صنعت تلکام

صنعت تلکام (Telecom) شامل تمامی شرکت هایی است که در زمینه فعالیت‌های مخابراتی و در حوزه اینترنت و فناوری مشغول به فعالیت هستند. این صنعت زیرمجموعه‌ای از شرکت مخابرات ایران است و به‌طور مستقیم زیرنظر وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات قرار ندارد.

با رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات بویژه در سایه تحول دیجیتال این صنعت نیز گسترش چشمگیری یافت. شرکت‌های تلکامی در سال‌های اخیر و به خصوص در یک دهه گذشته توانستد که انقلابی عظیم در حوزه فعالیت خود ایجاد نمایند. آنها ساختار شکنی‌های سترگی را از خود برجای گذاشتند و به بخشی از زندگی مردم تبدیل شدند. اکنون با پیشرفت صنایع مرتبط با مخابرات و همچنین نیاز روز افزون به اینترنت، تلکام و شرکت‌های تلکامی بسیار مورد توجه قرار دارند.

شرکت‌های فعال در تکنولوژی و تلکام توانسته اند با طراحی و تولید گوشی‌های تلفن همراه انقلابی بزرگ در این حوزه به وجود آورده و موجب افزایش بسیار شدید تقاضا در این زمینه شوند. این علاقه و اشتیاق مردم نسبت به این حوزه و رشد تکنولوژی باعث شد تا شرکت‌های بسیاری وارد این حوزه شده و خود را به عنوان یکی از شرکت‌های تلکامی فعال معرفی نمایند.

آشنایی با صنعت تلکام

صنعت تلکام با پیشرفت خود و معرفی شرکت‌های بزرگ و کوچک تلکامی باعث شد تا حتی علایق و سلیقه‌های کاربران و مردم جامعه نیز تغییر کند. این سبب ایجاد موج بزرگی از حرکت به سمت تکنولوژی در جوامع گوناگون گردید. این تحولات بر روی طیف وسیعی از پدیده‌ها اثرگذار بودند و به تبع آن حتی مدل‌های درآمدزایی شرکت‌های تلکامی نیز به مرور زمان تغییر کند.

در سال‌های اخیر تلکام و شرکت‌های تلکامی تلاش‌های بسیار زیادی در راستای دیجیتال سازی انجام داده‌اند. آنها حرکتی تمام عیار در بستر اینترنت داشته‌اند که می‌توان گفت در این راه نیز تا حد بسیار زیادی موفق بوده اند. این عمل به کلیه شرکت‌های تلکامی این فرصت را می‌دهد تا موقعیت و جایگاه خود را در بازار مستحکم کرده و فضای لازم برای دریافت پیشنهادهای نوآوردنه را داشته باشند.

همانطور که می‌توان مشاهده کر بسیاری از مدیران برتر دیجیتال سازی را از اولویت‌های شرکت و مجموعه خود دانسته و در تلاش هستند تا از تمامی ویژگی‌ها و پتانسیل آن استفاده نمایند. با این وجود برخی از شرکت‌های این حوزه هنوز نتوانسته اند که از تمامی پتانسیل این حوزه استفاده کنند و بر اساس مطالعات صورت گرفته متوسط پیشرفت حاصل شده در این حوزه در حدود ۹ درصد است.

تحول دیجیتال در صنعت تلکام

یکی از موضوعات اساسی این است که روند تحول دیجیتال در صنعت تلکام و در زمینه خدمات مخابراتی کاملا تثبیت شده و رو به جلو می‌باشد. برخی از شرکت‌های تلکامی پلتفرمی را ارائه داده‌اند که می‌توان خدمات دیجیتال را بر روی آن ارائه داد.

برخی از شرکت‌ها همانند همیشه پلتفرم‌های سابق خود را حفظ کردند و می‌توان گفت در برابر تغییر ایجاد شده مقاومت نشان دادند، اما در طی چندین سال گذشته این شرکت‌ها راه‌کارهای ابر را پذیرفته‌اند. در این بین باید به این موضوع اشاره کرد که رایانش ابری جایگزین سخت افزارهای سنگین شده و توانسته است دنیای فناوری را تغییر دهد.

در سال‌های گذشته برای ذخیره اطلاعات و فایل‌ها از نوارهای بک آپ و فلاچی دیسک‌ها استفاده می‌شد. اما در سال‌های اخیر کمتر کسی را می‌توان پیدا کرد که این نسل از تکنولوژی را به خاطر آورد. می‌توان گفت که تمامی این تغییرات به علت تحولات ایجاد شده در صنعت تلکام و حضور شرکت‌های بزرگ در زمینه خدمات مخابراتی و تکنولوژی است.

تمامی شرکت‌های فعال در زمینه مخابرات باید به این موضوع توجه داشته باشند که تحول دیجیتال در حوزه‌های تلکامی کاملا دائمی است و باید خود را همسو با این موضوع هماهنگ کنند. نوآوری در محصولات و خدمات موجود امری همیشگی می‌باشد.

مسائل و چالش‌های حوزه تلکام

صنعت تلکام همانند سایر بخش‌ها و حوزه‌های صنعتی با میلیون‌ها و حتی میلیاردها نفر در سطح جهان در ارتباط است. این موضوع به این معنا است که این احتمال وجود دارد تا اطلاعات میلیون‌ها نفر در معرض سرقت و دزدی افراد سودجو و هکرها قرار بگیرد. در هنگام ورود به کمک اطلاعات شخصی این امکان وجود دارد تا اطلاعات کاربری فرد در معرض سرقت قرار گرفته و از حملات سایبری در امان نباشد.

تقریبا تمامی شرکت‌های تلکامی اطلاعات کاربران و مشتریان خود را در فضاهای ابری مشخصی ذخیره می‌کنند. از همین جهت باید از سرویس‌های امنیتی قدرتمندی برای محافظت از این اطلاعات استفاده نمایند. از همین رو حضور تحول دیجیتال در حوزه تلکام منجر می‌شود تا سازمان‌ها و شرکت‌های فعال در این زمینه بتوانند به خوبی و با اطمینان بالایی از اطلاعات کاربران خود محافظت نمایند.

یکی از روش‌های بسیار نو در احراز هویت افراد و کاربران استفاده از احراز هویت بیومتریک می‌باشد. این فناوری از شناسایی سریع چهره، تشخیص صدا، اثبات محل اقامت، تشخیص زنده بودن و همچنین امضاء الکترونیکی برای بررسی هویت افراد استفاده می‌کند. تمامی این مراحل و مواردی که نام برده شد برای دسترسی به یک پروفایل شخصی می‌باشد و با تحول دیجیتال در حوزه تلکام رخ داده است.

تحول دیجیتال در صنعت تلکام

پس از شتاب و سرعت گسترش اینترنت و همچنین فایوجی، تلکام نیز از سوی دیگر این ماجرا از هر دو فناوری نام برد. برای تعامل و جذب بیشترین کاربران و مشتریان استفاده می‌کند. یکی از محورهای اصلی در این زمینه این است که اطمینان حاصل شود سرعت پیشروی به سمت دیجیتالی شدن خدمات و ارتباطات در حد مطلوبی قرار دارد. به طور کلی بهترین روندهای موجود برای تحول دیجیتال در این صنعت را می‌توان به صورت زیر برشمرد:

  • هوش مصنوعی
  • اینترنت نسل پنج
  • اینترنت اشیاء
  • اتوماسیون و رباتیک
  • کلان داده
  • رایانش ابری
  • امنیت سایبری

روندهای بالا از جمله مهمترین روندهای موجود در زمینه تلکام می‌باشد. سرعت پیشروی در تمامی آن‌ها با توجه به رشد روز افزون علوم مرتبط با اینترنت و دیتاهای مخابراتی، در حد مطلوبی است.

هوش مصنوعی
هوش مصنوعی در مدیریت با سرعت بسیار زیادی در حال تبدیل شدن به یکی از بهترین و البته پرطرفدارترین حوزه‌های نوین تکنولوژی است. کاربرد هوش مصنوعی روز به روز رو به افزایش بوده و در زمینه‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حوزه تلکام نیز هوش مصنوعی ورود پرقدرت و قابل توجهی داشته و در حال سال‌های اخیر سرمایه گذاری‌های بزرگی نیز از سوی شرکت‌های مختلف در این زمینه انجام شده است.

اینترنت نسل پنج
رفته رفته و با توجه به این که استفاده از تلفن همراه بی سیم در بین افراد گسترش بسیاری پیدا کرده است. شرکت‌های فعال در زمینه تلکام به دنبال این هستند تا بتوانند در ارائه خدمات فایوجی به کاربران و مشتریان خود پیشرو باشند. مزیت اصلی این شبکه‌ها سرعت بسیار بالای انتقال دیتا در سطح کشور می‌باشد.

دیگر روندهای تحول دیجیتال تلکامی

اینترنت اشیاء
اینترنت اشیاء از دو صورت می‌تواند در حوزه‌های تلکامی مفید و سودمند باشد. نخست با توجه به افزایش دستگاه‌های فعال در زمینه اتصال به اینترنت، نیاز به اتصال سریع و همچنین قابل اعتماد نیز افزایش پیدا کرده‌است. استفاده از اینترنت اشیاء منجر می‌شود تا شرکت‌های فعال در زمینه تلکام بتوانند از راه دور بر پایگاه‌های مختلف اطلاعاتی خود نظارت داشته باشند.

رایانش ابری
 با افزایش دورکاری، تمامی شرکت‌ها و سازمان‌ها از مزایای خدمات مبتنی بر ابر داده مطلع شده و مهاجرت به این ابر به صورت دسته جمعی اتفاق می‌افتد. یکی از مزایای بسیار مهم در این جا صرفه جویی بسیار زیاد در هزینه‌ها می‌باشد.

امنیت سایبری
شاید مهم‌ترین جنبه صنعت تلکام امنیت سایبری باشد. همانطور که می‌دانید گزارش‌های ناشی از ارتکاب جرایم اینترنتی روز به روز رو به افزایش بوده و سرقت اطلاعات کاربران و کسب و کارهای فعال در این حوزه آسان تلقی می‌شود.

کلان داده
شرکت‌های فعال در زمینه تلکام با حجم وسیعی از داده‌ها و اطلاعات کاربران مواجه هستند و نگهداری از این اطلاعت و انتقال آن‌ها از دستگاهی به دستگاه دیگر نیازمند برقراری امنیت و البته پشتیبانی لازم است.

اتوماسیون و رباتیک
اتوماسیون کردن شبکه‌ها و فرآیندهای رباتیک برای امور و فرآیندهای روتین انجام می‌شود. با استفاده از این علم کارمندان فعال در شرکت‌های تلکامی می‌توانند بخشی از وظایف اصلی خود را به فناوری‌های خودکار واگذار نمایند.

پایان سخن

فناوری تلکام و در راستای آن شرکت‌های تلکامی فعال و پر مخاطب در سال‌های اخیر به سرعت در حال افزایش و پیشرفت هستند. از همین رو نگاه ویژه‌ای به این شاخه از صنعت وجود دارد و مورد پایش بسیاری از بخش‌ها قرار دارد. شرکت‌های تلکامی با صد‌ها میلیون کاربرد در ارتباط هستند بنابراین بازاری بسیار پرسود و البته رقابتی در این صنعت وجود. سرمایه‌گذاری بسیاری نیز در این صنعت صورت گرفته و همچنان نیز ادامه دارد.

شاخه هایی نظیر هوش مصنوعی و همچنین داده کلان در کنار امنیت سایبری از جمله مواردی هستند که برای راه اندازی و مدیریت یه مجموعه موفق در زمینه تلکام نیاز به بررسی ویژه‌ای خواهند داشت. صنعت تلکام از روزهای پیدایش تاکنون توانسته مردم، مشاغل، سازمان‌ها و دولت‌ها را به هم متصل کند. این بحران، فرصتی را برای رهبران صنعت فراهم کرده است تا خدمات و دامنه محصولات خود را گسترش دهند و همچنین سودآوری کنند.

صنعت تلکام در سال‌های اخیر آزمایش خود را پس داده است و برای آینده آماده است. به طور کلی، در عصر تحول دیجیتال انتظار می‌رود که بخش ارتباطات از راه دور و به‌طورکلی صنعت تلکام، عملکرد بهتری داشته باشد. زیرا افراد در دنیای امروزی راحت‌تر به یکدیگر متصل می‌شوند و شرکت‌ها برای چنین پیش‌بینی‌هایی آمادگی بیشتری دارند.