مدیریت بازرگانی

معرفی رشته مدیریت بازرگانی
مدیریت بازرگانی Business Administration یک رشته تحصیلی دانشگاهی است برای آموزش مهارتهای اداره سازمان به دانشجویان میباشد. دوره کارشناسی مدیریت بازرگانی یکی از دوره های تحصیلی اموزش عالی است و مقصود از تشکیل این دوره آموزش نیروی انسانی متخصص موردنیاز سازمان، ادارات، مؤسسات و سازمانهای دولتی و خصوصی در زمینه بازرگانی با وظیفه ها و هدف های مختلف در سطوح کارشناسی می باشد. این رشته، محیط کسب و کار را به خوبی تجزیه و تحلیل کرده و در خصوص کنترل سود، استفاده بهینه از حداقل امکانات برای رسیدن به بالاترین میزان منفعت در کسب و کار، نحوه محاسبه سود در کارگاه های تولیدی به صورت تخصصی بحث مینماید. این رشته در مباحث جدید تجارت مانند تجارت الکترونیک به صورت تخصصی وارد شده و در خصوص نحوه جذب مشتریان، بازاریابی و کارآفرینی بحث مینماید.
از منظر سازمانی نیز مدیریت بازرگانی از مهمترین بخش های مدیریت شرکتهای تجاری است. مدیریت سازمان مستلزم دانشها و مهارتهایی است که باید آموخته شوند. زمانی یک شرکت میتواند بین خود، مشتریان و خریداران خود رابطه تجاری خوبی برقرار کند که یک مدیر بازرگانی موفق داشته باشد. مدیر بازرگانی یک بنگاه اقتصادی در جذب مشتریان و ارائه و معرفی درست و اصول محصول یا خدمات یک شرکت کوشش می کند. مدیر بازرگانی شخصی است که نقش اساسی در بهرهوری سازمانی و سود و ضرر شرکت ها دارد. در این مقاله با رشته تحصیلی مدیریت بازارگانی از منظر آکادمیک آشنا خواهیم شد.
کارشناسی مدیریت بازرگانی
کارشناسی مدیریت بازرگانی در دانشگاههای دولتی، پیام نور، آزاد و غیرانتفاعی در سراسر کشور ارائه می شود. دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، دانشگاه اصفهان، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه تبریز، دانشگاه ایلام، دانشگاه الزهرای تهران، دانشگاه زنجان، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه سمنان، دانشگاه محقق اردبیلی، دانشگاه یزد، دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه ارومیه از دانشگاه های ارائه دهنده لیسانس مدیریت بازرگانی میباشند.
لیسانس مدیریت بازرگانی دارای ۱۳۴ واحد درسی می باشد که ۲۳ واحد آن مربوط به درس های عمومی، ۴۱ واحد آن مربوط به دروس پایه، چهار واحد آن مربوط به دروس اختیاری، ۳۶ واحد آن مربوط به دروس تخصصی و ۳۰ واحد آن مربوط به دروس اصلی میباشد.
روانشناسی کار، اقتصاد خرد، اقتصاد کلان، اصول حسابداری ۱ و ۲، توسعه اقتصادی و برنامه ریزی، ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت ۱ و۲، آمار و کاربرد آن در مدیریت ۱ و۲، حقوق اساسی، کامپیوتر و کاربرد آن در مدیریت، روش تحقیق در مدیریت، مبانی مدیریت اسلامی و الگوها از دروس پایه لیسانس میباشند.
مبانی سازمان و مدیریت، مدیریت رفتار سازمانی، مدیریت منابع انسانی، تحقیق در عملیات ۱ و۲، مدیریت تولید، مدیریت مالی، حسابداری صنعتی، بازاریابی و مدیریت بازار، تجزیه و تحلیل طراحی سیستم از دروس اصلی لیسانس میباشند.
مدیریت استراتژیک، حقوق بازرگانی، حسابرسی، سازمان های پولی و مالی بین الملل، بازرگانی بین الملل، زبان تخصصی ۱، زبان تخصصی ۲، زبان تخصصی ۳، زبان تخصصی ۴، سیستم های اطلاعاتی مدیریت، مدیریت مالی، بازاریابی بین الملل، پول و ارز بانکداری، سیاست پولی و مالی، سیستم های خرید و انبارداری از دروس تخصصی لیسانس میباشند.
تحقیقات بازاریابی، سمینار در مسائل مالی، روابط صنعتی، سمینار در مسائل بازاریابی، حقوق بازرگانی بین المللی، بهره وری و تجزیه و تحلیل سازمان از دروس اختیاری لیسانس میباشند.
کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی
کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی در گرایش های بازرگانی بین الملل، بازاریابی، مدیریت استراتژیک، تجارت الکترونیک و بازرگانی داخلی ارائه میشود.
ارشد بازرگانی بین الملل در ۳۲ واحد ارائه شده که ۱۰ واحد آن دروس اصلی، ۸واحد آن دروس پایه، ۶ واحد پایان نامه و ۸ واحد دروس تخصصی میباشد.
نظریه های سازمان و مدیریت پیشرفته، تحلیل آماری، مدیریت استراتژیک پیشرفته، مدیریت منابع انسانی پیشرفته، اخلاق و احکام کسب و کار از دروس پایه میباشند.
کاربرد تئوری تصمیم گیری، روش شناسی پژوهش های کیفی و آمیخته در مدیریت، بازاریابی و مدیریت بازار پیشرفته، مدیریت رفتار مصرف کننده، مدیریت تبلیغات و برند از دروس اصلی فوق لیسانس مدیریت بازرگانی گرایش بازرگانی بین الملل میباشد.
استراتژی بازرگانی بین المللی، بازاریابی بین المللی و صادرات، مدیریت زنجیره تامین بین المللی و واردات، اصول مذاکرات و قراردادهای بازرگانی بین المللی از دروس تخصصی فوق لیسانس بازرگانی بین المللی میباشد.
بازاریابی که از دیگر گرایشهای مدیریت بازرگانی می باشد به مباحثی چون مدیریت استراتژیک بازاریابی، مدیریت ارتباط با مشتری، بازاریابی صنعتی، اصول مذاکرات مکاتبات و قراردادهای تجاری میپردازد.
مدیریت استراتژیک از دیگر گرایش های فوق لیسانس مدیریت بازرگانی می باشد در خصوص مدیریت تفکر و تحول استراتژیک، اجرا و کنترل استراتژی، طرح ریزی کسب و کار، مدیریت استراتژیک در شرکت های مادر و هلدینگ به صورت تخصصی بحث مینماید.
دکتری مدیریت بازرگانی
دکتری مدیریت بازرگانی در گرایش های مدیریت بازاریابی، مدیریت سیاست گذاری بازرگانی، مدیریت رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی ارائه می شود. فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد این رشته در تمامی گرایش ها، مدیریت دولتی و گرایش های آن، مدیریت صنعتی و گرایش های آن و مهندسی صنایع از جمله افرادی میباشند که میتوانند در مقطع دکتری تحصیل نمایند.
فلسفه علم و روش تحقیق در مدیریت بازرگانی، تحلیل نظریه های اقتصادی، تجزیه و تحلیل الگوهای کمی در تصمیم گیری، مبانی فلسفی تئوری های سازمان و مدیریت، مبانی فلسفی تئوری های رفتار توسعه و تحول سازمانی جزوه ۱۸ واحد دروس اصلی دکتری مدیریت بازرگانی می باشند که این واحد های درسی در تمامی گرایش های این رشته مشترک میباشد.
تحقیقات بازاریابی پیشرفته، بازاریابی بین المللی پیشرفته، بازاریابی صنعتی، مدیریت فروش و بازار، کاریابی و رفتار مصرف کننده و سمینار در مسائل بازاریابی از جمله دروس تخصصی دکتری در گرایش مدیریت بازاریابی میباشد.
استراتژی های بازرگانی، مدیریت و سیاستگذاری در سطح ملی، طراحی و اجرای سیاست گذاری در سازمان های بازرگانی و کنترل های استراتژیک بازرگانی از جمله دروس تخصصی دکتری در گرایش مدیریت سیاست گذاری بازرگانی میباشد.
نظریه رفتاری سازمان، مدیریت رفتار سازمانی بین المللی، استراتژی های مدیریت منابع انسانی، بررسی روابط فرد و سازمان، تحلیل مسائل برنامه ریزی نیروی انسانی از جمله دروس تخصصی دکتری مدیریت رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی میباشد.
آینده شغلی
فارغ التحصیلان این رشته با تسلط به مباحث مربوط به بازار، مبحث های تدوین استراتژی های سازمانی، شناخت مشتریان و شیوه ارتباط با آن ها، آشنایی فرایندهای فروش، بازاریابی و خدمت ها به مشتریان زمینه لازم جهت استخدام در واحدهای بازرگانی سازمانها را داشته و نسبت به دیگر گرایش های مدیریت باتوجه به فقدان رشته ای جایگزین از بازار کار مناسبی برخوردار هستند. طی این که دانشجویان این رشته باتوجه به شناخت کافی از کسب و کار و روش ایجاد تجارت موفق شانس متعددی برای موفقیت در حوزه کارافرینی و تشکیل کسب و کار جدید دارند.
فارغ التحصیلان این رشته به خوبی میتوانند در سطح مدیران اجرایی در سازمان های بازرگانی، صنعتی و دولتی به کار اشتغال ورزند و یا در سمت مشاور مدیریت انجام وظیفه نمایند. انتظار میرود این فارغ التحصیلان بعد از اکتساب تجربیات کافی بتوانند مسئولیت های بیشتری را در سطوح بالای سازمان عهده دار شوند. همچنین، فارغ التحصیلان این دوره میتوانند در کارهای پژوهشی و تحقیقاتی که امروز در موسسات بزرگ از اهمیت زیادی بهره مند است، مشغول به کار شوند. بعضی از شغل ها مربوط به این رشته عبارتند از: شغل های مرتبط با بازاریابی در سطح گوناگون از بازاریاب تا مدیر بازاریابی، فعالیت در بخش برند یا تحقیق های بازار شرکت ها، واحد فروش سازمانها، فعالیت در حوزه بازرگانی بین الملل (صادرات و واردات کالا)، فعالیت در حوزه بیمه، تجارت الکترونیک، امور مالی و بانک داری.
خلاصه و جمعبندی
همانطور که از نام این رشته پیدا است، مدیریت بازرگانی رشتهای است که میخواهد به مخاطبین خود آموزش هایی را ارائه کند تا بتوانند از طریق آنها خروجی کسب و کارها را مدیریت کرده و بری آنها رشد و سودآوری به ارمغان آورند. افرادی که در این رشته تحصیل کردهاند ممکن است خود مدیریت سازمان را به عهده داشته باشند و یا به صورت مدیر یک بخش فعالیت کنند؛ این رشته متناسب افرادی است که از چالشها استقبال میکنند، به دنبال حل مسئله هستند و از اینکه بتوانند نیازهای محیط کسب و کار و بازار را شناسایی کرده و برای رفع آنها اقدام کنند لذت میبرند.
هدف از این رشته عبارت است از : آشنایی دقیق با وظایف اساسی سازمانهای بازرگانی ، افزایش مهارت و توانایی دانشجویان در شناخت مسائل مبتنی به مدیریت ، جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به هر یک از این مسائل ، ارزیابی راه حلهای مختلف در مورد هر مسأله و تصمیم گیری و اجرای تصممیمات متخذه. صنعت و بازار کار فارغ التحصیلان این رشته با آگاهی و شناختی که از ساخت سازمان، تئوریهای مدیریت و سازماندهی و تکنیکهای مختلف تصمیم گیری دارند قدرت حل مشکلات را پیدا می کنند و همچنین علاوه بر دانش نظری با کاربردهای این رشته نیز آشنا می شوند. فارغ التحصیلان مدیریت بازرگانی می توانند در مؤسسات بازرگانی، امور دفتری مانند: تدارکات، اداره امور کارگزینی، امور مالی، بازاریابی مشغول به کار شوند.

مدیریت بازاریابی | [wpstatistics stat=pagevisits time=total] بازدید | ۱۸ مرداد ۹۹