استراتژی برند

استراتژی برند (Brand strategy) برنامه‌ای بلندمدت و فراگیر برای دستیابی به هدف‌گذاری کسب‌وکار پیرامون برند (نام‌ونشان تجاری) در آینده است. راهبر برند موضوعی کلیدی در حوزه مدیریت بازاریابی، مدیریت استراتژیک و اساس برندسازی شرکت است.

استراتژی برند از طریق ایجاد یک نام تجاری با هویت برند ویژه و ارتقای آن،‌ ارزش خاصی را برای مشتری خلق می‌کند که به سادگی توسط رقبا قابل تقلید نیست. این راهبرد سبب افزایش حاشیه سود و بازده بیشتر سرمایه خواهد شد.  استراتژی برند به برنامه بلندمدت توسعه موفق یک برند به منظور دستیابی به اهداف ویژه اطلاق می‌گردد. یک راهبرد فراگیر برند بر تمام جنبه‌های کسب‌وکار تأثیر می‌گذارد و مستقیماً با نیازها و احساسات مشتری و محیط‌های رقابتی مرتبط است.

استراتژی برند موثر، ایده‌ای هماهنگ کننده است که تمامی رفتارها، اقدام‌ها و ارتباطات حول آن شکل می‌گیرند. استراتژی برند در مورد تمام محصولات و خدمات صدق می‌کند و در طول زمان تاثیر گذار است. بهترین استراتژی‌های برند چنان متمایز و قدرتمند هستند که می‌توانند مسیر رقابت را منحرف سازند. چه مدیرعامل باشید، چه کارمند، صحبت در مورد استراتژی‌های برند آسان است. امّا منظور واقعی از برندسازی استراتژیک چیست؟ این دقیقاً همان چیزی است که در این مقاله فرا خواهید گرفت.

روند طراحی استراتژی برند

معمولا یک تیم این کار را می‌کند نه یک نفر به تنهایی، استراتژی برند حاصل گفتمان گسترده میان مدیرعامل، بازاریابی، فروش تبلیغات، روابط عمومی، عملیات و توزیع است.

شرکت‌های جهانی اغلب استراتژیست‌های برند را به خدمت می‌گیرند: متفکران و صاحب نظران مستقل شرکت‌های بازاریابی استراتژیک و مشاوران برند.

اغلب از افراد خارج سازمان استفاده می‌شود که متفکرانی خلاق با تجربه استراتژیک هستند و به مشخص شدن آنچه شرکت در این حوزه دارد کمک می‌نمایند.

گاهی استراتژی برند توسط افراد دور اندیش و با بصیرتی همچون استیو جابز، جف بزوس یا آنیتا رادیک و در آغاز فعالیت یک شرکت ایجاد می‌شود.

برای تعریف مجدد استراتژی برند به یک رهبر با بصیرت و دوراندیش هم مانند لو گرستنر  مدیرعامل سابق آی بی ام نیاز است.

گاهی بقا و موفقیت شرکت‌ها در گروی راهبرد نام‌تجاری مشخص و شفاف است شرکت‌ها به علت دارا نبودن چنین استراتژی‌ای متزلزل می‌شوند.

هدف استراتژی برند

تعریف هدف به آغاز توسعه استراتژی برند کمک می‌نماید. به عبارت دیگر، این فرآیند با تعیین اهداف کسب‌وکارتان شروع می‌شود. چرا برند جدیدی ایجاد می‌کنید؟ چه انتظاری از راه اندازی یک برند دارید؟ به عنوان اساس تلاش‌های استراتژیک برندسازی، تعریف اهداف بلندمدت در اولویت قرار دارد.

برای مثال، آیا شما در تلاش برای رسیدن به مخاطبان جدید هستید؟ استراتژی برند برای دستیابی به این هدف کاملاً متفاوت است از استراتژی کسب‌وکاری که می‌خواهد سهم بازار  یک شرکت رهبر در یک طبقه خاص را بدست آورد، و به همین دلیل تعریف هدف نقطه شروع اساسی برای هر استراتژی برند است.

از دام‌های کوتاه‌مدت در برندسازی اجتناب ورزید.
شما به راحتی در دام فعالیت‌های کوتاه‌مدت و تاکتیک هایی که کسب‌وکار شما را هدایت می‌کنند، گرفتار می‌شوید، اما در هنگام ایجاد برند، ممکن است دچار اشتباه بزرگی شوید. برندها یک شبه ساخته نمی شوند، بنابراین استراتژی برندتان نباید بر تاکتیک‌های کوتاه‌مدت تمرکز کنند بلکه باید بر اهداف بلندمدت و رشد پایدار بنا گردد.

در برندسازی انعطاف پذیر باشد.
بهترین برندها نیز زمانی که تغییراتی در بازار، مصرف‌کننده و محیط مشاهده می‌کنند، استراتژی خود را تغییر می‌دهند. به موارد زیر دقت نمایید:

همانگونه که اهداف زندگیتان به مرور زمان تغییر می‌کنند، ممکن است اهداف برندتان نیز تغییر نماید.
به طور مشابه ممکن است برنامه زندگیتان را تعدیل کنید، بنابراین تغییر برنامه بازاریابی برندتان غیرطبیعی نمی باشد.

در نهایت، زمانی که فرصت هایی برای رسیدن به اهداف تان در زندگیتان بدست می‌آورید طبعاً به سمت آنها می‌روید، بدیهی است که زمانی که فرصت هایی کوتاه‌مدت برای رشد و دستیابی به اهداف بلندمدت برندتان حاصل می‌گردد باید در برنامه و مسیر خود تجدید نظر نمایید.

حمع بندی بحث

استراتژی برند شما نیروهای پشت صحنه را در جهت اهداف آن استراتژی هدایت می‌کند. همچنین گام هایی برای ایجاد یک برنامه اجرایی برند تعیین می‌کند و رسیدن به این اهداف از طریق تاکتیک‌های ویژه امکان پذیر است. بنابراین، شما نمی توانید در این حالت از استراتژی به تاکتیک تغییر جهت دهید. شما نیازمند برداشتن گام‌ها و گرفتن تصمیماتی قبل از حرکت به سمت مرحله تاکتیک به منظور توسعه برند دارید، که در این قسمت فرا خواهید گرفت.

راهبرد نام‌تجاری بر مبنای یک چشم‌انداز شکل می‌گیرد، با راهبرد کسب‌وکار همسو است، در ارزش‌ها و فرهنگ شرکت ریشه دارد و منعکس کننده درک عمیقی از نیازها و ادراک‌های مشتری می‌باشد. استراتژی برند تعیین کننده جایگاه یابی، تمایز، مزیت رقابتی و یک پیشنهاد ارزشی منحصر به فرد است.

استراتژی برند باید با تمامی ذی‌نفعان هماهنگ باشد: مشتریان خارجی، رسانه‌ها و مشتریان داخلی (همانند کارکنان، هیئت مدیره، تامین کنندگان اصلی). راهبرد نام‌ونشان تجاری نقشه راهی است که بازاریابی را راهبری می‌نماید، فروش بیشتر برای فروشندگان را تسهیل می‌کند و برای کارکنان وضوح، معنا و الهام را به ارمغان می‌آورد.

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله