روشهای نمونهگیری آماری
روشهای نمونهگیری آماری اشاره به شیوههایی علمی دارد که برای دستیابی به نمونه موردنظر جهت گردآوری دادههای پژوهش، استفاده میشود. پیش از هر چیزی باید بین دو مفهوم کلیدی تفاوت قائل شوید:
- روشهای محاسبه حجم نمونه
- روشهای نمونهگیری
شیوهها و روشهای محاسبه حجم نمونه با روشهای نمونهگیری مترادف نیست. ابتدا با استفاده از فرمولها و محاسبات آماری تعداد نمونه لازم برای انجام تحلیل آماری محاسبه میشود. سپس برای دستیابی به نمونه موردنیاز از روشهای نمونهگیری آماری استفاده میشود.
در مباحث جامعه و نمونه روشهای نمونهگیری به دو دسته اصلی روشهای احتمالی و غیراحتمالی تقسیم میشود. روشهای احتمالی از نظر آماری دارای قابلیت اطمینان بیشتری است. روشهای غیراحتمالی نیز در مواردی مانند نمونهگیری از خبرگان در تحقیق کیفی کاربرد دارد. در این مقاله انواع روشهای نمونهگیری آماری آموزش داده شده است.
مفاهیم و روشهای نمونهگیری آماری
از روشهای نمونهگیری آماری برای دسترسی به نمونهای معرف جامعه مورد تحقیق استفاده میشود. پس از انتخاب موضوع تحقیق و بیان مسئله، یکی از تصمیمات، انتخاب نمونه است. نمونه که باید نماینده جامعه باشد که یافتههای پژوهش قابل تعمیم به آن جامعه باشد. اگر پژوهشگر پژوهش خود را بر تمامی افراد جامعه اجرا کند باید از روش سرشماری کند. یعنی پژوهشگر باید تمامی افراد جامعه را تک تک مورد برسی و آزمون قرار دهد.
چون اکثر پژوهشگران توان و زمان اجرای پژوهش بر کل جامعه را ندارند به همین دلیل پژوهش خود را محدود به نمونه کوچکی میسازند. بهطور کلی سرشماری تمام واحدهای جامعه باید شمارش شود این کار پرهزینه و وقتگیر خواهد بود. برای صرفه جویی در وقت و هزینه مجبوریم روش دیگری را بکار بریم. اهمیت روش نمونهگیری در اینجا آشکار میشود. در نمونهگیری معمولا نمونه کوچکی از جامعه را بررسی میکنیم و آن را برای کل جامعه تعمیم میدهیم.
در مباحث آمار استنباطی که باید براساس یک نمونه در مورد جامعه بحث شود، دو مفهوم کلیدی وجود دارد. نخست تعریف دقیق جامعهای که علاقمند به مطالعه آن هستیم. دوم گزینش مشخصه یا مشخصههایی که باید ثبت شوند. مفاهیم کلی برای نمونهگیری از قبیل جامعه، نمونه، سرشماری و… را برای ارائه دید کلی از روش نمونهگیری و مزایای آن در انجام بررسیهای آماری ضروری است معرفی شوند.
تعاریف جامعه و نمونه
جامعه: در هر بررسی آماری، مجموعه عناصر مورد نظر را جامعه مینامند. به عبارت دیگر، جامعه مجموعه تمام مشاهدات ممکنی است که میتوانند با تکرار یک آزمایش حاصل شوند به طور کلی جامعه عبارت است از مجموعهای از افراد یا واحدها که دارای حداقل یک صفت مشترک باشند و تعریف جامعه آماری باید جامع و کامل باشد.
سرشماری: سرشماری از جامعه متناهی، بررسی است که تمام واحدهای جامعه را دربرمیگیرد. در بسیاری از موارد، اجرای سرشماری در یک جامعه متناهی، کاری است شدنی.
نمونه: نمونه بخشی از جامعه تحت بررسی است که با روشی که از پیش تعیین شده است انتخاب میشود. به قسمی که میتوان از این بخش، استنباطهایی درباره کل جامعه بدست آورد انتخاب تعدادی از افراد٬ حوادث٬ و اشیاء از یک جامعه تعریف شده به عنوان نماینده آن جامعه .
اولین قدم در نمونهگیری تعریف جامعه مورد نظر است و هدف نوعی نمونهگیری است که تمام افراد جامعه جهت انتخاب شدن شانس برابر داشته باشند.
مزایای نمونه گیری
تقلیل هزینه و صرفه جویی در منابع مالی و هزینه: اگر دادهها فقط از نسبت کوچکی از توده جامعه تامین شوند مسلما هزینه تهیه آنها به مراتب کمتر از سرشماری است. در جامعههای بزرگ نتایجی که از طریقه نمونهگیری بدست میآیند آن قدر دقیق هستند که میتوان آنها را به عنوان نتایج خود جامعه مورد استفاده قرار داد.
سرعت بیشتر و جلوگیری از اتلاف وقت پژوهشگر: چون حجم نمونه کمتر از حجم جامعه در سرشماری است، جمع آوری و تلخیص دادهها با سرعت بیشتر، یعنی با وقت کمتری انجام میشود.
قدرت عمل بیشتر: در برخی از نمونه گیریها که وجود افراد متخصص و آموزش دیده و همچنین وسایل اندازهگیری و انجام آزمونهای دقیق برای تهیه دادهها ضروری است مسلما به علت کمبود این امکانات، انجام سرشماری عملا غیر ممکن است.
صحت عمل بیشتر: چون برای انجام یک نمونهگیری به دلیل حجم کار کمتر، امکان آموزش افراد برای تهیه پرسشنامه و انجام مصاحبهها وجود دارد، لذا صحت عمل در نمونهگیری بیشتر از سرشماری است.
حفظ واحدهای جامعه: در بعضی از جامعهها امکان انجام سرشماری نیست و ناگزیریم برای بررسی مشخصه مورد نظر از نمونهگیری استفاده کنیم.
انواع روشهای نمونهگیری آماری
شیوههای نمونهگیری مرسوم و متداول در اصل به دو بخش نمونهگیری احتمالی و غیراحتمالی تقسیم میشوند :
۱- نمونهگیری احتمالی
۲- نمونهگیری غیراحتمالی
در نمونهگیری احتمالی هر یک از واحدهای جامعه میتوانند با احتمالی مشخص در نمونه قرار گیرند. در حالیکه در نمونهگیری غیر احتمالی انتخاب نمونه براساس قوانین احتمالات صورت نمی گیرد و نمونه به مدد قضاوت انسانی حاصل میشود. بنابراین اشتباهات برآوردهای غیر احتمالی، اغلب غیر تصادفی و غیرقابل اندازهگیری است. در این روشها هر قدر که حجم نمونه را بزرگ اختیار کنیم، نمونهها اغلب نمی توانند معرف واقعی جامعه باشند. اما با این حال گاهی اوقات نمونهگیری غیراحتمالی بهترین روش نمونهگیری میباشد. مانند زمانی که امکان تهیه چارچوب نمونهگیری وجود نداشته باشد.
نمونهگیری تصادفی ساده
در نمونهگیری تصادفی ساده Simple Random Sampling هر یک از عناصر جامعه ی مورد نظر برای انتخاب شدن، شانس مساوی دارند. در این روش، افراد یا اشیای مورد نیاز از فهرست جامعه ی آماری که به همین منظور شماره گذاری و تهیه شده است به صورت تصادفی انتخاب میشوند. مطابق قانون احتمال، افراد انتخاب شده باید دارای ویژگی هایی همانند جامعهای باشند که از آن انتخاب شده اند.
نمونهگیری تصادفی بدون جایگذاری: یک ویژگی مهم نمونهگیری تصادفی ساده بدون جایگذاری این است که احتمال استخراج هر واحد مشخص از جامعه در هر استخراجی مساوی با احتمال استخراج آن واحد مشخص در استخراج اول است.
نمونهگیری تصادفی با جایگذاری: اگر در انتخاب n واحد نمونه، پس از انتخاب هر واحد، آن را به جامعه برگردانیم و انتخاب بعدی را انجام دهیم نمونهگیری تصادفی ساده را با جایگذاری مینامند. در این روش، انتخاب هر واحد مستقل از انتخاب واحدهای دیگر است.
نمونهگیری سیستماتیک (منظم)
نمونهگیری سیستماتیک Systematic Sampling مشتمل بر گزینش واحدها به روشی سیستماتیک و در نتیجه به صورتی غیر تصادفی است. فرض کنید بخواهید ۳۰۰ نفر را از دوایر تولید، بازاریابی و مالی یک سازمان انتخاب کنید. در این روش باید فهرست اعضای هر طبقه موجود باشد در اینصورت با یک تناسب ساده به تعداد کافی از هر طبقه انتخاب میشود. این روش آسانتر از روش نمونهگیری تصادفی ساده است و تفاوت آن با روش نمونهگیری ساده در این است که در این روش انتخاب هر عضو مستقل از انتخاب سایر اعضاء جامعه نیست.
هنگامیکه اولین عضو انتخاب شد بقیه اعضای نمونه مورد نظر به صورت خودکار تعیین میشوند. اگر افراد جامعه به صورت تصادفی فهرست شده باشند میتوان نمونهگیری منظم را به جای نمونهگیری تصادفی ساده به کار برد. اما در صورتیکه افراد جامعه با توجه به یک نظم معین بر اساس ویژگی یا ویژگی هایی فهرست شده باشند باید از نمونهگیری تصادفی ساده استفاده کرد.
نمونهگیری تصادفی طبقهای یا چینهای
نمونهگیری طبقهای (چینهای) Stratified Sampling برای جوامع ناهمگنی استفاده میشود که میتوان آن را به طبقاتی همگن تقسیم کرد. در این روش ابتدا جامعه را به قسمتهای همگنی تقسیم کرده، آنگاه نمونههای تصادفی ساده مستقل، از این زیر مجموعههای جداگانه استخراج میکنیم. این نوع نمونهگیری هر یک از اعضای جامعه تعریف شده شانس برابر و مستقلی برای قرار گرفتن در نمونه دارند.
منظور از مستقل بودن این است که انتخاب یک عضو به هیچ شکل در انتخاب سایر اعضای جامعه تاثیری ندارد. در این روش ابتدا فهرست اسامی تمامی اعضا را به دست آورده، سپس به هر یک از آنها نمرهای اختصاص میدهیم. سپس با استفاده از جدول اعداد تصادفی تعداد مورد نیاز را انتخاب میکنیم.
اگر جامعه مورد مطالعه کوچک باشد از روش قرعهکشی استفاده میشود. یعنی اسامی افراد را بر روی یک تکه کاغذ نوشته و در داخل کیسه قرار میدهیم. سپس کاغذها را به طور تک تک خارج میکنیم تا زمانیکه حجم نمونه مورد نظر کامل شود. روش نمونهگیری به روش تصادفی شانس نماینده بودن نمونه را افزایش میدهد.
نمونهگیری خوشهای
نمونهگیری خوشهای Cluster Sampling نیز یک روش نمونهگیری احتمالی است. در بسیاری از مواقع، میتوان بوسیله اجرای یک وسیله با انتخاب تصادفی گروهها یا خوشههایی از واحدهای نمونهگیری به جای گرفتن یک نمونه تصادفی ساده از جامعه، در میزان هزینه بطور اساسی صرفه جویی کرد. این روش وقتی به کار میرود که فهرست کامل افراد جامعه در دسترس نباشد. به این منظور افراد را در دسته هایی خوشهبندی میکنند سپس از میان خوشهها نمونهگیری به عمل میآورند. به طور کلی زمانی به کار میرود که انتخاب گروهی از افراد امکانپذیر و آسانتر از انتخاب افراد در یک جامعه تعریف شده باشد.
روش نمونهگیری خوشهای پژوهشگر را از ساختن چارچوب برای تمامی جامعه بینیاز میکند. تهیه چارچوب خود اغلب یک کار پرخرج و خسته کننده است. به علاوه چون واحدهای یک خوشه، مجاور هم هستند. بنابراین دسترسی به آنها آسان است، فرآیند نمونهگیری بطور قابل توجهی به صرفه است. در نمونهگیری خوشهای واحد اندازهگیری فرد نیست. بلکه گروهی از افراد هستند که به صورت طبیعی شکل گرفته و گروه خود را تشکیل داده اند.
فرض کنید جامعه مورد نظر کلیه شهروندان بالای ۱۸ سال هستند. در اینجا نمونهگیری تصادفی ساده یا منظم زمانی میسر است که فهرست کامل تمام افراد در دست داشته باشد. چون این امر تقریباً غیرممکن است به جای انتخاب فرد به عنوان واحد نمونه گیری٬ منطقه را واحد نمونهگیری قرار میگیرد. سپس به روش نمونهگیری تصادفی ساده از بین مناطق مورد نظر را انتخاب میکنیم.
نمونهگیری چندمرحلهای
نمونهگیری چندمرحلهای در واقع نوع دیگری از نمونهگیری خوشهای است. زمانی که منطقه به صورت تصادفی انتخاب شد٬ میتوان نمونهگیری را در داخل منطقه نیز ادامه داد. به عنوان مثال مطالعه کننده ممکن است آدرس کلیه افرادی را که در یک منطقه زندگی میکنند داشته باشد بنابراین از بین این افراد٬ ۱۰ نفر را به صورت تصادفی انتخاب میکند. در روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای فهرست نمونهگیری دوبار و در بعضی مواقع بیش از دو بار تهیه میشود.
نمونهگیری خوشهای برخی از مواقع در تحقیقات آموزشی به کار میرود در این نوع تحقیقات از کلاس به عنوان واحد نمونهگیری استفاده میشود. از مزیتهای عمده نمونهگیری خوشهای جلوگیری از اتلاف وقت و صرفه جویی در منابع مالی است. از معایب آن هم اینکه :
۱-دقت آن از نمونهگیری تصادفی ساده کمتر است زیرا در نمونهگیری تصادفی ساده فقط یک اشتباه وجود دارد در صورتیکه در نمونهگیری خوشهای در هر مرحله یک اشتباه نمونهگیری وجود خواهد داشت یعنی به تعداد مراحل خطای نمونهگیری وجود دارد.
۲-برای دادههای جمع آوری شده از این نوع نمونهگیری فرمول آسانی را نمی توان به کار برد. زیرا بکار بردن یک نوع ابزار آماری در جامعههای مختلف دقت آن را کاهش میدهد.
روشهای نمونهگیری غیراحتمالی
نمونهگیری هدفمند (قضاوتی) : نمونهگیری قضاوتی Judgmental Sampling یکی از طرحهای نمونهگیری غیراحتمالی است. در بعضی از امور، نمونهگیری جامع و کامل میسر نیست و تحقیق ناچاراً به جامعه یا نمونهای که در دسترس است محدود میشود. در این روش بخشی از جامعه بر مبنای قضاوت پژوهشگر به عنوان نمونه انتخاب میشود.
نمونهگیری در دسترس (اتفاقی) : نمونهگیری در دسترس Convenience Sampling یک روش نمونهگیری غیراحتمالی است که ملاک انتخاب نمونه سادگی دسترسی است. کلمه Convenience در لغت به معنای آسودگی و تسهیلات است. وجه تسمیه این روش نیز همین سادگی و سهولت در دستیابی به آحاد نمونه میباشد.
نمونهگیری سهمیهای : اگر اعضای طبقه یک گروه بیشتر باشد پس در نمونه نیز تعدادشان بیشتر خواهد بود. از این شیوه وقتی استفاده میشود که اولا هدف تحقیق کمتر جنبه علمی داشته باشد ثانیا ساخت جامعه مورد مطالعه مشخص باشد. روش نمونهگیری سهمیهای شرط قابلیت تعمیم را به اندازه لازم دارا نیست.
نمونهگیری اتفاقی یا احتمالی : در این نوع نمونهگیری که گاه نمونهگیری تصادفی نیز خوانده میشود انتخاب افراد بر اساس ضابطه کنترل شدهای نیست. این روش متکی به اصل “مشت نمونه خروار است” میباشد.
نمونهگیری هدفمند
در این نوع نمونهگیری بر طبق هدفی که در ذهن داریم، نمونهگیری انجام میشود. اغلب یک یا چند گروه از پیش تعریف شده و مشخص وجود دارد که برای نمونهگیری در جستجوی آن هستیم. برای مثال در تحقیقات کیفی یا مطالعات تصمیمگیری چندمعیاره که با خبرگانی با ویژگیهای مشخص سروکار داریم از روش نمونهگیری هدفمند استفاده میشود.
روش نمونهگیری گلوله برفی Snowball Sampling یکی از روشهای نمونهگیری هدفمند است. این روش در دسته روشهای نمونهگیری غیراحتمالی قرار میگیرد. از این روش بویژه برای نمونهگیری در مطالعات کیفی استفاده میشود. در این روش ابتدا یک فرد با مشخصات موردنظر پیدا میشود. بعد از مصاحبه یا تکمیل پرسشنامه توسط این فرد، از وی خواسته میشود تا فردی با مشخصات مشابه خود را معرفی نماید. آنگاه نفر دوم نمونه مشخص خواهد شد. با مراجعه به نفر دوم و کسب اطلاعات از وی، در پایان خواسته میشود تا فرد صاحب نظر مشابهی را معرفی نماید. این فرایند تا رسیدن به حجم قابل قبولی از خبرگان ادامه پیدا میکند.
جمعبندی بحث روشهای نمونه گیری
تعیین طرحی از نمونهگیری که باید به کار برد و انتخاب کردن حجم نمونهای، از موضوعهای کلیدی در طرحریزی یک بررسی هستند. انتخاب یک روش نمونهگیری مناسب مبتنی بر عاملهای معینی است. ساختار جامعه، نوع اطلاع مورد جستجو، تسهیلات و امکانات موجود از جمله این عوامل هستند. در رابطه با انتخاب روش نمونهگیری مناسب، حجم نمونه مورد نیاز با مشخص کردن یک درجه دقت مطلوب برای برآوردها تعیین میشود. آنگاه باید این موضوع را هم تحقیق کرد که آیا بودجهای که به بررسی اختصاص داده شده است، امکان تهیه این حجم نمونه را میدهد. روشهای نمونهگیری آماری باید براساس هدف پژوهش و نوع جامعه انتخاب شوند.
روشهای نمونهگیری به دو روش نمونهگیری احتمالی و نمونهگیری غیراحتمالی تقسیم میشوند. نمونهگیری احتمالی خود شامل روش تصادفی ساده، روش سیستماتیک، روش چینهای و روش خوشهای است. روشهای غیراحتمالی نیز شامل شیوههای نمونهگیری در دسترس، روش قضاوتی، سهمیهای و گلوله برفی میشود. از منظر آماری روشهای نمونهگیری احتمالی ارجحیت بیشتری دارند. بهترین روش برای نمونهگیری وجود ندارد. بلکه براساس نیاز هر پژوهش باید از روش مناسبی استفاده شود. در نهایت باید عنوان کرد نمونهگیری مفهومی آماری است. برای مباحث تحقیق در عملیات باید بسیار دقت کرد. مطالعه این بحث میتواند در شناخت روش مناسب یاریرسان باشد.
منبع: روشهای نمونهگیری آماری نوشته آرش حبیبی کتاب آموزش SPSS
آمار کاربردی مدیریت , روش تحقیق | ۱۱ فروردین ۹۲
سلام و وقت بخیر، جامعه اماری من کسانیه که عضو پروژه های ساختمان سازی هستن در شهر تهران که یک جامعه بزرگ و نامحدود محسوب می شه و آمار دقیقی از تعداد آن وجود نداره، من پرسشنامه های اینترنتی رو از طریق اینستاگرام و تلگرام بین کسانی که در صنعت ساخت و ساز مشغول بودن پخش و تکمیل کردم، روش نمونه گیری من چه روشی محسوب می شه؟
شیوه نمونهگیری شما من درآوردی محسوب میشه ولی حالا اگر بخواهیم اسمی براش بزاریم میشه گفت نمونهگیری در دسترس
ممنون، منم در دسترس نوشتم در پایانامه، اما مشکلی که وجود داره استاد داور من می گه که روش در دسترس فقط برای پژوهش کیفی کاربرد داره به شکل مصاحبه نه برای کار کمی و پرسشنامه ایی
حرف استاد داور شما سند علمی نداره و منبع معتبری نداره.
من پرسش نامم رو در اینترنت در اختیار چندهزار نفر قرار دادم و فقط ۲۰۰نفر پاسخ دادن، روش داوطلبی نمی شه؟ درواقع نمی شه گفت که ۲۰۰نفر داوطلب شدن که به پرسشنامه جواب بدن، و ایا شیوه داوطلبی برای کار کمی کاربرد داره؟ اصلا دردسترس فقط برای کار کیفیه واقعا ؟
روش نمونهگیری داوطلبی نداریم. در هیچ کتاب روش تحقیقی نوشته نشده که روش در دسترس فقط برای کار کیفی کاربرد داره، اتفاقا برعکس در مطالعات کیفی بیشتر از روش هدفمند استفاده میشه
سلام ممنون بابت راهنمایتون، درمورد روش داوطلبانه، کتاب: روش تحقیق در روانشناسی و علوم تربیتی، علی دلاور.اشاره کردن.ممنونم
شاید منظور شما Self-selection sampling باشد. در این صورت روی لینک موجود کلیک کنید تا آموزش کافی را مطالعه کنید.
با سلام، در خصوص تعداد نمونه برای مشخصه های کمی، طبق ISO3951 از جدول
Single Sampling plans of From k for normal/reduced/tightened Inspection: s-method
با AQL=1% میخواهیم استفاده کنیم، ولی به مشکلی که برخوردیم این هست که چرا تعداد نمونه ها در جدول سخت گیرانه، در برخی موارد کمتر از تعداد نمونه ها در جدول نرمال است.
اگر ممکنه، راهنمایی بکنین. ممنون
ایزو ۳۹۵۱ استانداردی برای نمونهگیری محصولات جهت دستیابی به سطح قابل پذیرش کیفیت (AQL) است. این مباحث در حوزه روش تحقیق و آماری قرار ندارد و قواعد و اصول خاص خودش را دارد. هدف این آموزش نمونهگیری از افراد جامعه آماری است.
در چه صورتی می توان نمونه گیری بدون جایگذاری را همانند نمونه گیری با جایگذاری تلقی کرد؟
این بحث نمونه گیری با جایگذاری و بدون جایگذاری یا بحث اینکه توی یک کیسه ۵ تا گوی قرمز هست ۲ گوی سفید چقدر احتمال داره گوی قرمز رو برداریم؛ اینها بیشتر به یگ شوخی شباهت داره و فراموش کنید. ولی به طور مشخص در جواب پرسش شما: وقتی حجم نمونه خیلی بزرگ باشه با جایگذاری و بدون جایگذاری فرقی نداره.
من تازه میخوام شروع کنم به فهم مطلب نمونه گیری و دانشجوی ترم اول ارشد هستم/ هر پایان نامه ای می خونم افراد روش نمونه گیریشون ادم هاییه که در فلان دانشگاه و فلان شرکتن. برای مثال من میخام جامعه اماری من مردم عادی در فضای مجازی باشند مثلا ۳۰۰ نفر در اینستاگرام. این مدل نمونه گیری قابل قبوله یا اشتباهه ؟
ابتدا آموزش مربوط به جامعه و نمونه را کامل مطالعه کنید. سپس روشهای تعیین حجم نمونه را به دقت بخوانید.
سلام ،من میخوام یه گزارش پژوهش انجام بدم،اولین بارمه و هیچی نمیدونم،ایا حتما گزارش پژوهشم باید نمونه داشته باشه؟اگر نمونه رو تعداد محدودی از افراد که آشنا هستن برام ،در نظر بگیرم اسم نمونه گیری من چی میشه؟هدفمنده؟ و اینکه آیا حتما باید برای پژوهشم پرسشنامه یا مصاحبه تعیین کنم؟ ممنون میشم راهنمایی کنید🌼
درود بر شما. گزارش پژوهش تابحال نشنیدم ولی روش نمونهگیری شما میشه نمونهگیری دردسترس
باسلام و احترام
جامعه آماری من کارکنان آموزش و پرورش شهرم هستند که تعاداشون ۹۲ نفر هست….نمونه گیری هم نکردم و تام شماری یا سرشماری است. فقط سوالم این است روش نمونه گیری من چی هست؟ در دسترس یا تصادفی؟ یا چیز دیگری
با سلام خدمت شما جناب حبیبی و اگر کمکم کنید ممنون میشم
من دنبال تعریف نمونه برداری چرخه ای یا cyclic sampling هستم در مقاله ای برای رفع نویز تصویر این نوع نمونه برداری هست ولی هرچه سرچ کردم چیزی پیدا نکردم .اگر پاسخ شما برای من ایمیل شود بسیار عالیست ممکنه سایت شما را فراموش کنم سپاس فراوان
درود بر شما. معصومه خانم این روش برای مطالعات آزمایشی و علوم تجربی استفاده میشه تخصص من در حوزه مدیریت و علوم اجتماعی هست. متاسفانه آشنایی چندانی ندارم.
سلام نجمه جان .روش شما تمام شماری است چون نمونه گیری نکردی .چون تو از میان کل کارکنان تعدادی رو به تصادف انتخاب نکردی که تصادفی باشدو… . همان تمام شماری میشود.
کدام بررسی تمام واحد های جامعه را دربرمیگیرد؟
سرشماری یا نمونه تصادفی؟
سرشماری
سلام. من پایان نامم در حوزه شهرسازی هست. برای بخش پرسشنامه ی کارم که درباره ارزیابی عدالت فضایی درمیادین شهری تهران هست، نمیدونم روش انتخاب حجم نمونه باید چی باشه و چه تعداد پرسشنامه باید توزیع کنم؟
من از شما خالصانه خواهش میکنم متن آموزش را مطالعه کنید. روش انتخاب حجم نمونه یعنی چه؟ مگر حجم نمونه انتخاب میشود؟ حجم نمونه محاسبه و تعیین میشود. بین روش تعیین و محاسبه حجم نمونه با روش نمونهگیری تفکیک قائل شوید. در همه کامنتها من این مطلب رو تذکر دادم. ابتدای همین آموزش هم روی این مساله تاکید داشتم. آموزش را مطالعه کنید پاسخ خود را پیدا خواهید کرد.
عذرخواهی میکنم، منظور من تعداد افراد شرکت کننده در پرسشنامه هست. خب به دست آوردن این تعداد مگه همون محاسبه حجم نمونه نمیشه؟ سوال من این هست که حجم نمونه با توجه به موضوعم چجوری باید محاسبه بشه؟ و روش نمونه گیری کار من از بین مواردی که در این مقاله ذکر کردید، چه خواهد بود؟ واقعا نیاز به کمک دارم.مرسی
اگر جامعه آماری شما شهروندان هستند در سادهترین حالت میتوانید به فرمول کوکران برای جوامع بزرگ یعنی ۳۸۴ نفر استناد کنید. برای نمونهگیری هم از روش نمونهگیری چندمرحلهای استفاده کنید.
متشکرم از راهنمایی. لطف کردید
زنده باشید
سلام جناب حبیبی
من را در قسمت روش نمونه گیری لطف نموده کمک کنید
استاد رهنمای من گفته جاماری شما سفیر ایران و افغانستان و اتاق مشترکت ایران و افغانستان و استادان باتجربه اقتصاد هست روش من کدام است؟
درود بر شما. اگر منظور از جاماری همون جامعه آماری باشه چون بر افراد خاصی تمرکز داره، روش نمونهگیری شما میشه نمونهگیری هدفمند.
سلام وقت شما بخیر. جامعه آماری من آپارتمان های ۵ طبقه مسکونی در ایران می باشد که این آپارتمان ها درهر طبقه ۱، ۲، ۳ واحد وهر واحد دارای یک خواب ، ۲و ۳ خواب می باشد. روش نمونه برداری جهت انتخاب یک پلان
درود بر شما. این سایت مخصوص مدیریت و علوم اجتماعی و نمونهگیری از انسانها جهت سنجش نگرش آنها است. شما باید از روشهای نمونهگیری مخصوص رشته خودتان کمک بگیرید. متاسفانه تخصص و تبحری ندارم.
اگر ۳۰ بار یک نمونه ۴۰ تایی از یک جامعه گرفته شود، مقدار میانگین متفاوت خواهد بود؟
سلام خدمت شما و ممنون بابت سایت پرمحتوای شما
آیا با استفاده از روش نمونه گیری سرشماری در روش تحلیل آماری آزمون استنباطی(تی تک گروهی،همبستگی و رگرسیون)هم تاثیری دارد
درود بر شما. بله آمار استنباطی برای سرشماری هم مصداق دارد.
ممنون بابت زحمتتان. کاری ارزشمند است.
درود سپاس از مطالب کاربردى براى ارزیابى فنى اقتصادى روشهاى ابیارى که طرحها مشخص و معدود، متغییرهایی مانند روش ابیارى توپوگرافى نوع گیاه و .وجود دارد چه روشى براى حجم و نمونه گیرى پیشنهاد میشود
درود بر شما. تمامی این آموزشها ویژه علوم اجتماعی و مدیریت است و بههیچ عنوان در زمینه علوم تجربی قابل کاربرد نیست. باید از افراد متخصص در حوزه علوم تجربی پرسشگری کنید.
با سلام میخوام پرسشنامم را از چند شهر ایران جمع اوری کنم. جامعه م افراد سندروم متابولیک هست.با بررسی تو نت فهمیدم حدود۱.۳ایران مبتلا ب سندروم متابولیکن که میشه ۲۸م. حجم نمونه و روش نمونهگیری ش چجوریه؟
درود بر شما. هرگز از روشهای نمونهگیری در علوم انسانی برای علوم تجربی استفاده نکنید.
سلام وقت بخیر
لطفا در مورد panel sampling توضیح واضح دهید و اینکه جزو کدام یکاز روشهاست؟ مزایا ومعایبش چیست؟ و به چه دلیل ازین روش استفاده میشود؟
درود. نمونه گیری پانل شامل انتخاب تصادفی گروهی از افراد برای عضویت در پانلی است که چندین بار در یک دوره زمانی در یک مطالعه شرکت می کنند. به عنوان مثال، در یک نظرسنجی طولی، ممکن است همان پانل افراد در طول زمان به طور مکرر مورد بررسی قرار گیرند.
سلام و وقت بخیر
جامعه آماری من شهروندان ایالات متحده امریکا هستن. طبق فرمول کوکران اگر من ۳۸۴ نفر انتخاب کنم و ازشون سوال کنم برای درستی تحقیق من کفایت میکنه؟
سلام و احترام
یه مشکل در اصلاحات مقاله داشتم
جامعه نمونه من در برخی از مناطق زیر ده نفر هست. داور گفته تعمیم پذیری این مشکل داره. چطور میخوان توجه کنین. موندم چطور جواب بدم. ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام
نمونه تمام شمار به چه معناست؟
درود بر شما. برای جوامع کوچک از سرشماری استفاده میشود.
نمونه تمام شمارهمون سرشماریه؟
بله
خیلی ممنون از پاسخگوییتون
ببخشید که زیاد سوال میپرسم
میشه درمورد ضریب تاثیر)بتا(در رگرسیون هم توضیح مختصری بفرمایید؟
آموزش ضریب تعیین را مطالعه کنید.
سلام.ما با نمونه گیری هدفمند پژوهشی کمی کیفی انجام دادیم وبخش کمی کاررا درمقالهای ارسال کردیم. ایراد گرفتهاند.میشود گفت این بخش کمی کارما بوده؟آیا هیچکس از نمونه گیری هدفمند درروش کمی استفاده نکرده؟
درود بر شما. جایی ذکر نشده که روش هدفمند برای نمونهگیری آماری (بهدیگر سخن بخش کمی) کاربرد ندارد ولی تابحال هم ندیدم کسی از این روش برای بخش آماری استفاده کرده باشد.
سلام در کدام نمونه گیری ،نمونه نماینده واقعی از جامعه هسته ؟