روش تحقیق آمیخته
روش تحقیق آمیخته (Mixed Method) رویکردی پژوهشی است که در آن از ترکیبی از روشهای کمی و کیفی به صورت همزمان استفاده میشود. این روش در مطالعات داخلی با عنوان طرح تحقیق آمیخته اکتشافی نیز شناخته میشود. معمولاً دریک روش آمیخته ابتدا با استفاده از روشهای کیفی به شناسایی مقولههای زیربنایی پدیده مورد مطالعه پرداخته میشود. سپس در فازی کمی به طراحی الگویی براساس مقولههای شناسایی شده، اقدام میشود. این روش پژوهش در پایاننامه دکتری مدیریت مورد استفاده بسیاری قرار میگیرد.
کند و کاو برای شناسایی و حل مسایل مدیریت و انجام پژوهش جهت شناخت پدیدههای سیستمهای تولید کالا و خدمات بر پایه دیدگاههای فلسفی معرفت ‐ شناختی و انتخاب روش تحقیق انجام میشود. برای این منظور پژوهشگران، به طور ضمنی یا آشکار، یک دیدگاه فلسفی را مفروض داشته و مبتنی بر آن، نحوه گردآوری داده ها، تنظیم، تلخیص و چگونگی تحلیل شواهد را تعیین میکنند. برای درک بهتر مساله باید با فلسفه تحقیق و روش پژوهش آشنایی لازم وجود داشته باشد. انتخاب انواع روش تحقیق برای پی بردن به ناشناختهها، بر پایه دیدگاههای فلسفی به عمل میآید. روشهای تحقیق کمی مبتنی بر دیدگاه تجربهگرایی یا پوزیتیویستی است. روشهای تحقیق کیفی نیز بیشتر بر پارادایم تفسیری استوار است. در این مقاله کوشش شده است تا با رویکردی ترکیبی، مبانی روش تحقیق آمیخته تشریح شود.
تحلیل کمی-کیفی با روش تحقیق آمیخته برای دکتری مدیریت پذیرفته میشود.
معرفی طرحها و مدلها در روش تحقیق آمیخته
توسعه کمی و کیفی فعالیتهای پژوهشی در جوامع دانش بنیان و توسعه یافته و در حال توسعه روندی دایمی و مستمر شده است. تنوع در روشهای مختلف پژوهشی نیازمند رویکرد جدیدی از روشها و مدلهای تحقیقاتی میباشد. استفاده از روشهای آمیخته و یکپارچه در جهت تسریع تحقق اهداف پژوهشی و ارایه تصویری کامل تر و درکی عمیق تر از پدیدههای مورد مطالعه جنبشی نوین در عرصه پژوهشهای علمی محسوب میشود که تامین این نیاز پژوهشی از الزامات اساسی پژوهشگران میباشد.
در این میان روشهای تحقیق آمیخته به عنوان رویکردی از روشهای کمی و کیفی موقعیتی را برای پژوهشگران به وجود آورده که بر اساس آن میتوانند متدولوژی ها، طرح ها، مدلها و روشهای به کار گرفته شده در یک مطالعه پژوهشی واحد را در کنار هم قرار دهند. این مقاله با توجه به شکلگیری روشهای آمیخته و بررسی پارادایمهای پژوهشی مدلها و طرحهای روش شناسی، تحقیق آمیخته را به عنوان یک متدولوژی برای مطالعات بین رشتهای بررسی میکند و به توسعه روشها و طرحهای مختلف در مطالعات پژوهشی آمیخته و نحوه تلفیق دادههای کمی میپردازد.
گامهای تحقیق کیفی-کمی
در مطالعه بسیاری از پدیدهها، روشهای تحقیق کمی و کیفی به تنهایی نمیتوانند پیچیدگیهای موجود را بدون اریبی بررسی کنند. بنابراین ترکیب این روشها مورد استفاده قرار گرفته و از آن تحت عنوان روش تحقیق آمیخته یاد شده است. در دهه گذشته استفاده از چنین طرحهای پژوهشی گسترش یافته است. بر این اساس، در این مقاله، به سوالهای زیر پاسخ داده شده است:
- تحقیق آمیخته چیست، ویژگیهای آن کدامند و کاربرد آن چه میباشد؟
- مراحل انجام یک طرح تحقیق با روشهای تحقیق آمیخته کدامند؟
به طور کلی در تحقیقات ترکیبی در گام نخست از روشهای کیفی استفاده میشود. انواع روش پژوهش کیفی براساس مطالعات کتابخانهای یا با ابزار مصاحبه انجام میشوند. از طریق تحلیل محتوای متون تخصصی به مقولههای زیربنایی پدیده مورد مطالعه دست پیدا میشود. متون تخصصی میتوانند کتابها یا مقالات موجود باشند. اگر ادبیات و پیشینه پژوهش غنی باشد از این روش استفاده میشود. در غیر این صورت متون تخصصی همان مصاحبههایی است که به صورت مکتوب در آمده است. پس از انجام مراحل تحقیق کیفی نوبت به مراحل کمی میرسد. در این مرحله با استفاده از مدلهای اکتشافی یک الگوی اولیه ترسیم میشود. در نهایت با استفاده از روشهای تاییدی به اعتبارسنجی و ارائه الگوی نهایی پرداخته میشود.
الگوریتم کلی روش تحقیق آمیخته
بخش کیفی : انجام مصاحبههای تخصصی با صاحب نظران با استفاده از مصاحبه ساخت یافته و نیم ساخت یافته
ثبت و ذخیره مصاحبهها به صورت متن و تحلیل محتوا با نرمافزارهایی مانند نرمافزار Maxqda و استخراج شاخصهای اولیه
بخش میانی : استفاده از تکنیک دلفی برای اطمینان از شاخصهای استخراج شده و شناسایی شاخصهای نهایی
بخش کمی : طراحی پرسشنامههای لازم برای گردآوری دادهها پیرامون شاخصهای شناسایی شده
در تحقیقات دوره دکتری مدیریت که هدف شناسایی مدل است معمولا از روش ساختاری-تفسیری استفاده میشود.
خلاصه و جمعبندی
منظور از روش تحقیق آمیخته روشی ترکیبی شامل مباحث کیفی و کمی است. دستهبندیهای متعددی در زمینه انواع طرحهای آمیخته و ترکیبی ارائه شده است. در روش پژوهش چندمرحلهای در رویکرد ترکیبی، پژوهشگر ممکن است از طرحهای گوناگون ترکیبی ـ یعنی موازی همگرا، متوالی توضیحی، و متوالی اکتشافی ـ در یک مطالعه تاریخی و به ترتیب از آنها استفاده کند. تمرکز پژوهشگر در چنین پژوشهایی روی یک هدف مشترک در پروژههای گوناگون خواهد بود. از این روش بیشتر برای ارزیابی یا اجرای یک برنامه، که شامل گامهای متفاوت در مقاطع زمانی گوناگون میشود، استفاده میشود. اگرچه در هرکدام از این گامها هدفی وجود دارد، اما هدف غایی از تمامی گامها یک هدف واحد و مشترک است.
کرسول در آثار پیشین خود درباره روش تحقیق آمیخته، آنها را در شش روش دستهبندی میکرد (یعنی موازی همگرا، متوالی توضیحی، متوالی اکتشافی، لانهای، تحولی، و چندمرحلهای)، اما در ویرایش آثار خود در سالهای اخیر قائل به یک دستهبندی چهارگانه است. در هر صورت، از آنجا که هدف تحقیق آمیخته رفع نقصهای متوجه رویکردهای کمی و کیفی است، بنابراین از ترکیب روشهای گوناگون میتوان به روشهای جدیدتر و متفاوتتری دست پیدا کرد. بنابراین، به نظر میرسد این حوزه هنوز به بلوغ کامل نرسیده و در سالهای آتی دستخوش تغییرات جدیدی خواهد شد.
برای مطالعه روش تحقیق آمیخته نوشته عباس بازرگان را مطالعه کنید.
روش تحقیق | ۰۵ اسفند ۹۳
سلا خدمت شما
سوالی در مورد روش های آمیخته داشتم. اگر مابخواهیم ابتدا پژوهش کیفی و بعد کمی انجام دهیم. نوع روشی که برای تحلیل داده های هر فاز در نظر می گیریم می تواند از نوع تحلیل در هرکدام از رویکردهای کیفی و کمی استفاده کرد؟ یعنی در رویکردکیفی هرکدام که خواستیم، تحلیل محتوا، گرانددنئوری، قوم نگاری و… باشد؟ فرقی ندارد؟
بله در بخش کیفی از روشهای تحلیل مضمون (محتوا)، پدیدارشناسی، گرندد تئوری و مواردی از این دست استفاده کنید. برای طراحی مدل اولیه از روش مدلسازی ساختاری-تفسیری استفاده کنید و در بخش کمی برای اعتبارسنجی مدل از روشهایی مانند تحلیل مسیر، مدل معادلات ساختاری و یا حداقل مربعات جزئی استفاده نمایید.
روش تحقیق آمیخته ترکیبی از روشهای کمی و کیفی است. ترجمه دقیق این ادعا در زیر ارائه شده است.
The term “mixed methods” refers to an emergent methodology of research that advances the systematic integration, or “mixing,” of quantitative and qualitative data within a single investigation or sustained program of inquiry.
سلام وقت بخیر در روش تحقیق امیخته تشریحی مراحل و ابزار چگونه است؟
مفهوم روش تحقیق امیخته تشریحی را فقط در برخی سایتها و مقالههای ایرانی دیدم. توضیحات آن هم بسیار نامنسجم و بدون ساختار بوده، تابحال در هیچ منبع معتبر لاتین با همچنین بحثی برخورد نکردم بنابراین در این زمینه نمیتوانم با اطمینان اظهار نظر کنم.
سلام و وقت بخیر
سوال: آیا در پژوهش آمیخته در فاز کمی می توان از داده های کمی بجای پرسشنامه استفاده کرده و وارد معادلات ساختاری نمود؟
بله، مشکلی نیست.
با سلام
در جمع آوری داده به روش ISM اینکه از ۱۵ نفر نظرات را جداگانه بگیریم و در نهایت mode تمام ۱۵ ماتریس را دربیاوریم و در یک ماتریس واحد تحلیل کنیم درست است؟ این روش ism یا پژوهش آمیخته؟
پوزیتیویسم تجربهگرایی نیست، اثباتگرایی است.
اثباتگرایی (Positivism) یک نظریه فلسفی است که به صورت صریح بیان میکند دانش راستین فقط دانش علمی است.
تجربهگرایی (Empiricism) یک نظریه فلسفی است که بیان میکند دانش تنها از راه تجربه حسی بدست میآید.
در مقام مقایسه اثباتگرایی در جستجوی ماهیت دانش و تجربهگرایی در جستجوی منشاء دانش است. البته تجربهگرایی بیشتر با رویکرد اثباتگرایی صورت میگیرد.
سلام و وقت بخیر
آقای دکترپژوهشی آمیخته داشتم. در ابتدا کیفی و سپس کمی انجام شد. در روش کیفی تکنیک فراترکیب، دلفی و دلفی فازی ودرکمی ازISM و SEM.
سوال ۱- دلفی فازی در بخش کیفی محسوب میشود یا کمی؟
سوال ۲- آیا انجام تکنیک ISM با تکنیک SEM , امکان پذیر است یا نمیتوانند با هم استفاده شوند.
سپاسگزاراز پاسختون
درود بر شما. روش دلفی و ISM کیفی یا کمی محض نیستند و بهتر است خیلی درگیر این موضوع نباشید چون هیچ اهمیتی ندارد.
در پاسخ به پرسش شماره دو، کار بسیار درستی است. با ISM مدلسازی کنید با SEM مدل را اعتبارسنجی کنید.
عرض درود وارادت .آقای دکتربسیارسپاسگزارم ازپاسخ شما. پاسخ داور؛چون ساختاری تفسیری کارشده نمیتوان ازمعادلات ساختاری استفاده کرد.چون مدل بدست آمده علی نیست و سلسله مراتبی است.درمورددلفی فازی هم میخواهم ببینم در مراحل انجام تحقیق در کدام فازباید قرارش دهم؟ میانی؟ کیفی، کمی ؟سلامت وبرقرارباشید.سپاسگزار
داور اشتباه بزرگی مرتکب شده، مقالههای علمی-پژوهشی بسیاری چه در داخل چه در خارج با این روش منتشر شده است. البته که چاپ مقاله صرفاً نشاندهنده درست بودن کار نیست اما میتواند برای پاسخ به داوران به شما کمک کند. ۱- مدلسازی ساختاری-تفسیری مدل سلسلهمراتبی تولید نمیکند. سطحبندی متغیرها به معنای سلسلهمراتب نیست.
۲- مدلهای ساختاری مرتبه بالاتر یا سلسلهمراتبی یکی از روشهای مدلیابی معادلات ساختاری است.
۳- بهتر است دلفی را در بخش کیفی قرار دهید هرچند از اساس با این مرزبندی مخالف هستم.
درود بر شما استاد عالیقدر .مانند همیشه ، کمک بزرگی کردید.ممنون از پاسخ های مفید و کاربردی شما . برقرار باشید آقای دکتر
🙏🙏🙏
سلام
پژوهش آمیخته انجام دادم و روش گراندد با توجه به عنوان پژوهش که سه متغیر دارد و یکی از متغیرها نقش میانجی دارد.از مدل پارادایمی(شش مرحله)استفاده نشده.فقط مصاحبه و کدگذاری سه مرحله ای. و مقوله ها استخراج شده می خواستم بدانم عدم استفاده از روش پارادایمی شش مرحله ای ایراد دارد یا خیر
درود. براساس نوع پرسشگری شما به نظر میرسد آشنایی چندانی با گرانددتئوری ندارید. ما روش پارادایمی نداریم، اگر منظور شما رهیافت اشتراوس و کوربین است که به مدل پارادایمی ختم میشود باید بگویم شما مجبور نیستید از این رهیافت استفاده کنید. برای نمونه میتوانید با رهیافت گلیزری به تحلیل متن مصاحبهها و کدگذاری بپردازید.
سلام واحترام
در یک تحقیق امیخته می توان هم زمان از تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی استفاده کرد
درود بر شما. استفاده همزمان از تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی هیچ توجیهی ندارد.
سلام ممنون از مطالب عالیتان
یه سوال دارم خدمتتان
طرح آمیخته متوالی اکتشافی، همون آمیخته اکتشافی سلسله مراتبی هست؟؟؟
درود بر شما. متاسفانه اطلاعی در زمینه پژوهش آمیخته سلسلهمراتبی ندارم. معادل دقیق لاتین را قید کنید.
سلام و سپاس از مطالب عالی و سخاوت علمی شما
سوال من این است آیا رو آمیخته متوالی اکتشافی با روش آمیخته سلسله مراتبی اکتشافی دقیقا یکیست؟؟؟منظور از متوالی ترجمه دیگر سلسله مراتبی است؟
سلام آقای دکتر
روندی که برای تحقیق آمیخته در سایت درج شده تحت این عنوان که ابتدا در فاز کیفی به کشف مقوله های زیربنایی سپس در فاز کمی طراحی مدل و اعتبارسنجی، ذیل کدام یک از رویکردها، کرسول قراردارد؟
درود بر شما.
طرح پژوهش متوالی از نوع آمیخته اکتشافی (کیفی-کمی).
نکته: اگر ابتدا کمی و سپس کیفی استفاده کنید میشود آمیخته تبیینی (کمی-کیفی).
از راهنمایی و آموزش های بسیار ارزشمند جنابعالی سپاسگزارم
باسلام و عرض ادب پایان نامه ای با عنوان کالایی شدن پدیده دارم انجام میدم از نخبگان مصاحبه به عمل اومده و از مردم نیز پرسشنامه پر شده حالا این دو روش رو چطوری در گرانددتئوری بزارم؟؟؟ ممنون
سلام وقت بخیر دانشجوی دکتری هستم . رساله بنده چهار سوال دارد سوال اول و دوم کیفی و سوال سوم کمی هست سوال چهارم دوباره کیفی خواهد بود. الان روش من آمیخته از چه نوعی خواهد بود؟ با سپاس از پاسخگوییتان
درود بر شما. آمیخته اکتشافی و تبیینی