توماس کوهن
توماس ساموئل کوهن (۱۹۲۲-۱۹۹۶) فیلسوف و فیزیکدان آمریکایی بود که با بازنمایی و تعریف مفهوم پارادایم (الگوواره) در علوم اجتماعی شناخته میشود. او بیشتر به تاریخ علم، فلسفهٔ علم و جامعهشناسی علم میپرداخت. شناختهشدهترین کتاب او ساختار انقلابهای علمی است که در آن به ارائه معیارهایی برای تشخیص انقلاب علمی میپردازد.
برطبق نظر کوهن سیر دگرگونی و پیشرفت یک علم به صورت یکسان و یک شکل نیست، بلکه دورههای هنجارین یا متعارف و انقلابی (یا فوقالعاده) را از سر میگذراند. دورههای انقلابی صرفاً دورههای پیشرفت سریع و شتابان نیستند بلکه به صورت کیفی با علوم هنجارین و متعارف یا عادی – دستکم در سطح – فرق دارند. کوهن علم هنجارین را با اصطلاح حل مسئله و معما توصیف میکند.
بیوگرافی توماس کوهن
توماس کوهن (Thomas Kuhn) در هجدهم ژوئیه ۱۹۲۲ در ایالت اوهایوی آمریکا به دنیا آمد. زندگی دانشگاهیاش را در فیزیک آغاز کرد. سپس به مطالعه در تاریخ علم پرداخت و رفتهرفته به فلسفهٔ علم روی آورد گرچه در این میان علاقهاش را به تاریخ فیزیک حفظ کرد. در ۱۹۴۳ از هاروارد فارغالتحصیل شد. در ۱۹۴۶ در رشته فیزیک فوق لیسانس و در ۱۹۴۹ دکترا گرفت. کوهن از آن سال تا ۱۹۵۶ برای دانشجویان لیسانس علوم انسانی به تدریس علوم پایه اشتغال داشت.
کوهن در ۱۹۶۱ به بالاترین مرتبه استادی رسمی در آمریکا رسید. در ۱۹۶۲ کتاب ساختار انقلابهای علمی را در مجموعهٔ «دائرهالمعارف بینالمللی علوم» که سرپرستی آن را اوتونویرات و رودلف کارناپ بر عهده داشتند منتشر کرد. مفهوم محوری این کتاب پرتأثیر و بحثانگیز آن است که بسط و گسترش علم – در دورههای متعارف علم – متأثر از یا مبتنی بر آن چیزی است که کوهن از آن به انگاره (Paradigm) تعبیر میکند.
مجموعهای از مقالات کوهن در فلسفه و تاریخ علم در سال ۱۹۷۷ با عنوان The Essential Tension منتشرشد. سال بعد دومین تکنگاری تاریخی او تحت عنوان نظریهٔ جسم سیاه و گسست کوانتومی به چاپ رسید. در ۱۹۸۳ به سمت استادی در MIT (مؤسسه تکنولوژی ماساچوست) منصوب شد. کوهن در سراسر دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ راجع به مباحث گوناگونی در تاریخ و فلسفه علم کار کرد. از جمله به بسط و شرح مفهوم قیاسناپذیری پرداخت. او در اواخر عمر روی دومین تکنگاری فلسفیاش کار میکرد که مربوط میشد به نگرشی انقلابی راجع به دگرگونیها و تحولات علمی. کوهن در هفدهم ژوئن ۱۹۹۶ در اثر بیماری سرطان درگذشت.
تالار مشاهیر مدیریت | ۱۶ اسفند ۰۱