پرسشنامه نوستالژی برند
دانلود پرسشنامه نوستالژی برند دارای روایی، پایایی، منبع استاندارد و شیوه تفسیر
نوع فایل: ورد
منبع: استاندارد
شیوه تفسیر: دارد
روایی و پایایی: دارد
تعریف: مفهومی و عملیاتی
تعداد سوالات: ۵۵ گویه با طیف لیکرت پنج درجه
ابعاد: «تصور فانتزی»؛ «تصویر نوستالژی برند»؛ «تجربه نوستالژی برند»؛ «ارزش نوستالژی برند»؛ «شایستگی نوستالژی برند»؛ «میل به خرید نوستالژی»
تعریف مفهومی و عملیاتی پرسشنامه نوستالژی برند
تعریف مفهومی: نوستالژی برند (Brand Nostalgia) احساسی عمیق و عاطفی با یادآوری خاطرات و تجربهها پیرامون یک نامونشان تجاری از سوی مشتریان است. از نوستالژی در بازاریابی هم استفاده میشود؛ بدینگونه که مدیران بازاریابی، مصرفکنندگان را با بردن به سفر در زمان گذشته به خرید کالا ترغیب میکنند. در بازاریابی برای استفاده از نوستالژی به شدت از اجزای حسی مانند چشدایی، بویایی، بینایی، شنوایی و لامسه استفاده میشود. روشهایی مانند گوش دادن به یک موسیقی قدیمی، دیدن یک فیلم قدیمی یا بازدید از مناطقی که شخص قبلا در آنجا زندگی کرده است. همده اینها میتواند موجب برانگیخته شدن احساس نوستالژی افراد شود.
تعریف عملیاتی: برای سنجش نوستالژی برند از ابزار پرسشنامه استفاده شد. این پرسشنامه شامل ۷ سازه اصلی و ۵۵ گویه است. برای سنجش امتیاز هر گویه از نمرهگذاری با طیف لیکرت پنج درجه استفاده گردید. امتیاز هر سازه نیز با استفاده از میانگین امتیازات گویههای مربوط به آن سازه، برآوردشدنی است.
شیوه تفسیر: از آنجا که امتیاز نهایی هر سازه براساس میانگین نمرات گویههای تشکیل دهنده آن قابل برآورد است بنابراین نمره نهایی هر سازه بین ۱ تا ۵ خواهد بود. اگر میانگین بالای سه (حد متوسط طیف لیکرت) برآورد شود در این صورت وضعیت سازه مورد بررسی مطلوب است. همچنین میتوان از آزمون تی-تک نمونه برای بررسی معناداری نتایج استفاده کرد.
پرسشنامه نوستالژی برند توسط فرجی و همکاران (۱۴۰۰) برای رساله دکتری طراحی شد. آنها برای طراحی این پرسشنامه از دو روش مرور سیستماتیک و مصاحبه با خبرگان استفاده کردند. در نهایت ۷ سازه اصلی و ۵۵ گویه برای این منظور شناسایی شد. این پرسشنامه شامل ابعاد «تصور فانتزی»؛ «تصویر نوستالژی برند»؛ «تجربه نوستالژی برند»؛ «ارزش نوستالژی برند»؛ «شایستگی نوستالژی برند»؛ «میل به خرید نوستالژی»؛ «نگرش به نوستالژی برند» است.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | مدیریت بازاریابی | ۰۶ خرداد ۰۳