شب بازار
شب بازار Night market به بازارهایی گفته میشود که عمده فعالیت آنها از ابتدای شب شروع شده و در صبح خاتمه مییابد. شب بازار بیشتر در کشورهای اسیای جنوب شرقی رواج و گشترش دارد و در فرهنگ ایرانی مشابه همان بازار روز است. فرم کلی و ساختار شب بازار مشابه بازار روز ایرانی است.
با عنایت به اینکه در سالهای اخیر شیوه زندگی تغییر کرده است و افراد گرایش زیادی به بیدار ماندن در شبها پیدا کردهاند بنابراین شب بازار فرصت اقتصادی مناسبی را در اختیار صاحبان کسبوکار قرار داده است. با ارائه محصولات در شب هنگام شادی و نشاط به محیط شبانه شهر تزریق شده و محفلی و محملی برای شب زندهداران فراهم میآید. برای مطالعه بیشتر پرسشنامه شب بازار را دانلود کنید. از دریچه نشاط فصای شهری نیز میتوان به مقوله شب بازار پرداخت. تأمین نشاط و سرزندگی شهری یکی از دغدغههای اصلی نظامهای مدیریت شهری است.
ایجاد سرزندگی و فعالیتهای مختلف در شهر را نمی توان محدود به زمان و دوره خاصی کرد. اگر شهر را موجودی زنده در نظر بگیریم، برای ادامه زندگی به سرزندگی و نشاط نیازمند است در غیر این صورت سبب بروز انواع ناهنجاریهای اجتماعی، فرهنگی و در ارتباط با آنها زیستی و اقتصادی میگردد. اگر محیطهای مناسبی برای برپایی بازارهای شب فراهم آید میتوان از این پتانسیل در جذب گردشگر و مدیریت گردشگری نیز استفاده کرد. البته بازارهای شبانه با برخی از باورها سنتهای حاکم بر فضای فرهنگی و سیاسی کشور نیز مغایرتهایی دارد که باید به آن پرداخته شود.
اهمیت شب بازار
در دنیای امروز اکثر افراد تنها شبها از فرصتی برای تفریح و گذراندن اوقات برخوردار هستند و این در حالی است که در اکثر شهرهای کشورمان فضاهای همگانی امنی برای فعالیتهای تفریحی شبانه که افراد اوقات فراغت خود را در آن سپری کنند وجود ندارد و شهر بعد از غروب آفتاب یک دوره مرده و خالی از سر زندگی و شادابی شبانه را دارد. زمانهای شب بعد از تاریکی زمانهای گم شده و یا از دست رفتهای جهت فعالیتهای شهری و ایجاد سرزندگی در شهر هستند، که با شناخت و تواناییها و محدودیتهای ایجاد زندگی شبانه روزی و همچنین در نظر گرفتن خواست عموم شهروندان میتوان شهرهای با سرزندگی و فعالیت شبانه روزی بوجود آورد.
کلیه اقدامات انسانی (چه مادی و چه معنوی) که به منظور ارتقای سطح کیفی زندگی و در ساعات شب درون جامعه انسانی رخ میدهد و موجب تداوم فعالیت جامعه و پویایی آن میگردد؛ زندگی شبانه آن جامعه را تشکیل میدهد. این جامعه میتواند یک محدوده، منطقه و یا کل شهر باشد.
اگر شب بازارها دارای فضاهای جذاب باشند و در آنها تفریحات سالم، غذاهای مطلوب و اقلام موردنیاز به گونهای سازمان یافته و مطابق باارزشهای جامعه ارایه گردد، باحضور فعّال مردم امنیت، استحکام خانواده، رونق اقتصادی، گردشگری، شادابی و به تبع آن سرزندگی شبانه را شاهد خواهیم بود. در حال حاضر یکی از تفاوتهای اصلی شهرهای ایرانی با برخی از شهرها در اروپا، آسیا وآمریکا نوع، نحوه و زمان انجام فعالیت هایی است که صورت میگیرد؛ و این تفاوتها به نوبه خود موجب شکلگیری کالبدی متفاوت شده اند.
نتیجهگیری
بازار شب نوعی بازار است که شباهت بسیار به بازار روز دارد با این تفاوت که زمان برپایی آن در شب است. محل تشکیل این بازارها معمولاً کشورهای جنوب شرق آسیا مانند تایلند، هنگ کنگ، تایوان، مالزی، سنگاپور و اندونزی میباشد که با توجه به گرم بودن هوای در طول روز، بازارهای هفتگی یا دائمی شبانه در این مناطق گسترش یافته است. البته در کشورهای دیگر از جمله در آمریکا، بازارهای شبانه جهت گرامیداشت فرهنگ چینی برپا میگردد.
با توجه به تنوع سلایق شهروندان شاهد تمایل آنها به انجام فعالیتهای اجتماعی، اختیاری و اجباری در سطح فضاهای شهری در طول شبانه روز هستیم. هر چند فعالیتهای اجباری از قبیل کار و رفع نیازهای اصلی زندگی روزمره آنها با شهرهای ایرانی تفاوت بارزی ندارد ولی فعالیتهای اجتماعی و اختیاری آنها به لحاظ، نحوه انجام، مکان و زمان تفاوت بارزی را دارا میباشند.
از طرف دیگر محوطههای اطراف بناهای تاریخی، مکانهای مذهبی همچون مسجد و همچنین بوستانهای بزرگ در کنار کاربریهای خدماتی، تفریحی و فضاهای شهری میتوانند به کانونهای حضور و فعالیتهای شهروندان تبدیل گردند. به گونهای که فعالیتهای مختلف فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و تفریحی پس از ساعات کاری موجب بازتولید بسیاری از فضاهای شهری شده و همچنین باعث سرزندگی و افزایش فعالیتهای شبانه این مناطق برای ساکنین و بازدیدکنندگان شود. اثر مثبت زندگی شبانه روزی و شب بازارها زمانی بروز خواهد کرد که راهکارهای مدیریتی از قبیل تعیین زمان و محدوده انجام فعالیتها و همچنین راهکاهای طراحانه از قبیل طراحی کالبد، منظر شبانه و کاربریهای پیشنهادی در محدوده مورد نظر برای زندگی شبانه روزی در نظر گرفته شود.
مدیریت گردشگری | ۰۴ فروردین ۹۹