بازاریابی پنهان
بازاریابی پنهان شیوهای برای معرفی محصولات، خدمات یا برند به مصرفکننده است بدون آنکه مشخص شود یک کار تبلیغاتی صورت گرفته است. این استراتژی بازاریابی در عصر حاضر که نوعی خستگی و انزجار از تبلیغات به مخاطب دست داده است بسیار فراگیر شده است. کارایی و اثربخشی بسیار بالای این استراتژی در مطالعات آکادمیک و نتایج تجربی اثبات شده است.
در استراتژی بازاریابی پنهان Stealth Marketing محصولی به مردم معرفی میشود. بدون این که آنها متوجه باشند هدف کوششهای بازاریابی قرار گرفتهاند. شیوههای زیادی در بازاریابی پنهان معرفی شده است. تبلیغات همسان، بازاریابی استتاری، محتوای حمایت شده و رپورتاژ آگهی از زیرمجموعههای این شیوه از بازاریابی هستند. دارد. یکی از رایجترین شیوهها نیز استفاده از بازاریابی مخفی Undercover Marketing است.
هدف اصلی بازاریابی پنهان ایجاد فروش فوری نیست. بلکه ایجاد علاقه و هیجان از سوی مشتریان برای پذیرش محصول یا خدمت در آینده است. کسبوکارهای زیادی از این شیوه استفاده میکنند زیرا در عین اثربخشی بیشتر هزینههای کمتری دارد. چرا که نسبت به شیوههای سنتی تبلیغات بسیار کم هزینهتر است. نظر به اهمیت موضوع در این مقاله به تشریح بازاریابی پنهان از جنبه نظری و از جنبه کاربردی پرداخته شده است.
اهمیت و مزایای بازاریابی پنهان
عمدهترین این مزایا عبارتند از:
- توجه پیش از عرضه محصول
- پایگاه قدرتمند مشتریان
- معرفی محصولات بدون تبلیغات
- ایجاد تصویر برند
- هزینههای پایین
توجه پیش از عرضه محصول: بازاریابی پنهان برای معرفی محصولات قبل از عرضه مانند غنیمت است. این کار باعث میشود تا بازاریابان آمادگی ذهنی مخاطبان هدف را در دست گرفته و آنها را بی صبرانه منتظر عرضه محصول نگه دارند.
معرفی محصولات بدون تبلیغات: حوزه تبلیغات انقدر اشباع شده است که رزور کردن تبلیغات امروزه الگوی بسیار دوری محسوب میشود، مردم دیگر به خود زحمت نگاه کردن به تبلیغات را نمی دهند. بنابراین یکی از شیوههای جلب توجه مردم میتواند مخفیانه باشد.
ایجاد پایگاه مشتریان قدرتمند: این فرصت فراهم میشود تا گروهی از مشتریان که بیشتر جذب محصول میشوند را شناسایی کنند. خیلی اوقات پیش میآید که توسعه دهندگان برند گروهی از مخاطبان را در نظر دارند که در دنیای واقعی وجود ندارند.
ایجاد تصویر برند: بازاریابی پنهان بدون شک اولین قدم برای ساخت یک تصویر برند قوی در میان توده برندهای دیگر است. ارتباط مشتری و برند در زمان جلب توجه متوقف نمی شود. این رابطه با همکاری با برند و به خاطر سپردن برند دنبال میشود تا به وفاداری مشتری به برند ختم شود. تمامی این موارد زمانی امکان پذیر میشوند که مشتری تاثیر اولیه خوبی از محصول یا خود برند گرفته باشد. این کار با تمرین کردن متدهای موثر و منحصر به فرد پروپاگاندا محقق میشود.
هزینههای پایین: زمانی که به سراغ بازاریابی پنهان میروید، به راحتی میتوانید از هزینههای تبلیغات تکرار شونده در کانالهای مختلف جلوگیری کنید. این باعث صرفه جویی در بسیاری از هزینههای غیر ضروری میشود.
اهمیت بازاریابی پنهان
اهمیت بازاریابی پنهان براساس مزایایی که این روش برای صاحبان کسبوکار دارد قابل بیان است. با توجه به خاص بودن و غیرمشخص بودن معرفی ها، مخاطبان جذب شده و دیگران را نیز به این سمت میکشند، که موجب ایجاد یک زنجیره مشتری میشود. در نتیجه، جایی که تبلیغات به صورت میانگین میتوانند چندین نفر را جذب کنند، بازاریابی پنهان میتواند هزاران نفر یا بیشتر را در این بازه به سمت محصول یا برند جذب کند.
در نتیجه، با رونمایی از محصول و ایجاد سر و صدا در بازار، کمپانی از مخاطبان هدف احتمالی که توجهشان به سمت محصول جلب میشود آگاه میشود. علاوه بر این، زمان پیاده سازی بازاریابی پنهان، بازاریابان میتوانند اشتباهات در استراتژی خود را از بین برده و بهترین گروه مخاطبان هدف برای محصول خود را فیلتر کنند.
مورد دوم این است که این کار لازم نیست در یک استودیوی عکاسی یا یک لوکیشن با پس زمینه خارق العاده برداشت شود. به جای این کار شما میتوانید ویدیوهای ساده با استفاده از قهرمانان یا ستارگان تبلیغاتی باشد که حضور آنها در ویدیو نیز معمولی بوده و باعث ایجاد علاقه میان مردم برای تماشا کردن آنها میشوند. این کار نیز به خودی خود میتواند میزان زیادی از هزینههای غیرضروری را قطع کند. در نهایت، درست است که نیاز به راهکار تاکتیکی دارد، اما در فعالیتها و هزینههای زیادی از بازاریابان صرفه جویی میکند.
کاربردهای بازاریابی پنهان
کسبوکارهای گوناگونی میتوانند از بازاریابی پنهان برای ایجاد توجه حول محور محصولات خود استفاده کنند. این شیوه معمولاً توسط کمپانیهای بزرگتر که میتوانند از پس هزینههای استراتژیهای مختلف برای یک محصول بر بیایند، استفاده میشود. اگرچه تا به حال نمونههای متعددی در استفاده موفق از بازاریابی پنهان در کمپانیهای کوچک برای ایجاد توجه برای محصولات خود نیز دیده شده است.
بازاریابی پنهان میتواند سرمایه گذاری ریسکی باشد. این شیوه به ندرت تاثیر قابل اندازهگیری و موثری را به سرعت دیگر انواع بازاریابی دارد و همچنین میتواند روی بیزینس تاثیر منفی داشته باشد اگر مردم زودتر از انتظار از آن آگاه شوند. به همین دلایل، هر کمپانی که بخواهد از این شیوه استفاده کند باید بتواند هزینهها را در نظر گرفته و همچنین پیچیدگی احتمالی تکنیکها را نیز قبل از پیاده سازی آنها در نظر بگیرد.
یک کمپانی باید دادههای مشتریان را مطالعه کرده و نظرسنجی هایی را برگزار کند تا متوجه شود که مشتریانش چه کسانی هستند و ممکن است چه واکنشی نسبت به تکنیکهای بازاریابی پنهان
خلاصه و جمعبندی
بازاریابی پنهان یک استراتژی پیشرفته است که نیازمند دانشی ویژه در بازاریابی نوین میباشد. حرفهای شدن در این زمینه نیازمند طی دورههای آموزشی تخصصی است. برنامههای بازاریابی معنای کاربردی را برای یادگیری و تجربه کردن استراتژیها و روشهای این حوزه ارائه میدهند. این کارها در محیطی انجام میشود که کاملاً مستقل از دنیای رقابتی بیرون است.
بازاریابی پنهان یکی از شیوهها اثربخش بازاریابی بویژه برای محصولات جدید بوده و هست و خواهد بود. اما این بدین معنی نیست که بدون برنامهریزی و استراتژی بتوان یک تاکتیک موثر در این زمینه را ایجاد کرد چرا که در صورتی که جایی از کار اشتباهی انجام دهید، میتواند کاملاً تاثیر منفی روش شما و برند شما داشته باشد. بنابراین با استفاده از استراتژی درست و به کارگیری افراد با مهارتهای لازم گفته شده در این مقاله، میتوانید یک بازاریابی پنهان بی نقص برای محصول و خدمات بعدی خود انجام دهید و در حالی که هزینه بسیار کمتری صرف میکنید، نتایج بسیار بهتری بگیرید.
بکارگیری این شیوه بازاریابی سبب میشود مردم بی صبرانه منتظر محصول بمانند. در نتیجه زمانی که محصول به عرضه برسد، سریعتر از خریداری خواهد شد. افراد با سرعت زیادی برای خرید آماده میشوند، هرچقدر هم که محصول هزینه داشته باشد. این موضوع به کمپانی برای دریافت سودهای کوتاهمدت کمک میکند. چیزی که برای بیزینسهای معمولی خیلی امری معمولی نیست. اما، زمانی که بازاریابان در حال برنامهریزی بازاریابی پنهان هستند باید مراقب باشند که این برنامهریزی طوری پیاده سازی شود که بتواند ضربه دنباله داری را به بازار وارد کند.
مدیریت بازاریابی | ۲۲ اردیبهشت ۰۰