مدیریت گردشگری

رشته مدیریت گردشگری یکی از رشتههای جدید مورد علاقه داوطلبان بوده و مشخصه اصلی آن میان رشتهای بودن آن است. اگر نگاهی به فهرست دروس رشته مدیریت گردشگری بیاندازیم، این موضوع شفافسازی میشود. عناوین دروس رشته مدیریت گردشگری در یک دسته بندی کلی شامل موارد ذیل است:
زبان(های خارجی)، اقتصاد، ریاضیات و آمار، دروس مدیریت و بازاریابی، علوم اجتماعی، تاریخ و جغرافیا.
پیشینه رشته مدیریت گردشگری
رشته مدیریت گردشگری برای اولین بار در سال ۱۳۷۴ در ایران راه اندازی شد. اولین دانشگاهی که این رشته را وارد سیستم آموزشی کشور کرد، دانشگاه علامه طباطبایی بود. در واقع دانشگاه علامه طباطبایی را می توان پدر علم گردشگری کشور دانست. این دانشگاه همچنین در سالهای بعد پیشرو راهاندازی دورههای ارشد و دکترا در کشور بود.
تصور بسیاری از افراد براین است که این رشته مانند نامش، سرشار از گشت و سفرهای (داخلی و احیانا خارجی) باشد. تصوری که در هنگام تحصیل در رشته تغییر میکند.افراد داوطلب برای ورود به این رشته، همواره از علاقه خود به سفر و گردشگری میگویند و تصور میکنند که با انتخاب این رشته به این علاقه خود دست مییابند.
اما واقعیت این نیست. مواردی که در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی گردشگری وجود دارد، بیشتر پیرامون مسائل تئوریک و نظری رشته بوده و تعداد گشت و سفرها در تمام طول تحصیل به ندرت به تعداد انگشتان دست میرسد. نکتهی دیگر هدف انتخاب رشته است، برای مثال افراد تصور میکنند برای تور لیدر شدن یا تاسیس دفاتر خدمات گردشگری میبایست در این رشته تحصیل داشته باشند. اگرچه تحصیل در این رشته، میتواند فرد را در رسیدن به این هدف یاری کند ولی هیچ الزامی به در تحصیل در رشته مذکور نخواهد داشت. به عبارت دیگر اگه هدف فرد تبدیل شدن به یک تورلیدر است، نیازی به تحصیل در این رشته (در مقاطع کارشناسی یا ارشد) و صرف هزینه و زمان زیاد ندارد، بلکه میتواند با شرکت در دورههای کوتاهمدت گردشگری هم به این هدف برسد.
نظام آموزشی رشته مدیریت گردشگری
رشته مدیریت گردشگری هماکنون در تمام دانشگاهها (دولتی، آزاد، پیام نور، غیر انتفاعی، علمی کاربردی) و در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری اقدام به پذیرش دانشجو می کند. از جمله دانشگاههایی که نسبت به پذیرش دانشجو دراین رشته اقدام میکنند، می توان به دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، تبریز، شیراز، بم، سمنان، مازندران، یزد، پژوهشگر اردبیلی و … اشاره کرد.
مهارتهای لازم رشته مدیریت گردشگری
یکی از عوامل مهم در هنگام انتخاب هر رشته دانشگاهی که میبایست بدان توجه نمود، الزامات و نیازمندیهای لازم آن رشته است. رشته مدیریت گردشگری نیز ازین قضیه مستثنی نیست. بنابراین فردی که تمایل به تحصیل در این رشته را دارد، میبایست از این الزامات و نیازها اطلاع داشته باشد. از جمله مهارتهای لازم در ارتباط با این رشته میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آشنایی با زبانهای خارجی (ترجیحا انگلیسی، آلمانی، فرانسوی، اسپانیایی، عربی و … )
- آشنایی اجمالی با فرهنگ و تاریخ کشور
- روابط و تعامل اجتماعی خوب
بازار کار رشته مدیریت گردشگری
از مهمترین دغدغههای هر دانشجو در انتخاب رشته تحصیلی، وضعیت بازارکار آن رشته در آینده است. امکان دارد این موضوع در ابتدا چندان برای دانشجو اهمیتی نداشته باشد و فقط بخاطر علاقهای که به آن رشته داشته است وارد دانشگاه شود. ولی پس از پایان دوران تحصیلی نمود بیشتری پیدا میکند. بطوریکه پس از پایان تحصیلات دانشگاهی دوباره از او درباره انتخاب رشتهاش سوال شود، ممکن است پاسخ واقعبینانهتری را بدهد. پاسخی که در برخی موارد همراه با تامل است. بنابراین پیشنهاد ما این است که پیش از انتخاب هر رشتهای، در مورد بازار کار آن رشته تحقیق کامل کنید.
این مسئله در رشته مدیریت گردشگری و بطورکلی در همه رشتههای گردشگری اهمیت بیشتری دارد چراکه به واسطه جدید بودن و عدم ثابت بازار کار برای آن، گاهی مشکلات آن بیشتر از سایر رشتههاست.

مدیریت گردشگری | 10 بازدید | ۲۲ مهر ۹۷