پیشگفتار پایان‌نامه

پیشگفتار پایان‌نامه (Thesis Foreword) متنی است که در ابتدای پایان‌نامه نوشته می‌شود و شرحی از پژوهش انجام شده را ارائه می‌دهد. بطور کلی در یک کتاب یا متن ادبی، پیشگفتار شرحی از محتوای آن اثر است که معمولاً به قلم خود نویسنده اثر است.

در پایان‌نامه مدیریت و رساله دکتری این بخش را خود پژوهشگر می‌نویسد. همچنین وجود پیشگفتار الزامی نیست و پژوهشگران به نوشتن چکیده تحقیق اکتفا می‌کنند. پیشگفتار مشابه چکیده است با این تفاوت که در اینجا دست پژوهشگر باز است تا آنچه در ذهن دارد را بیان کند. در بیان و نگارش این بخش آزادی عمل زیادی وجود دارد و اصول ساده‌تری برای نگارش دارد.

پیشگفتار، بیان آزاد پژوهشگر است که ممکن است از تنظیم آن در جای دیگر خودداری نماید. پژوهشگر در این قسمت می‌تواند هرنوع سخن ناگفته‌ای را بگوید نوعی آمادگی برای ورود به متن ایجاد کند. کلیات مطالب گزارش خود را ارائه نماید مبنای منطقی سازماندهی مطالب را عرضه دارد از فرد یا افرادی تشکر کند موانع کار خود را برشمارد تجارب به دست آمده ضمن تحقیق را ارائه کند و حتی به ارزیابی کار خود همت گمارد. برای پیشگفتار حجم خاصی را نمی توان پیشنهاد کرد اما نویسنده باید به گونه‌ای به تنظیم آن اقدام کند که خواننده رابه خواندن راغب گرداند و در تناسب با متن، از حجمی منطقی برخوردار باشد. در این مطلب قصد داریم به معرفی پیشگفتار و به طور اختصاصی به معرفی پیشگفتار پایان‌نامه بپردازیم و نکات نگارش آن را مرور کنیم.

آموزش نگارش پیشگفتار پایان‌نامه

علت و یا انگیزه خود را از انجام تحقیقات مشخص سازید.
ممکن است خواننده علاقه داشته باشد بداند چه کسی شما را برای انتخاب چنین موضوعی تشویق کرده است. همچنین ممکن است خود شما علاقه داشته باشید تا روند انتخاب موضوع خود را با خواننده در میان بگذارید تا در فهم بقیه مطالب وی را یاری کنید.

علت اهمیت متن خود را برای مخاطب توضیح دهید.
چرا خواننده باید متن شما را مطالعه کند؟ چه چیزی مطلب شما را با ارزش ساخته است؟ پاسخ به این سوالات را در پیشگفتار خود بگنجانید. این کار به خواننده کمک می‌کند تا خلاءهایی را که شما برای پر کردن آنها تلاش می‌کنید درک کند و متوجه شود با مطالعه مطلب حاضر چه اطلاعاتی را به دست خواهد آورد.

مخاطب هدف خود را مشخص سازید.
این کار به خواننده کمک می‌کند تا بداند آیا مطلب حاضر برای وی مفید خواهد بود یا خیر. با وجود این که شما قصد دارید مخاطبان بیشتری را برای نوشته خود جلب کنید، در صورت مشخص کردن مخاطبین هدف خود، از ناامید شدن خوانندگان جلوگیری می‌کنید.

برای خواننده مختصری از اطلاعاتی را که با خواندن متن شما کسب خواهد کرد، ارائه دهید.
این کار به خواننده کمک خواهد کرد تا انتظارات خود را از مطالعه مطلب شما شکل دهد. هم‌چنین نکات مهم در متن را برای خوانندگان برجسته‌تر خواهد ساخت.

بینش جالبی از متن را برای مخاطب انتقال دهید.
ممکن است شما بخواهید جزئیات بیشتری را در رابطه با تحقیقات خود با خواننده در میان بگذارید (انجام این کار کاملاً اختیاری است). ممکن است احساس کنید برخی اطلاعات برای خواننده جالب خواهد بود و یا برای درک بیشتر متن به وی کمک خواهد کرد.

جمع‌بندی بحث

نگارش پیشگفتار به صورت کلی و گام‌های اصلی آن به طور مفصل شرح داده شد. در نگارش پیشگفتار پایان‌نامه نیز در حالت کلی باید گام‌های ذکر شده رعایت گردد با این تفاوت که ممکن است برخی از موارد غیرضروری در مراحل نگارش پیشگفتار پایان‌نامه حذف گردد. بهتر است پیشگفتار باید مختصر و مفید باشد. در این قسمت باید از ارائه اطلاعات غیرضروری پرهیز شود و این بخش نهایتا در دو صفحه خلاصه شود. با این وجود اجباری برای این موضوع وجود ندارد و در صورتی که قصد داشته باشید اطلاعات مهمی را با خواننده در میان بگذارید، می‌توانید این بخش را طولانی‌تر کنید. در صورت نیاز از افراد خاصی که شما را یاری کرده‌اند قدردانی کنید. ممکن است شما بخواهید تا از افرادی که در انجام تحقیقات و یا نگارش و ویرایش متن تحقیق به شما یاری رسانده‌اند قدردانی کنید. این قدردانی‌ها می‌توانند در قسمت پیشگفتار گنجانده شوند.

پیشگفتار ممکن است برای معرفی یک کار علمی اعم از کتاب، مقاله یا پایان‌نامه به کار رود. پیشگفتار باید اطلاعاتی را در رابطه با پیش زمینه شما به منظور اثبات اعتبار خود برای مخاطب و همچنین علت نوشتن متن علمی حاضر باشد. در نگاه اول ممکن است نوشتن پیشگفتار کار دشواری به نظر آید، ولی نوشتن آن باعث می‌شود مخاطب شما قبل از مطالعه متن، اطلاعات کافی را در رابطه با آن به دست آورد. در صورتی که با قالب‌های از پیش تعیین شده سعی در نگارش پیشگفتار داشته باشید، تهیه پیشگفتار کار ساده‌ای خواهد بود.  به عبارت دیگر پیشگفتار سخن دل کسی است که به انجام یک تحقیق اقدام وگزارش نهایی آن را تنظیم کرده است و اکنون منتظراست تا کسانی به مطالعه نوشته او بپردازند و راه او را بپیمایند یا از گام نهادن در آن راه صرف نظر کنند.

3.3 4 رای ها
امتیازدهی به مقاله