تحلیل سوات منابع انسانی

تحلیل سوات منابع انسانی روشی نظام‌مند برای تصمیم‌گیری راهبردی پیرامون مدیریت کارکنان براساس نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها است. این رویکرد مبتنی بر تحلیل سوات در مدیریت استراتژیک جهت برنامه‌ریزی استراتژیک در حوزه نیروی انسانی است.

تجزیه و تحلیل سوات منابع انسانی مدیران ارشد و منابع انسانی را قادر می‌سازد تا دید واضحی از عوامل داخلی و خارجی مؤثر بر کارکنان به‌دست آورند. تجزیه‌و‌تحلیل کامل نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها را برای ایجاد استراتژی‌های موثر منابع انسانی آماده می‌کند. در این نوشتار کوشش بر آن است تا تحلیل سوات منابع انسانی با نگاهی کاربردی تشریح و مفهوم‌سازی شود.

درآمدی بر تحلیل سوات منابع انسانی

نقاط قوت و ضعف عوامل داخلی سازمان هستند که می‌توان آنها را کنترل کرد. فرصت‌ها و تهدیدها عوامل خارج از سازمان هستند که خارج از کنترل منابع انسانی هستند. به عنوان یک تیم منابع انسانی، برای شناسایی نقش خود در حمایت از ماموریت سازمان، این عوامل را تجزیه و تحلیل کنید.

مدیریت منابع انسانی، مسئول تمام فعالیت‌های مرتبط با نیروی کار در سازمان است. افرادی را استخدام می‌کند که در رسیدن به اهداف آن کمک می‌کنند.

برای اطمینان از همسویی بخش منابع انسانی با سازمان، رهبران منابع انسانی باید در بحث‌های سطح بالا با مدیریت ارشد شرکت شرکت کنند. این امر منابع انسانی را قادر می‌سازد تا مسیر استراتژیک شرکت را برای آماده‌سازی بهتر و تجهیز نیروی کار برای رفع نیازهای آن درک کند.

تجزیه و تحلیل SWOT برای بخش منابع انسانی امکان کشف عوامل داخلی و خارجی مؤثر بر منابع انسانی در سازمان شما را فراهم می‌کند، بنابراین تیم می‌تواند استراتژی‌های بلندمدت با تمرکز بر برنامه ریزی و توسعه نیروی کار ایجاد کند.

مزایای تحلیل سوات منابع انسانی

تجزیه و تحلیل SWOT به شما این امکان را می‌دهد که عوامل داخلی و خارجی را که نقش مهمی در عملکردها و اهداف منابع انسانی دارند، تجزیه و تحلیل کنید.

دانستن نقاط قوت خود به شما در ایجاد اهداف بلند مدت و کوتاه مدت کمک می‌کند. یادگیری نقاط ضعف به شما این امکان را می‌دهد که کاستی‌ها را برطرف کنید یا بخش‌های خاصی را بهبود بخشید. فرصت‌ها نمایی اجمالی از مسیر بعدی بخش شما ارائه می‌دهند. تهدیدها می‌توانند به شما در مورد مشکلات و خطرات احتمالی در آینده هشدار دهند.

تجزیه و تحلیل SWOT می‌تواند به بخش منابع انسانی کمک کند تا تصمیم بگیرد که چه حوزه هایی قوی و رو به افول هستند تا بتوان منابع را به طور مناسب تخصیص داد. توصیه می‌شود که رهبران منابع انسانی دو بار در سال یک تجزیه و تحلیل SWOT انجام دهند تا بررسی کنند که چگونه نیازهای نیروی کار در طول یک دوره تغییر کرده است و چگونه به این تغییرات واکنش نشان دهند.

شیوه تحلیل سوات منابع انسانی

نمای کلی تحلیل سوات منابع انسانی در شکل زیر ترسیم شده‌است:

شیوه تحلیل سوات منابع انسانی

شیوه تحلیل سوات منابع انسانی

تحلیل عوامل داخلی حوزه منابع انسانی

۱. نقاط قوت خود را مشخص کنید
نقاط قوت به دارایی هایی اشاره می‌کنند که می‌توانند از استراتژی و عملکرد HR شما پشتیبانی کنند. آنها عوامل داخلی در بخش منابع انسانی هستند که می‌توانند به هدایت سازمان به اهداف خود کمک کنند.

برخی از سؤالات برای شناسایی نقاط قوت خود در نظر گرفته شده است:

HR چه دستاوردهایی کسب کرده است؟
چه چیزی HR را با بخش‌های منابع انسانی سازمان‌های دیگر متفاوت می‌کند؟
چه چیزی بخش HR را عالی می‌کند؟ به عنوان مثال ، دسترسی به ابزارهای HR یا مهارت‌های تخصصی.

۲. نقاط ضعف خود را بدانید
نقاط ضعف عوامل داخلی هستند که به عنوان “مسئولیت” خدمت می‌کنند که می‌تواند بر سازمان تأثیر منفی بگذارد.

برخی از سؤالات برای دانستن نقاط ضعف شما:

در حال حاضر در چه مناطقی در HR کم کار هستید؟
چه عواملی داخلی دستیابی به اهداف خود را برای HR دشوار می‌کند؟
در بخش منابع انسانی خود (مردم ، فناوری ، منابع) از چه منابعی برخوردار نیستید؟

تحلیل عوامل خارجی حوزه منابع انسانی

۳. فرصت‌های خود را کشف کنید
فرصت‌ها عوامل خارجی هستند که می‌توانند بخش منابع انسانی را به رشد خود سوق دهند. این می‌تواند به معنای این باشد که این شرکت قصد دارد خطوط خدمات یا شعبه را به مکان‌های جدید گسترش دهد ، این به معنای پشتیبانی HR اضافی است. اگر این شرکت بخواهد در یک بازار جدید از مزیت بهره ببرد ، ممکن است به نیروی کار اضافی یا آموزش کارمندان فعلی برای به دست آوردن مهارت‌های جدید برای راه اندازی خدمات جدید نیاز داشته باشد.

برخی از سؤالات باید هنگام کشف فرصت‌های خود به خاطر داشته باشید:

از چه منابع خارجی می‌توانید برای دستیابی به اهداف HR خود استفاده کنید؟
کدام فناوری HR در آینده تقاضا خواهد شد؟
چه ابزارهای منابع انسانی یا فناوری‌ای که شرکت می‌تواند تهیه کند یا از آن استفاده کند ، بنابراین HR می‌تواند کار خود را با کارآمدتر انجام دهد؟
ذینفعان چگونه بخش منابع انسانی را مشاهده می‌کنند؟

۴- تهدیدهای خود را شناسایی کنید
تهدیدهای مربوط به بخش منابع انسانی عوامل بیرونی است که بر یک سازمان تأثیر منفی می‌گذارد.

برخی از سؤالاتی که باید هنگام شناسایی تهدیدهای خود در مورد آنها فکر کنید:

آیا اتوماسیون کارهایی را انجام می‌دهد که تیم HR قبلاً انجام می‌داد؟
کاندیداهای هدف شما یا صنعت منابع انسانی چگونه سازمان شما را مشاهده می‌کنند؟
آیا تیم‌های HR شرکت‌های دیگر نسبت به شما برتری خاصی دارند؟

نمونه تحلیل سوات منابع انسانی

این ملاحظات به مدیران کمک می‌کند تا نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهای مدیریت منابع انسانی را شناسایی کنند:

نمونه تحلیل سوات منابع انسانی

نمونه تحلیل سوات منابع انسانی

با افزایش تعداد شرکت هایی که از محاسبات ابری برای ذخیره داده‌های تجاری استفاده می‌کنند، امنیت داده‌های منابع انسانی اکنون بیش از هر زمان دیگری بسیار مهم است. تیم منابع انسانی باید بتواند به کارمندان خود اطمینان دهد که داده‌های شخصی آنها امن است. در غیر این صورت، کارفرما با عواقب عدم محافظت از جزئیات کارمندان با مجازات‌ها، دادخواست‌ها و شهرت سازمانی منفی روبرو خواهد شد.

تحلیل سوات برای پروژه‌های منابع انسانی نیز قابل استفاده است. همچنین برای ارزیابی تقریباً هر چیزی، خواه ابتکارات بلندمدت یا کوتاه مدت، طراحی شد.

پایان سخن

تحلیل سوات اثربخش در حوزه منابع انسانی، نیازمند گردآوری داده‌های مناسب و استفاده از آنها برای تصمیم‌گیری صحیح منابع انسانی است. در اینجا نکاتی برای انجام تحلیل SWOT در منابع انسانی وجود دارد:

ذی‌نفعان کلیدی را شناسایی کنید: کارمندان، مدیریت، صنعت و جامعه همگی در تعیین دقیق و تجزیه و تحلیل عوامل در هر دسته (نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها) نقش دارند، بنابراین دریافت نظرات هر بخش مهم است. یک جلسه طوفان فکری با هر یک از ذینفعان برنامه ریزی کنید تا نقاط قوت و ضعفی را که بر یکدیگر و بر کل سازمان تأثیر می‌گذارد، کشف کنید. طوفان فکری دیدگاه‌ها و بینش‌های جدیدی را به ارمغان می‌آورد که وقتی جلسه فقط در تیم منابع انسانی باشد، احتمالاً اتفاق نمی‌افتد.

انجام پژوهش برای گردآوری داده‌ها در مورد فرصت‌ها و تهدیدها. با پشتیبان‌گیری از تحقیقات خود با شکل‌ها، نمودارها یا تصاویر تا حد امکان از حدس و گمان خودداری کنید
از آنجایی که تجزیه و تحلیل SWOT مبنایی برای استراتژی‌های منابع انسانی شما خواهد بود، KPI‌های مهم باید تنظیم و اندازه گیری شوند تا از یافته‌های کسب‌وکار پشتیبانی کنند. نمونه هایی از KPI‌ها عبارتند از نرخ گردش مالی، زمان استخدام و غیره.

تجزیه و تحلیل SWOT خود را ایجاد کنید. تمام عوامل گردآوری‌شده از ذی‌نفعان را فهرست کنید و آنها را به ترتیب اهمیت مرتب کنید: از مهم‌ترین تا کم اهمیت‌ترین. عوامل اولویت بندی شده که بیشترین سود را برای کسب و کار به ارمغان می‌آورد، که در نتیجه به شما امکان می‌دهد از عوامل دیگر پپشتیبانی کنید.