیحات صوتی، اطلاعات متنی، موقعیت جاذبهها بر روی نقشه و عکسهای ثابت، پلان بناها، صفحات وب،…) برای اطلاع رسانی بیشتر و مفیدتر به کاربران در تور مجازی میسر میباشد.
ادبیات پژوهش و مبانی نظری انواع گردشگری
فصل دوم انواع گردشگری شامل ادبیات پژوهش و مبانی نظری انواع گردشگری تهیه شده است. فصل دوم انواع گردشگری شامل فهرست کامل منابع بوده و به صورت فایل ورد قابل ویرایش میباشد.
مدیریت گردشگری | ۲۱ مهر ۹۷