هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی

هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی از مرحله جذب و استخدام تا آموزش و بهسازی و سرانجام مدیریت عملکرد و ارتقای شغلی کاربرد دارد. کارکردهای هوش مصنوعی برای امور کارکنان موضوعی بسیار تخصصی و البته در حال رشد و گسترش است.

در دنیای تجارت مدرن، هوش مصنوعی به جزء جدایی‌ناپذیر مدیریت منابع انسانی تبدیل شده‌است. با تلاش شرکت‌ها برای حفظ رقابت و کارآمدی، آنها به دنبال راهکارهای مبتنی بر هوش مصنوعی برای ساده سازی فرآیندها و به حداکثر رساندن منابع هستند. هوش مصنوعی، از سیستم‌های استخدام خودکار که استعدادهای برتر را شناسایی می‌کنند تا برنامه‌های آموزشی پیچیده که محتوای شخصی‌سازی شده ارائه می‌دهند، در حال انقلاب در بخش‌های منابع انسانی در سراسر جهان است.

از آغاز هزاره سوم، هوش مصنوعی به عنوان یکی از فناوری‌های پرکاربرد و تحول‌آفرین در بازآفرینی منابع انسانی معرفی شده‌است. این تکنولوژی قابلیت انجام وظایف متنوعی را با کمک الگوریتم‌های یادگیری ماشینی دارد. یکی از زمینه‌هایی که هوش مصنوعی به آن کمک می‌کند، مدیریت منابع انسانی (HRM) است. در این نوشتار کوشش بر آن است تا نقش هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی مفهوم‌سازی و تبیین شود.

کاربردهای هوش مصنوعی در منابع انسانی

در میان کاربردهای متعدد هوش مصنوعی در بخش منابع انسانی، برخی از اولین تغییراتی که متخصصان منابع انسانی باید انتظار داشته باشند هوش مصنوعی در آنها تغییر ایجاد کند بخش‌های استخدام، تجربه کارمند، بهبود فرآیند و اتوماسیون وظایف اداری هستند.

  • انتخاب و استخدام هوش مصنوعی
  • پیش‌بینی نیازهای منابع انسانی
  • مدیریت عملکرد بهینه
  • تجزیه و تحلیل داده‌های حضور و غیاب
  • بهینه‌سازی فرآیندهای منابع انسانی
  • آموزش و توسعه حرفه‌ای
  • تجزیه و تحلیل اطلاعات بازار کار
  • بهبود ارتباطات در داخل سازمان
  • تشخیص علل ترک خدمت
  • بهبود تعاملات بین‌المللی

هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی به شرکت‌ها کمک می‌کند تا به صورت خودکار رزومه‌ها و اطلاعات کاندیداهای استخدامی را تجزیه و تحلیل کنند و کاندیداهایی را برای مصاحبه و انتخاب شغلی پیشنهاد دهند که بهترین تطابق با نیازهای شغل دارند.

استخدام منابع انسانی

استخدام با هوش مصنوعی یکی از کارکردهای این فناوری در مدیریت کارکنان است. بسیاری از سازمان‌ها در حال حاضر شروع به ادغام فناوری هوش مصنوعی در بخش استخدام خود کرده‌اند. فرصت‌های فوق‌العاده‌ای برای حرفه‌ای‌ها وجود دارد تا فرآیندهای خود را تطبیق دهند و از مزایای استفاده از این فناوری پیشرفته بهره‌مند شوند.

در طول فرآیند استخدام، هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی می‌تواند نه تنها به نفع سازمان استخدام‌کننده بلکه به نفع متقاضیان آن شغل نیز باشد. به عنوان مثال، فناوری هوش مصنوعی می‌تواند فرآیندهای درخواست را با طراحی فرم‌های کاربرپسندتر که احتمال تکمیل آنها را توسط متقاضیان شغل بیشتر می‌کند، ساده‌سازی کند و به‌طور مؤثر تعداد درخواست‌های رها شده را کاهش دهد.

هوش مصنوعی کار منابع انسانی در استخدام را بسیار آسان‌تر کرده است. این فناوری همچنین کاری می‌کند که با ساده‌تر و کاربردی‌تر شدن فرآیند ارسال رزومه و مصاحبه و استخدام، نرخ تکمیل درخواست توسط متقاضیان بهبود یابد.

هنگامی که مدیران استخدام بهترین گزینه را برای موقعیت‌های باز خود پیدا کردند، فرآیند پذیرش و استخدام آغاز می‌شود. با کمک هوش مصنوعی، این فرآیند لازم نیست به ساعات کاری سازمان شما محدود شود.

آموزش و بهسازی

دیگر کاربرد هوش مصنوعی در منابع انسانی، نقش مهم آن در کمک به شرکت‌ها برای آموزش مداوم مهارت‌ها و دانش‌های جدید به کارمندانشان ایفا می‌کند. هوش مصنوعی می‌تواند به یافتن بهترین روش‌های یادگیری و درک مطالب کمک کند، همچنین فعالیت‌هایی را پیشنهاد دهد که متناسب با نیازهای فردی هر فرد باشد. این امر به کارمندان کمک می‌کند تا با محیط کاری که دائماً در حال تغییر است، سازگار باقی بمانند.

هوش مصنوعی در حال متحول کردن کل فرآیند یادگیری و توسعه است و می‌تواند به متخصصان یادگیری و توسعه در ارائه آموزش بهتر و جذاب‌تر کمک کند. با هوش مصنوعی، سازمان‌ها می‌توانند ضمن صرفه‌جویی در زمان و هزینه، هوشمندی منایع انسانی را تضمین کنند. یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های مدیریت کارکنان HRM جذب و حفظ استعدادهای برتر و مدیریت استعداد است. مدیریت استعداد مبتنی بر هوش مصنوعی راهکار مناسب برای این منظور است.

راه‌حل‌های یادگیری و توسعه مبتنی بر هوش مصنوعی می‌توانند به طور خودکار تجربیات یادگیری تطبیقی را برای کارمندان ارائه دهند. با استفاده از داده‌ها، الگوریتم‌های مبتنی بر هوش مصنوعی همچنین می‌توانند دانش، مهارت‌ها و تجربیات همه کارمندان را ارزیابی کرده و محتوای آموزشی هدفمندی را بر اساس نیازها، ترجیحات و سبک‌های یادگیری فردی ارائه دهند. این امکان را به کارمندان می‌دهد تا مهارت‌های خود را به سرعت و به طور مؤثر بهبود بخشند. این رویکرد شخصی‌سازی‌شده نه تنها به نتایج یادگیری بهتر منجر می‌شود، بلکه می‌تواند تعامل و نگه‌داشت کارکنان را نیز افزایش دهد.

اتوماسیون وظایف اداری

یکی از مزایای کلیدی اهرم هوش مصنوعی در فرآیندهای مختلف منابع انسانی در واقع همان چیزی است که در سایر رشته‌ها و صنایع وجود دارد: خودکارسازی وظایف اداری کم‌ارزش و قابل تکرار به متخصصان منابع انسانی زمان بیشتری برای مشارکت در برنامه‌ریزی استراتژیک در سطح سازمانی می‌دهد. این به نوبه خود، بخش منابع انسانی را قادر می‌سازد تا به یک شریک تجاری استراتژیک در سازمان خود تبدیل شود.

فناوری‌های هوشمند می‌توانند فرآیندهایی مانند مدیریت مزایا، پیش‌آزمایش متقاضیان، زمان‌بندی مصاحبه و موارد دیگر را خودکار کنند. اگرچه هر یک از این کارکردها برای موفقیت کلی یک سازمان مهم است، اما انجام وظایف مربوط به چنین فرآیندهایی عموماً زمان‌بر است و بار این وظایف اغلب به این معنی است که متخصصان منابع انسانی زمان کمتری برای کمک به کارکنان خود دارند.

استقرار نرم افزار هوش مصنوعی برای خودکارسازی وظایف اداری می‌تواند این بار را کاهش دهد. به عنوان مثال، مطالعه‌ای توسط Eightfold نشان داد که پرسنل منابع انسانی که از نرم افزار هوش مصنوعی استفاده می‌کنند، ۱۹ درصد بیشتر از بخش‌هایی که از چنین فناوری استفاده نمی‌کنند، وظایف اداری را انجام می‌دهند. با صرفه‌جویی در زمان، متخصصان منابع انسانی می‌توانند انرژی بیشتری را به برنامه‌ریزی استراتژیک در سطح سازمانی اختصاص دهند.

مدیریت عملکرد

دوباره زمان آن فرا رسیده است که همه کارمندان برای شرکت در جلسه بازنگری عملکرد وارد اتاق کنفرانس شوند. داشتن یک سیستم مدیریت عملکرد دقیق برای هر شرکتی ضروری است. این چهارمین کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی است.

با این حال، تعیین هدف، انجام خودارزیابی، ارزیابی سرپرستان، بحث و گفتگو و تأیید نهایی، همگی مراحل وقت‌گیری در مدیریت عملکرد سنتی هستند. در این مورد، هوش مصنوعی می‌تواند به نظارت لحظه‌ای بر اهداف و ارائه بازخورد در مورد آنچه انجام شده و آنچه باقی مانده است، کمک کند.

هوش مصنوعی همچنین در حذف هرگونه سوگیری هنگام مقایسه عملکرد کارکنان نقش دارد. این امر را می‌توان با تعیین اهداف دقیق و قابل اندازه‌گیری به دست آورد. هوش مصنوعی همچنین می‌تواند به همسو کردن کارمندان با عملکرد ضعیف با مجموعه اهداف لازم برای افزایش سطح عملکرد کمک کند.

علاوه بر این، هوش مصنوعی می‌تواند در ارائه اطلاعات در مورد پتانسیل کارکنان و پیش‌بینی اینکه کدام کارمندان عملکرد خوب یا ضعیف خواهند داشت، کمک کند که همه این موارد اطلاعات بسیار مفیدی برای متخصصان منابع انسانی در برنامه‌ریزی جانشین‌پذیری است.

مزایای هوش مصنوعی در منابع انسانی

بارزترین مزایای هوش مصنوعی در محیط کار مربوط به خودکارسازی عملکردهای حیاتی است. از آنجایی که رایانه‌ها از داده‌ها برای تقلید از یادگیری و تجزیه و تحلیل انسان استفاده می‌کنند، کار شما را کم‌استرس‌تر و کارآمدتر می‌کنند.

این امر به این دلیل اتفاق می‌افتد که وقتی مطمئن هستید همه داده‌ها در نظر گرفته شده‌اند، سریع‌تر تصمیم می‌گیرید. کارمندان هم وقتی فرآیندها را خودکار و سفارشی می‌کنید، تجربه بهتری دارند.

استخدام کارمندان جدید در حال حاضر رقابتی است. صرف زمان زیاد برای یافتن متقاضی مناسب، ممکن است به این معنی باشد که کارجویان برتر حتی قبل از اینکه شما به آنها دسترسی پیدا کنید، از بازار خارج شده‌اند.

از آنجایی که فناوری هوش مصنوعی ۲۴ ساعته در دسترس است و می‌تواند خطاهای انسانی را از فرآیندهای روزمره حذف کند، می‌تواند تجربه منابع انسانی بهتری را برای کارمندان و مدیران ایجاد کند.

کاهش زمانی که مدیران و منابع انسانی دور از کار صرف می‌کنند تا برنامه‌ها را هماهنگ کنند، آنها را برای کارهای مهم‌تر آزاد می‌کند و کارمندان در تلاش برای برنامه‌ریزی منتظر نمی‌مانند. تجربه کارمند جدید تأثیر زیادی بر رضایت شغلی و عملکرد آنها و متعاقباً بر میزان نگهداری آنها دارد.

هوش مصنوعی در برنامه‌های آموزشی شما می‌تواند تجربه یادگیری را با نیازهای کارکنان تطبیق دهد. شما می‌توانید آن را در دوره‌های خود پیاده‌سازی کنید تا دانش کارکنان را ارزیابی و برنامه‌های آموزشی خاصی را برای افزایش سرعت آنها توصیه کنید.

همچنین می‌توانید از آن برای بررسی معیارهای آموزش شرکت استفاده کنید تا مشخص شود کدام کارمندان به آموزش بیشتری نیاز دارند. هوش مصنوعی همچنین به شناسایی مسیرهای شغلی احتمالی بر اساس سابقه آموزشی و نیازها به شما کمک می‌کند.

با ابزارهای مناسب هوش مصنوعی، می‌توانید اطمینان حاصل کنید که کارمندانتان سریع‌تر یاد می‌گیرند و بر مهارت‌هایی تمرکز می‌کنند که برای ادامه دادن در حوزه کاری خود نیاز دارند.

محدودیت‌های هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی

با وجود تمام مزایایی که دارد، هوش مصنوعی بی‌عیب‌ونقص نیست. هنوز هم به برنامه‌نویسی انسانی نیاز دارد، به این معنی که جایی برای خطاها و سوگیری‌های شناختی احتمالی وجود دارد. اگر به طور مکرر از هوش مصنوعی برای جایگزینی تعاملات انسانی معمولی استفاده شود، این فناوری می‌تواند محیط کار شما را غریب و بیگانه کند.

اگر این نگرانی‌ها را در نظر نگیرید، این خطر وجود دارد که فرآیندهای استخدام و منابع انسانی خود را برای کارکنان فعلی و بالقوه خود کمتر مفید و بیشتر دردناک کنید. این امر به نوبه خود به رضایت کارکنان و نرخ حفظ شرکت شما آسیب می‌رساند.

در این مورد، هوش مصنوعی نه تنها مفید نیست، بلکه باعث ایجاد مشکلات جدیدی در شرکت و افراد شما می‌شود. هوش مصنوعی جایگزینی برای مشارکت واقعی انسان نیست. در واقع مواردی وجود دارد که هوش مصنوعی برای شما و کارمندانتان مضر است. هنگام ادغام یادگیری ماشین و سایر فناوری‌های «هوشمند» در فرآیندهای خود مراقب این مشکلات باشید.

رایانه‌ها همیشه گزینه مناسبی برای انجام تحلیل نیستند. خطا در برنامه‌نویسی می‌تواند منجر به تفسیر نادرست داده‌ها یا در نظر گرفتن عوامل اشتباه هنگام مرتب‌سازی بین متقاضیان شود. مراقب باشید که گزارش‌های مهم را به طور کامل به هوش مصنوعی نسپارید.

چت‌بات‌ها می‌توانند وسیله‌ای عالی برای ساده‌سازی تراکنش‌های معمول منابع انسانی باشند. با این حال، آنها همچنین اهداف آسانی برای هکرها هستند. به اشتراک‌گذاری داده‌های شخصی یا شرکتی حساس از طریق این برنامه‌ها می‌تواند شما را در معرض حملات سایبری یا سرقت هویت قرار دهد.

پایان سخن

هوش مصنوعی مدیریت منابع انسانی را متحول می‌کند. سازمان‌هایی که راه‌حل‌های مبتنی بر هوش مصنوعی را پذیرفته‌اند احتمالاً مزیت رقابتی در بازار کار به دست خواهند آورد. با این حال، توجه به این نکته مهم است که هوش مصنوعی نوش‌دارویی برای همه چالش‌های HRM نیست.

هوش مصنوعی در حال متحول کردن دنیای کار است و فواید متعددی را برای هم کارفرمایان و هم کارکنان به ارمغان می‌آورد. در این مقاله، به طور خلاصه به برخی از کاربردهای هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی از جمله بهبود یادگیری و توسعه، افزایش عملکرد مدیریت عملکرد، تعامل بیشتر کارکنان، نرخ حفظ کارکنان بالا و در نهایت، افزایش بهره‌وری پرداخته شد. با استفاده از هوش مصنوعی، سازمان‌ها می‌توانند محیط کاری کارآمدتر و مؤثرتر ایجاد کنند که منجر به رضایت بیشتر کارکنان و نتایج بهتر برای کسب‌وکار می‌شود. استفاده از هوش مصنوعی در محل کار در حال افزایش است و این روند به احتمال زیاد در سال‌های آینده ادامه خواهد داشت. سازندگانی که از هوش مصنوعی به طور موثر استفاده می‌کنند، می‌توانند از مزایای رقابتی قابل توجهی نسبت به رقبای خود بهره‌مند شوند.

برای سازمان‌ها مهم است که اطمینان حاصل کنند که راه‌حل‌های مبتنی بر هوش مصنوعی اخلاقی، شفاف و همسو با ارزش‌ها و اهداف سازمانی هستند. با انجام این کار، سازمان‌ها می‌توانند از قدرت هوش مصنوعی برای بهبود شیوه‌های HRM خود و ایجاد نیروی کاری متعهدتر، سازنده‌تر و راضی‌تر استفاده کنند.

منبع: قوامی، محبوبه. (۱۴۰۳). هوش مصنوعی در سازمان. نشر پارس‌مدیر.