محاسبه ضریب کاپا در تحقیقات کیفی
ویدیوی آموزشی محاسبه ضریب کاپا در تحقیقات کیفی
هدف: آموزش محاسبه ضریب کاپا در تحقیقات کیفی
فرمت فایل: ویدیوی MP4 سازگار با موبایل و ویندوز
مدت آموزش: ۲۰ دقیقه
روش محاسبه نخست: محاسبه دستی کاپای کوهن در نرمافزار Excel
روش محاسبه دوم: محاسبه اتوماتیک در نرمافزار SPSS
مدرس: ارش حبیبی
ناشر: پارس مدیر
خرید ویدیوی کامل
در این فایل آموزشی ضریب توافق دادههای یک کدگذاری در نرمافزار اکسل به صورت دستی محاسبه شده و همان دادهها با SPSS نیز اجرا شده است. خواهید دید نتایج نیز یکسان بدست آمده است. برای خرید فایل آموزشی کامل محاسبه ضریب کاپای از لینک زیر استفاده کنید.
ضریب کاپای کوهن
از این شاخص برای محاسبه پایایی تحقیقات کیفی استفاده میشود. جاکوب کوهن (۱۹۶۰) شاخص کاپا را معرفی کرد که شباهت زیادی به پی اسکات دارد.
kappa = Pi = (PAo – PAE)/ (1 – PAE )
مقدار PAo نمایانگر میزان توافق دو ارزیاب است.
مقدار PAE نیز نمایانگر میزان توافق مورد انتظار است.
ضریب کاپای کوهن و Pi اسکات در نحوه محاسبه توافق مورد انتظار با هم متفاوت هستند. در حالیکه در فرمول pi اسکات نسبتهای مشاهده شده در هر یک از ارزشهای یک طبقه به توان ۲ میرسد، در فرمول کاپا، نسبت یک ارزش خاص در یک طبقه که به وسیله کدگذار استفاده شده است، در نسبت استفاده از همان ارزش به وسیله کدگذار دوم ضرب میشود. این نسبتها سپس با هم جمع میشوند تا توافق مورد انتظار به دست آید. چنانچه مقدار این ضریب از ۰/۶ بیشتر باشد پایایی وجود دارد.
ویدیوی آموزشی مدیریت | ۱۷ اسفند ۹۸
این که هنگام گرفتن ضریب کاپا آیا کدگذار دوم باید کل کار را کدگذاری مجدد کند یا بخشی از کار به عنوان نمونه کافی است؟ در این صورت برای اعتبار پژوهش چند درصد از کار باید کدگذاری مجدد شده باشد؟
براساس کتاب پایایی در تحقیقات کیفی نوشته کرک و همکاران کافی است بخشی از متن به صورت تصادفی انتخاب و مجدد توسط یک متخصص دیگر کدگذاری شود. البته در نهایت اساتید شما باید نظر دهند و تجربه ثابت کرده خود کوهن هم از آن دنیا برگردد و بگوید نیازی به کدگذای کامل متن نیست اساتید برجسته ایرانی زیر بار نخواهند رفت و اصرار میکنند کوهن اشتباه کرده شما باید کل متن را کدگذاری مجدد کنید.
منبع:
Kirk, J., Miller, M. L., & Miller, M. L. (1986). Reliability and validity in qualitative research (Vol. 1). Sage.
سلام من با spss آزمون کاپا گرفتم ولی توی خروجی بعضی داده های جدول خالیه. میشه راهنمایی کنید مشکل از کجاست
فایل را جهت بررسی بیشتر ارسال کنید.
بنده میخام کاپا از کدگذاری انجام بدم، اما تو این فیلم مقیاس صفر تا سه وارد کردید در واقع مقوله، بنده چکار کنم مقوله یک تا سه از کجا بیارم
مقیاس ۰ تا ۳ نداریم. پیشنهاد میکنیم ویدیو را از ابتدا با دقت رصد کنید و یکسره به انتهای فایل آموزشی و محاسبات نروید. در مثال حل شده ویدیو فرض بر آن است که در یک پژوهش ۳ مقوله و ۳۰ کد شناسایی شده است. بعد از آن تخصیص هر کد به هر مقوله با ۱ (مقوله اول)، ۲ (مقوله دوم) و ۳ (مقوله سوم) صورت گرفته است.
یعنی هرکد مربوط به مقوله اصلی تحقیق ما داره درسته؟ هر کدوم از کدها رو اختصاص بدیم به مقوله یک و دو تحقیقمون
بله البته این کار باید توسط دو کدگذار مختلف انجام شود. مطابق ویدیو عمل کنید. به دقت گوش کنید و مثال را مطابق فایل اکسل پیوست ویدیو پیگیری کنید.
من ویدیو رو دیدم، خیلی ساده هست. یک جدول درست کنید. تو سطر کدها رو بنویسید تو ستون کدگذارها. جلوی هر کد بنویسید هر کدگذار چه مقولهای را انتخاب کرده.
درود و احترام
وقت به خیر
استاد از ویدیو ارائه شده و تدریس شما بسیار سپاسگزام. عالیست و بینظیر.برای پایاننامهام استفاده کردم که بسیار ساده، کارگشا و مفهومیست.
درود بر شما. روایی و پایایی در پژوهش کیفی مانند پژوهش کمی خیلی روشن نیست. دقت کنید روایی و پایایی که در روشهای کمی به آن عادت دارید پیرامون ابزار اندازهگیری است. مثلا شما میفرمایید آلفای کرونباخ بالای ۰/۷ بود پس پرسشنامه از پایایی برخوردار است. ولی در روش کیفی شما روایی و پایایی را برای ابزار اندازهگیری یعنی مصاحبه استفاده نمیکنید بلکه در مورد نتایج تحلیل کیفی بکار میبرید. در نهایت اگر دنبال یک جواب صفر و یکی هستید کاپای کوهن برای سنجش پایایی مقولهبندی در پژوهش کیفی بکار میرود.
درود و احترام
استاد همچون پیشتر پاسخ موثر، پُرمحتوا و گره گشایی مرحمت فرمودید. بسیار سپاسگزارم.
روزگارتان نیکو
🙏 🙏
درود بر شما. سپاس از شما پژوهشگر گرامی، هدف ما در پارسمدیر پاسخگویی به پرسشگری پژوهشگران است.
با سلام.. در صورت وجود ۲ یا ۳ تا کدگذار، روش محاسبه ضریب کاپا چجوری خواهد بود؟ چون که در مثال ذکرشده در فیلم فقط ۲ تا کدگذار بود