تکنیک دلفی
تکنیک دلفی (Delphi) یکی از روشهای تصمیمگیری گروهی است که برای دستیابی به توافق پیرامون مساله مورد بررسی از دیدگاه خبرگان استفاده میشود. این روش نخستین بار برای تصمیمگیری در مباحث استراتژیک نظامی گردید اما در مسائل تخصصی سازمان و مدیریت نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
این روش بویژه در روش تحقیق کیفی مدیریت جایگاه مهمی دارد. با استفاده از روش دلفی میتوان دیدگاه تخصصی خبرگان را پیرامون پدیده مورد مطالعه گردآوری کرد. به عبارت دیگر از این روش برای دستیابی به اجماع گروهی در زمینههای تخصصی استفاده میشود. سازوکار این روش به گونهای طراحی شده است که بتوان از مشکلات مختلف همراه با تصمیمگیری گروهی بویژه پدیده گروه فکری پیشگیری کرد
با وجود آنکه بیش از نیم قرن از کاربرد روش دلفی در مطالعات علمی و آکادمیک میگذرد، هنوز ابهامات زیادی در زمینه این تکنیک وجود دارد. مهمترین مشکل در استفاده از این روش نبود یک چارچوب نظری مشخص در استفاده از آن است. در این مقاله یک چارچوب نظری جامع برای بکارگیری تکنیک دلفی در پژوهشهای کیفی ارائه شده است. در چارچوب نظری ارائه شده به صورت روشن اصول بکارگیری و اجماع در تحقیقات کیفی بیان شده است.
تاریخچه تکنیک دلفی
دلفی نام معبدی در یونان باستان است که به الهه آپولون تعلق داشت. در این معبد زنی به نام پوتیا زندگی میکرد که مردم عقیده داشتند آپولون و دیگر ایزدان به واسطه او مستقیماً با انسانها سخن میگویند. بزرگان از سرتاسر یونان برای نظرخواهی از پوتیا به آنجا سفر میکردند. در دهه نود میلادی یک موسسه نظامی به راند در آمریکا روشی را برای تصمیمگیری گروهی ابداع کرد که با استعاره از همین افسانه، نام آن را تکنیک دلفی گذاشتند.
این روش برای پیشبینی بعضی از مسائل از دیدگاه کارشناسان نظامی به صورت محرمانه استفاده میگردید. البته به دلایل امنیتی تا بیش از ده سال از این تکنیک مطرح رونمایی نشد تا آنکه به سال ۱۹۶۳ توسط هلمر و دالکی معرفی گردید.
یک دهه بعد تکنیک دلفی از حوزه نظامی به حوزههای علمی مانند مدیریت راه پیدا کرد. اولین کاربرد غیر نظامی آن در برنامهریزی توسعه اقتصادی پیشنهاد شد. پس از آن روش دلفی رفته رفته جایگاه خود را در مطالعات آکادمیک پیدا کرد اما از اواسط دهه ۹۰ بسیار مورد اقبال قرار گرفت. استفاده از این روش در مطالعات دانشگاهی و مقالههای علمی به تدریج افزایش پیدا کرد. اکنون به عنوان یک روش علمی جای خود را در ادبیات سازمان و مدیریت پیدا کرده است.
هدف تکنیک دلفی
هدف اصلی تکنیک دلفی دستیابی به اجماع گروهی از خبرگان است بدون آنکه خبرگان از وجود هم اطلاع داشته باشند. پژوهشگران مدیریت بطور خاص از این تکنیک برای اعتبارسنجی شاخصهای تصمیمگیری استفاده میکنند. بنابراین با وجود اینکه این روش یک روش تصمیمگیری چندمعیاره نیست اما در بسیاری موارد قبل از بکارگیری تکنیکهای تصمیمگیری چندمعیاره از این تکنیک برای غربال شاخصها یا رسیدن به یک توافق در زمینه اهمیت شاخصهای تصمیمگیری استفاده میشود.
- غربالگری و اعتبارسنجی شاخصها
- پیشبنی آینده
استفاده از دانش و دیدگاه تخصصی یک مجموعه در تصمیمگیری پیرامون مسائلی که ماهیت کیفی دارند بسیار راهگشا است. تکنیک دلفی یکی از روشهای کسب دانش گروهی است که در تصمیمگیری پیرامون مسائل کیفی نیز کاربرد دارد. در پژوهشهای کیفی که جنبه اکتشافی دارد و شناسایی ماهیت و عناصر بنیادین یک پدیده، محور مطالعه است میتوان از روش دلفی استفاده کرد. تکنیک دلفی فرایندی ساختارمند جهت گردآوری اطلاعات در طی راندهای متوالی و در نهایت اجماع گروهی است.
تعریف تکنیک دلفی
پژوهشگران زیادی تعریف ارائه شده توسط لینستون و توراف را بکار بردهاند که تکنیک دلفی را بصورت «روشی برای ساختاردهی یک فرایند ارتباط گروهی تعریف میکنند بطوریکه این فرایند به گروهی از افراد، بعنوان یک کل، امکان حل یک مسئله پیچیده را میدهد». هدف اصلی روش دلفی دستیابی به قابل اطمینانترین اجماع گروهی از نظرات خبرگان بواسطه یک سری از پرسشنامههای متمرکز همراه با بازخورد کنترل شده میباشد. با کسب اجماع گروهی از خبرگان بوسیله این فرایند، پژوهشگران میتوانند مسائل را شناسایی نموده و اولویتبندی کنند و چارچوبی را برای تشخیص آنها توسعه دهند.
چارچوب نظری تکنیک دلفی
عمده ترین ضعف دلفی فقدان چارچوب نظری است. این مساله باعث شده است تا دلفی بعنوان یک روش تحقیق به صور مختلفی بعنوان پیمایش، مطالعه، رویه، روش، رویکرد، رأیگیری و تکنیک مطرح گردد. با این وجود عموما پذیرفته شده است که روش دلفی از نظر کاربرد یکسان نیست. همچنین همواره ابهاماتی در زمینه شرایط استفاده، حجم پنل، چگونگی انتخاب پنل و تشخیص پایان مراحل دلفی وجود دارد. در این مطالعه مقایسهای، چارچوبی برای بکارگیری تکنیک دلفی در تصمیمگیریهای کیفی ارائه شده است.
براساس چارچوب نظری ارائه شده، مراحل انجام روش دلفی به صورت زیر است:
- انتخاب نمونهای از خبرگان (نمونهگیری در پژوهشهای کیفی)
- تنظیم پرسشنامه دلفی و ارسال آن برای خبرگان
- گردآوری دیدگاه خبرگان و محاسبه میانگین دیدگاه آنها
- تعیین شدت آستانه و حذف و اضافه شاخصها
- تنظیم پرسشنامه راند دوم و افزودن میانگین نتایج راند نخست
- گردآوری پرسشنامهها، تحلیل و ادامه راندها
- انتخاب سازوکاری پایان راندهای دلفی
سوالات عمومی تکنیک دلفی
تعداد خبرگان تکنیک دلفی و روش انتخاب خبرگان
هیچ توافقی برای اینکه تعداد خبرگان تکنیک دلفی چند نفر باشند وجود ندارد. با این وجود در بیشتر مطالعات ۵ تا ۱۰ نفر یا ۶ تا ۱۲ نفر توصیه شده است. برای منبع شناسی بیشتر مقاله ضمیمه را دانلود کنید. برای نمونهگیری نیز میتوان از روش گلوله برفی استفاده کرد.
تعداد راندهای تکنیک دلفی
هیچ توافقی برای اینکه تعداد راندهای این تکنیک چند راند باشد وجود ندارد. با این وجود در بیشتر مطالعات ۲ تا ۳ راند توصیه شده است. برای رسیدن به توافق یک راهکار این است که در دو راند متوالی شاخصی حذف یا اضافه نشود. یک راه حل دیگر آن است که از ضریب هماهنگی کندال استفاده شود.
تعیین طیف و تعیین شدت آستانه
هیچ توافقی برای اینکه از چه طیفی استفاده شود وجود ندارد. با این وجود در بیشتر مطالعات از طیف ۷، ۹ یا ۱۰ درجه استفاده شده است. اگر از طیف ده امتیازی استفاده میکنید میتوانید شدت آستانه یا ملاک حذف عناصر را مقدار ۷ در نظر بگیرید.
خلاصه و جمع بندی
بطور خلاصه، تکنیک دلفی بصورت یک رویکرد تحقیقی جهت بدست آوردن اجماع با استفاده از یک سری از پرسشنامهها و ارائهی بازخورد به شرکتکنندگانی که در حوزههای کلیدی دارای تخصص هستند، تعریف میشود. این روش بطور ویژه زمانی سودمند است که پژوهشگران ملزم به جمعآوری دیدگاههای کارشناسان منفرد درمورد موضوعی خاص و ایجاد توافق بر سر موضوع مورد نظر باشند تا اینکه فرضها یا دیدگاههای اساسی خبرگان را شناسایی نمایند.
عمده ترین ضعف دلفی فقدان چارچوب نظری است. دلفی بعنوان یک روش تحقیق به صور مختلفی بعنوان پیمایش، مطالعه، رویه، روش، رویکرد، رأیگیری و تکنیک مطرح گردیده است. اگرچه مطالعات پیشین همیشه از فقدان یک چارچوب نظری برای تکنیک دلفی در مضیقه بوده است اما با توجه به انبوه مطالعات انجام شده دسترسی به یک چارچوب نظری ساده است.
با عنایت به یافتههای این پژوهش میتوان گفت در پژوهشهای کیفی توصیه میشود گروهی متشکل از ده نفر از خبرگان با تخصصهای متعدد استفاده شود. برای شناسایی و انتخاب نمونه نیز میتوان از تکنیک گلولهبرفی استفاده کرد. چنانچه هدف تلخیص و غربال یک مجموعه آیتم باشد استفاده از طیف لیکرت نه درجه میتوان دیدگاه خبرگان را گردآوری کرد. برای تعیین توافق و پایان مراحل روش دلفی میتوان از ضریب توافق کندال بهره گرفت. بنابراین، میتوان نتیجهگیری کرد که تکنیک دلفی سازوکار مناسب و قابل قبولی برای دستیابی به اجماع در زمان توسعهی مجموعهای از شاخصها به شمار میآید.
دانلود متن کامل مقاله آموزش تکنیک دلفی
منبع
Habibi, Arash., Sarafrazi, Azam., Izadyar, Sedigheh (2014), Delphi Technique Theoretical Framework in Qualitative Research1, The International Journal Of Engineering And Science, vol 3. No.4, pp.08-13.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | تصمیم گیری چندمعیاره | ۲۰ آبان ۹۷
مطلب قابل استفاده ای است.
سلام و تشکر از مطالب بسیار عالی و کاربردی که دراختیار عموم قرار میدید.
می خواستم بدونم نحوه محاسبه روایی و پایایی در تکنیک دلفی به چه صورت هست؟
دقت بفرمایید روایی و پایایی دو مفهوم آماری هستند که برای پرسشنامههای سنجش نگرش آماری کاربرد دارند. روش دلفی نیازی به محاسبه روایی و پایایی ندارد و ماهیت این روش به گونهای است که خودش یک روش سنجش روایی است.
سلام مجدد جناب حبیبی
با تشکر از پاسخ هایی که به پرسش های بنده دادید
به دلیل اینکه همین امروز با یه مقاله خارجی سال۲۰۲۰ برخورد کردم که برای تکنیک دلفی شاخص اعتبار رواییcvr محاسبه کرده بود و باعث تعجب خودم شد،این سوال رو پرسیدم.
عنوان مقاله:
Analysis of supply chain sustainability with supply chain complexity,
inter-relationship study using delphi and interpretive structural modeling
for Indian mining and earthmoving machinery industry
آبا محاسبه این شاخص اشتباست؟
وچطور می تونیم برای روایی و پایایی کار تحقیقاتی خودمون که با استفاده از تکنیک دلفی و ism انجام دادیم، داورها رو مجاب کنیم؟
مقاله ملاک تصمیمگیری نیست. نظر به حضور فعال شما در تمامی مطالب و پستهای سایت از شما دعوت میشود برای تولید محتوا با پارسمدیر همکاری کنید.
آیا می توان ابتدا با تحلیل تم نظرات خبرگان را تحلیل کرد و مضامین را استخراج نمود، سپس با استفاده از روش دلفی به غربال شاخص ها پرداخت یا این دو روش ارتباطی به هم ندارند؟
بله رویکرد صحیحی است.
ممنون از مقاله خوبتون، خوشحال میشم نظرتون رو درباره مقاله خودم بدونم:
مقاله شما را مطالعه کردم. نکته اول اینکه دلفی به صورت نشست هماندیشی انجام نمیشود و خبرگان از وجود هم مطلع نیستند. نکته بسیار مهم دیگر این است که سادهسازی مباحث علمی برای فهم بهتر آن خوب است اما نباید با ادبیات محاورهای و در حد یک گفتگوی صمیمانه در محیط شبکههای اجتماعی تنزیل یابد. در تولید محتوای علمی این مورد را رعایت کنید، حتما موفق خواهید شد.
ممنون از زمانی که صرف کردید. حتما نکتهای که گفتید رو اعمال میکنم
سلام وقت بخیر ممنون از مطالب خوبتون
در برخی از رساله ها در تکنیک دلفی به جای طیف لیکرت از دو گزینه بلی یا خیر استفاده می شود ملاک ماندگاری معیار پاسخ بلی بالای ۶۰ یا۷۰درصد است صحیح است منبع وجود دارد
درود بر شما. متاسفانه در ایران چارچوب تئوریک و مبانی نظری علم هیچ اهمیتی ندارد و هر رسالهای را مشاهده خواهید کرد.
تشکر بابت پاسخگویی
لطفا در مورد آستانه قابل قبول در طیف ۵ تای لیکرت نیز راهنمایی بفرمایید در فایل اموزشی که از سایت تهیه کردم در مورد طیف ۷ تایی صحبت شده ولی طیف ۵ تایی خیر
اگر میانگین میانگین های به دست آمده از معیارها را محاسبه و آن را ملاک قرار دهیم صحیح است؟
قاعدهای بهصورت مشخص وجود ندارد و پژوهشگر باید تشخیص دهد. طیف پنجتایی معیار بسیار بدی برای ارزیابی است با این وجود میتوانید از ۴ به عنوان نقطه برش استفاده کنید.
تشکر بابت پاسخگویی و مطالب خوبی که می گذارید
فقط اگر ممکن هست لطف کنید و منبع را هم بفرمایید با سپاس
اصل مقاله و ترجمه در پایان همین آموزش آمده است.
تشکر عالی بود
با سلام
انواع تکنیک دلفی چیست؟ و چه تفاوتی باهم دارند؟ بهتر است از کدام نوع استفاده شود و خروجی ها باهم تفاوتی دارند یا خیر؟
روش دلفی انواع مختلف ندارد بلکه شیوههای انتخاب نمونه، طیف ارزیابی، آستانه پذیرش و تعداد راندها بسته به انتخاب پژوهشگر باهم متفاوت است.
ممنونم از شما، در اعتبار و نتایج محاسبه به شیوه گرفتن میانگین پاسخ خبرگان به صورت ساده با میانگین گرفتن به روش دلفی فازی تفاوتی هست؟ اگر کسی دلفی ساده کار کرد ایرادی دارد؟ در طی یک ویدیو این مورد را بیان فرموده بودین ولی تفاوت و اعتبار و موارد این چنین بیان نشده است. ممنون می شوم راهنمایی بفرمایید
خیر، تفاوتی ساختاری بین دلفی و دلفی فازی وجود ندارد. برخی معتقد هستند استفاده از منطق فازی نسبت به منطق دوارزشی (قطعی) ارجحیت دارد که این یک مبنای فلسفی است. بستگی دارد پژوهشگر چه فلسفه فکری داشته باشد. در مجموع دلفی یک تکنیک (روش) علمی نیست به همین خاطر از روششناسی دقیقی پیروی نمیکند.
سلام و روز به خیر. نوشته های شما ارزش وقت گذاشتن و خواندن را دارد. ممنون بابت زحمت شما
با سلام و تشکر بابت مطالب آموزنده ای که به اشتراک میگذارید.
می خواستم بدونم چه روش هایی دیگری رو میشه جایگزین دلفی کرد؟
درود بر شما. اگر هدف غربالگری و اعتبارسنجی باشد روایی محتوایی (نسبت روایی محتوایی یا شاخص روایی محتوایی) جایزگین مناسبی است.
سلام جناب استاد
هدف تأیید شاخصهایی هست که از ادبیات پژوهش استخراج شده، در این حالت آیا تکنیک یا آزمون جایگزین وجود خواهد داشت؟
از روشهایی که گفته شد استفاده کنید. بهتر است از نسبت روایی محتوایی استفاده کنید.
سلام وقت بخیر تشکر از مطالب مفید و ارزشمند
سوالی داشتم اینکه آیا روش دلفی انواع مختلفی دارد به عنوان مثال دلفی فازی با دلفی در تحقیق دانشگاهی تفاوتی دارند ؟ تشکر
درود بر شما. همه روشهای کمی میتوانند با مقادیر قطعی، خاکستری یا فازی انجام شوند. هدف، گامها و دستاوردها یکی است فقط اعداد و محاسبات فرق میکند.
جناب دکتر حبیبی سلام
سوالی داشتم در خصوص روش نمونه گیری در روش دلفی ایا با عنایت به نوع نگاه در این روش و چگونگی جمع اوری اطلاعات روش گلوله برفی مناسب می باشد یا هدفمند می تونه بیشتر کمک کنه؟
درود بر شما. یادتان باشد اگر خبرگان در یک سازمان یا یک مکان محدود باشند، روش هدفمند کفایت میکند اما اگر بسیار پراکنده مثلا در سطح یک صنعت باشند و فهرست آنها موجود نباشد از روش گلولهبرفی استفاده کنید. بعلاوه گلولهبرفی خودش یک روش هدفمند محسوب میشود.
🙏🙏🙏🌹🌹🌹🌹❤️❤️❤️
سلام، ممنون بابت مقاله خوبتون، من برای پایان نامم پرسشنامه طرح کردم و نظرات خبرگان رو هم جمع آوری کردم، الان باید وارد نرم افزار اکسل کنم، که خب نمیدونم به چه صورت هست، آموزش مناسبی معرفی میکنید؟
درود بر شما
روز خوش
آیا میتوان فقط به روش دلفی، به یک الگوی شایستگی (تعدادی شاخص) رسید؟
سپاس
عالی
سلام وقت بخیر.یه سوال درباره استخراج معیارها از ادبیات دارم.در یک مقاله مثلا زیرمعیار اموزش زیرمعیار برای معیار تعهد مدیریته یه مقاله دیگه برای تحمل خطاس.من میتونم یکی رو انتخاب کنم و دیگری رو نیاورم؟