ضریب تعیین (تشخیص)
ضریب تعیین (Coefficient Of Determination) قدرت توضیح دهندگی مدل را نشان میدهد. ضریب تعیین نشان میدهد که چند درصد از تغییرات متغیر وابسته توسط متغیرهای مستقل توضیح داده میشود. تغییرات کل متغیر وابسته برابر است با تغییرات توضیح داده شده توسط رگرسیون بعلاوه تغییرات توضیح داده نشده. این شاخص یکی از شاخصهای برازش مدل است که قدرت پیشبینی متغیر وابسته (ملاک) براساس متغیرهای مستقل (پیشبین) را نشان میدهد. مقدار این شاخص بین صفر تا یک میباشد و اگر از ۰/۶ بیشتر باشد نشان میدهد متغیرهای مستقل تا حد زیادی توانستهاند تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند.
ضریب تشخیص در معادلات رگرسیونی با علامت R2 نشان داده میشود و بیانگر میزان احتمال همبستگی میان دو دسته داده در آینده میباشد. این ضریب در واقع نتایج تقریبی پارامتر موردنظر در آینده را بر اساس مدل ریاضی تعریف شده که منطبق بر دادههای موجود است، بیان میدارد. در واقع معیاری است از این که خط رگرسیون، چقدر خوب خواندهها را معرفی میکند. اگر خط رگرسیون از تمام نقاط بگذرد توانائی معرفی همه متغیرها را دارد و هرچه از نقاط دورتر باشد نشان دهنده توانائی کمتر است. در این مقاله روش استفاده از این شاخص در رگرسیون، حداقل مربعات جزئی و مدل معادلات ساختاری توضیح داده شده است.
فرمول محاسبه ضریب تعیین (تشخیص) از نظر آماری
با توجه به اینکه
SST: مجموع توان دوم خطاها زمانی که از متغیرهای مستقل (X ها) استفاده نشود.
SSE: مجموع توان دوم خطاها زمانی که از متغیرهای مستقل (X ها) استفاده شود.
پارامتر SSR را مجموع توان دوم رگرسیون نامید و کاهش در مجموع توان دوم خطاها به خاطر استفاده از متغیرهای مستقل (x ها) را نشان میدهد. هر چه SSR بزرگتر باشد بهتر است و اگر SSR = 0 باشد رابطه رگرسیونی اصلا کاربرد نداشته است.
SSR = SST – SSE
می دانیم SSR کاهش تغییر پذیری (خطا) به خاطر استفاده از متغیرهای مستقل است. نسبت این کاهش را با R2 نشان داده و ضریب تعیین مینامیم.
R2 = SSR/SST
بنابراین مقادیری که R2 میتواند اختیار کند بین صفر و یک میباشد:
اگر R2 = 1 باشد آن گاه SSR=SST یا به عبارتی SSE = 0 یعنی زمانی که از متغیرهای مستقل استفاده کنید هیچ خطای وجود ندارد که این بهترین حالت ممکن است.
اگر R2 = 0 باشد آن گاه SSR=0 یا به عبارتی SSE = SSR یعنی استفاده از متغیرهای مستقل هیچ تاثیری بر برآورد خط رگرسیونی ندارد.
محاسبه ضریب تـعیین در SPSS
برای این منظور از رگرسیون خطی استفاده میشود.
از منوی Analyze گزینه Regression فرمان Linear را اجرا کنید.
متغیر وابسته تعهد را به کادر Dependent وارد کنید. در تکنیک رگرسیون خطی فقط میتوان یک متغیر را به کادر Dependent وارد کنید.
متغیر یا متغیرهای مستقل را به کادر Independent وارد کنید.
با تایید این کار چندین جدول در خروجی ظاهر خواهد شد.
برای مشاهده ضریب تعیین از جدول Model Summary استفاده کنید.
براساس نتایح این جدول متغیرهای پیش بین توانستهاند ۲۸% از تغییرات در متغیر وابسته را تبیین کنند.
تفاوت ضریب تعیین و ضریب تعیین تعدیلشده
ضریب تعیین فرض میکند که هر متغیر مستقل مشاهده شده در مدل، تغییرات موجود در متغیر وابسته را تبیین میکند. بنابراین درصد نشان داده شده توسط این شاخص با فرض تاثیر همه متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته میباشد. در صورتی که درصد نشان داده شده توسط R2 تعدیل شده فقط حاصل از تاثیر واقعی متغیرهای مستقل مدل بر وابسته ( نه همه متغیرهای مستقل) است. تفاوت دیگراین است که مناسب بودن متغیرها برای مدل توسط R2 حتی با وجود مقدار بالا قابل مشخص نیست در صورتی که میتوان به مقدار براورد شده ضریب تعیین تعدیل شده اعتماد کرد.
در این رابطه N تعداد کل مشاهدات، P تعداد متغیرهای پیشبین و R2 ضریب تعیین است. این شاخص نیز در جدول خلاصه مدل در خروجی رگرسیون قابل مشاهده است.
آیا ضریب تعیین معیار مناسبی برای تبیین میزان تاثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته است؟
خیر. چون با افزایش مشاهدات و هم چنین با افزایش متغیرهای مستقل میزان R2 افزایش مییابد این افزایش ممکن است کاذب باشد.
برای رفع این مشکل به R2 تعدیل شده نیاز داریم. مقدار تعدیل شده میزان R2 را با توجه به متغیرهای مستقل اضافه شده به خط رگرسیون و با توجه به عرض از مبداهای جدید، تعدیل و اصلاح میکند. هرچه تفاوت بین R2 و R2 تعدیل شده کمتر باشدنشان میدهد که متغیرهای مستقل که به مدل اضافه شدهاند به درستی انتخاب شدهاند.
محاسبه ضریب تعیین در PLS
ضریب تعیین یکی از پنج معیار اصلی برازش مدل در روش حداقل مربعات جزئی است. این شاخص بیانگر میزان تغییرات هر یک از متغیرهای وابسته مدل است که به وسیله متغیرهای مستقل تبیین میشود. گفتنی است که مقدار R2 تنها برای متغیرهای درونزای مدل ارائه میشود و در مورد سازههای برونزا مقدار آن برابر صفر است. هرچه مقدار R2 مربوط به سازههای درونزای مدل بیشتر باشد، نشان از برازش بهتر مدل است.
چین (۱۹۹۸) سه مقدار ۰/۱۹، ۰/۳۳ و ۰/۶۷ را به عنوان مقدار ملاک برای مقادیر ضعیف، متوسط و قوی بودن برازش بخش ساختاری مدل به وسیله معیار R2 تعریف کرده است. همچنین در نرمافزار نسخه شماره ۳ این نرمافزار هم ضریب تعیین و هم ضریب تعیین تعدیلشده محاسبه میگردد. برای مطالعه بیشتر به بحث شاخصهای برازش حداقل مجذورات جزئی رجوع کنید.
منبع: حبیبی، آرش؛ سرآبادانی، مونا. (۱۴۰۱). آموزش کاربردی SPSS. تهران: نارون.
آمار کاربردی مدیریت | ۱۶ شهریور ۹۸
بسیار عالی. ایشون خودشان مفهوم را به کلی درک کرده اند که انقدر قابل درک توضیح دادند. مشکلم حل شد. بسیار سپاسگزارم.
زنده باشید. سپاسگزارم.
سلام وقت بخیر
من کارم با pls هستش
بعضی از موارد مثل AVE و CR همچنین محاسبه متغیر میانجی علاوه بر اینکه توی نرم افزار محاسبه میشن خودشون فرمول دستی برای محاسبه دارن
میخواستم بدونم ایا r2 یا همون ضریب تعیین هم میتونیم بصورت دستی محاسبه کنیم یا نه؟ با توجه به مواردی که توی پایان نامه میاد
درود. اگر به یک متغیر تنها یک فلش وارد شود ضریب تغیین برابر است با مجذور ضریب مسیر. فرض کنید ضریب مسیر بین متغیر A و B برابر ۰/۵ باشد در این صورت ضریب تعیین متغیر B برابر ۰/۲۵ خواهد بود. اما اگر تعداد فلشهای وارده به یک متغیر بیشتر باشد دیگر با دست قابل حساب نیست.
با سلام و احترام
مقدار ضریب B در رگرسیون خطی می تواند منفی هم بشود؟
درود بر شما. بله اگر تاثیر مستقیم باشد مثبت و اگر معکوس باشد منفی بدست میاید.
تشکر از لطفتون
سلام
اگر ضریب همبستگی محاسبه شده باشد، مجذور آنرا می توان مربع ضریب همبستگی در نظر گرفت و یا برعکس؟
و نیاز به محاسبه مجزا نیست؟
درود. ضریب تعیین برای همبستگی پیرسون و اسپیرمن مصداق ندارد. تفاوت رگرسیون و همبستگی را مطالعه کنید.
سلام ببخشید اگر ضریب تعیین خیلی کوچک دربیاید ،مثلا ۰/۰۹باید چند درصد گزارشش کنیم و تفسیری چیع؟
سلام، وقت بخیر. مدل من ۵ تا متغیر داره که دوتا میانجی و یک تعدیلگر به همراه یک متغیر مستقل و وابسته است. منتها شاخص واریانس تبیین شده فقط برای متغیرهای وابسته و میانجی سنجیده شده. علت خاصی داره؟
سلام وقت بخیر یه سوال داشتم خدمتتون
سلام
آیا ضریب تعیین همان ضریب تبیین است؟
درود بر شما. تابحال با واژه «ضریب تبیین» برخورد نکردهام. برای من تازگی دارد، باید ببینم در چه متنی و برگردان پارسی چه واژهای آمده است.
سلام و احترام
یه سوال از حضورتون داشتن.
من برای یه فرضیه یک متغیر مستقل و یک متغیر وابسته دارم، از چه آزمونی میتونم استفاده کنم؟
ممنون میشم پاسخ بدین.
با تشکر
سلام
اثبات بین صفر و یک بودن R² را میخام
امکانش هست کمکم کنید؟
درود بر شما. اصول بدیهی امکان اثبات ندارند.
سلام وقتی مدلم رو در pls بررسی می کنم مقدارr-squared adjusted برای متغیر هام خیلی زیاد میاد تا جایی که به نظرم غیر منطقیه و عدد ۰.۹۰۰ به بالا رو برای متغیر ها نشون میده چجوری این مشکل رو حل کنم؟
درود بر شما. این مورد بیشتر به کیفیت دادهها مربوط هست. به پرسشهای زیر پاسخ دهید:
۱- تعداد فلشهای وارد شده به متغیر وابسته بیشتر از ۳ تا است؟
۲- آیا آختلاف میان ضریب تعیین و ضریب تعیین تعدیل شده خیلی زیاد است؟
۳- روایی واگرا برقرار است؟
سلام SSR میتونه منفی باشه
درود بر شما. براساس فرمول ممکن نیست.
بسیار موثر ومفید بود در تعریف تابع آماری هم خیلی بهم کمک کرد سپاس که مطلب مفیدی را به اشتراک گذاشتید اگه می شد دو نمونه مثال هم مطرح میکردید دیگه بسیار کامل تر می بود امیدوارم بعدا این لطف را انجام بد