تعیین حجم نمونه در روش تحقیق
تعیین حجم نمونه در روش تحقیق به روشها و فرمولهایی اشاره دارد که برای محاسبه تعداد نمونه معرف جامعه آماری مورد استفاده قرار میگیرد. مهمترین تصمیم برای تعمیمپذیری نتایج یک تحقیقات علمی انتخاب یک نمونه معرف جامعه است. اگر نمونه به خوبی نتواند ویژگیهای جامعه را دربرگیرد استفاده از بهترین روش آماری نیز فاقد وجهات لازم برای استناد میباشد.
در مباحث جامعه و نمونه نباید روشهای تعیین حجم نمونه با روشهای نمونهگیری اشتباه گرفته شود. روش نمونهگیری شیوه دستیابی به حداقل نمونهای است که محاسبه شده است. یعنی ابتدا باید با یک روش صحیح حجم نمونه تعیین شود. پس از آن با یک روش مناسب به نمونه برآورد شده دست پیدا کرد.
نظر به اهمیت تعیین اندازه نمونه و از سوی دیگر روشهای مختلف تحلیل آماری، روشهای متعددی برای محاسبه حجم نمونه معرفی شده است. البته پژوهشگران ایرانی به طور مرسوم برای تعیین اندازه نمونه به سراغ فرمول کوکران میروند که اشتباه بسیار بزرگی است. در این آموزش کوشش شده است تا روشهای مختلف تعیین حجم نمونه تشریح شود.
۱- تعیین حجم نمونه با فرمول کوکران
فرمول کوکران پرکاربردترین شیوه در تعیین حجم نمونه است. فرمول کوکران بهصورت زیر محاسبه میشود:
در این فرمول N حجم جامعه است.
آماره p درصد توزیع صفت در جامعه یعنی نسبت افرادی است که دارای صفت موردمطالعه هستند.
آماره q نیز درصد افرادی است که فاقد صفت مورد مطالعه هستند.
اگر میزان p و q مشخص نباشد از حداکثر مقدار آنها یعنی ۰/۵ استفاده کنید.
آماره z=t است و اگر به جای z از t استفاده کنید نیز ایرادی ندارد. درسطح خطای ۵% مقدار z برابر ۱/۹۶ و و Z2 برابر ۳/۸۴۱۶ است.
مقدار d نیز تفاضل نسبت واقعی صفت در جامعه با میزان تخمین پژوهشگر برای وجود آن صفت در جامعه است. دقت نمونهگیری به این عامل بستگی دارد و اگر بخواهید نمونهگیری دارای بیشترین دقت باشد از حداکثر مقدار d برابر ۰/۰۵ استفاده کنید.
۱-۱- تعیین حجم نمونه با جدول مورگان
جدول مورگان یکی دیگر از روشهای محاسبه حجم نمونه است. اگر حجم جامعه معلوم باشد سادهترین روش برای تعیین حجم نمونه رجوع به جدول مورگان است. زمانی که نه از واریانس جامعه و نه از احتمال موفقیت یا عدم موفقیت متغیر اطلاع دارید و نمی توان از فرمولهای آماری برای براورد حجم نمونه استفاده کرد از جدول مورگان استفاده میکنیم.
آیا جدول مورگان و فرمول کوکران تفاوت دارند؟
هیچ تفاوتی بین جدول کریسی-مورگان و فرمول کوکران وجود ندارد. در واقع دو پژوهشگر به نامهای کریسی (کرجسی) و مورگان اعداد مختلف را در فرمول کوکران در سطح خطای ۵% قرار داده اند و حجم نمونه حاصل در یک جدول ارائه کردهاند. به صفحه محاسبه آنلاین حجم نمونه با فرمول کوکران رجوع کنید و نتایج را با جدول کرجسی و مورگان مقایسه کنید.
۲-۱- محاسبه حجم نمونه برای جوامع نامعلوم
در برخی موارد پارامتر N یعنی حجم جامعه به دلایلی مشخص نیست. اگر حجم جامعه نامعلوم باشد از فرمول کوکران به صورت زیر استفاده میشود:
در این فرمول مهمترین پارامتری که نیاز به برآورد دارد S² است که همان واریانس نمونه اولیه است. برای محاسبه S² تعدادی پرسشنامه توزیع شده و واریانس نمونه اولیه محاسبه میشود.
مقدار Z2 یک مقدار ثابت است که به فاصله اطمینان و سطح خطا (α) بستگی دارد. معمولاً سطح خطا ۵% یا ۱% در نظر میگیرند. برای مثال اگر سطح خطا یا سطح معناداری (significant level) برابر ۵% در نظر گرفته شود سطح اطمینان برابر با ۹۵% خواهد بود. در نتیجه Z2 با توجه به جدول آماری ۱/۹۶ خواهد بود.
مقدار d نیز براساس همان سطح خطا یا برابر ۰/۰۵ در نظر گرفته میشود.
مثال: در یک پژوهش ذیحسابان دستگاههای اجرائی کشور جامعه آماری پژوهش را تشکیل میدهند. جهت تعیین حجم نمونه یک مطالعه مقدماتی با توزیع پرسشنامه بین ۲۰ نفر از ذیحسابان دستگاههای اجرائی کشور انجام شد و با برآورد واریانس نمونه اولیه در سطح اطمینان ۹۵ درصد، حجم نمونه از طریق فرمول زیر محاسبه گردید:
n= (3.8416 × ۰.۰۵۳۲) ÷ ۰.۰۰۲۵ ≈ ۸۲
با توجه به محاسبات انجام شده ۸۲ نفر به عنوان نمونه آماری مورد مطالعه برآورد گردید.
۳-۱- محاسبه حجم نمونه برای جوامع نامعلوم و واریانس نامعلوم
چون حجم جامعه مشخص نیست و اطلاعی از واریانس جامعه در دسترس نیست از فرمول زیر حجم نمونه مشخص شده است:
همچنین چون پرسشنامه با طیف لیکرت ۵ درجه استفاده شده است، بزرگ ترین مقدار ۵ و کوچکترین مقدار ۱ خواهد بود بنابراین انحراف معیار آن برابر است میتوان از مقدار ۰.۶۶ استفاده کرد. این مقدار بیشینه انحراف معیار است. همچنین سطح اطمینان ۹۵% و دقت برآورد ۰.۰۱ درنظر گرفته شده است بنابراین حجم نمونه برابر است با:
۴-۱- محاسبه حجم نمونه برای جوامع خیلی بزرگ
اگر حجم جامعه خیلی بزرگ باشد از فرمول کوکران برای جوامع نامعین به صورت زیر استفاده میشود.
برای مثال در تحقیقات پیرامون مشتریان، دانشجویان، دانشآموزان، شهروندان و … حجم نمونه ۳۸۴ نفر تخمین زده میشود. برای جوامع محدود با حجم مشخص از فرمول ارائه شده در ابتدای این بحث استفاده کنید.
۲- تعیین حجم نمونه براساس توان آزمون
فرمول کوکران برای محاسبه حجم نمونه روشی منسوخ است که هنوز مورد تاکید پژوهشگران داخلی است. در مطالعات اخیر از فرمول کوهن براساس اندازه اثر و توان آزمون برای تعیین حجم نمونه استفاده میشود. یک مزیت دیگر این روش آن است که تعداد متغیرهای اصلی و سوالات پرسشنامه نیز در محاسبه حجم نمونه دخیل است.
رای محاسبه حجم نمونه با فرمول کوهن به صورت آنلاین به سایت Danielsoper وارد شوید.
مطابق دستور مقادیر کادر زیر را تکمیل کنید:
اندازه اثر شاخصی است که قدرت اثرگذاری متغیرهای مستقل مدل را نشان میدهد. براساس نظر کوهن (۱۹۸۸) میزان این شاخص به ترتیب ۰/۰۲ (ضعیف) ۰/۱۵ (متوسط) و ۰/۳۵ (قوی) میباشد. بنابراین بهتر است این مقدار حداقل روی ۰/۱۵ تنظیم شود.
توان آزمون Desired statistical power level مقداری بین ۸۰ تا ۹۰ درصد انتخاب میشود. آزمون حداقل باید توانی برابر با ۰/۸ داشته باشد.
تعداد متغیرهای پنهان و آشکار نیز براساس پرسشنامه و مدل پژوهش قابل تعیین است.
در نهایت سطح اطمینان را میتوانید ۹۹% یا ۹۵% در نظر گرفته و به ترتیب از ۰/۰۵ یا ۰/۰۱ استفاده کنید.
۳- تعیین حجم نمونه خبرگان
در برخی از تحقیقات مانند تحقیقات مبتنی بر تصمیمگیری چندمعیاره یا مطالعات کیفی با تعداد محدودی از خبرگان سروکار داریم. در این موارد معمولا باید ملاحظات خاصی درنظر گرفته شود و فرمول کوکران مصداق ندارد. مطلب روشهای نمونهگیری هدفمند و نمونهگیری خبرگان را مطالعه کنید.
نتیجهگیری
تعیین حجم نمونه و برآورد تعداد نمونه لازم که معرف ویژگیهای یک جامعه آماری باشد از مباحث مهم روش تحقیق است. به طور سنتی برای این منظور از فرمول کوکران استفاده میشود. همچنین اگر حجم جامعه معلوم باشد راهکار سادهتر آن است که از جدول مورگان استفاده شود. اگر حجم جامعه نامعلوم اما محدود باشد میتوان از فرمول کوکران با برآورد واریانس نمونه اولیه استفاده کرد. اگر حجم جامعه نامعلوم و اندازه آن بسیار بزرگ باشد استفاده از فرمول کوکران به عدد ۳۸۴ ختم میشود. در مطالعات اخیر مدیریت و علوم اجتماعی از اندازه اثر و توان آماری برای محاسبه حجم نمونه استفاده میشود. با این روش میتوان با اطمینان بیشتری به نمونهگیری پرداخت.
آمار کاربردی مدیریت , روش تحقیق | ۰۷ مهر ۰۰
بسیار عالی و مفید بود.
سلام. ممنون از مطالب مفیدی که ارائه دادین. یه سوالی داشتم از حضورتون. من یک سری عدد بین ۰تا۱ دارم که اومدم اینارو به سه بازه تقسیم کردم. برای درست بودن گروهبندی از چه آزمونی میتونم استفاده کنم؟ ممنون
درود بر شما. متاسفانه متوجه پرسش شما نمیشوم.
سلام سوالی از خدمتتون داشتم .حجم نمونه من طبق فرمول کوکران ۳۱۷ نفر باید باشه ولی من ۳۳۰ داده رو تحلیل کردم . بنظرتون مشکل داره؟؟
درود بر شما. فرمول کوکران حداقل حجم نمونه را نشان میدهد و هرچقدر بیشتر نمونه بگیرید بهتر است.
بله سپاسگزارم از پاسخگوییتون🙏
با سلام
در کار های همبستگی )رگرسیون و مدل(تعداد نمونه اگر بیش از حد نرمال باشه هنبستگی تصنعی به دست میده
باسلام وآرزو سلامتی جمعیت منطقه مورد مطالعه۱۲۰۸ نفر است حجم نمونه مطالعه چند نفر خواهد شد؟
سلام من دانشجو مقطع دترد روانشناس هستم ، ثایان نامه ام تمام کرئه ام ، درگیری نویشتن مقاله هستم در ثایان نامه از واریانس مانوا استفاده کردم . برا مقالئ یک متغیر تابع کم کرچئ ام می توانم از مانوا باز
من تعداد ۵۶ سوال پرسشنامه طراحی کردم، به ازای هر سوال چند تا نمونه باید انتخاب کنم؟ و اینکه اگر کل جامعه من ۲۶۰۰ نفر باشند از چه روشی برای محاسبه باید استفاده کنم؟ با تشکر
اقای دو اصطلاح متفاوت بنام population size و population proportion داریم اگر ممکن است میشود که کمی با جزئیات تفاوت شان در همین موارد برایم بگویید؟
سلام اقای حبیبی وقتتون بخیر من برای چارچوب نمونه گیریم چطوری نمونه نسبتی رو بدست بیارم؟
درود بر شما. متوجه پرسش شما نمیشوم. چارچوب نمونهگیری و نمونه نسبتی ارتباطی به هم ندارند.
پس فقط کافیه که من ی چارچوب از نمونه هامو در جدول وارد کنم ؟
درود بر شما لطفا بفرمایید برای تعیین حجم نمونه در مدل معادلات ساختاری بر اساس تعداد زیر مقیاس چطور باید عمل کنم من۱۹ خرده مقیاس دارم که ۱۵۷ سوال داره چه تعدادنمونه لازمه ۳۰۰ تا کافیه؟
درود بر شما. پرسشنامه استاندارد نهایت ۳۰ پرسش دارد. پژوهشگران داخلی که همه استانداردها را زیر پا میگذارند نهایت ۶۰ تا ۷۰ سوال مطرح میکنند. پژوهشگر گرامی توجه کنید در آزمون کنکور سراسری که سرنوشت آینده جوانان یک کشور تعیین میشود هم ۱۵۷ سوال از داوطلبین پرسیده نمیشود. حتما بازنگری کنید.
با درود فراوان
من ۴ تا پرسشنامه دارم زیمت ۲۳ سوالی -ریف ۸۴ سوالی -و دو پرسشنامه دیگه کلاک ۲۱ سوالی و لوتانز ۲۴ سوالی کلا ۱۹ خرده قیاس میشه و جمعا ۱۵۷
متاسفانه دانشجویان ما پرسشنامه میخرند و بدتر اینکه موقع خرید نگاه میکنند تا پرسشنامهای که سوالات بیشتری دارد را خریداری کنند تا سود بیشتری کرده باشند. پرسشنامه فلهای نخرید خواهش میکنم کوشش کنید از پرسشنامههای فرم کوتاه استفاده کنید. پرسشنامههای بلند زمانی مناسب که بخواهید فقط همان سازه را با روشهای آماری ساده بررسی کنید.
خوب پروپوزال من با همین مقدار سوال تصویب شده و بخوام هم نمیتونم عوضش کنم و حالا موندم چه تعداد مناسبه با ۱۵۷ سوال آیا ۳۰۰ نفر کافیه یا نه؟
سلام.اگر حجم جامعه مشخص نیست فرمول کوکران ۳۸۴ نفر به دست میده
وقتی پروپوزال تصویب میشه تنها چیزی که نمیتونید تغییر بدید عنوان هست وگرنه کل بیان مساله و پرسشنامه و حتی روش قابل اصلاحه
طبق کوکران ۳۸۴ نفر
سلام
پژوهشگری قصد دارد اثر CBT بر کاهش استرس و تغیرات خلقی بیماران PTSD را مورد مطالعه قرار دهد بهترین روش پژوهش برای انجام این کار چیست و چرا،؟
بهترین روش نمونه گیری و حجم نمونه چقدر باید باشد؟ چرا؟
فرضیه های پژوهش کدامند؟
و مهم تربن روش امار استنباطی این پژوهش کدام است؟چرا؟
خیییلی ممنون میشم استاد
درود. مونا جان، من با خود دکتر حبیبی هم مشورت کردم. اینطور مسائلی اصلا در حوزه روش تحقیق علوم انسانی نیست. شما باید با اساتید و خبرگان علوم پزشکی مشورت کنید.
با سلام و درود
برای پژوهشی که جامعه مورد مطالعه آن بازدیدکنندگان حوزه ای خاص هستند و و تعداد آن ها مشخص نیست برای تعیین حجم نمونه از کدام روش باید استفاده شود؟ ممنون میشوم اگر راهنمایی بفرمایید
درود بر شما. از چه روش آماری برای تحلیل دادهها میخواهید استفاده کنید؟
تحلیل رگرسیون خطی چندگانه
درود بر شما. آموزش تعیین حجم نمونه رگرسیون را مطالعه کنید. بدون دانستن حجم جامعه میتوانید حجم نمونه را برآورد کنید.
سلام من میخواهم عوارض کارگذاری دستگاه x را در بیماران مبتلا به بیماری y که بیمارستان z مراجعه کرده اند بسنجم.میشه بفرمایید جامعه آماری من چی میشه و اگر تعداشو ندونم در فرمول p و q من چی هست؟
درود بر شما. بارها خدمت پژوهشگران دیگر در همین کامنتها هم تاکید دارم، به هیچ عنوان از روشهای نمونهگیری در علوم انسانی برای علوم تجربی استفاده نکنید. حتما با افراد صاحبنظر و پزشکان متخصص و اساتید رشته علوم پزشکی یا روانپزشکی مشورت بگیرید.
سلام و احترام
استاد حبیبی سپاسگذارم.
سلام و احترام
ضمن عرض خسته نباشید.
جامعه آماری من ۳۰ نفر هست و تعداد نماگرهای مورد استفاده نیز ۶۸ مورد می باشد آیا این امکان وجود دارد که بتوان جهت تحلیل موضوع از pls استفاده نمود؟
درود بر شما. خیر، ملاحظات حداقل نمونه را برای روش PLS مطالعه کنید.
سلام
جامعه آماری من حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی و هستش پرسشنامه مو باید برای موسسات بفرستم اگر برای افراد بفرستم کل جامعه ۲۹۹۰ هستش با فرمول کوکران میشه ۳۴۱ اما برای موسسات نمیدونم چطور محاسبه کن
ببخشید کسی از دوستان میدونه حجم نمونه برای جوامع خیلی بزرگ مثل مردم ایران چقدر باید باشد؟ فرض کنیم موضوع، بررسی نظر مردم ایران در یک موضوع خاص باشد. در این صورت حجم نمونه چقدر باید باشد؟
فرض کنیم موضوع، بررسی نظر مردم ایران در یک موضوع خاص باشد. در این صورت حجم نمونه چقدر باید باشد؟
اساسا هر گونه اظهار نظر در هر زمینهای پیرامون یک کشور یا استان یا قومیت از اساس اشتباه است.
سلام. وقت بخیر
جامعه آماری بنده نخبگان، اساتید و دانشجویان دارای فعالیت در حوزه صنعت برق و اقتصاد انرژی هست….. یک نوع تعداد این افراد نامشخص هست من باید چیکار کنم دقیقا؟؟؟
درود بر شما. روش نمونهگیری هدفمند را مطالعه کنید.
سلام روش تحقیق من پژوهش کیفی است و در آن باید یک مدل طراحی کنم در اینجا باید از چه روشی برای حجم نمونه و جامعه مورد مطالعه انتخاب کنم
درود بر شما. آموزش حجم نمونه روشهای کیفی را مطالعه کنید.
سلام وقت بخیر
من ۲۱ تا متغیر دارم،چند تا پرسشنامه باید پر کنم با توجه به فرمول کوکران؟مچکرم