مقدمه مقاله
مقدمه مقاله نخستین بخش از بدنه اصلی یک پژوهش علمی است که به بیان مساله اصلی پژوهش، شکاف پژوهشی و خط سیر پژوهش را نشان میپردازد. در هر مقاله علمی پس از عنوان و چکیده و واژگان کلیدی بدنه اصلی با مقدمه آغاز میشود.
در پایاننامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری نیز پیشگفتار حکم مقدمه را دارد و همه فصلها از فصل یک تا فصل پنج نیز با یک مقدمه آغاز میشود. این بخش بهعنوان قلب مقاله در نظر گرفته می شود چرا که معرفی کننده اهداف اصلی و ادبیات پژوهش شما می باشد.
این بخش از مقاله که بلافاصله بعد از چکیده نوشته می شود، نخست با یک توضیح کوتاه از ادبیات پژوهشی موضوع مقاله آغاز می شود. سپس یک پیشینه از موضوع مقاله بیان می شود. اینکه پیش از شما چه تعداد مطالعه مرتبط با موضوع شما انجام گرفته است. اما بدون هیچ گونه استدلال و ارائه نتایج آنها. و در نهایت فرضیه پزوهش مطرح می شود. بایستی در این بخش دلیل روشنی برای طرح سوال خود بیاورید. و اینکه با پاسخ دادن به این سوال و یا حل آن مشکل می خواهید به چه چیزی برسید. در پایان نیز با پرسش اصلی پژوهش به پایان میرسد.
تعریف و جایگاه مقدمه مقاله
مقدمه (Introduction) نخستین بخش یک مقاله علمی است که ملیات پژوهش را تعیین میکند. هم داوران مجلهها و هم خوانندگان مقالهها پیش از هر چیز سراغ مقدمه مقاله میروند بنابراین این بخش اهمیتی کلیدی در یک مقاله دارد. ویلکینسون مقدمه را اینگونه تعریف میکند:
مقدمه مقاله بخشی از نوشتار علمی است که خوانندگان را با اطلاعات پیشزمینه پژوهش آشنا میکند. هدف مقدمه، ایجاد چارچوبی برای پژوهش است تا خوانندگان بتوانند چگونگی ارتباط دیگر بخشهای پژوهش را درک کنند.
ویلکینسون به نقل از جان کرسول
هر مقاله تحقیقی دارای بخشهای مختلفی است که برای نگارش استاندارد باید با آنها آشنایی داشته باشید. مقدمه مقاله تحقیقاتی شماست که باعث میشود، خواننده تصمیم بگیرد با شما تا انتهای کار همراه شود یا خیر.
شاید در نگاه اول نوشتن بخش مقدمه به نظر ساده بیاید. اما وقتی شروع به نگارش می کنید ممکن است نتوانید نظم درستی به مطالبتان بدهید. بنابراین در ابتدای نگارش بایستی مقدمه مقاله را مانند یک قیف در نظر بگیرید که به تدریج قطر آن کاهش پیدا میکند؛ یعنی در ابتدا درباره موضوعات کلی تر مطرح میشود. سپس به سراغ بخش مرور ادبیات بروید و سعی کنید تا موضوعات را تخصصی تر نقد و بررسی کنید و سرانجام در انتهای مقدمه به ارائه کار تحقیقی خود بپردازید.
شیوه نوشتن مقدمه مقاله
معمولا گفته می شود که بهترین زمان برای نوشتن مقدمه مقاله بعد از تکمیل ساختار مقاله و گرفتن نتایج مقاله است. البته این برای افرادی پیشنهاد می شود که تجربه ای در نگارش مقاله نداشتهاند و برای اولین بار می خواهند یک مقاله بنویسند. اما برای اساتید دانشگاهی و محققین با تجربه در زمینه نگارش مقالهف شاید نوشتن مقدمه اولین و راحت ترین بخش از مقاله باشد.
اگر میخواهید که مقاله پژوهشی مورد توجه قرار بگیرد و خوانندگان متعددی از آنها استفاده کنند و مقالات تان را بخواننند باید علاوه بر مقوله محتوای مناسب تولیدی به شیوه نگارش هم تسلط کافی داشته باشید.
نقش مقدمه در مقالات تحقیقی بسیار مهم است. این بخش از هر مقاله به شما میگوید که علت انتخاب موضوع مقالهتان برای تحقیق چه بوده است. چرا چنین موضوعی حائز اهمیت است، دلیل استفاده روشی خاص برای تحقیقتان چه بوده است و … .
به مقدمه هر مقاله علمی میتوان به عنوان ابزاری برای پر کردن خلأ میان تحقیقات قبلی مرتبط با موضوع و کاری جدید هم اشاره کرد. یعنی در یک مقاله، در بخش مقدمه از دستاوردی خواهید گفت که خلأهای موجود در تحقیقات قبلی در زمینه مشترک را پُر میکند.
وظیفه دیگر مقدمه در مقالات تحقیقاتی، این است که به خوانندگان نمایی از اطلاعات پیشزمینه را ارائه کند و آنها را برای فرستادن به بستر تحقیق یاری دهد. یادتان باشد که هر پایاننامه معمولا دارای بخش جداگانهای است که به آن «مرور ادبیات» میگویند. اما در یک مقاله تحقیقاتی، چنینی بخشی وجود ندارد. در عوض، مقدمه مروری مختصر بر تحقیق صورتگرفته دارد.
اگر متنی که مینویسید به درستی، اسلوب یک مقاله علمی و تحقیقاتی را رعایت نکرده نباشد، هم انسجام متنتان کاهش پیدا میکند و هم به طور نامحسوس به مخاطب میگویید که فردی حرفهای نیستید و کارتان از اعتبار چندان قابل توجهی برخوردار نیست.
گامهای نگارش مقدمه مقاله
به عنوان یک قانون سرانگشتی یادتان باشد که تعداد واژگان بخش مقدمه در مقالات تحقیقاتی حدود ۱۰ درصد کل واژگان بدنه مقاله را میسازد. اما شیوه نوشتن مقدمه و اصول مرتبط با مقدمه را در ادامه میخوانید:
۱.اطلاعات پیشزمینه برای خواندن مقاله را در مقدمه بیاورید
در مقدمه هر مقاله تحقیقاتی باید اطلاعات پیشزمینهای لازم را در اختیار مخاطبان قرار بدهید و او را هدایت کنید تا بتواند با بستر متنی که قرار است با آن رو به رو شود، آشنایی کسب کند.
۲. اهمیت موضوع مقاله و تحقیق خود را شرح بدهید
در بخش مقدمه یک مقاله تحقیقاتی باید به مخاطب اطلاع بدهید که قرار است با چه چیزی در متن رو به رو شود. یعنی باید تمام تلاشتان را به کار بگیرید تا مشخص شود که چرا پروژه تحقیقاتیتان ارزشمند بوده است و چه حرفهایی برای گفتن دارد.
۳. از تحقیقات پیشین در راستای موضوع تحقیقتان هم صحبت کنید
مروری بر ادبیات تحقیق در نوشتن مقالات تحقیقاتی به کار نمیآید. این سبک از مروها برای نوشتن پایاننامه کاربرد دارد. اما در یک مقاله تحقیقاتی هم باید به تحقیقات و پروژههایی که قبل از شما در زمینه موضوعتان صورت گرفته است، اشارههایی داشته باشید.
۴. مقدمه را با بیان اهداف تحقیقاتیتان به پایان برسانید
در جملات آغازین بخش مقدمه در مقالات تحقیقاتی خود به معرفی مطلب و پروژه تحقیقاتی خود پرداختید و از روند کار و اهمیت آن گفتید. حال در بخشهای پایانی و انتهایی مقدمه باید به سراغ نتیجهگیری بروید و درباره روشهای به کار رفته در جریان تحقیق و ارزیابی آن روشها برای مخاطبان صحبت کنید.
پایان سخن
مقدمه باید طوری نوشته شود که خواننده را به سوی پیشرفته ترین ها و بروزترین های حوزه مطالعاتی مدنظر خود هدایت کند و این امکان برای او فراهم شود که بقیه مقاله را بفهمد؛ سعی کنید برای نگارش این بخش از مقالات ۳ سال اخیر استفاده کنید. زیرا مطالب بروزتری را ارائه می دهند و از طرفی از دید سردبیر مجله نیز این موضوع حائز اهمیت است.
علاوه بر این، مقدمه باید به گونه ای نوشته شود که باعث ترغیب خواننده به خواندن ادامه مقاله شود. از سوی دیگر نگارش خوب مقدمه تأثیر بسزایی روی نظر داوران و سردبیر در مورد مقاله شما خواهد داشت.
نکته بسیار مهمی درباره نوشتن مقدمه وجود دارد؛ هر چند که مقدمه، نخستین بخش هر تحقیق است اما لزوما نیازی به آن نیست که قبل از شروع نوشتن بخشهای دیگر مقاله نگارش شود.
شما میتوانید، بخشهای مختلف هر تحقیق را بنا به میل و سلیقهتان در زمانبندی مخصوص به خود بنویسید. آنچه باعث میشود که انسجام بیشتری در متن داشته باشید و بخشهای مقاله تحقیقاتیتان را به خوبی بنویسید، میزان راحت بودن شخص شما به عنوان نویسنده برای نگارش بخشهای گوناگون است.
پس انتخاب با شماست. هم میتوانید ابتدا کار نوشتن مقاله را با مقدمه آغاز کنید و هم این امکان وجود دارد که بخشهای دیگر را بنویسید و بعد به سراغ مقدمه بیایید. شاید حتی نوشتن مقدمه به عنوان بخش پایانی کار به نفعتان هم باشد. زیرا این بخش از مقاله، معرفی و مروری است بر آنچه در مقاله خواهد آمد. در این صورت، زمانی که تمام بخشها نوشته شد، دید کاملتری برای شرح موضوع در مقدمه خواهید داشت.
پایان نامه مدیریت , مقاله بیس مدیریت | ۰۹ اردیبهشت ۰۳
مقدمه مقاله در واقع همان بیان مساله به همراه اهمیت و ضرورت پژوهش در یک پایاننامه است. نخست باید پدیده محوری را شرح دهید سپس مساله خود را بیان کنید و بعد اهمیت و ضرورت آن را ذکر کنید. در پایان نیز با سوال اصلی پژوهش که همان عنوان مقاله است کار را ببندید.