گردشگری ماجراجویانه
گردشگری ماجراجویانه Adventure travel یکی از انواع گردشگری است که ریسک ادراک شده بالایی دارد و نیازمند مهارتهای جسمی میباشد. گردشگری ماجراجویانه یا طبیعتگردی مناسب افرادی است که به دنبال هیجان بیشتری در مسافرت خود هستند. در هر جامعه کسانی هستند که به انجام دادن کارهای متهورانه و مخاطره آمیز علاقه وافر دارند. برخی از این افراد با اقدام به مسافرتهای ماجراجویانه به این نیاز درونی خود پاسخ میدهند.
چنین گردشگرانی میخواهند از راههای جدید یا غیر عادی، مهارتها و تواناییهای جسمی خود را در مواجهه با سختیها و دشواریها بیازمایند و گردشگری ماجراجویانه را تجربه کنند. لذا نوعی از گردشگری برای آنان لذت بخش و جذاب است که توأم با هیجان بیشتر باشد. در واقع این گونه سفرها حس کنجکاوی خطرپذیری و قوای جسمانی انسانها را مورد آزمایش مینماید.
گردشگری ماجراجویانه و ورزشی در نتیجه تمایل زیاد مردم به پیشگیری از بیماری به جای درمان و فعال تر شدن آنها در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، به طور روز افزونی در حال رشد است. در این میان افرادی خواستار هیجان و شور بیشتری اند. این افراد فعالیتهای هیجان انگیزی میخواهند که میتوان آن را در دسته گردشگری ماجراجویانه قرار داد.
انواع گردشگری ماجراجویانه
با توجه به مقصد سفر و تجربیاتی که در آن پیش رو خواهید داشت، میتوان گردشگری ماجراجویانه را به دو دسته ی سخت و نرم تقسیم کرد. در سطح دشوار یا سخت این نوع گردشگری، شخص باید کاملا آموزش دیده و مهارتهای فیزیکی و بدنی را کسب کرده باشد. برای مثال این دسته از افراد باید بتوانند صخره نوردی و کوهنوردی در ارتفاع بالا و شرایط سخت را با موفقیت پشت سر بگذارند یا در مواجه شدن با خطراتی مانند روبرو شدن با حیوانات وحشی و خزندگان مختلف توانایی دفاع از خود را داشته باشند.
پرطرفدارترین گردشگری ماجراجویانه نوع سخت عبارتند از:
- موج سواری
- دوچرخه سواری کوهستان
- رفتینگ
- بانجی جامپینگ
- صخره نوردی و کوهنوردی در سطح دشوار
- غارنوردی و یخ نوردی
در مقابل، برای نوع نرم این سفر نیاز به داشتن مهارتهای پیشرفته احساس نمیشود و با کمی دانش و اطلاعات در مورد طبیعت که با چاشنی خطر و کسب تجربیات جدید همراه باشد، میتوان کوله بار را برای روزهایی پرماجرا برداشت. از نمونههای پرطرفدار و رایج این نوع گردشگری میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- اسنورکلینگ
- پیاده روی و طبیعت گردی در مناطق ناشناخته
- اسب سواری
- دوچرخه سواری در سطح متوسط
- غواصی
ویژگیهای گردشگری ماجراجویانه
ویژگی برجسته توریسم ماجراجویی، وجود عنصر «ریسک» و «خطر» است؛ تفریح و توریسم ماجراجویی، جستجوی خطر و عدم اطمینان از نتایج تلقی میشود. در تعریف توریسم ماجراجویی، اشاره به ده ویژگی اصلی «ماجرا» میتواند مفید باشد، که این ویژگیها به شرح ذیل میباشند:
- نتایج نا مشخص
- خطر و ریسک
- چالش برانگیز
- پاداش مورد انتظار
- بدیع بودن
- هیجان
- تنوع و گریز از زندگی روزمره
- اکتشاف و شناخت
- تمرکز و جذب
- احساسات متناقض
فعالیتهای ماجراجویی، گستره بسیاری از فعالیتها از جمله امور بی خطر و مستلزم خطرات بسیار را شامل میشوند، مفهوم «توریسم ماجراجویی آرام» و «توریسم ماجراجویی مخاطره آمیز» بر انواع آنها دلالت مینماید. توریسم ماجراجویی آرام، فعالیتهای مورد علاقه افرادی را در بر میگیرد که خطرات حقیقی چندانی را به دنبال نداشته و تجربه پیشین در این زمینه ضرورت ندارد؛ از این رو تمامی افراد از امکان شرکت در این توریسم برخوردار هستند. از طرف دیگر در « توریسم ماجراجویی مخاطره آمیز» فرد شرکت کننده و ارائه کننده خدمات از میزان بالای خطرات و نیاز به داشتن تجربه پیشین و مهارتهای بسیار در این زمینه برای مقابله با نتایج غیر مننظره آگاهی دارند.
ادبیات پژوهش و مبانی نظری انواع گردشگری
فصل دوم انواع گردشگری شامل ادبیات پژوهش و مبانی نظری انواع گردشگری تهیه شده است. فصل دوم انواع گردشگری شامل فهرست کامل منابع بوده و به صورت فایل ورد قابل ویرایش میباشد.
خلاصه و جمعبندی
بر اساس دیدگاه برخی پژوهشگران، همگانی شدن ورزش حرفهای را گردشگری ماجراجویانه میگویند، طبیعتا این فعالیت، یک فعالیت قهرمانی نیست و افراد ماجراجو به صورت مبتدی تری یک هیجان را تجربه میکنند. در اینجا تعریف مختصی برای گردشگری ماجراجویانه مطرح میشود: گردشگری ماجراجویانه شامل سفرهای با هدف خاص برای کاوش تجربیات جدید است. که بیشتر شامل ریسک کردن یا کنترل خطر همراه با چالش شخصی، در یک محیط طبیعی یا عجیب و غریب میباشد.
گردشگری ماجراجویانه علاوه بر همپوشانی هایش با گردشگری ورزشی، مستقیما با طبیعت در ارتباط است.در واقع در اکثر اوقات یک گردشگر ماجراجو را یک طبیعت گرد نیز میتوان نامید.
انگیزه این افراد عمدتا به لذت ناشی از ترشح فراوان آدرنالین بر میگردد که در نتیجه احساس خطر و هیجان حاصل میشود. گردشگران ماجراجو معمولا از سایر گردشگران ورزشی جوان تر هستند و نکتهای که قابل تامل میباشد این است که مردان بیشتر از زنان در این فعالیتها شرکت میکنند.
مدیریت گردشگری | ۲۱ مهر ۹۷