برندسازی
برندسازی (Branding) فرایند ایجاد یک ادراک مثبت، سازنده و قدرتمند از نامونشان تجاری یک شرکت، محصول یا خدمت در ذهن مشتریان است. کسبوکارها میکوشند از طریق فعالیتهای سازنده برندینگ به جایگاه مناسبی در بازار دست یابند و برند خود را در بازار تثبیت کنند.
برندینگ از مباحث اصلی مرتبط با برند (نامونشان تجاری) است و از مهمترین ابعاد هر کسبوکار کوچک یا بزرگ محسوب میشود. در بازار رقابتی امروز، استراتژی برندینگ یک عامل با اهمیت در مدیریت استراتژیک و استراتژی بازاریابی کسبوکار، جهت کسب مزیت رقابتی پایدار است. برند شرکت نشان دهنده اعتبار شرکت در نزد مشتری است. برند به مشتریان شرکت میگوید که چه انتظاری از محصولات و خدمات شرکت داشته باشند و چه تفاوتی با رقبا دارد. برندسازی به هویت برند نزد مشتریان شکل میدهد و بر ادراک مصرفکننده از شخصیت برند شرکت تاثیر میگذارد.
برند قوی و معتبر، فراتر از یک نام تجاری Brand Name و لوگو Logo است. برای بسیاری از مدیران، طراحی و پیاده سازی یک استراتژی برندسازی منسجم یک برنامه جانبی یا غیرضروری است – یا موضوعی است که هرگز تمایل به فکر نمودن در مورد آن را ندارند. با این حال، نتایج بسیاری از تحقیقات نشان داده است که شرکتهایی روی عملیات برندسازی خود سرمایهگذاری نمودهاند و توانستهاند که یک برند قوی ایجاد نمایند، فروش و سود خیلی بیشتری از سایر داشتهاند. به عبارت دیگر، تمرکز بر تعریف برند و عملیات برندسازی میتواند مزیت رقابتی برای محصولات و خدمات شما ایجاد نماید. برندسازی موجب افزایش اعتماد مشتریان میشود و وفاداری مشتریان را شکل میدهد. در نهایت از طریق برندسازی میتوان قصد خرید مشتریان را افزایش داد.
تعریف برندسازی یا برندینگ
برندینگ به فرآیند مادری گفته میشود که در مجموع منجر به خلق ارزش مطلوب ما برای مشتری است، تمام چیزیهایی که مشتری در خصوص هویت تجاری شما، شامل حس، تجربه و تداعیات ذهنی باید بداند یا احساس به درک کند، شامل این مجموعه فعالیت هاست، در این مقاله ما برای جلوگیری از این پیچیدگی ها، برندسازی را معادل برندینگ قرار داده ایم، و هر جا برندسازی ذکر میشود، منظور ما همان برندینگ میباشد.
برندسازی ایجاد تمایزی منحصر بفرد است که برای مشتریان، کارکنان و مدیران سازمان اهمیت زیادی دارد. داشتن یک برند قدرتمند سبب میشود هزینههای یک شرکت به واسطه جلوگیری از سرمایه گذاریهای نامناسب و بی هدف به طور کاملا محسوسی کاهش پیدا کنند. سودآوری به واسطه جذب مشتریانی وفادار به طور چشمگیری افزایش پیدا میکند و از همه مهمتر برند یک شرکت تبدیل به دارایی ناملموس برای سازمان میشود که ارزش آن میتواند بیش از مجموع ارزش تمامی داراییهای فیزیکی آن سازمان باشد. برندسازی روشهای مختلفی دارد که برندسازی حسی، برندسازی دیجیتال، برندسازی داخلی و برندسازی کارفرما از انواع آن میباشد.
عوامل موثر در برندسازی
بهطور سنتی و به علت یک خطای مصطلح، برند در ذهن بسیاری از افراد به معنی طراحی یک لوگو و یا تبلیغات است. درحالی که تعریف برند به قول مدیر آمازون چیزی است که مردم درباره شما میگویند. تصویری که مشتریان با گفتن اسم شما در ذهنشان شکل میگیرد برند شما است. بهعبارتدیگر برند شما توسط درک کلی مشتری از کسبوکار شما تعریف میشود.
برخی متخصصان، برندسازی را در حوزه ایجاد رابطه با مشتری و در معرض دید مشتری قرار دادن برند، میدانند. اما به نظرم این تنها یک جنبه از برندسازی است. به عقیده من، برندسازی به فرایند خلق ارزش برای مشتری است. تمام چیزیهایی که مشتری در خصوص هویت تجاری شما باید بداند، حس و تجربه نماید. اگر قصد تعریف برندسازی را داشته باشیم، باید انواع برند را بشناسیم
برای ساخت یک تصویر ذهنی موفق در ذهن مردم و مشتریان، باید در موارد مختلفی عملکرد خود را کنترل کنید؛ ازجمله:
- محیط کار
- چاپ، نماد، بستهبندی
- وبسایت و تبلیغات آنلاین
- بازاریابی رسانههای اجتماعی و محتوا
- فروش و خدمات مشتری
بنابراین، تنها در مدتزمان کوتاه و چندروزه نمیتوان به یک برند موفق رسید. شما باید برای برندینگ خود یک استراتژی داشته باشید. استراتژی برندینگ، یک برنامهریزی طولانیمدت برای دستیابی به یک برند موفق در راستای رسیدن به اهداف مشخص و از پیش تعیینشده است.
گامهای پیشنهادی برای برندسازی
از آنجا که برند سازی و توسعهی استراتژی برند ممکن است پیچیده باشد، حتما از تخصص و دانش مؤسسات ارائهدهندهی مشاوره در زمینه برند سازی بهره ببرید. پس از اینکه برندتان را تعریف کردید، چگونه باید آن را به دیگران معرفی کنید؟ به پیشنهادهای ساده زیر توجه کنید.
یک لوگوی مناسب انتخاب کنید. لوگوی خود را در معرض دید همگان قرار دهید.
پیام برند خود را مشخص کنید. پیامهای کلیدی که میخواهید به دیگران منتقل کنید، کدامند؟ همهی کارکنان باید از ویژگیهای برند شما آگاه باشند.
برند باید یکپارچه باشد. مفهوم برند شما باید در همهی ابعاد کسبوکارتان جاری باشد، در طرز پاسخ دادن به تلفنها، در طرز لباس پوشیدن شما و کارکنانتان و امضای نامهها و در همه چیز.
برای کسبوکارتان «لحنی» در نظر بگیرید که بازتابی از برندتان باشد. این لحن باید در تمامی ارتباطات نوشتاری و تصویرسازیها، آنلاین یا غیر آنلاین، به کار گرفته شود. اگر برند شما حسی دوستانه القا میکند، لحن شما باید محاورهای باشد. اگر برندتان شیک و مجلسی است، کمی رسمیتر باشید.
برای اینکه فرآیند برند سازی را بهتر انجام دهید، سعی کنید شعار تبلیغاتی داشته باشید. یک شعار بهیادماندنی، پرمعنا و کوتاه تهیه کنید که نشاندهندهی ماهیت برند شما باشد.
برای ابزارهای بازاریابی خود، قالب و استانداردهایی مطابق با برندتان طراحی کنید. در همهی ابزار و روشها باید طرح، رنگ، لوگو، شکل و احساس یکسانی وجود داشته باشد. لزومی ندارد تجملاتی باشید، فقط ثابتقدم باشید و این رویه را حفظ کنید.
صادق باشید. اگر آنچه برندتان وعده میدهد را ارائه ندهید، مشتریان نه تنها شما را به دیگران توصیه نمیکنند بلکه خودشان هم دیگر به شما رجوع نخواهند کرد.
جمعبندی بحث
بازاریابی در دنیای امروز کاری بسیار پیچیده و سختی شده است. برای موفقیت در بازاریابی محصول، باید حواستان به همهچیز باشد تا بتوانید در این رقابت پیروز شوید؛ اما در این میان، نقش و اهمیت برندینگ در جلب نظر مشتری هرروز بیشتر میشود. در این مقاله، راهنمای اولیه کوتاهی برای برندینگ ارائه و به بایدها و نبایدها برای برندسازی موفق پرداخته شده است.
برند شناختهشده و دوستداشتنی یکی از ارزشمندترین داراییهای هر شرکت است. بر اساس تحقیقات انجامشده، ۵۹% از مشتریان تمایل دارند که محصولات جدید را از برندهای آشنا خریداری کنند. نتیجه داشتن یک برندینگ موفق میتواند افزایش فروش، پروژههای بیشتر، افتادن بر سر زبانها و حمایت از محصولات یا خدمات شما باشد. برای برند سازی هر چه بهتر ثبات داشته باشید. این نکته را به عنوان آخرین توصیه عنوان کردم زیرا همهی نکات پیشین را در بر میگیرد. این مهمترین توصیهای است که به شما میکنم. اگر نتوانید با ثبات و پیوسته این مسیر را ادامه دهید، همهی تلاشهای شما در تعریف و تثبیت برندتان بینتیجه خواهد بود.
مدیریت بازاریابی | ۱۹ دی ۹۸