متغیر تعدیلکننده

متغیر تعدیلکننده (Moderator Variable) متغیری است که به صورت مستقیم بر جهت یا میزان رابطه متغیرهای مستقل و وابسته میتواند موثر باشد. اثرات این متغیر قابل مشاهده و اندازهگیری است. به متغیر تعدیل کننده گاهی متغیر مستقل فرعی نیز گویند. برای نمونه متغیر جنسیت در بررسی رابطه روش تدریس و یادگیری دانشآموزان یک متغیر تعدیل کننده است. متغیر تعدیلگر یک متغیر کمی یا کیفی است که جهت و قدرت رابطه متغیر مستقل و وابسته را تحت تاثیر قرار میدهد.
برای نمونه در رابطه میزان «استقلال کاری» و «استرس کارکنان» انتظار میرود هرچه استقلال شغلی بیشتر باشد استرس نیز کمتر شود اما متغیر «رده کاری» این رابطه را تعدیل میکند. برای مثال کارگرانی که تخصص پایینی دارند و در سطوح عملیاتی هستند دوست دارند ناظری کار آنها را کنترل کند. بنابراین رده شغلی، رابطه استقلال و استرس را تعدیل میکند.

متغیر تعدیلگر یا متغیر تعدیل کننده
همانطور که در شکل مشخص است اگر متغیر مستقل با X و متغیر وابسته با Y نمایش داده شود آنگاه رابطه بین متغیر مستقل و وابسته را با XY نمایش میدهیم. متغیر تعدیلگر M به صورت مستقیم خود رابطه XY را تحت تاثیر قرار میدهد. متغیر میانجی به صورت غیرمستقیم بر رابطه تاثیر دارد.
انواع متغیر تعدیلکننده و روش محاسبه آن
بارون و کنی (۱۹۸۶) در مقاله خود چهار حالت گوناگون از وضعیت متغیر مستقل و تعدیلگر را به شرح زیر بررسی کردند:
- حالت اول: متغیر مستقل و تعدیلگر هر دو از نوع طبقهای (اسمی-رتبهای) باشند.
- حالت دوم: متغیر تعدیلگر از نوع طبقهای و متغیر مستقل پیوسته باشد.
- حالت سوم: متغیر تعدیلگر پیوسته و متغیر مستقل از نوع طبقهای باشد.
- حالت چهارم: هر دو متغیر تعدیلگر و مستقل پیوسته باشند.
در حالت اول برای مثال بخواهید نقش جنسیت را در تاثیر سمت سازمانی بر رضایت شغلی ارزیابی کنید در این حالت میتوانید از تحلیل واریانس دوراهه استفاده کنید.
حالت دوم بیشترین کاربرد را مطالعات مدیریت دارد. برای مثال بخواهید نقش جنسیت را در رابطه اعتماد و رضایت شغلی بسنجید. جنسیت یک متغیر طبقهای است و اعتماد و رضایت متغیرهای پیوسته میباشند. در این حالت میتوانید از روش محاسبه اثر تعدیلگر با رگرسیون خطی استفاده کنید.
برای محاسبه حالت سوم پیشنهادی ندارم زیرا رویه مرسومی نیست ولی برای حالت چهارم میتوانید از محاسبه متغیر تعدیلگر با روش رگرسیون هایس استفاده کنید.
متغیر تعدیلکننده و رگرسیون سلسلهمراتبی
رگرسیون سلسلهمراتبی یا ترتیبی این امکان را فراهم میآورد که تاثیر چند متغیر مستقل بر یک متغیر وابسته طی چند مرحله مشخص شود. از رگرسیون سلسلهمراتبی برای بررسی نقش متغیرهای تعدیلگر براساس رویه پیشنهادی بارون و کنی استفاده کرد. اگر پرسشنامهای با طیف لیکرت استفاده میکنید تمامی سازههایی که توسط چندین گویه مورد سنجش قرار میگیرند باید به یک شاخص قابل مشاهده تبدیل میشوند. برای این کار میانگین گویههای سنجش آنها را محاسبه کنید.
پرسشهای خود را در مورد متغیر تعدیل کننده پایین همین صفحه مطرح کنید.
منبع: حبیبی، آرش؛ سرآبادانی، مونا. (۱۴۰۱). آموزش کاربردی SPSS. تهران: نارون.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | روش تحقیق
| 17 فروردین 95