پرسشنامه فشار کاری
دانلود پرسشنامه فشار کاری (فشارزاهای شغلی) دارای روایی، پایایی، منبع استاندارد و شیوه تفسیر
نوع فایل: ورد
منبع: استاندارد
شیوه تفسیر: دارد
روایی و پایایی: دارد
تعریف: مفهومی و عملیاتی
تعداد سوالات: ۱۰ گویه با طیف لیکرت پنج درجه
ابعاد: «فشارزهای چالشی» و « فشارزهای بازدارنده»
پیوست: پرسشنامه اشتیاق شغلی و فرسودگی هیجانی
تعریف مفهومی و عملیاتی پرسشنامه فشار کاری
تعریف مفهومی: فشار شغلی (Job Pressure) زمانی رخ میدهد که مسئولیتهای یک شغل بیشتر از زمان، منابع یا توانایی و مهارت فرد قرار گرفته در آن موقعیت باشد. گاهی اوقات، فشار کاری اضافی تنها به معنی کار کردن بیش از حد کار کردن و دیرتر ترک کردن محل کار نسبت به ساعت کاری معمول نیست. سپردن وظایفی با نیازهای فراتر از تواناییهای کارکنان هم میتواند آنها را در چنین وضعیتی قرار دهد. در نتیجه، منابع انسانی باید از حد توان خود فراتر برود تا بتواند نتیجه رضایتبخشی را کسب کند.
آثار زیانبار فشار شغلی در کارکنان و مدیران زیاد بوده و خسارتهای جبرانناپذیری را به سرمایه انسانی بهعنوان مهمترین سرمایه سازمانی، وارد میآورد. مشکلات جسمی، روانی و رفتاری از بارزترین آثار فشار شغلی محسوب میشوند. فشارخون بالا، کلسترول بالا، امراض قلبی و زخمهای معده، درد مفاصل و سرطان از جمله مشکلات جسمی؛ دلواپسی، افسردگی، بیحوصلگی و بیاعتمادی از جمله مشکلات روانی و در نهایت کمخوابی، کمخوری و یا پرخوری، اعتیاد.
تعریف عملیاتی: برای سنجش فشار شغلی از ابزار پرسشنامه استفاده شد. این پرسشنامه شامل ۲ سازه اصلی و ۱۰ گویه است. برای سنجش امتیاز هر گویه از نمرهگذاری با طیف لیکرت پنج درجه استفاده گردید. امتیاز هر سازه نیز با استفاده از میانگین امتیازات گویههای مربوط به آن سازه، برآوردشدنی است. البته در مجموع ۶ سازه و ۴۰ گویه در این پرسشنامه وجود دارد.
شیوه تفسیر: از آنجا که امتیاز نهایی هر سازه براساس میانگین نمرات گویههای تشکیل دهنده آن قابل برآورد است بنابراین نمره نهایی هر سازه بین ۱ تا ۵ خواهد بود. اگر میانگین بالای سه (حد متوسط طیف لیکرت) برآورد شود در این صورت وضعیت سازه مورد بررسی مطلوب است. همچنین میتوان از آزمون تی-تک نمونه برای بررسی معناداری نتایج استفاده کرد.
مدیریت منابع انسانی | ۱۸ اسفند ۰۲
سلام. فشارزاهای شغلی دو دسته هستند. آیا هر دو دسته در این پرسشنامه لحاظ شده است؟ لطفا توضیح دهید.