تحقیق توصیفی
تحقیق توصیفی (غیرآزمایشی) شامل مجموعه روشهایی است که هدف آنها توصیف شرایط یا پدیدههای مورد بررسی است. تحقیق توصیفی یک روش تحقیق علمی است که بدون دخالت پژوهشگر در متغیرها صورت میگیرد. اجرای تحقیق توصیفی صرفاً برای شناخت بیشتر شرایط موجود یا یاری رساندن به فرایند تصمیمگیری باشد.
بیشتر تحقیقات علوم رفتاری را در زمره تحقیق توصیفی به شمار آورد. این نوع تحقیق را میتوان به منظور یافتن پاسخ سوالهایی از نوع وضعیت متغیرها یا الگوی روابط بین آنها بکار برد. بطور کلی انواع روش تحقیق از منظر نحوه گردآوری دادهها به دو دسته تحقیق آزمایشی و توصیفی (غیرآزمایشی) تقسیم میشوند. تحقیق توصیفی که گاهی به عنوان تحقیق غیرتجربی نامیده میشود، با روابط بین متغیرها، آزمودن فرضیهها، پروراندن مفاهیم و قوانین کلی، اصول و یا نظریههائی که دارای روائی جهان شمول است، سروکار دارد.
چنین تحقیقی به روابط تابعی توجه دارد. انتظار میرود که اگر متغیرx به طور سیستماتیک با متغیرy مربوط باشد، احتمال پیشبینی پدیدهای امکانپذیر بوده و نتایج حاصل احتمالاً فرضیه جدیدی را مطرح میکند که باید مورد آزمایش قرار گیرد. برخلاف طرح تجربی، پژوهشگر در اجرای یک طرح تحقیق توصیفی، متغیرها را دستکاری نمیکند و یا برای وقوع رویدادها، شرایطی را به وجود نمیآورد. در واقع، اگر هیچگونه مشاهده یا تحلیلی نیز انجام نمیگرفت، وقایعی که مشاهده و توصیف میشوند اتفاق میافتادند. تحقیق توصیفی شامل وقایعی است که قبلاً اتفاق افتادهاند که ممکن است به وضعیت زمان حال ارتباط داده شوند.
اهمیت تحقیق توصیفی
تحقیقات توصیفی هم جنبۀ کاربردی و هم جنبۀ بنیادی دارد.
در بُعد کاربردی از نتایج این تحقیقات در تصمیمگیریها و سیاستگذاریها و همچنین برنامهریزیها استفاده میشود. تصمیمگیری و سیاستگذاری در قلمرو کار مدیریت قرار دارد. کار مدیران جامعه، اعمّ از مدیران عالی سیاسی یا مدیران ردههای پایین، چه در بخش دولتی و عمومی و چه در بخش خصوصی و شرکتها، تصمیمگیری است. دانستن وضعیت حیطۀ مدیریت و تحول متغیرها برای تصمیمگیری امری ضروری است و بدون آگاهی از وضع جامعه، گرایشها، ویژگیها، کیفیت متغیرها و نیز عوامل مؤثر در حیطۀ مدیریت نمیتوان تصمیمگیری و سیاستگذاری نمود. برای آگاهی از این امور تحقیقات توصیفی ضرورت دارد.
تحقیقات توصیفی در بُعد بنیادی به کشف حقایق و واقعیتهای جهان خلقت میانجامد. این تحقیقات در علوم پایه، مانند فیزیک، شیمی، زیستشناسی، زمینشناسی، ژنتیک، جغرافیا، روانشناسی، جامعهشناسی و اقتصاد به کشف حقایق علمی و دستیابی به انبوهی از معلومات کلی به روش استقرایی منجر میشود. ذکر این نکته ضروری است که کشف قوانین علمی و روابط علت و معلولی یا همبستگی بین متغیرها و عوامل به عنوان گزارههای کلی، از طریق تحقیقات توصیفی امکانپذیر نیست.
گونهشناسی تحقیق توصیفی
در تحقیقات توصیفی پژوهشگر میتواند به ارزیابی شرایط کار، موقعیت پدیده، روشهای کار، عقاید و اطلاعات جمعیتشناسانه بپردازد و در صورت لزوم روابط بین متغیرهای مورد مطالعه را بررسی و شناسایی کند. در این تحقیقات نوعاً از روشهای مطالعۀ کتابخانهای و بررسی متون و محتوای مطالب و نیز روشهای میدانی نظیر پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده استفاده میشود. این گونه تحقیقات از نظر شیوۀ نگرش و پرداختن به مسئلۀ تحقیق به دو دسته تقسیم میشود:
تحقیقات توصیفی محض : پژوهشگر صرفاً به کشف و تصویرسازی ماهیت، ویژگیها و وضعیت موجود موضوع و مسئله تحقیق میپردازد.
تحقیقات توصیفی- تحلیلی : پژوهشگر علاوه بر تصویرسازی آنچه هست به تشریح و تبیین دلایل چگونه بودن و چرایی وضعیت مسئله و ابعاد آن میپردازد. پژوهشگر برای تبیین و توجیه دلایل، نیاز به تکیهگاه استدلالی محکمی دارد. این تکیهگاه از طریق جستجو در ادبیات و مباحث نظری تحقیق و تدوین گزارهها و قضایای کلی موجود دربارۀ آن فراهم میشود که معمولاً در فصل مربوط به سوابق و مباحث نظری تحقیق تدوین میگردند. پژوهشگر از نظر منطقی جزئیات مربوط به مسئله تحقیق خود را با گزارههای کلی مربوطه ارتباط میدهد و به نتیجهگیری میپردازد. نکتۀ قابل توجه این است که هر کدام از تحقیقات مزبور در جای خود ارزش علمی دارد.
از ویژگیهای تحقیق توصیفی این است که پژوهشگر دخالتی در موقعیت، وضعیت و نقش متغیرها ندارد و آنها را دستکاری یا کنترل نمیکند و صرفاً آنچه را وجود دارد مطالعه کرده، به توصیف و تشریح آن میپردازد. همچنین، تحقیقات توصیفی ممکن است به کشف قوانین و ارائه نظریه منتهی شود؛ این سخن بدان معناست که از طریق این گونه تحقیقات شناختهای کلی حاصل میشود.
نتیجهگیری
در تحقیقات توصیفی پژوهشگر به دنبال چگونه بودن موضوع است. در واقع میخواهد بداند پدیده، متغیر، شیء یا مطلب چگونه است. به عبارت دیگر، این تحقیق وضع موجود را بررسی میکند. به توصیف منظم و نظامدار وضعیت فعلی آن میپردازد. ویژگیها و صفات آن را مطالعه و در صورت لزوم ارتباط بین متغیرها را بررسی مینماید. به طور کلی، این گونه تحقیقات ارزش علمی بالایی دارد. میتواند به کشف حقایق و ایجاد شناخت کلی و تدوین قضایای کلی در تمامی علوم و معارف بشری منجر شود، هر چند بعضی از تحقیقات توصیفی که ماهیت انفرادی و موردی دارد، به ایجاد شناخت و قضیه کلی منتهی نمیشود.
برای برنامهریزی نیز تحقیقات توصیفی باید انجام شود. برنامهریزی برای امور اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، اداری، امنیتی یا فضایی- جغرافیایی پدیدهای است. این روش متضمن پیشبینی و برآورد است و با درجهای از احتمال از نظر امکان وقوع همراه است. برای پیشبینی و برآورد وضع آتی و آیندۀ امری که موضوع برنامهریزی است. دانستن وضع گذشته و حال آن امر یا موضوع و نیز آگاهی بر رفتار متغیرها و پارامترها و تعیین ضریب تغییرات آنها و شاخصسازی برای برآورد و پیشبینی آنها ضرورت دارد. دستیابی به این شاخصها و تبیین وضع موجود و استوارسازی آینده بر پایۀ وضع موجود مستلزم تحقیقات توصیفی است تا بتوان آن را برای برنامهریزی تصویرسازی کرد.
منبع: حبیبی، آرش. (۱۴۰۰). روش پژوهش پیشرفته. پارسمدیر.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | روش تحقیق | ۱۸ فروردین ۹۲
با عرض سلام و ادب و احترام.. یه سوال دارم. در مورد موضوع “نقش دیپلماسی فرهنگی ایران در خاورمیانه” روش تحقیق توصیفی مناسب است؟ اگه لطف کنید و پاسخ بدین ممنون میشم
درود بر شما. بله باید از روشهای غیرآزمایشی از نوع توصیفی استفاده کنید. برای بررسی این نقش بهتر است از روشهای کیفی مبتنی بر مصاحبه یا مشاهده بهره بگیرید.
با سلام مجدد
از اینکه پاسخ دادین واقعا سپاسگزارم…بزرگواری کردین.. پاینده باشید
🙏🙏🙏
درود و احترام خدمت شما
بابت توضیحات جامع و کامل و همه فهم شما بی نهایت سپاسگزارم.
واقعا سایت پارس مدیر مثل یک دانشگاه هست.
درود بر شما. زنده باشید، آرزی موفقیت دارم.
باتشکر سوال اینست که پس نظریه داده بنیاد و یا تحلیل مضمون کجای این دسته بندی خواهد بود؟؟؟
روش تجزیهوتحلیل دادهها زیرمجموعهای از روش تحقیق است. روششناسی پژوهش شامل بخشهای متعددی است که متاسفانه برخی پژوهشگران نوع تحقیق و نوع تحلیل را یکسان قلمداد میکنند.
ممنون پس در واقع شما تایید میفرمایید که باید در این دسته بندی در کنار مورد کاوی و اقدام پژوهی که به صورت کیفی انجام میشوند نظریه داده بنیاد و تحلیل مضمون و…هم قرار میگرفتند. در واقع به طورمشخص ایا به نظر شما مثلا تحلیل مضمون هم جز دسته توصیفی محسوب میشود یاخیر؟
سلام لطفا منابع استفاده شده در تحقیقات توصیفی را اعلام بفرمایید.با تشکر