برازش مدل
برازش مدل (Model Fit) روشی برای سنجش میزان سازگاری یک الگوی نظری (تئوریک) با یک الگوی تجربی است. برای این منظور از شاخصهای متعددی استفاده میشود. برای هریک از این شاخصها دامنه قابل قبولی در نظر گرفته شده است. خیلیها از آزمونهای برازندگی استفاده میکنند اما اگر از آنها پرسیده شود برازندگی مدل به چه معنی است جوابی نخواهند داشت.
کارل پیرسون در سال ۱۹۰۰ برای سنجش شباهت میان منحنیهای تجربی و منحنیهای نظری آزمون خی-دو χ۲ را مطرح کرد. برازش مدل نشان میدهد مدل طراحی شده توسط پژوهشگر چقدر براساس دادههای واقعی، پشتیبانی میشود. به عبارت دیگر میزان سازگاری مدل تجربی با مدل نظری را نشان میدهد. منظور از مدل نظری مدلی است که توسط پژوهشگر براساس ادبیات پژوهش یا تحلیل محتوای کیفی بدست آمده است. منظور از مدل تجربی نیز مدلی است که براساس دادههای گردآوری شده توسط پژوهشگر اجرا شده است.
شاخصهای برازش مدل
پژوهشگران شاخصهای گوناگونی را برای برازش مدل در روش مدلیابی معادلات ساختاری ارائه کردهاند. این شاخصها هم در خروجی نرمافزار لیزرل و هم نرمافزار آموس قابل مشاهده هستند. با توسعه حداقل مربعات جزئی برخی از این شاخصها در روش حداقل مربعات جزئی نیز قابل محاسبه هستند. برای بررسی بیشتر آموزش برازش حداقل مربعات جزئی را مطالعه کنید. در این آموزش تمرکز بر مدلهای معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تائیدی است.
برازش مدل نشان میدهد چقدر یک مدل نظری با یک مدل تجربی سازگاری دارد. در مدلیابی معادلات ساختاری و حداقل مربعات جزئی برای محاسبه برازش مدل از شاخصهای متعددی استفاده میشود.
آرش حبیبی
برخی از مهمترین این شاخصها عبارتند از: CFI ،NNFI ،NFI ،AGFI ،GFI ،،RMR. اگر چه شاخصهای بسیاری برای برازش مدل ساختاری وجود دارد اما ذکر ۵ تا ۸ شاخص در گزارش پژوهشی کفی است. دامنه پذیرش هریک از شاخصهای برازش در شکل زیر ارائه شده است.
شاخصهای برازش مدل مقتصد
شاخص خی-دو بهنجار (نسبی)
آماره خیدو، اولین شاخصی است که برای سنجش برازندگی مدل بکار گرفته شده است. آزمونهای برازش مدل نوعی از کاربردهای آزمون هستند. آزمون خی-دو شباهت یک مدل نظری با مدل واقعی را نشان میدهد. در آزمون خی-دو، فرضیههای تحقیق به صورت زیر تنظیم میشود:
فرض پوچ : بین مدل نظری و مدل واقعی تفاوت معناداری وجود ندارد.
فرض بدیل : بین مدل نظری و مدل واقعی تفاوت معناداری وجود دارد.
اگر آماره آزمون از مقدار بحرانی χ۲ در سطح خطای مورد نظر، بزرگتر باشد فرض صفر رد خواهد شد.
شاخص خی-دو برای مدل یابی معادلات ساختاری مناسب نیست. برای این روش باید خی-دو بههنجار شود. یکی از شاخصهای عمومی برای به حساب آوردن پارامترهای آزاد در محاسبه شاخصهای برازش شاخص خی-دو بهنجار یا Normed Chi-square است که از تقسیم ساده خی-دو بر درجه آزادی مدل محاسبه میشود. چنانچه این مقدار کوچکتر از ۲ باشد مطلوب است و اگر از ۵ کوچکتر باشد با اغماض قابل قبول است.
شاخص RMSEA
شاخص ریشه میانگین مربعات خطای برآورد RMSEA مخفف Root Mean Square Error of Approximation است. اگر مقدار این شاخص کوچکتر از ۰/۰۵باشد برازندگی مدل خوب است و اگر بین ۰/۰۵ و ۰/۰۸ باشد برازندگی مدل متوسط است. به محاسبه آنلاین RMSEA مراجعه کنید.
شاخص RMR و SRMR
شاخص ریشه میانگین مربعات باقیمانده Root Mean Square Residual به معنی ریشه میانگین مجذور باقیمانده با استفاده از فرمول √R2-1 محاسبه میشود. هرچه این معیار به صفر نزدیکتر باشد نیکوئی برازش مدل بالاتر است. شاخص ریشه میانگین مربعات باقیمانده استانداردشده SRMR در مطالعات جدیدتر پیشنهاد گردید. اگر مفدار این شاخص کمتر از ۰/۰۵ باشد مناسب است.
شاخص PNFI
شاخص برازش مقتصد هنجار شده یا Parsimony Normed Fit Index برای مقادیر بالای ۰/۹ قابل قبول و نشانه برازندگی مدل است.
شاخصهای برازش مدل مطلق
شاخص GFI
بطور سنتی از شاخص نیکوئی برازش Goodness of fit index (GFI) برای ارزیابی برازش مدل استفاده میشده است.
شاخص AGFI
در ادامه شاخص نیکویی برازش تعدیل شده یا Adjusted goodness of fit index (AGFI) مطرح گردید.
شاخصهای GFI و AGFI را که یورسکاگ و سوربوم (۱۹۸۹) پیشنهاد کرده اند و بستگی به حجم نمونه ندارند. مقدار GFI باید برابر یا بزرگتر از ۰/۹ باشد. شاخص نیکوئی برازش تعدیل یافته یا AGFI یک شاخص برازندگی دیگر میباشد. این شاخص معادل با کاربرد میانگین مجذورات به جای مجموع مجذورات در صورت و مخرج GFI است. دامنه تغییرات GFI و AGFI بین صفر و یک میباشد. مقدار قابل قبول این دو شاخص باید برابر یا بزرگتر از ۰/۹ باشد.
شاخصهای برازش تطبیقی
شاخص NFI
شاخص NFI یا Normed Fit Index که شاخص بنتلر-بونت یا Bentler-Bonett هم نامیده میشود برای مقادیر بالای ۰/۹ قابل قبول و نشانه برازندگی مدل است.
شاخص NNFI یا شاخص TLI
توکر و لویس معتقدند این شاخص دارای اریبی منفی است و شاخص NNFI یا TLI را معرفی کردهاند. شـاخص Tucker-Lewis index یا همان TLI باید از ۰/۹ بزرگتر باشد.
شاخص CFI
شاخص برازش تطبیقی یا Comparative Fit Index نیز توسط بنتلر ارائه گردید. این شاخص برای مقادیر بالای ۰/۹ قابل قبول و نشانه برازندگی مدل است.
شاخص IFI
شاخص برازش افزایشی Incremental Fit Index یکی دیگر از شاخصهای برازش تطبیقی است. این شاخص برای مقادیر بالای ۰/۹ قابل قبول و نشانه برازندگی مدل است.
جمعبندی
از شاخصهای برازندگی برای تعیین برازندگی و اعتبار مدلهای طراحی شده، استفاده میشود. با استفاده از شاخصهای برازندگی، هم¬پوشانی مدل نظری با دادههای تجربی مقایسه میشود. لازم به ذکر است که درباره این آزمونها توافق همگانی وجود ندارد و شاخصهای متعددی برای سنجش برازندگی مدل استفاده میشود. معمولاً برای تأیید مدل، استفاده از ۳ تا ۵ شاخص کافی است. در نرمافزارهایی مانند لیزرل و آموس نیز تعداد زیادی از شاخصهای برازندگی وجود دارد.
منبع: حبیبی، آرش؛ کلاهی، بهاره. (۱۴۰۱). مدلیابی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی. تهران: جهاد دانشگاهی، چاپ دوم.
آمار کاربردی مدیریت | ۱۵ فروردین ۹۶
سلام و عرض احترام و ممنون از سایت خوب شما برای تحقیق کیفی کمی بر اساس داده های کیفی از طریق مصاحبه از طریق کدگذاری باز محوری و انتخابی استراس و کوربین مدل پارادایمی(در مرحله محوری) و سپس بعد کد گذاری انتخابی قضایا و سپس از قضایا فرضیه و مدل نهایی مطرح خواهد شد. چون شواهد قبلی و مدل و اطلاعاتی از طریق مصاحبه در بخش کیفی به دستا وردیم در بخش کمی در آمار استنباطی از تحلیل عاملی تاییدی که از معادلات ساختاری است برای بررسی اعتبار سازه پرسشنامه و از تحیلی عاملی تاییدی برای بررسی اعتباریابی مدل و… بیشتر بخوانید
کاربرد همزمان تحلیل عاملی تاییدی و حداقل مربعات جزئی اشتباه است. به جای تحلیل عاملی تاییدی بنویسید مدل اندازه گیری که همان مدل بیرونی در حداقل مربعات جزئی است.
ممنونم از سایت خوب شما
با سلام
میخواستم بدونم پیشنهاد شما برای بهبود شاخص های SRMR و NFI چیه؟
شاخص SRMR باید کمتر از ۰/۵ باشد و شاخص NFI هم باید بالای ۰/۹ باشد. اگر در یک مدل این شاخصها در رنج قابل قبول بدست نیامد بهترین راه افزایش حجم نمونه یا تعدیل سوالات پرسشنامه است (حذف سوالاتی که بار عاملی اندک دارند). در نهایت کیفیت دادههای گردآوری شده خیلی مهم است.
سلام دوباره
منظورم این بود که اگه شاخص SRMR بیشتر از ۰.۵ باشه و شاخص NFI هم کمتر از ۰.۹ اونوقت باید چه کارهایی برای حل این مشکل انجام داد؟ ممنون از شما
اگر از لیزرل استفاده میکنید راهکار بسیار ساده است. ویدیوی اشباع سازی مدل را مشاهده کنید.
در غیر اینصورت گویههایی که بارعاملی پایینی دارند (کمتر از ۰.۵) را حذف کنید. به احتمال زیاد شاخصهای برازش بهبود پیدا میکند.
با سلام
میخواستم بدونم معمولا تا چه تعداد مجاز هستیم تا از شاخص ها و گویه های یک متغیر در مدل حذف کنیم؟
تا جاییکه مدل از برازش مناسبی برخوردار شود. طبیعتاً اگر تعداد زیادی گویه حذف شود یا پرسشنامه شما نامناسب بوده یا دادههای شما بیکیفیت هستند.
سلام اگر NFI 0.89 باشه آیا مشکل داره مدل ولی بقیه شاخصها بیشتر از ۰.۹هست
عدد ۰/۸۹ هم مورد قبوله اگر بالای ۰/۹ باشه بهتره نه اینکه دقیقا بشه یک عدد خاص
تفاوت ضریب بتا و همبستگی پیرسون چیه؟
پژوهشگر گرامی این پرسش به برازش مدل ارتباطی ندارد. مقاله تفاوت رگرسیون و همسبتگی را مطالعه کنید. به احتمال بسیار زیاد مشکل شما حل خواهد شد. اگر بازهم سوالی بود زیر همان آموزش مطرح کنید قطعا پاسخ داده خواهد شد.
سلام . وقت بخیر . در خروجی که از نرم افزار ایموس گرفته میشه کدام جدول باید گزارش کنیم ؟ منظور از قسمت estimate هست که بین متغییرها فلش یک طرفه و یا دو طرفه وجود دارد ؟ و آماره t چطور محاسبه می شود ؟ ممنون
مطلب مربوط به آموزش نرم افزار اموس را مطالعه کنید.
سلام جناب استاد
مقاله ای فرستادم به یک نشریه و در چکیده آن توضیح دادم که از پی.ال.اس استفاده کردم و برای برازش مدل از شاخص SRME استفاده شده حالا جناب داور ایراد گرفته اند که باید بجای پی .ال.اس ترجمه فارسی آن را بنویسید خب اصلاح کردم و نوشتم نرم افزار حداقل مربعات جزئی
ولی برای شاخص SRME باید به فارسی چی ینویسم لطفا راهنمائی کندی چون ترجمه عبارت آن طولانی می شه یک واژه کوتاه و مفید می خوام
شاخص SRME تابحال نشنیدم اگر منظور شما RMSEA است برگردان آن به فارسی «ریشه میانگین مربعات خطای برآورد» میشود.
یک نکته بسیار مهم این است که نرم افزار PLS توانایی محاسبه RMSEA را ندارد. اصلا این نرم افزار نمیتواند خی-دو را محاسبه کند چطور حساب کردید بزرگوار؟
شاید هم منظور شما از شاخص SRME همان surface-related multiple elimination است که به فارسی حذف چندگانه سطحمحور ترجمه میشود.
ممنون از سایت خوب شما. سوالم این بود که آیا با تعداد ۴۰ نمونه امکان استفاده از نرم افزار آموس هستش ؟ برای پایلوت ۴۰ نمونه داریم.
حداقل حجم نمونه باید ۱۰ نفر به ازای هر سوال باشد و کلا نباید از ۲۰۰ نفر کمتر باشد.
سلام و وقت بخیر
ببخشید جه زمان نیاز به وصل کردن مقدار خطاها در ایموس هست؟
یعنی کی لازم است و دلیلش چیست؟ و چه مقادیری برای این وصل کردن خطاها قابل قبول هست؟
ممنون مشم جواب بدید
ویدیوی اشباع سازی مدل را به تماشا بنشینید.
سلام smartPLS هم شاخص برازش مدل رو برآورد میکنه؟
آموزش برازش جداقل مربعات جزئی را مطالعه کنید.
با سلام در نرم افزار ایموس مدل فیت شده و شاخصهای برازش نمایان شد اما شاخص برازش مطلق نشون داده نمیشه علتش چیه؟
همه نرمافزارها شاخصهای برازش یکسانی را نمایش میدهند در مجموع اشاره به ۵ تا ۸ شاخص برازش کافی هست.
دقیقا من هم همچین مشکلی پیدا کردم چیکار باید بکنم؟ یعنی داده ها اشتباهه؟
سلام وعرض ادب
دراستفاده از نرم افزار plsوشاخصهای برازش مدل منظور از d_ULS ( ملاک زیر۰/۹۵) وd_G(زیر۰/۹۵)
چیست؟این شاخصها چه ترجمه ای دارند .باتشکر
سلام، ببخشید برای اینگه بگوییم یک مدل از برازش خوبی برخورداره باید حداقل چند تا از شاخص ها در رنج قابل قبول باشند؟
بطور معمول همه شاخصها باید در رنج قابل قبول یا نزدیک به اون عدد باشه کلا در نتایج هم همینطوره یا اکثراً مطلوب بدست میاد یا نامطلوب.
با سلام و تشکر از مطالب مفیدتون
جناب حبیبی در پاسخ دوستی فرمودید کاربرد همزمان تحلیل عاملی تاییدی و حداقل مربعات جزئی اشتبه است. بزرگواری کنید در خصوص چرایی موضوع توضیح بفرمایید.و اینکه فرمودید عنوان تحلیل عاملی رو به مدل اندازه گیری تغییر بدن. آیا همین تغییر عنوان کفایت می کنه و میشه انجام کار رو توجیه کرد؟
در نرم افزار پی ال است امکان انجام تحلیل عاملی تاییدی وجود نداره، بهتر هست در مورد تحلیل عاملی تاییدی و همینطور مدل بیرونی در پی ال اس بیشتر مطالعه کنید. پاسخ شما بسیار مفصل است.
با سلام و تشکر از وقت که برای خوتندن و پاسخ می گذارید
پس از اجرای مدل در خروجی گزارش أمده minimum acheaved
میخواستم بدونم مقادیر عالی , خیلی خوب ؛ خوب , متوسط و ضعیف برای این ضرایب چه هستند ؟
درود بر شما. پرسش مبهم است، توضیحات بیشتری ارائه کنید.
سلام وقت بخیر .
نمونه آماری من ۲۸۰ نفر بوده و در بخش برازش مدل من که از نرم افزار amos استفاده کردم , شاخص های p-value مدل و cmin/df خالی است و هیچ مقداری درج نشده است . علت آن چیست ؟
درود بر شما. متاسفانه با نرمافزار اموس آشنایی چندانی ندارم.
عرض سلام ووقت بخیروتشکرازسایت ارزشمندتان
درتحلیل عامل تاییدی می توانیم برخی از سوال های یک سازه را حذف نماییم .اگربلی منبع؟
سلام. در تحلیل عاملی تاییدی، آزمون خی دو در مدل من بالای ۹۰۰ و درجه آزادی ۳۹۳ است. علت ان چیست؟
شما با این کار خدمت بزرگی به جامعه علمی می کنید. لطفا دلسرد نشوید. دست مریزاد!
زنده باشید
سلام وخدا قوت،درخصوص تحلیل آماری رساله دکترا که براساس روش مدلیابی است،مشاوره داشته باشم.باتشکر
درود بر شما. شمارههای تماس درج شده است که میتوانید پیگیری کنید.
با تشکر از سایت خوب شما می خواستم بپرسم آیا با حجم نمونه ۲۰ نفر میتوان از نرم افزار pls برای برازش مدل حاصل از گراندد استفاده کرد؟
خیر، آموزش روش محاسبه حجم نمونه برای حداقل مربعات جزئی را مطالعه کنید.
ممنون از سایت خوب شما.مطالب جامع و کامل بیان شده است.
زنده باشید
سلام و عرض ادب خدمت شما استاد بزرگوار
مطالب سایت برای من که در حال امادگی برای دفاع از پایان نامه هستم بسیار ارزشمند و مفید بود
درود بر شما. زنده باشید
سلام
شاخصهای برازش تحلیل مسیرم، همچین چیزی شده:
CFI=1.000
GFI=1.000
NFI=1.000
یعنی برازش کامل.
اون وقت CMIN برابر ۰ شده. و اصلا CMIN/DF ندارم ( DF هم ۰ هست)
همچین چیزی ممکنه؟
درود بر شما. این مقادیر نشان از یک دستکاری غیرطبیعی در دادهها یا مدل دارد.
سلام وقت بخیر برازش مدل پژوهش من از نظر SRMR حدود ۰.۱۳ درآمده اما Tvaluesو F2 و ،R2 و Q2 قوی به دست آمده. همه چیز بررسی شد، سوالات استاندارد، حجم نمونه خوب و … آیا مدل و پژوهش ایراد دارد؟ تشکر
درود بر شما. یک شاخص ملاک ارزیابی مدل نیست، ضمن اینکه براساس آمارههایی که نام بردید مشخص است شما از حداقل مربعات جزئی استفاده کردید نه مدل معادلات ساختاری. بنابراین برازش مدل حداقل مربعات جزئی را مطالعه کنید.
سلام وقت بخیر میخوام بدونم برازش مدل رو در pls چطور انجام بدم یجا خوندم که باید gof رو محاسبه کنم خب r2میانگین ضریب تعیین و میانگین اعتبار همگرایی چطور محاسبه کنم؟
سلام شاخص CMIN/df و CMIN چیست و در چه بازه ای مطلوب است ؟
درود بر شما. در نرمافزار AMOS شاخصی خی-دو با CMIN نمایش داده میشود و بنابراین CMIN/df باید از ۵ کمتر باشد. البته کلاین معتقد است این مقدار باید از ۳ کمتر باشد، برخی مانند میلر، کراس و لوپز نیز گفتهاند این مقدار باید از ۲ کمتر باشد.
میشه یک توضیح ساده و قابل فهم درباره خی دو و درجه آزادی بدید . ممنون
و شاخص RMSEA باید کوچکتر از هشت دهم باشه ؟
در این زمینه آموزش مربوط به درجه آزادی، محاسبه درجه آزادی، آزمون خی-دو و همینطور شاخص RMSEA را مطالعه کنید.
سوال بعد درباره آزمون بوت استرپ درجلسه دفاع سوال کردند چه توضیح ساده ای میشه داد ؟ ۱۹۶ نفر نمونه آماری دارم ۴ متغیر پنهان و معادله ساختاری است. و آیا در جلسه دفاع باید برازش همه مدلها و تحلیل عاملیها آورده بشه یا فقط بگم طبق نتایج و خروجیهای حداول ، مدل تایید شده کافیه؟
ممنووون
آموزش بوتاستراپ و بوتاستپراینگ را مطالعه کنید.
سلام و تشکر از سایت خوبتون، در مورد اصلاح مدل آیا میتوانیم یک خطا از یک مولفه را به خطای یک مولفه دیگر همان سازه وصل کنیم یا خیر؟ چون درباره متغیرهای مختلف مدل نمیشود درباره مو لفه های یک سازه چطور؟
درود بر شما. ویدیوی اشباع سازی مدل را تماشا کنید.