ایزو ۲۲۰۰۰

استاندارد ایزو ۲۲۰۰۰ یا سیستم مدیریت ایمنی در زنجیره تامین صنایع غذایی، استانداردی است که سلامت غذا برای مصرف‌کننده را تضمین می‌کند. ایمنی مواد غذایی به وجود خطرات ناشی از مواد غذایی در زمان دریافت توسط مصرف‌کننده مربوط است. از آنجایی که بروز خطرات ایمنی مواد غذایی می‌تواند در هر مرحله‌ای از زنجیره مواد غذایی اتفاق بیفتد به کارگیری کنترل کافی در سراسر زنجیره مواد غذایی ضروری می‌باشد.

ایزو ۲۲۰۰۰ ابزاری برای مدیریت ریسک است که به صورت خاص در صنعت غذا برای اطمینان ایمنی غذا طراحی شده است. ایزو ۲۲۰۰۰ اولین استانداردی است که همه قسمت‌های زنجیره تامین غذا می‌توانند استفاده کنند، از زمین کشاورزی تا چنگال غذاخوری. این ایزو شامل تامین کنندگانی از محصولات و خدمات غیر غذایی مثل تمیز کاری، سازندگان تجهیزات و شرکت‌های حمل و نقل نیز می‌باشد. استاندارد ISO 22000 برای هر شرکتی در اندازه کوچک، متوسط و بزرگ مناسب است. حتی یک نانوایی با ۱۰ کارگر باشید یا یک شرکت بسته بندی یا یک تولید کننده غذای بین‌المللی یا یک سوپرمارکت این ایزو مناسب است.

این استاندارد با ایزو HACCP شباهت زیادی دارد. در واقع اگر اصول HACCP در شرکت پیاده‌سازی شده باشد دریافت این نشان نیز تسهیل می‌شود. نظر به جنبه کاربردی و همچنین فراگیری این استاندارد، در مقاله حاضر به تشریح بیشتر اصول زیربنایی ایزو ۲۲۰۰۰ پرداخته شده است.

هدف از پیاده سازی ایزو ۲۲۰۰۰

در سال ۲۰۰۱، سازمان بین‌المللی ایزو ISO شروع به کار بر روی یک استاندارد برای سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی (FSMS) کرد. این استاندارد بین‌المللی FSMS، که به نام ISO 22000 شناخته می‌شود، در نهایت در تاریخ ۱ سپتامبر ۲۰۰۵ منتشر شد. این استاندارد چارچوبی است که شامل برنامه‌های پیش شرطی PRPS، اصول HACCP، مراحل کاربردی و عناصر استاندارد ISO 9001: 2000 می‌باشد که توسط کمیسیون Codex Alimentarius شرح داده شده است.

هدف اصلی این استاندارد کنترل و کاهش تمام عوامل خطر زای شناسایی شده به محدوده قابل قبول است. این باعث تحویل محصولی سالم به مصرف‌کننده نهایی و یا مرحله بعدی از زنجیره تولید می‌گردد.

دامنه کاربرد ایزو ۲۲۰۰۰ گسترده است. سازمان‌های درون زنجیره‌ای مواد غذایی، دامنه‌ای از تولیدکنندگان خوراک دام و تولیدکنندگان اولیه تا تولیدکنندگان موادغذایی، حمل و نقل کنندگان، انبارداران مواد غذایی و پیمانکاران فرعی برای خرده فروشی و ارائه خدمات مواد غذایی همراه با سازمان‌های وابسته نظیر تولیدکنندگان تجهیزات، مواد بسته بندی، مواد پاک کننده، افزودنی‌ها و مواد تشکیل دهنده را در بر میگیرد.

مزایای پیاده سازی ایزو ۲۲۰۰۰ عبارتند از:

  • امکان پذیری و تجزیه و تحلیل خطر
  • اعتماد سهامداران – اگر شرکای تجاری به شما اعتماد کنند، مشتریان و قانونگذاران نیز اعتماد می‌کنند.
  • مدیریت سیستم کیفیت در صنایع غذایی
  • نشان دادن تعهد
  • ردیابی و کنترل عدم انطباق
  • ارتباط متقابل کلیه دست اندر کاران زنجیره تولید مواد غذایی
  • ارائه دهنده گزینه‌های گوناگون
  • ایزو ۲۲۰۰۰ در زنجیره تامین غذای جهانی شناخته شده
  • کنترل فرآیند

خلاصه و جمع‌بندی

هدف از استاندارد ایزو ۲۲۰۰۰ یا سیستم مدیریت ایمنی در صنایع غذایی تضمین سلامت غذا برای مصرف‌کننده هایی با تکیه بر رعایت الزامات قانونی، ارزیابی مخاطرات و اعمال کنترل‌های لازم می‌باشد.تهیه شواهد کافی به منظور اثبات کنترل عوامل خطرزا در مواد غذایی بر اساس الزاماات قانونی و همچنین الزامات مشتری از جمله مواردی است که سازمان‌های دخیل در زنجیره تولید،به آن نیازمندند.استاندارد بین‌المللی ایزو ۲۲۰۰۰ با به کارگیری اصول HACCP و ترکیب موثر آن با برنامه‌های پسش نیازی PRP و همچنین به کار‌گیری استاندارد ایزو ۹۰۰۱ ،ضمن کنترل و کاهش تمام عوامل خطرزای شناسایی شده به محدوده قابل قبول ،باعث تحویل محصولی سالم به مصرف‌کننده نهایی و یا مرحله بعدی از زنجیره تولید می‌گردد.

این ایزو به شما کمک می‌کند تا خطرات و ریسک‌های ایمنی غذایی را مدیریت کرده و با این جمعیت ارتباط برقرار کنید. صنایع غذایی در سرتاسر جهان با چالش‌های زیادی در خصوص ایمنی مواد غذایی مواجه اند. بسیاری از مطالعات و تحقیقات برای تعیین موانع اصلی HACCP و پیاده سازی ایزو ۲۲۰۰۰ انجام شده است. در نتیجه، اکثر مطالعات به این نتیجه رسیده اند که فقدان درک HACCP و سایر فرایندهای سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی یکی از موانع اصلی اجرای یک FSMS موثر و پایدار است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله