بازاریابی معرف (افیلیت مارکتینگ)
بازاریابی معرف (Affiliate Marketing) نوعی بازاریابی عملکرد محور است که در آن صاحب کسبوکار به معرفان خود براساس میزان معرفی برند (نام و نشان تجاری) به مشتریان پاداش میدهد. در این روش که با ظهور بازاریابی دیجیتال رشد بیشتری پیدا کرده است شرکت به معرفان و یا ناشران بابت ترویج محصولات و خدمات هزینهای پرداخت میشود.
به بیان دیگر در بازاریابی معرف (افیلیت مارکتینگ) برای هر فروش و یا جذب مخاطب هدفمندی آنها حق کمیسیون دریافت میکنند. این بازاریابی مشارکتی در بستر اینترنت صورت میگیرد و یک کسبوکار اینترنتی محسوب میشود. در این نوع بازاریابی، کسبوکار به عنوان یک معرف یا بازاریاب، سایت فروشنده را به بازدیدکننده سایت خود معرفی میکنید و بابت این کار پورسانت میگیرید.
افیلیت مارکتینگ یا سرویس همکاری در فروش یکی از بهترین راههای کسب درآمد اینترنتی است. بازاریابی معرف از سال ۲۰۱۵ بهطور متوسط هرسال ۱۰% رشد داشته است و پیشبینی میشود که ارزش این صنعت تا سال ۲۰۲۰ به ۶٫۸ میلیارد دلار برسد. بیش از ۹۰% از تبلیغ دهندگان، افیلیت مارکتینگ را قسمت مهمی در تدوین استراتژی بازاریابی دیجیتال میدانند. در افیلیت مارکتینگ به عنوان یک بازاریابی مشارکتی اینترنتی، یک تبلیغدهنده به کانال شرکای خود (Partner) در صورتی که بتوانند در امر بازاریابی و فروش خدمات یا محصولات به آنها کمک نمایند، پاداش میدهد. به بیان دیگر، تبلیغدهنده، محصولات و خدمات خود را از طریق آگهیهایی که در سایت ناشر درج گردیده است به مشتریان خود عرضه مینماید.
تاریخچه بازاریابی معرف (افیلیت مارکتینگ)
بازاریابی معرف در اوایل دهه ۱۹ میلادی هنگامی که شرکتها به ازای هر فروش آنلاین حق کمیسیون به فرد آگهیکننده میدانند تاسیس شد. این مدل پرداخت به ازای عملکرد در سال ۱۹۹۴ توسط برنامه بازاریابی معرف (افیلیت مارکتینگ) شرکت آمازون که امروزه به عنوان یکی از مطرحترین برنامههای بازاریابی معرف به صورت آنلاین است وارد دنیای تجارت الکترونیک شد.
از آن زمان بازاریابی معرف و صنعت منبعث از آن با سرعت قابل توجهی رشد نمود که بخشی از آن به دلیل اهمیتی بود که سایتهای تجاری در آن زمان به دست آورده بودند. همچنین در سالهای اخیر، عملکردهای چشمگیر فروشگاههای اینترنی، خردهفروشان را نیز تشویق کرد تا بر همین اساس بر روی فعالیتهای بازاریابی اینترتی خود سرمایهگذاری کنند. محبوبیت بازاریابی معرف به سایر صنوف نیز سرایت نمود.
پیشرفتهای آتی نیز در سایر کانالهای ارتباطی مثل موبایل قابل پیشبینی است زیرا که بیشتر مشاغل سایتهای خود را برای استفاده کاربر با موبایل نیز بهینهسازی کردند. محبوبیت بازاریابی معرف به دلیل مزایایی است که برای هر دو گروه تبلیغدهنده و معرف (ناشر) از طریق یک سری برنامههای خاص فراهم میآورد. راه اندازی برنامه بازاریابی معرف (افیلیت مارکتینگ) ساده و بدون ریسک است و شانس بزرگی را برای افزایش حجم فروش و بالا بردن سطح دسترسی مخاطب فراهم میکند. از منظر یک تبلیغدهنده، یک برنامه موفق بازاریابی معرف (افیلیت مارکتینگ) یعنی افزایش حجم مورد نظر مربوط به هر بخش با استفاده از یک شریک بازاریاب که هدف اصلی وی ارتقای کسبوکار تبلیغدهنده است. با دسترسی به یک شبکه معرف، تبلیغدهنده میتواند یک رویکرد چندکانالی اتخاذ کند تا ارزیابی کند که چه فعالیتهایی برنامههای آنها را کارآمد میسازد.
تعریف بازاریابی معرف (افیلیت مارکتینگ)
بازاریابی معرف به سیستمی گفته میشود که به واسطه آن یک بازاریاب فروش مجازی یا یک وبسایت برای یک تولیدکننده یا خرده فروش تبلیغ میکند و در ازای هر فروش، یا هدایت هر سرنخ بازاریابی به سمت تولید کننده، پاداش خود را دریافت میکند. به این پاداش به اصطلاح «پرداخت به ازای عمل» گفته میشود. در اینجا عمل میتواند خرید آنلاین یک محصول یا سرویس باشد، یا حتی ایجاد یک سرنخ، ثبت نام، دانلود، تماس یا هر عمل دیگری که مشتری نهایی انجام میدهد. اخیراً حتی خرید آفلاین یا حضوری را هم شامل میشود، البته به شرطی که بتوان با یک کالابرگ یا بارکد این خرید را پیگیری کرد. افیلیت مارکتینگ شامل سه بعد مشتری، شرکت و معرف میباشد.
در مدل بازاریابی معرف لازم است همه کلیکها و فروشها ردیابی شوند تا درآمد درستی به هر معرف یا ناشری اختصاص یابد. این ردیابی میتواند در خانه توسط تبلیغدهنده انجام شود و یا همانطور که رایج است توسط یک شبکه معرف ردیابی شوند. شبکه معرف یک شخص ثالث است که خدماتی را به تبلیغدهندگان ارائه میدهد مثل مدیریت حساب ردیابی مستقل و نگهداری ارتباط با پایگاه معرف. بسیار واضح است که تاجران و تبیلغدهندگان از این نوع مدل بازاریابی سود خواهند برد. زیرا آنها تنها در صورت گرفتن نتیجه پول پرداخت میکنند که به آن مدل بها به ازای عملکرد میگویند. تنها کاری که آنها لازم است انجام دهند این است که ترافیک قابل توجهی را به سایت تاجر یا عرضهکننده هدایت میشود را مدیریت نمایند که این کار با کمک صنعت بازاریابی معرف به سادگی قابل انجام است. برخی شرکتها خودشان از برنامههای نرمافزاری مخصوصی (در منزل) استفاده میکنند.
شیوه بازاریابی معرف (افیلیت مارکتینگ)
پرداخت به ازای عمل به دو شیوه انجام میشود: در حالی که شیوههای سنتی مثل پرداخت به ازای هر کلیک چندان به نرخ تبدیل بازدیدکننده نمیپرداختند، بازاریابی معرف و مدلهای پرداخت آن شامل موارد زیر میباشد: پرداخت به ازای هر عمل و پرداخت به ازای هر سرنخ. در روش پرداخت بهازای عمل، معرف یا ناشر هنگامی حق کمیسیون خود را دریافت میکند که بازدیدکننده سایت توسط معرف به سایت تبلیغدهنده هدایت شود و فرآیند خرید را طی کند.
در روش پرداخت بهازای سرنخ، معرف هنگامی حق خود را دریافت میکند که بازدیدکننده سایت اطلاعات کافی را در مورد خویش در اختیار سایت تبلیغدهنده قرار دهد که بتوان از آن به عنوان یک سرنخ برای پیگیریهای بعدی استفاده کرد. به طور مثال، اگر یک بازدیدکننده اطلاعات شخصی خود را در وبسایت یک هتل وارد کند تا یک بروشور سفر درخواست کند. معرف بابت هر درخواست بروشوری پولی دریافت میکند.
صاحبان وبسایتهایی که روزانه مقدار قابل توجهی بازدیدکننده دارند میتوانند به جمع ناشران خدمات و محصولات شرکتهای معتبر بپیوندند. تنها کاری که لازم است انجام دهند این است که آگهی تبلیغاتی محصولات و خدمات شرکت تبلیغدهنده را در سایت خود قرار داده و برای هر کلیک، بازدید و یا خریدی حق کمیسیون خود را دریافت کنند. علاوه بر صاحبان وبسایتها، سایر افراد نیز میتوانند از نفوذ خود در بازار گرم (شامل افراد خانواده و دوستان و آشنایان) کسب درآمد کنند. یا با استفاده از رسانههای پرمخاطب مانند تلگرام به نشر و ترویج خدمات و محصولات تبلیغدهنده بپردازند و بابت هر عملکردی هزینهای دریافت نمایند. پاداش یکی از اساسی ترین عوامل تشکیل دهنده و در واقع نیرو محرکه کمپین بازاریابی است.
پیشنهادهای کاربردی
نخستین پیشنهاد این مطالعه به صاحبان کسبوکار آن است که هرگز چرخه بازاریابی را متوقف نکنند. یک کمپین بازاریابی مؤثر باید همیشه در جریان باشد. به این معنا که زمانی که مدیر بازاریابی الگوی تبلیغاتی خود را ارائه میدهد و برند کسبوکار در پروسه بازاریابی قرار میگیرد، اگر از دریافت پاداش خود حین اجرای پروسه اطمینان داشته باشد کمپین را طوری طراحی میکند که در گذر زمان، همچنان سودآور باشد.
در این صورت در ازای هر مبلغی که برای بازاریابی هزینه میشود چند برابر آن را دریافت میشود. بنابراین، این چرخه در نهایت به سود کسبوکار خواهد بود و هرگز نباید از حرکت بایستد. دومین پیشنهاد کاربردی آن است که باید که کمپین شرکت را باید به دقت زیر نظر گرفت. مدیران باید کمپین تبلیغاتی خود را مرتباً ردیابی و تحلیل کنند.
پیشنهاد دیگر برقراری تعاملات سودمند است. ایجاد تعاملات مناسب با بازاریاب میتواند برای تبلیغات برند کسبوکار بسیار سودمند باشد. برای مثال میتوان پیش از موعد حراج ها، نماینده بازاریابی شرکت را در جریان گذاشت. یا او را از تولید محصولات جدید مطلع ساخت. البته باید توجه داشت که در این کار زیاده روی شود. در این صورت دخالت محسوب میشود و مسئولین بازاریابی از ادامه تعامل با کسبوکار سرباز میزنند. اکثر شبکههای بازاریابی از کسبوکار میخواهند که در پایان هر ماه فروش هایی که ردیابی نموده اند را اعتبارسنجی کنید. این کار به کسبوکار اجازه میدهد که از فروشهای جعلی یا ناقص جلوگیری شود. اگر یک کانال بازاریابی را حذف میکنید باید از اول آن را مشخص کنید تا در مورد آن مانند سایر کانالهای بازاریابی، جستجوی طبیعی یا پولی انجام نشود.
نتیجهگیری
با توجه به نوع بازاریابی معرف که در دنیای دیجیتال سابقه تاریخی عالی و قدیمی دارد وشرکتهای زیادی در خارج از ایران به سودآوری بالایی با این سبک بازاریابی رسیده اند که این سود آوری دو طرفه بوده هم برای ناشران و هم برای شرکت هایی که محصولات خود را توسط ناشران و تبلیغات ناشران به فروش گذاشته اند اما این برای من سوال است که چرا در ایران هنوز این موقعیت را شرکتها برای این نوع بازاریابی فراهم نکردند یا اگر هم بوده خیلی کم و چشم گیر نبوده تا کاربران دنیای دیجیتال بتوانند از این فضا برای کسب درآمدزایی اینترنتی استفاده کنند.
معرفان و ناشران زمانی دستمزد خود را دریافت میکنند که بازدیدکنندهای که آنها به سایت تبلیغدهنده هدایت کردهاند خرید کند و یا اینکه فعالیتی که از قبل بر مبنای هدف تبلیغدهنده مشخص شده است را انجام دهند. این مدل پرداخت حداقل ریسک را برای تبلیغدهنده دارد و بالاترین میزان بازگشت سرمایه را برای آنها تضمین مینماید. تبلیغ دهندهها معمولاً شبکههای بازاریابی را برای مدیریت ردیابی کمپین تبلیغاتی خود به کار میگیرند. شبکه یک سری لینکهای ردیابی را برای بازاریاب هایی که بنرها و تبلیغات متنی را در وبسایت خود گذاشته اند تهیه میکند و وقتی که کاربر روی این لینکها کلیک میکند یک کوکی در کامپیوتر آنها ایجاد میشود و این کلیک توسط شبکه بازاریابی ثبت میشود. زمانی که مشتری پروسه خرید را به پایان میرساند و به صفحه تأیید پرداخت میرسد، کد ردیابی توسط شبکه بازاریابی ایجاد میشود.
نگارنده: پشتیبانی پارسمدیر | کاربرد کامپیوتر در مدیریت , مدیریت بازاریابی | ۱۷ بهمن ۹۱