گردشگری مذهبی

گردشگری مذهبی Religious tourism افرادی را شامل می‌شود که به منظور دیدار از اماکن مقدس یا انجام دادن امور مذهبی مسافرت می‌کنند. میلیون‌ها مسلمان به عربستان سفر می‌کنند، مسیحیان به واتیکان یا کلیساهای مقدس، بودائیان به بنارس و برهمائیان به لهاسا سفر می‌کنند و…

شاید بتوان گفت در ایران این نوع گردشگری بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده است. سالانه ۱۵ میلیون نفر از ایرانیان تنها به شهر مشهد سفر می‌کنند. در ایران مساجد، امامزاده‌ها، کلیساها و کنیسه‌های تاریخی زبادی وجود دارد که سالانه بازدید زیادی از آنها انجام می‌شود.

در واقع گردشگری مذهبی  به آن نوع از گردشگری اطلاق می‌شود که مردم به صورت انفرادی یا جمعی و به منظور زیارت، تبلیغ مذهبی یا حتی گذران اوقات فراغت به اماکن و مناطق مذهبی سفر می‌کنند. بزرگترین شکل توریسم مذهبی جمعی، مراسم حج در عربستان سعودی است که به صورت سالانه برگزار می‌شود. در آمریکای شمالی، گردشگری مذهبی مشمول حدود ۱۰ میلیارد دلار از صنعت گردشگری هستند. از مشهورترین شهرهایی که مقصد گردشگران مذهبی است می‌توان به مکه، مدینه، کربلا و  بنارس اشاره کرد. سازمان جهانی گردشگری تعداد گردشگران دینی در سرتاسر جهان را حدود ۳۰۰ میلیون نفر در سال تخمین زده است.

اهمیت گردشگری مذهبی

جاذبه­‌های گردشگری مذهبی (امامزاده‌­ها، زیارتگاه­‌ها) نقش مؤثری در بازسازی حیات شهرها در طول تاریخ و امروز داشته است که همچون یک شبکه گسترده اجتماعی از اعتماد و مشارکت گرفته تا بحث هنجارها و امنیت، اغلب مسائل و مشکلات شهری را پوشش می­‌دهد. تحلیل برنامه­‌ریزی استراتژیک نیز بر استفاده از نقاط قوت و کاهش نقاط ضعف در ارتباط توریسممذهبی و رونق شهرنشینی را تائید می­کند. در این راستا، پیشنهاداتی چون معرفی گسترده جاذبه­‌های مذهبی مناطق از طریق رسانه­ ها، توجه به پیوند بافت تاریخی و امامزاده در ساماندهی آن، گسترش مراکز مذهبی مکمل مانند موزه­‌های مذهبی، مکان­‌های همایش­‌ها و آیین­‌های مذهبی در جذب گردشگران مذهبی و پویایی توریسم مذهبی ارائه شده است.

اهمیت گردشگری مذهبی

اهمیت گردشگری مذهبی

خاورمیانه خاستگاه انواع مذاهب بوده و از دیرباز مردمان این منطقه علاقه شدیدی به مذهب از خود نشان داده اند. پیامبران متعددی در این منطقه به نبوت رسیده و بلاد خود را توسعه داده اند. اکنون نیز شیعیان همچنان امامزاده‌های متعددی را شناسایی می‌کنند. برای زیارت آنها از دامان کوه‌ها و از میان جنگل‌ها راه به جلو باز می‌کنند. مشهد شهری گرم و خشک است که به مدد حرم امام هشتم تبدیل به بهشتی برای مسافران شده است. مردمان آن دیار از این گردشگران ارتزاق می‌کنند. در عربستان پول ناشی از کعبه به درآمدهای نفتی پهلو می‌زند. اینها اهمیت گردشگری مذهبی در سرزمین ایران را تقویت می‌کنند.

جمع بندی بحث گردشگری مذهبی

این نوع از گردشگری یکی از رایج ترین اشکال گردشگری در سراسر جهان است که سابقه ان به قرون و اعصار گذشته مرتبط می‌گردد. بطور کلی شامل سفرها و بازدیدهایی می‌شود که اصلی ترین هدف از انها تجربه‌ای مذهبی است. قبل از بیان مفهوم گردشگری مذهبی و زیارت باید به این نکته توجه کرد که گردشگری مذهبی و زیارتی دو مقوله جدا از هم هستند که هریک تعریف خاص خود را دارند که گاه به اشتباه در جای یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

در واقع گردشگری زیارتی زیر مجموعه‌ای از گردشگری مذهبی می‌باشد. زمانی که یک شهروند شهر رشت به مسجد اکبریه لاهیجان می‌رود تا از آثار تاریخی آن بازدید نماید در نوع گونه شناسی،گردشگری مذهبی گفته می‌شود. در زیرشاخه توریسم مذهبی قرار می‌گیرد. اما هرگاه همان فرد به بقعه شیخ زاهد گیلانی در لاهیجان برود و از آن بقعه بازدید کند در نوع تیپ شناسی گردشگری زیارتی قرار می‌گیرد و نوع گردشگری زیارتی را شکل می‌دهد.

ادبیات پژوهش و مبانی نظری انواع گردشگری

فصل دوم انواع گردشگری شامل ادبیات پژوهش و مبانی نظری انواع گردشگری تهیه شده است. فصل دوم انواع گردشگری شامل فهرست کامل منابع بوده و به صورت فایل ورد قابل ویرایش می‌باشد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله