تحلیل عاملی تاییدی
تحلیل عاملی تاییدی (Confirmatory Factor Analysis) روشی است که نشان میدهد چه میزان گویههای سنجش یک سازه به درستی انتخاب شدهاند. در واقع در این روش مشخص میشود آیا سوالاتی که در یک پرسشنامه برای سنجش هر عامل انتخاب شده است مناسب میباشد یا خیر. بنابراین تحلیل عاملی تائیدی یک ابزار سنجش روایی پرسشنامه است و به روایی سازه یا مدل اندازه گیری نیز موسوم است.
انواع تحلیل عامـلی
بطور کلی تحلیل عاملی (Factor Analysis) جهت پی بردن به متغیرهای زیر بنایی یک پدیده یا اطمینان از گویههای سنجش عوامل استفاده میشود. دادههای اولیه برای فاکتور آنالیز، ماتریس همبستگی بین متغیرها است. در این روش، متغیرهای وابسته وجود ندارد و هدف بررسی روابط متغیرهای پنهان نیست. بلکه هدف بررسی و تعیین رابطه متغیر پنهان و آشکار است.
به طور کلی فاکتور آنالیز دو دسته کلی تقسیم میشود:
- تحلیل عاملی تاییدی
- تحلیل عاملی اکتشافی
تحلیل عاملی اکتشافی (EFA) : اگر تعدادی گویه وجود داشته باشد و بخواهید این گویهها را در چند عامل بزرگتر دسته بندی کنید از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده میشود. برای مثال بعد از یک تحقیق کیفی گویههایی که ار مصاحبهها استخراج شده است را با فاکتور آنالیز اکتشافی خوشهبندی میکنند.
تحلیل عاملی تاییدی (CFA) : در فاکتور آنالیز تائیدی هدف اطمینان از بک ساختار عاملی منظم است. وقتی شما برای عوامل اصلی تحقیق خود گویه هایی را شناسایی کرده اید برای اطمینان از ساختار عاملی موجود از تحلیل عاملی تائیدی استفاده میشود.
انواع تحلیل عاملی تائیدی
روش تحلیل عاملی تاییدی خود دو دسته اصلی دارد:
- تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول
- تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم
هریک از این روشها در ادامه تشریح میگردد.
تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول
در تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول یا First order confirmatory factor analysis رابطه عامل یا عاملها (متغیرهای پنهان) با گویهها (متغیرهای مشاهدهپذیر) مورد سنجش قرار میگیرد. در این روش هیچگونه رابطهای بین متغیرهای پنهان مورد بررسی قرار نمیگیرد. این نوع مدل اندازهگیری صرفاً برای اطمینان از آن است که متغیرهای پنهان درست اندازهگیری شدهاند. در فاکتور آنالیز تائیدی مرتبه اول میتوان رابطه یک عامل با چند گویه یا چندعامل با چند گویه را مورد بررسی قرار داد.
تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم
در تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم یا Second order confirmatory factor analysis زمانی که یک سازه بزرگ خود از چند متغیر پنهان تشکیل شده باشد، استفاده میشود. در این روش علاوه بر بررسی رابطه متغیرهای مشاهدهپذیر با متغیرهای پنهان، رابطه متغیرهای پنهان با سازه اصلی خود نیز بررسی میشود.
تحلیل عاملی تاییدی مرتبه سوم
در این روش یک سازه اصلی به چند سازه فرعی تقسیم میشود. سازههای فرعی خود به چند سازه فرعی دیگر تقسیم میشوند. برای سازههای سطح آخر تعدادی سوال یا گویه مطرح میشود.
نرمافزار لیزرل و اموس قادر به انجام تحلیل عاملی تاییدی مرتبه سوم نیستند و این روش فقط در تئوری مطرح شده است. در مورد صحت تئوریک فاکتور آنالیز تائیدی مرتبه سوم نیز شبهات زیادی مطرح است. مطمئن باشید اگر خروجی در مقالات دیدید جادوی فتوشاپ است!
تفسیر نتایج
برای تفسیر نتایج تحلیل عاملی تاییدی باید با دو مقوله آشنا باشید:
- بار عاملی (Factor Loading)
- آماره تی (T-Value)
قدرت رابطه بین عامل (متغیر پنهان) و متغیر قابل مشاهده بوسیله بار عاملی نشان داده میشود. به شکل تحلیل عامـلی تاییدی مرتبه اول توجه کنید. بار عاملی در این شکل با λ نشان داده شده است. بار عاملی مقداری بین صفر و یک است. اگر بار عاملی کمتر از ۰.۳ باشد رابطه ضعیف درنظر گرفته شده و از آن صرفنظر میشود. بارعاملی بین ۰.۳ تا ۰.۶ قابل قبول است و اگر بزرگتر از ۰.۶ باشد خیلی مطلوب است.
بسیار مهم: در برخی منابع حداقل مقدار قابل قبول ۰/۴ و در برخی منابع ۰/۵ ذکر شده است. تمامی این مقادیر تجربی بوده و جنبه پیشنهادی دارند. دقت کنید مقدار بارعاملی ملاک معنادار بودن آن نیست و باید آماره t بررسی شود. تمامی مقادیری که آماره t برای آنها بالای ۱/۹۶ باشند از نظر آماری معنادار هستند. بهترین راه آن است روایی همگرا را برای هر عامل حساب کنید اگر از ۰/۵ کوچکتر بود اقدام به حذف گویههایی که بارعاملی کمتری دارند کنید تا مقدار AVE از ۰/۵ بیشتر شود.
آرش حبیبی
در نرمافزار لیزرل بار عاملی از طریق گزینه Standardized solution از لیست Estimates محاسبه میشود. در فاکتور آنالیز متغیرهائی که یک متغیر پنهان (عامل) را میسنجند، باید با آن عامل، بار عاملی بالا داشته باشند (روایی همگرا) و با سایر عاملها، بار عاملی پائین داشته باشند (روایی واگرا).
جهت بررسی معنادار بودن رابطه بین متغیرها از آماره آزمون t یا همان t-value استفاده میشود. چون معناداری در سطح خطای ۰.۰۵ بررسی میشود بنابراین اگر میزان بارهای عاملی مشاهده شده با آزمون t-value از ۱/۹۶ کوچکتر محاسبه شود، رابطه معنادار نیست و در نرمافزار لیزرل با رنگ قرمز نمایش داده خواهد شد.
تفسیر نتایج در نرمافزار اموس
نتایج حاصل از فاکتور آنالیز نرمافزار اموس (AMOS) به صورت یک جدول رگرسیون شامل موارد زیر است:
- بارعاملی (Estimate)
- خطای استاندارد (Standard Error SE)
- آماره تی (Critical ratios CR)
- مقدار معناداری (P)
بارهای عاملی استاندارد در زیر ستون Estimate نمایش داده میشود. این مقادیر بهتر است از ۰.۵ بیشتر باشد البته ملاک تصمیمگیری مقدار آماره تی و روایی همگرای گویهها است.
آماره تی با عنوان نسبت بحرانی یا CR شناخته میشود. این مقدار بهتر است بزرگتر از ۱.۹۶ یا براساس برخی منابع دیگر بزرگتر ۱.۹۸ باشد.
خطای استاندارد یا SE نیز آمارهای برای محاسبه آماره تی است. از تقسیم بارعاملی استاندارد بر خطای استاندارد مقدار نسبت بحرانی بدست میآید.
در نهایت P-value همان مقدار معناداری است که برای بارهای عاملی معنادار به صورت *** نمایش داده میشود.
خلاصه و جمعبندی
تحلیل عاملی تائیدی روشی برای شناخت عاملها و گویههای تشکیل دهنده یک سازه اصلی است. اگر پژوهشگر بتواند عوامل و گویههایی برای سنجش آنها شناسایی کند با استفاده از این روش میتواند ادعای خود را راستی آزمایی کند. به دیگر سخن فاکتور آنالیز یک روش سنجش روایی ابزار اندازهگیری است که گاه با عنوان روایی سازه از آن یاد میشود. این روش میتواند در سطح سازهها و گویهها یا مرتبههای بالاتر انجام شود. برای انجام تحلیل عاملی تائیدی میتوان از نرمافزار لیزرل و اموس استفاده کرد.
منبع: حبیبی، آرش؛ کلاهی، بهاره. (۱۴۰۱). کتاب مدل یابی معادلات ساختاری. تهران: جهاد دانشگاهی، چاپ دوم.
آمار کاربردی مدیریت , روش تحقیق | ۰۶ فروردین ۹۱
با سلام خیلی خیلی ممنون برام کمک کرد
من ازاد تبریز هستم هر کاری داشتید در خدمتم
زنده باشید. دعای خیر کافی است.
سلام
پژوهش من اکتشافیه و عواملم را از طریق مصاحبه شناسایی کردم و برای غربال می خوام از پرسشنامه خبره سنجی ۵ گزینه ای طیف لیکرت استفاده کنم و پس از آن وارد پرسشنامه ISM و استفاده از تکنیک ISM.
سوالم اینه که پرسشنامه خبره سنجی، آزمون بینم یا دوجمله ای است یا تحلیل عاملی تاییدی؟
تحلیل عاملی تاییدی همون آزمون بینم است؟
من اگه فقط از همین پرسشنامه خبره سنجی استفاده کنم هم غربال انجام شده هم روایی و پایایی تایید میشه؟
ممنون میشم پاسخ دهید
منظور شما از پرسشنامه خبره سنجی را متوجه نمیشم. بعلاوه اگر منظور شما از آزمون بینم همان آزمون دو جملهای (باینامیال) هست باید عرض کنم ارتباطی با تحلیل عاملی تاییدی نداره.
سلام منظور از تاییدی عاملی ترکیبی در اول و دوم چیست؟
ترجمه کنید لطفا
سلام خسته نباشید شکل تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول اون اعداد سمت راست ۱.۰۰ ۰.۹ اینا چی هستن؟
اعدادی به متغیرهای پنهان چسبیده، مقادیر باقیمانده هست و عدد روی کمانی که دو متغیر پنهان رو به هم وصل کرده میزان همبستگی دو متغیر هست.
عرض ادب
من میخوام در کارم کتغییر های مکنونمو اولویت بندی کنمم
به نظرتون از فریدمن استفاده کنم یا بار عاملی مرتیه دوم تحلیل عاملی تاییدی؟
و اینکه اگه این ها نمیشه پیشنهاد شما چیه؟
ممنون میشم راهنمایی کنید
تحلیل عاملی برای اولویتبندی مصداق ندارد، آزمون فریدمن هم از نظر اساتید قدیمی و منسوخ است، بهتر است از روش سوارا استفاده کنید.
ازطریق تحلییل اکتشافی عامل های رو برای هر سوال انتخاب کردم،حالا مرحله بعدی چیه؟ باید جیکار کنم؟ از تاییدی باید استفاده کنم؟ حالا باید ببینم کدوم عامل بیشترین تاثیر رو داشته؟
تا جاییکه دانش من اجازه میدهد باید بگویم کاربرد همزمان تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی اشتباه است. در بحث تحلیل عاملی تفاوت این دو روش و کاربرد آنها تشریح شده است. در زمینه اینکه مرحله بعدی چیست هم باید عنوان کنم روشها جنبه تزئینی ندارند و براساس هدف تحقیق تعیین میشوند.
بزرگوار من سرچ کردم تحلیل عاملی مرتبه سوم . ممنون از پاسخ ها اما بیشتر میفرمودید چه کنیم
تحلیل عاملی تاییدی مرتبه سوم در نظریهها مطرح شده ولی از منظر نرمافزاری قابل پیاده سازی نیست.
با سلام ممنون از سایتتون
من در پایان نامه باید تحلیل عاملی تاییدی انجام بدم. با pls، ضرایت آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و بارهای عاملی را محاسبه کردم ولی استادم این را به عنوان تحلیل عاملی قبول ندارن و میگن باید با amos انجام بشه….آیا روش من درسته یا خیر و اگه درسته چطور و طبق چه منبعی توجیه شون کنم که همون تحلیل تاییدی انجام شده. سپاسگزارم
در روش حداقل مربعات جزئی امکان انجام تحلیل عاملی تاییدی به صورت مستقل وجود نداره. تحلیل عاملی تاییدی با عنوان مدل اندازه گیری (بیرونی) بخشی از مدل کلی پی ال اس هست. اموس و لیزرل میتونن تحلیل عاملی تاییدی رو انجام بدن.
ممنون از راهنماییتون ..البته چون پرسشنامه من محقق ساخته است برای تایید آن تحلیل عاملی تاییدی را میخوام انجام بدم. و طوری که شما میفرمایید حتما باید از ایموس یا لیزرل استفاده کنم.برای amos حداقل چند تا نمونه میخوام و شرایط خاصی داره؟
به این موضوع در سایت مفصل پرداخته شده است. لطفا آموزش تعیین حجم نمونه در مدلهای ساختاری در وب سایت را مطالعه کنید و کوشش کنید تا پرسشهای تخصصی مطرح کنید که پاسخ آن در سایت وجود ندارد. با سپاس از همراهی شما؛ محبوبه برابسته کارشناس پارسمدیر
سلام و خسته نباشید، سوالم این هست که اون اعداد E که سمت چپ متغیرها نوشته شده چی هستن؟ ممنون
به آموزش مدل معادلات ساختاری رجوع کنید. همه نمادها و کاربردهای آنها به صورت خلاصه ارائه شده است.
سلام من پایان نامم یا پرسشنامه ۳۳ گزینه ای ه در مورد سرگیجه برای روایی ساختار و فاکتور آنالیزیس اون و تفسیرتحلیل عاملی ش چطوریه ؟پرسشنامه توسط ۲۲۹ نفر پر شده
با سلام و احترام خدمت دکتر حبیبی . تشکر از سایت علمی و خوب پارس مدیر و تشکر از زحمات و لطف شما در پاسخ به ابهامات دوستان. دکتر حبیبی عزیر بنده با دلفی فازی عوامل استخراج شده از ادبیات پژوهش رو غربال کرده و با روش دیمتلANP آنها را وزن دهی کرده ام. روایی کار روایی صوری یا ظاهری بوده چون کل کار سوال از خبرگان بوده و پایایی سوالات با آلفای کرونباخ. با توجه به استفاده از روش دنپ دیگه به تحلیل عاملی تاییدی نیازی هست؟ به نظرم چون معادلات ساختاری ندارم لازم نیست دیگه تحلیل عاملی تاییدی… بیشتر بخوانید
دلفی خودش یک روش اعتبارسنجی (روایی سنجی) هست.
تحلیل عاملی تاییدی ارتباطی با روش دنپ نداره، هدف هر کدومشون متفاوت هست.
انتخاب روش مناسب برای سنجش روایی و پایایی براساس دیدگاه اساتید باید صورت گیرد فقط یادتان باشد استفاده از چند آزمون که یک هدف دارند اشتباه است.
سلام وقت به خیر،اگر بخواهیم رابطه بین دین داری و سرمایه اجتماعی را سنجش کنیم،برای روایی سرمایه اجتماعی تحلیل عاملی تاییدی کافیه یا از وگرا و هم گرا هم باید استفاده کرد؟
اگر روایی همگرا و واگرا نیز بررسی شود بهتر است.
با سلام و وقت بخیر. با تشکر از مطالب آموزنده شما
عذرخواهی می کنم در متن نوشته شده است که بار عاملی ۰.۳ تا ۰.۶ قابل قبول می باشد. در برخی کتابها مطرح شده که بار عاملی بالای ۰.۴ قابل قبول است. آیا شما منبعی می شناسید که عنوان کرده باشد که بار عاملی بالای ۰.۳ قابل قبول می باشد؟تشکر
مقدار بارعاملی ملاک معنادار بودن نیست و آماره تی معناداری را نشان میدهد. این اعداد و مقادیر همه براساس تجربه و حدس و گمان است. دقت کنید بهتر است برای هر عامل مقدار AVE را حساب کنید اگر کوچکتر از ۰.۵ بدست آمد یکی یکی گویههایی که بارعاملی کمتری دارند را حذف کنید تا روایی همگرا تایید شود.
سلام وقتتوون بخیر. یه سوال درباره تحلیل عاملی تاییدی داشتم.کمی مفصله نمیشه ابنجا ننوشتم
😃😃
با سلام و وقت بخخیر
جناب آقای حبیبی بزرگوار، در متن نوشته شده است که بار عاملی ۰.۳ تا ۰.۶ قابل قبول است. در برخی کتاب ها نوشته شده است که حداقل بار عاملی مورد قبول ۰.۴ می باشد. آیا منبعی می شناسید که بار عاملی ۰.۳ را قابل قبول بداند؟
در متن آموزشی قسمت هایلایت شده را مطالعه کنید.
سلام من در پایان نامه از روش مربعات جزئی استفاده کردم ولی الان نمیدونم چطور در فصل ۵ گزارش بدم
اگر منظورتون فصل چهار هست باید بگم نوشتن فصل چهار بسیار مفصله و با کامنت نمیشه توضیح داد. یک نمونه پایاننامه تو دانشگاه رو مطالعه کنید.
سلام و ممنون از مطلب بسیار مفیدی که ارایه دادید.
سوال من اینست که آیا بارهای عاملی مرتبه اول با بارهای عاملی مرتبه دوم که بین متغیرهای آشکار و پنهان نرم افزار میزند
باید یکی باشد؟؟
خیر، هرگز این اتفاق نمیافتد ولی میزان تغییر در مقادیر اندک است.
با سلام و عرض ادب. اینجانب زیرمعیارهایم را از طریق خبرگان تعیین و با استفاده از دلفی عوامل بدست آمده را غربال و از روش FAHP وزن دهی کرده ام. روایی و پایایی نیز با آلفای کرونباخ به تایید رسیده است. در ادامه کار میبایست وزنها و رابطه بدست آمده با استفاده از لیزرل و تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار بگیرد. اینکار در نرم افزار لیزرل چگونه انجام میگیرد؟ با توجه به استفاده از روش دنپ دیگه به تحلیل عاملی تاییدی نیازی هست؟ به نظرم چون معادلات ساختاری ندارم لازم نیست دیگه تحلیل عاملی تاییدی بزنم دیگه درسته؟ دکتر… بیشتر بخوانید
روشهای تصمیمگیری چندمعیاره در حوزه تحقیق در عملیات بوده و ارتباطی با مباحث آماری ندارند. روشهای مورد استفاده براساس هدف تعیین میشوند باید ببینید هدفهای پژوهشی شما چیست.
با سلام و عرض صبح به خیر
می خواستم بدونم نحوه گزارش تحلیل عامل تاییدی به چه صورت هست؟ در قسمت آزمونKMO فرمودید این شاخص فقط برای تحلیل عامل اکتشافی کاربرد داره، می خوام بدونم برای تحلیل عاملی تاییدی تو گزارش یا خروجی تحلیل، باید به چه مواردی اشاره کنیم؟ یا خروجی نرم افزار به چه صورتی هست که نشون می ده تحلیل عاملی تاییدی انجام شده نه اکتشافی؟
سلام
کاش برای تحلیل عاملی تاییدی هم مثل تحلیل عاملی اکتشافی یه فیلم آموزشی آپلود می کردید، خیلی کمک کننده هستند.
سلام . تشکر میکنم از سایت خوبتون
دو سوال دارم:
برای تحلیل عاملی تاییدی حداقل نمونه چند تا کافیه؟
پیش نیازهای تحلیل عاملی تاییدی چیست؟
درود بر شما. ۵ تا ۱۰ نمونه به ازای هر سوال پرسشنامه و البته حداقل حجم نمونه نباید از ۲۰۰ نفر کمتر باشد.
سلام
من تحلیل عاملی تائیدی مرتبه ذوم را انجام دادم ولی متاسفانه در مرتبه تحلیل عاملی تائیدی اول بارها عاملی مشخص می شود ولی در تحلیل عاملی مرتبه دوم جنین اتفاقی نمی افتد؟ دلیلش چی میتونه باشد؟
درود. نرمافزار لیزرل در بسیاری موارد مدلها را اجرا نمیکند و خطای model doesn’t converge مخابره میکند. یکی از دلایل اصلی نیز زیاد بودن تعداد عوامل یا شاخصها است که باعث میشود که همگرایی کافی بین دادهها وجود نداشته باشد.
سلام
ممنون از سایت خوبتون
موضوعم اینه: رابطه سبکهای دلبستگی و بخشش با نقش میانجی ذهن آگاهی.
بنده ۳تا پرسشنامه دارم. ۱- ذهن آگاهی با ۱۵ سوال و بدون زیرمقیاس. ۲- سبکهای دلبستگی با ۱۵ سوال و ۳ زیر مقیاس ۵ سوالی. ۳- بخشش با ۱۵ سوال و ۲ زیرمقیاس (یک مقیاس ۱۰ سوال و یک مقیاس ۵ سوال).
چرا خطا میده
تحلیل عاملی تاییدی را برای هر پرسشنامه را جدگانه انجام دهید. برای پرسشنامههایی که سازه فرعی دارید از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم استفاده کنید.
سلام
من تحلیل عاملی تائیدی مرتبه دوم را انجام دادم ولی متاسفانه در مرتبه تحلیل عاملی تائیدی اول بارها عاملی مشخص می شود ولی در تحلیل عاملی مرتبه دوم جنین اتفاقی نمی افتد و بارهای عاملی مشخص نمی شود؟ دلیلش چی میتونه باشد؟ تحلیل با ایموس انجام شده است
درود. در تحلیل عاملی مرتبه دوم و مدلهای معادلات ساختاری، کیفیت و حجم نمونه بیشتر خودش را نشان میدهد.
درود. در تحلیل عاملی مرتبه دوم و مدلهای معادلات ساختاری، کیفیت و حجم نمونه بیشتر خودش را نشان میدهد
باتشکر از پاسخگویی شما تعداد سئوالها ۲۱ عدد می باشد با تعداد ۷۰۰نمونه؟
مشکل عدم مشخص شدن بارها چه میتواند باشد؟
اکتیو نبودن نسخه نرمافزار مورد استفاده
سلام و عرض ادب ، بنده روی پژوهشم تحلیل عاملی تاییدی انجام دادم الان میخوام متغیرهام رو بر اساس قدرت رتبه بندی کنم این امر با توجه به بار عاملی انجام می شود یا آماره تی ؟ سپاس از شما
بارعاملی جهت و شدت رابطه را نشان میدهد اما رتبهبندی اهمیت براساس بارهای عاملی تابحال ندیدم.
سلام و عرض ادب، بنده یک سوالی راجع به تحلیل عاملی تاییدی داشتم و اون این هست که آیا غیرنرمال بودن توزیع پاسخ های پرسشنامه، در استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مشکلی ایجاد می کنه یا خیر؟ با سپاس از شما
درود بر شما. یکی از شروط استفاده از روشهای پارامتریک نرمال بودن دادهها است. از آزمون چولگی و کشیدگی استفاده کنید.
سلام، وقتتون بخیر
با توجه به محدودیت های جامعه تحقیق من، تعداد پرسشنامه های تکمیلی در حده ۵۰ عدد می باشد که مورد تایید استادم نیز هست، منتهی با این تعداد پرسشنامه مدل در تحلیل عاملی تاییدی برازش نمیشود. به جای مدل تحلیل عاملی تاییدی، از چه روش دیگری می توانم برای اعتبارسنجی پرسشنامه استفاده کنم. قابل ذکر است که استادم هم جواب درستی به من نمی دهد. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
درود بر شما. با این تعداد پرسشنامه فقط میتوانید از نسبت روایی محتوایی CVR یا شاخص روایی محتوایی CVI استفاده کنید.
سلام
اگر t value و یا استیمیت منفی شده باشه معنیش چیه؟! محاسبات غلط بوده؟!
بعد اینکه مدل دو مورد بالا رو تو دیاگرام مشخص کرده اما اعداد استاندارد همگی رو صفر مونده، دلیل این چی میتونه باشه؟!
درود بر شما. اگر در روابط متغیرهای پنهان باهم مقدار تی منفی باشد یعنی رابطه معکوس و معنادار است. اگر در روابط گویهها با متغیرهای پنهان تی منفی شود آن گویه یا باید حذف شود یا مقادیر آن معکوس شود. در نهایت اگر مقادیر استاندارد را مشاهده نمیکنید نسخه نرمافزار شما تریال است.
با سلام.
اگر از مدل سازی ساختاری تفسیری برای طراحی یک مدل استفاده کنیم برای گرفتن تایید مدل در جامعه آماری می توان از تحلیل عامل تاییدی استفاده کرد؟ مدل به دست آمده از مدلسازی ساختاری تفسیری مدل اندازه گیری است یا ساختاری؟
درود. باید از مدل معادلت ساختاری استفاده کنید. تحلیل عاملی تاییدی صرفا یک روش روایی سنجی است.
سلام در جدول ماتریس بعد چرخش عامل ها برای برخی متغییر ها بار عاملی هیچ عددی لحاظ نشده و خالیه یعنی معلوم نیست متعلق به کدام عامل هست در این صورت یعنی بار عاملی صفره؟ و حذف بشه اون متغییر یا گویه؟
سلام و درود
در تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول، مقادیر tvalue بین تمام عاملها و گویههای مرتبط، بزرگتر از ۱,۹۶ شده ولی در یک مورد فقط بین رابطه دو عامل ۱,۸۳- شده و بقیه شاخصها هم مطلوبه، این مشکل محسوب میشه؟ آیا مدل باید اصلاح بشه؟ ممنون میشم راهنمایی کنید
درود بر شما. خیر مشکلی نیست. این نشان میده که رابطه بین اون دو تا عامل معنادار نیست.
سلام ببخشید اون اعدادی که کنار متغیر پنهان هستند…چه اعدادی هستن؟
واریانس تبیین نشده خطا
سلام وقتتون بخیر
با نرم ازار PLS می توان تحلیل عاملی تایید انجام داد؟
ممنون میشم اگه جواب بله هست، منبع آن را هم مشخص کنید.
بسیاااار ممنون
درود بر شما. خیر، اصولاٌ تحلیل عاملی تاییدی با رویکرد حداقل مربعات جزئی مصداق ندارد.
..باسلام در مدل معادلات ساختاری برای بررسی فرضیه های پژوهش بار عاملی بین متغیرهای پنهان باید چقدر باشد؟؟؟
درود بر شما. ملاک آماره تی هست که اگر از ۱.۹۶ بیشتر باشه یعنی اثر معنادار هست.
با سلام خسته نباشید.
امکانش هست بدونم تفاوت مدل در حالت غیر استاندارد و مدل در حالت استاندارد در تحلیل عاملی تاییدی چی هست؟ (بجز تفاوت در محدودهی مقدار بار عاملی) خیلی ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
اولین باره اینجا سوالم بی پاسخ مونده. بهرحال شما همیشه راهنمای خوبی بودید. ممنونم. جواب سوالم رو گرفتم. وقتتون بخیر
در صورت امکان پاسخ را به صورت روشن بگذارید تا هم شخصا و هم سایر پژوهشگران از آن بهرهمند شویم.
سلام جایی خواندم اموس به کمتر از چهار عامل مدل ارائه نمیده درسته ؟
درود بر شما. البته اموس برای ارائه مدل نیست بلکه برای اعتبارسنجی مدل استفاده میشود. بعلاوه حتی مدلهای دارای دو متغیر پنهان نیز با اموس قابل اجرا است. اینکه اگر یک مدل با کمتر چهار عامل باشد با اموس اجرا نمیشود صحیح نیست.
سلام ممنون بابت توضیحاتتون
مقدار بحرانی (CR) در این تحلیل چیست؟ و تفسیر ان چگونه است؟
چرا مقدار بحرانی؟ اگر منظور شما میزان مورد قبول است پایایی ترکیبی باید بالای ۰.۷ باشد.
با سلام
من برای تایید عملی معیارهام از لیزرل استفاده کردم بارعاملی ۲ تا از معیارم یکسان شده ایا مشکلی وجود دارد
درود بر شما. خیر، بههیچ عنوان
در مدل تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم در pls جهت فلشها از متغیر پنهان تا متغیر آشکار چطوری باید باشه؟
در نرمافزار پیالاس امکان تحلیل عاملی تائیدی وجود ندارد.
ممنون از پاسختون
اجازه بدید طور دیگیری شرح بدم، یک مدل داریم شامل دو متغیر مستقل و وابسته و که هر دو پنهانند(متغیرهای والد یا اصلی)
هریک از متغیر ها ی والد پنهان شامل سه متغیر پنهان دیگر(فرزند) و سپس متغیرهای پنهان فرزند به گویه ها متصل میشوند، جهت فلش ها برای رسم SEM در pls چطور باید باشه؟
این سوال در زمینه مدل معادلات ساختاری است نه تحلیل عاملی تائیدی. بهتر است ویدیوی آموزش مدل معادلات ساختاری را تماشا کنید. پس از آن آموزش حداقل مربعات جزئی را مطالعه کنید. در نهایت مدل مرتبه بالاتر را بخوانید مشکل شما حل خواهد شد.
از لینک مدل مرتبه بالاتر پاسخم را گرفتم. ممنون از جنابعالی بخاطر مطالبی که به اشتراک می گذارید. در مسیرتهیه پایان نامه مطالب سایت پارس مدیر خیلی به من کمک کرد.
🙏🙏
من برای تحلیل عاملی تاییدی دادهای کسب شده از سوالات مربوط به هر بعد پرسش نامه طیف لیکرت را با هم جمع و بر تعدادشان تقسیم کردم و این میانگین وزنی را بعنوان داده های متغیر در نظر گرفتم درست است؟
به نظر صحیح است ولی باید به صلاحدید اساتید با توجه به ماهیت پژوهش عمل کنید.
برای تحلیل عاملی تاییدی این مراحل درست است؟
بررسی پایایی پرسشنامه
بررسی نرمال بودن توزیع داده ها با استفاده از محاسبه کشیدگی و چولگی (پرسشنامه لیکرت)
بررسی همبستگی متغیر های مداخله گر با متغیر وابسته به صورت دو به دو با استفاده از ضریب پیرسون
محاسبه بارعاملی تک تک سولات در AMOS
برازش مدل
بله، بهتر است ابتدا در یک مطالعه مقدماتی پایایی را بسنجید و سپس از نرمال بودن دادهها اطمینان حاصل کنید. نیازی به همبستگی پیرسون نیست. در نهایت در نرمافزار اموس یا لیزرل بارهای عاملی، آماره تی و شاخصهای برازش را بررسی کنید. برای اطمینان و تقویت کار میتوانید روایی همگرا و پایایی ترکیبی را نیز بررسی نمایید.
بسیار ممنونم از پاسخگویی و مطالب خوب شما در سایت. بنده با اینکه تخصصی در علم آمار نداشتم و همچنین رشته تحصیلی متفاوت، از مطالب سایت و جزوات شما بسیار بهره بردم و آموختم. خدا قوت 🌷
🌷🌷
سوال ۱:آیا بار عاملی گویه ها پرسشنامه می تواند در spss محاسبه شود هم در AMOS؟ توصیه کدام است؟
سوال۲: جدول خروجی محاسبه بار عاملی در AMOS ضریب C.R چیست و به چه معناست؟
تحلیل عاملی تائیدی فقط با نرمافزار لیزرل و اموس قابل انجام است. با SPSS میتوان تحلیل عاملی اکتشافی را انجام داد. ضریب CR نیز پایایی ترکیبی است و برای هر عامل حساب میشود. آموزش متغیر پنهان و مشاهدهپذیر را حتما مطالعات کنید.
در AMOS حداکثر چند متغیر پنهان در مدل می تواند باشد؟ در AMOS مدل را باید بر اساس تک تک سوالات پرسشنامه طراحی و برازش کنیم یا بر اساس متغیر های تعریف شده حاصل از میانگین وزنی سوالات؟
تعداد متغیرهای پنهان (عاملها) و متغیرهای قابل مشاهده (گویهها) توسط پژوهشگر تعیین میشود و منبع معتبری که عدد دقیقی ارائه کرده باشد، ندیدهام. بهطور تجربی کمتر از ۱۰ عامل و ۴۰ گویه در مدلهای ساختاری امکان برازش مطلوب دارند. برازش برای کل مدل مصداق دارد و برای گویهها، ملاک بارعاملی و آماره تی است. در مورد میانگین وزنی سوالات نیز کاملا بستگی به پژوهش و هدف پژوهشگر دارد.
سوال ۱:آیا آماره تی T- Value که در مطلب فوق ذکر شده در نرم افزار AMOS همان مقدار C.R است که در خروجی نرم افزار پس از اجرای مدل نمایش داده می شود؟
سوال ۲:مقدار آن باید بزرگتر از ۱.۹۶ باشد ؟
حامد عزیز، به احترام شما تحلیل و تفسیر نتایج جدول رگرسیونی در نرمافزار اموس به آموزش اضافه شد. با استفاده از این جدول میتوانید نتایج تحلیل عاملی تائیدی در اموس را تحلیل و تفسیر کنید.
با تشکر از شما که بی دریغ و رایگان علم خود را به دیگران می آموزید 🌷🌷
س۱:در محاسبه روایی سازه در نرم افزار اموس، حداقل بار عاملی قابل پذیرش برای سؤالات پرسشنامه چقدر است؟ آیا بجز وزن رگرسیونی که خود نرم افزار اموس به صورت پیش فرض برای یکی از سوالات مقدار ۱ را تخصیص می دهد می توان برای یکی سوال دیگر نیز به صورت دستی مقدار ۱ را تخصیص داد(جهت محاسبه بار عاملی سوالات)
حداقل بار عاملی در برخی منابع ۰.۳ گاهی ۰.۵ و یا ۰.۷ پیشنهاد شده است ملاک تصمیم آماره تی (بزرگتر از ۱/۹۶) است ضمن آنکه برای روایی همگرا نیاز هست بارهای عاملی بالای ۰/۶ و ۰/۷ باشد. در مورد تخصیص وزن بالای ۱ به نظر معقول نیست.
بنابراین به تعبیر شما در محاسبه بار عاملی سؤالات برای سنجش یک متغیر، تنها در صورتی درست است که وزن رگرسیونی فقط برای یکی از سوالات به صورت پیش فرض ۱ در نظر گرفته شود. وجود دو وزن رگرسیونی با مقدار ۱ برای دو سوال صحت نتایج را تایید نمی کند؟
برای اصلاح بارهای عاملی جهت راهکار چیست؟
متاسفانه در پاسخ به هیچ یک از این پرسشها جواب قانعکنندهای ندارم.
جناب حبیبی ضمن تشکر از سایت و مطالب ارزنده شما، بعد از چندین بار سعی و خطا در نرم افزار اموس به این نتیجه رسیدم که اگر وزن رگرسیونی ۱ که خود نرم افزار به صورت پیش فرض به یکی از سؤالات تخصیص می دهد به سؤالی تخصیص پیدا کند که بار عاملی، ضریب بحرانی و معناداری مناسبی ندارد، شاخص های C.R، P-Value در بقیه سؤالات نیز در رنج پذیرش قرار نمی گیرند. بنابراین باید وزن رگرسیونی ۱ پیش فرض را به سؤالی اختصاص دهیم که بار عاملی مناسبی دارد. با ارزوی موفقیت روز افزون برای سایت پارس مدیر و… بیشتر بخوانید
سلام
وقت بخیر
در نرم افزار pls3 چرا مقدار t خیلی بزرگ در میاد، مثلا دو رقمی و سه رقمی میشه، چندین بار بررسی کردم هیچ قسمتی از کارایراد نداره، ممنون میشم راهنمایی کنید؟
درود بر شما. این پرسش را در بحث بوتاستراپینگ مطرح کنید جواب روشنی خواهید یافت.
بله همین کارو انجام دادم، ولی هیچ تغییری نکرد.بزرگی میزان t در pls تا چه اندازه معقوله؟ چون در همون بوت استراپینگ که محاسبه کرد عدد ۳۴۵ برای t بدست اومد.
سلام. آیا در روانسنجی پرسشنامه استفاده همزمان از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی اشتباه است. واینکه حجم نمونه من ۲۴۰ نفر است از نرم افزار pls استفاده نمودم . داور مقاله خواهان حذف تحلیل عاملی اکتشافی و
درود بر شما. استفاده همزمان از این دو روش توجیه منطقی ندارد. لطفا تفاوت تحلیل عاملی تائیدی و اکتشافی را مطالعه کنید.
آیا میشه تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول مدل انعکاسی رو با smart pls 3 انجام داد
خیر، حداقل مربعات جزئی برای تحلیل عاملی تاییدی قابل استفاده کنید.
با سلام و احترام
ممنون بابت مطالب مفیدتان، در صورتی که از مطالب شما در پایان نامه یا مقاله ام استفاده کنم، برای رعایت امانت چطور میتونم رفرنس بدهم؟
با تشکر
درود بر شما. منبع زیر هر مطلب درج شده است. همینطور نگاهی به شیوه رفرنس دهی به سایتها و مراجع الکترونیک داشته باشید، خالی از لطف نیست.
سلام
من در pls متغیرهای مستقل و وابسته از نوع تکوینی مرتبه دو در مدل ساختاری ام دارم و برای پیدا کردن ضریب مسیر به مشکل برخوردم چون اعداد ۰ و _۰ نشون داده میشه. باید از چه روشی استفاده کنم
سلام آیا بار عاملی در تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم می تواند بیشتر از یک باشد؟
درود بر شما، خیر. ولی وقتی دادهسازی میشود گاهی بار عاملی بین سازههای اصلی و فرعی بیش از ۱ میشود.
بله حتما، این مشکل زمانی رخ میدهد که یک مدل اندازهگیری با دو آشکار سنجیده میشود و برای ران شدن مدل نیاز است که یکی از آشکارها رو ثابت در نظر بگیرید (واریانس صفر). در کل برای چنین حالت هایی که بیش از دو یا سه عامل با دو متغیر اشکار وجود دارد، رویکرد واریانس محور پیشنهاد شده است